Csillagászat
  • Bnum
    #517
    Hát van rá magyarázat, bár jellegénél fogva ez nem fog szalagcímre kerülni.
    "A tudomány jelenlegi állása szerint azonban semmi - így anyag, energia és információ sem - terjedhet gyorsabban a fénynél."

    Ez igaz, ennek ellenére előfordulhatnak fénynél gyorsabb mozgások is és nem sértve a fenti kitételt.

    pl. képzeljünk el egy végtelen hosszú egyenes falat amit mellette állva végigpásztázunk egy lézernyalábbal. Bizonyos távolságban a falon haladó fényfolt gyorsabban fog haladni mint a fény.
    Ez nem sérti a fenti kitételt, mert a fényt alkotó fotonok mindig mások, tehát egy fotonnak a sebessége se lépi túl a fénysebességet.
    A falat figyelve természetesen olyan illúziónk támad, hogy a fény végig halad a falon.
    Változtassunk a kísérleten!
    A fal anyaga legyen olyan, hogy röngensugárzás hatására az adott folton látható fényt bocsásson ki, míg ebben az esetben (nem látható) röngen lézert kell használnunk.

    Mit fogunk látni? A falon a fénysebességnél gyorsabban végig vágtázik egy fényforrás.

    A forgó fekete lyukak esetén poláris jetek alakulhatnak ki. Ami intezív párhuzamos sugárzás. Megfelelő frekvencia estén szemünk számára láthatatlan.
    Ez a jet, ha végig pásztáz egy a nézőpontunkhoz képest megfelelő szögben álló gázfelhőn, az ott lévő gázt gerjeszti, ami fénykibocsátás közben adja le a felvett energiát.
    Ez a "fényfolt" nagy távolságból úgy tűnhet, mintha ott ténylegesen haladna valami, miközben ez akár a fénysebességnél gyorsabban is haladhat.

    A magyarázat elejéből következik, hogy a látszat ellenére nincs fénysebességnél gyorsabb anyag, energia áramlás.