A klímaváltozás okozza az extrém hidegbetöréseket

Az északi jégtakaró olvadása a nyugati szelek gyengülését és irányváltását eredményezi.

Klímakutatók egy csoportja tette közzé a napokban eddigi munkájuk eredményét, amely többek között egy fontos áttörést hozott magával. Az eddig használt globális klímamodellt ugyanis gépi tanulással ötvözték, így az ózonréteget is sikerült bevonni a tanulmányozott részletek körébe, ami ezt követően további következtetések levonását tette lehetővé.

Az általuk kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy az északi féltekén jellemző futóáramlás erejének és irányának módosulását írják az északi jégtakaró gyengülésének számlájára, ezek ugyanis szorosan összefüggenek egymással. Ezt ugyan korábban is tudtuk, most azonban végre sikerült egy részletes tanulmányban kimutatni, hogy a gyengülő, visszaszoruló jégtakaró miként befolyásolja a jet stream néven emlegetett erős szelek paramétereit. Ahogy ugyanis a jég visszavonul, a korábbi hidegebb hőmérsékleteket enyhébb idő váltja fel, ez pedig a sztratoszférában és az ózonrétegben is változásokat eredményez, így a futóáramlás gyakorisága és intenzitása is módosul.


Az általunk tapasztalt legfontosabb következmény a téli időszakban megfigyelt hidegbetörések elszaporodása, amely extrém hideg időjárási körülményeket hoz magával az észak-amerikai és az európai kontinensen – ide sorolható a januári nagy hideg, amely az USA középnyugati régiójában volt megfigyelhető. Az ilyen és ehhez hasonló hidegbetörésekből várhatunk további példányokat, amelyek Kanadát, az Egyesült Államokat, valamint a közép-európai országokat érintik majd, miközben a nyári szezonban a gyengülő futóáramlás (amely korábban a szélességi fokokkal párhuzamosan vitte magával a különböző időjárási rendszereket, mostanában azonban egyre gyakrabban vonul délebbre) kánikulát és száraz időszakot eredményez ezen területeken. A szakemberek szerint nagy előrelépés, hogy mindezt végre sikerült kimutatni, ezzel pedig alátámasztották azon korábbi feltételezéseket, hogy mindez a klímaváltozás része. Szeptemberben új expedíció indul az északi-sarki régióba, ahol egy német jégtörő segítségével vesznek majd új mintákat és rögzítik a friss adatokat, hogy még részletesebben felvázolják a folyamatot.

Az Antarktisz kapcsán eközben egy másik tanulmány látott napvilágot, amelyben viszont már a Ross-selfjég egyre gyorsabb olvadására hívják fel a figyelmet. Eszerint ez a jégtakaró a globális átlaghoz képest tízszer gyorsabban olvad, ami még érzékenyebbé és sebezhetőbbé teszi azt a nyári időszakban lezajló óceáni áramlásokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szivar #115
  Na, akkor megpróbálom összefüggően és tőmondatokban leírni, hátha úgy megérted.
  Megtörtént a javak magántulajdonba jutása? -> Meg.
  Az állam látott ebből valami bevételt? -> Minimálisat, de inkább semmit sem.
  Történt beavatkozás az állam (azaz a jogalkotók és az ellenőrző szervek) részéről, hogy minél megakadályozza ezt a folyamatot? -> Nem.
  Lehet rajta változtatni, csak úgy visszamenőleg? -> Nem.
  Akkor lehetett volna változtatni rajta? -> Igen.
  Jelen pillanatban lehetne változtatni az akkor történteken? -> Nem.
  Meg lehetne jelen pillanatban változtatni az uram-bátyám rendszert? - Igen.
  Vissza lehetne-e szerezni az ellopott vagyonelemeket? -> Nem.
  Felelősségre lehetne vonni a tulajdon áthelyezését lehetővé tevő embereket? -> Nem.
  Ezeket az embereket el lehetne tiltani az állami forrásoktól és a politikától? -> Igen.
  Ezeket az embereket rá lehetne kényszeríteni arra, hogy működő tőkévé tegyék a vagyonelemeiket? -> Igen.
  A tőkés célja a minél nagyobb és mielőbbi profit - bármi áron? -> Igen.

  Amúgy látom, hogy te nagyon szereted a statisztikákat, csak ép a mögöttes okokat feded el velük. Azt, hogy nyugodt szívvel hagynak bárkit az árokba kerülni és éhen halni, ha azt az érdekük megkívánja. Ez így működik.

  Részemről ennyi, init 0.
 • defiant9 #114
  "De azért még megpróbálsz arra rávenni, hogy egy régen bekövetkezett eseményre keressek egy hipotetikus megoldást,"
  Igen, mivel nagyon okosan épp most is elmondtad hogy volt megoldás:
  "ha meg lett volna a megfelelő politikai akarat (ami nem volt meg), akkor egészen másképp jöhettünk volna ki az adott szituációb"

  Én csak azt kérem hogy lózung helyet konkréten írd le hogy a megfelelő akarattal mit kellett volna csinálni. Erre nem vagy képes, mert csak üres állításokat teszel, amik nem állják ki a való világ realizmusának próbáját, még elméletben sem..

  "Lehetett volna kiút belőle, mint ahogyan most is lehetn"
  Ismét csak leírod hogy van kíút, de megakadályozták, arról egy szó sem esik hogy mi lett volna a kiút,

  "Bokros jó szakember, csak ép pont szart volna arra, hogy hányan döglenek éhen"
  Borzasztó nagy túlzás, éhenhalásról szó sem volt. Épp te mondtad hogy milyen jó mezőgazdaságunk van. Fagyhalál van/volt, de speciel a Bokros csomag évében egy visszaesés volt ebben:

  Várom hogy tényszerűen bizonyítsd az állításod miszerint valós az összefüggés. Ismét csak egy üres állítás, csúnyán fogalmazva hazudozás amit csinálsz.

  "Azt sem, hogy az akkori jegybank úgy járt, mint a devizahitelesek - felelőtlenül döntött"
  Rossz döntés<>felelőtlen döntés. A nemzetközi pénzpiacok mozgása nem látható előre, az hogy x valutában adósodtunk el nem y-ban utólag láthatóan rossz döntés volt, valószínűsítem hogy ez előre nem volt tisztán látható, ezt nem rónám automatikusan fel a pénzügyminisztériumi alkalmazottaknak (akik akkor az ország pénzügyi elitje volt), de ilyen szinten nincs rálátásom, ahogy vélhetően neked sem. Egyébként meg ha szerinted akkora csodaország voltunk akkor miért hozott ez a pénzügyi eleit rossz döntést? Hol volt az a csodavezetőség aki mindig mindent jó irányba terel, ki lett volna aki megmondja a frankót ekkor? Kicsit nevetséges ez a messiás-ra mutogatás mint megoldás.

  "Most jön majd az a meglátás, hogy az állam rossz gazda. Tévedés. A vezetői nem voltak méltóak arra, hogy egy országot vezessenek."
  Ki lett volna méltó? Az állam azért rossz gazda mert a politikus egyéni(+párt +haveri) érdeke nem esik egybe az ország érdekével, a tőkés viszont akkor gyarapodik ha a gyára is gyarapodik. Ez egy triviális összefüggés, az hogy nem látod az aggasztó.
 • szivar #113
  Alapfeltevés szerint te igencsak elkanyarodtál a témától, ami az volt, hogy "miből lehetett volna megcsinálni". De azért még megpróbálsz arra rávenni, hogy egy régen bekövetkezett eseményre keressek egy hipotetikus megoldást, amiből jelen pillanatban semmit sem profitálnánk.Én azt próbáltam meg kihangsúlyozni, ha meg lett volna a megfelelő politikai akarat (ami nem volt meg), akkor egészen másképp jöhettünk volna ki az adott szituációból - voltak szakemberek (jogász, közgazdász, stb) is,nem csak csóringer prolik és kiskirályok. Te meg folyamatosan azt szajkózod, hogy mit tettem volna másképpen, illetve elmaradott volt az egész szocialista ipar, meg amúgy is szar volt minden, de mit tettél volna másképpen akkor, amikor elmaradott volt a szocialista ipar, és amúgy is szar volt minden, de te akkor mit tettél volna másképpen, amikor is a KGST bedőlt, meg amúgy is elmaradott volt az ipar...

  Lehetett volna kiút belőle, mint ahogyan most is lehetne, csak ép a Lőrinc haverjai szembehugyozzák azon apróságokat, hogy ebben az országban szinte lófasz sincs, nemhogy erőforrás. Ami netán még van, az meg kell nekik.Nem elkenni kellene most sem a szart, hanem eltakarítani, azzal együtt, aki beleszart a zongorába akkor, amikor az a leghangosabb volt. Utópia, persze.

  Te iderakod szalmabábnak ezt a "te mit kezdtél volna" jellegű dumát. Idézel tényeket és információkat (lsd.: az aláírásomat) , amiket te szentül elhiszel. Szó se róla, a Bokros jó szakember, csak ép pont szart volna arra, hogy hányan döglenek éhen, hányan fagynak meg, hányan maradnak lakás nélkül. Ja, hogy ez is megtörtént... Micsoda véletlen.

  Az előzményeket sem kell ám figyelembe venni, azt, hogy honnan is jöttek azok az adósságok, miből és milyen módon keletkeztek (igen, a gorenjékből is). Azt sem, hogy az akkori jegybank úgy járt, mint a devizahitelesek - felelőtlenül döntött. S ez így van jól és rendben. Mert a jogrendszer szerint ez mind teljesen törvényes volt, mert egyrészt elévült, másrészt meg nincs közvetlen bizonyíték. De ha van is, az sem számít, majd az após elintézi (lsd.: Tiborcz úr esetét), az adófizetők meg majd állják a cehhet még vagy száz évig, köszönhetően az elsumákolt pénzeknek.

  Most jön majd az a meglátás, hogy az állam rossz gazda. Tévedés. A vezetői nem voltak méltóak arra, hogy egy országot vezessenek. Vagy éppen egy gyárat. De most is ezt teszik. De sebaj, jobban élünk, mint négy év múlva.
 • defiant9 #112
  "Mert ha 'mindenkiről' köztudomású lenne az, hogy honnan is került az a vagyonka a tulajdonába, s ezen (jogi és természetes) személyek (sem családtagjaik) nem vehetnének részt semmiféle pályázaton"
  Ez most valami magyar utópia akar lenni? Mindenki tudja hogy a gázszerelő mutyizik, és? Egyre nyíltabban csinálják, maguknak hozzák a törvényeket és a szabályokat.

  "Akkor és ott kellett volna a megfelelő jogi környezetet teremteni és betartatni azt."
  Vázold kérlek a megfelelő jogi környezetet. Tehát, van rengeteg állami tulajdonú vállalatod, senkinek nem engedted hogy nagy vagyont összelopjon, aki már összelopta attól visszaveszed.Mit teszel a vagyonoddal?

  "Amúgy a Samsung hol kezdte? Alapult egy mamutcég 1000 milliárdos tőkével, vagy mi?"
  '89-ben a Samsung és az Intel is már 20 éves cégek voltak. Az általad dicsőített MEV 6 éves(lett volna).
  Méretgazdaságosságban már ekkor sem venné fel a versenyt. A sikernek több kulcsa lehet, pl:
  -méret(ebben jók a kínaiak, USA)
  -oktatás(ebben jó Dél-Korea, Singapore, vagy USA egyetemek)
  -genius ez lutri (ebben jó az Apple)
  -szorgalom (ebben jó Japán)
  -olcsó munkaerő(Kína, és mások)
  Mi egyikben sem vagyunk igazán jó. Ez ma sem úgy működik és korábban sem úgy működött hogy akkor adok neked 1 milliárdot és csinálj belőle világcéget 20 év múlvára. Legvalószínűbb hogy minden jószándékod ellenére elégetnéd a pénzt és csődbe mennél.

  "Próbáld meg értelmezni a múlt idő és a jelenidő közötti kapcsolatot. Léccilécci. A múltat nem lehet megváltoztatni"
  Akkor miért is pörögsz azon hogy mit kellet volna csinálni a tolvajokkal? Senki nem mondja hogy meg lehetett változtatni a múltat, a kérdés feléd csak annyi hogy mond el mit lehetett volna 1989-ben adott helyzetben csinálni az állami vagyonnal. Továbbra is csak maszatolsz, és kibújsz a válaszadás elől.
 • szivar #111
  Sztoj. Nem egyik tolvaj zsebéből a másikba. Mert ha 'mindenkiről' köztudomású lenne az, hogy honnan is került az a vagyonka a tulajdonába, s ezen (jogi és természetes) személyek (sem családtagjaik) nem vehetnének részt semmiféle pályázaton, nem játszhatnák a bölcs államférfit, se nem vehetnének részt a 'közéletben' (lsd.: politikai kapcsolatok, azaz kapcsolati tőke), akkor a tudásukkal nagyjából kitörölhetnék azt, amire gondolok. Hupsz, a parlament kilencven százaléka kiesett... Ajjaj.

  Nincs mire válaszolni. Akkor és ott kellett volna a megfelelő jogi környezetet teremteni és betartatni azt. Ez nem történt meg. Négy párt önként kikiáltotta magát vezetőnek, a pártvezérek meg kikiáltották magukat a nemzet vezetőinek, utána meg méregették azt, hogy kinek a hosszabb. Ők így döntöttek, aki amit tudott azt ellopta, mi meg szopjuk a bránert azóta is. S semmiféle vizsgálat nem indult ez ügyben - meg belátható időn belül nem is fog.

  A kilencvenes évek elején ki volt fejtve az a tézis (fizika, blaablaa), hogy hatszáz nanométer alatt nem működnek a félvezetők, nem lehet UV LED-et készíteni, nemhogy kék LED-et, meg fehéret... Az "aprócska nagyhatalom" szóösszetétel pedig azt jelenti, hogy kicsiny helyen nagy dolgok születhettek volna. Akkor még nem volt EUV litográfia, meg ilyenek. Amúgy a Samsung hol kezdte? Alapult egy mamutcég 1000 milliárdos tőkével, vagy mi? Alulról kezdték ők is, mint a legtöbb neves gyártó.

  Próbáld meg értelmezni a múlt idő és a jelenidő közötti kapcsolatot. Léccilécci. A múltat nem lehet megváltoztatni. Azt, hogy így kellett volna, vagy úgy kellett volna... Csak egy dolog. A megtörtént dolgokon nem lehet változtatni, viszont az elkövetőiken lehetne ún.: revansot venni, illetve helyrehozni a bekövetkezett károkat.
 • defiant9 #110
  "Ellenben el lehet ezen személyeket szigetelni az állami pénzektől és a közügyektől, s szigorúbb ellenőrzés alá kerülhetnének"
  Ahogy Bige esetében is, elértéktelenedik a vállalkozása amit 0 Ft-ért felvásárol valaki a Fidesz slepp-ből. Tehát egyik tolvaj zsebéből a másikba tetted át a vagyont. Gratula, ez tényleg remek megoldás. Valóban volt olyan kísérlet 2010-ben hogy 98% adót kell 5 évre visszamenőleg fizetni, Strasbourg elkaszálta a 98%-os különadót. Teljesen diktatórikus, jogállamiatlan koncepció.

  "Ez már '87-'89 tájékán sem így volt, de ettől el is tekinthetünk. "
  Akkor végre válaszolnál is? Tényleg 20x kell feltenni ugyanazt a kérdést, amire 20x mellébeszélés a válasz. Írd akkor le hogy nem fogsz válaszolni és akkor nem strapálom magam vele.

  " Ha a magyar vezetés jól játszotta volna ki a kártyáit, akkor most lehetnénk egy aprócska nagyhatalom"
  Fikció. A tény az hogy elbuktak a csúcstechnóliga kapujában(úgy is hogy lopták a nyugati szellemi tulajdont nem maguk alkották), ezek már akkor nagyon tőkeigényes területek voltak, az államnak pedig pénz kellett, nem pedig pénzt akart adni(ami egyénként is tiltott állami támogatás kategória versenypiacon).
  "aprócska nagyhatalom"
  Képzavar már a név is. Te tényleg reálisnak tartod hogy versenyképes mondjuk x nanométeres saját gyártástechnológiával versenyezne egy magyar cég a mai nagyok(pl. Samsung, Intel) ellen? Itt súlyos realitásérzék deficitet vélek felfedezni. Már nagyon régóta a méretgazdaságásságról szól az iparág, olyan nincs hogy aprócska, a kis hal egyszerűen nem tud versenyképes lenni, jobb esetben megeszi egy nagy hal, rosszabb esetben csődbe megy.

  "Ha meghalt valakid egy autóbalesetben akkor hogyan akadályoznád meg most? Körülbelül ez ennek az analógiája. Próbáld meg megérteni, hogy ezt már nem lehet visszacsinálni, meg nem történté tenni."
  Ha az a kérdés hogy fék nélkül száguld a Zsiguli a szakadék felé és akkor azt mondom hogy ez egy kényszerpálya, elkerülhetetlen a katasztrófa, azt választhatom esetleg meg hogy jobbra kormányzok vagy balra. Ezt amit nem vagy hajlandó kimondani. Helyette azt szajkózod hogy bárcsak ne került volna az autó a lejtőre, vonjuk felelősségre aki oda juttatta.
 • szivar #109
  ".. jogállamban nem írhatod át a BTK-t visszamenőleges hatállyal..."
  Ellenben el lehet ezen személyeket szigetelni az állami pénzektől és a közügyektől, s szigorúbb ellenőrzés alá kerülhetnének, mint eddig - mert még mindig okosban' oldják meg a dolgokat legtöbben. Ja, ez meg az egyenlő bánásmód miatt nem játszik - bocsánat... Amúgy meg át lehetne, csak akkor ferde szemmel néznének külföldről. Mint ahogyan ez az elmúlt években meg is történt egypár tollvonással: visszamenőleg alkalmaztak törvényt (bár fejből most nem jut eszembe, hogy mi volt az - de megtették, valami bankok rémlenek vele kapcsolatban).

  "...mindenki alkalmazott, és az ennek megfelelő vagyonnal rendelkezik..."
  Ez már '87-'89 tájékán sem így volt, de ettől el is tekinthetünk. Voltak bennfentes alkalmazottak és a cselédség.
  A MEV-el kapcsolatban elég sok a HA. Ha nem égett volna le, ha biztosított volna az állam nekik termelőeszközöket, akkor kb. 4-7 évvel előbb piacra kerülhetett volna egy olyan fejlesztés, ami még nem volt (programozható áramköri kapuk - vagy hasonló fantázianéven futó project). Itt nem azért nem került gyártásba valami, mert nem volt rá tehetség - szvsz. a politika is rendesen beleugatott a dolgokba. A processzorok decapingje és másolása, meg egyebek ezen esetben nem játszanak. Ha a magyar vezetés jól játszotta volna ki a kártyáit, akkor most lehetnénk egy aprócska nagyhatalom a számítástechnika területén. De nem így történt.

  "Próbálj meg válaszolni mert kb. 10x teszem fel ugyanezt a kérdést."
  Ha meghalt valakid egy autóbalesetben akkor hogyan akadályoznád meg most? Körülbelül ez ennek az analógiája. Próbáld meg megérteni, hogy ezt már nem lehet visszacsinálni, meg nem történté tenni. Viszont felelősök vannak és nagyon jól érzik magukat.
 • defiant9 #108
  "Nem érted meg a célzást arra, hogy jóformán csak a jogi keretrendszer hiányzik ahhoz, hogy kiderüljön és büntethetővé váljon az ami nyilvánvaló."
  Ez nem megértés kérdése, jogállamban nem írhatod át a BTK-t visszamenőleges hatállyal. Értem én hogy sérti az igazságérzeted, de jó oka van az elévülés ilyetén intézményének. A gazdasági bűncselekmények nem egy kategória a súlyos élet ellenes cselekményekkel, így ezeknek még a súlyos formája is 10 év alatt elévül.

  "Tehát a befektetendő tőke az adott volt, csak ép lenyúlták, zsebre tették. Kapise?"
  Tehát nem volt elérhető, megint ott tartasz hogy a kiinduló állapotot akarod módosítani, de ez így nem válasz. Ahogy mondtam a helyzet adott, mindenki alkalmazott, és az ennek megfelelő vagyonnal rendelkezik(senki nem lopott el még semmit, ha igen azt még ideális esetben visszaszerezte tőle a köz). Mit kezdesz a MEV vállalttal? Próbálj meg válaszolni mert kb. 10x teszem fel ugyanezt a kérdést.

  "Lehet, hogy csak egy véletlen baleset miatt éget le minden, de ki tudja."
  Konteo. Összességében egy fecske nem csinál nyarat, a magyar ipar állapota messze elmaradt a nyugati/távolkeleti színvonaltól(ezt tisztán kirajzolják a hiánygazdaság utáni fogyasztói döntések). Mit feltételezel, kint csak a láblógatás ment 40 év alatt mialatt mi a szocializmus építettük (értsd: a langy vízben loptuk ki a gyárat a motiválatlan munkaerővel). Kint kemény verseny volt, ez pedig hatalmas innovációs stimulus, az állam rossz gazda, kódolva van benne az alacsony szintű innováció.
 • szivar #107
  Nos igen, teljesen felesleges is leírnom valamit... Nem érted meg a célzást arra, hogy jóformán csak a jogi keretrendszer hiányzik ahhoz, hogy kiderüljön és büntethetővé váljon az ami nyilvánvaló. Akik annak idején okosban kiszervezték a vagyonelemeket a saját pénztárcájuk kitömésére, azoknak nem kicsi szerepe volt abban, hogy a GDP a béka segge alá került és az államadósság szinte megduplázódott négy év alatt. Ezek felderítésre nem volt meg a politikai akarat az elmúlt harminc évben. De szerintem nem is lesz. Mint ahogyan az olajszőkítésben ludas emberkék esetében is abbahagyták az egész vizsgálatot és gyorsan titkosították a jegyzőkönyveket.

  De látom rajtad azt is, hogy nem kívánod megérteni annak a mondatnak a lényegét sem, melyben azt írtam, hogy:
  "Valahogy nehezen hihető dolog az, hogy '90-ben a havi harmincezer forintos fizetésből lehet venni hatmilliós kunyhót".
  Mert ezek az emberek csak papíron kaptak harmincezret, a többivel meg csak szimplán megkárosították a magyar emberek közösségét. Adócsalás, satöbbi. Lehet, hogy a törvény szerint jártak el (pedig nem), de akkor is erkölcstelenül.

  Tehát a befektetendő tőke az adott volt, csak ép lenyúlták, zsebre tették. Kapise? Személy szerint kettő embert ismerek (egyik sem a szívem csücske), akik megerőltetés nélkül felférne a száz leggazdagabb magyar listájára azzal a tizenpármilliárd forintos 'megtakarításával'. Meg a jachtjaival. Meg a tengerpari apartmanjaival. Meg... De mivel a fül és vaj tipikus esete forog fent, így nem áll érdekükben nyilvánosság elé kerülni. Mind a kettő kint dugdossa a pénzét valami adóparadicsomban.

  A MEV esetében meg érdekes módon akkor történt ez a baleset, amikor elkezdtek dolgozni egy piacképes chip fejlesztésén. Ami a mai FPGA-k elődje lehetett volna. Ezen utóbbiak több mint tíz év után jelentek meg a fejlett nyugaton. Lehet, hogy csak egy véletlen baleset miatt éget le minden, de ki tudja.
 • defiant9 #106
  "Anélkül nem lehet megoldani egy problémát, hogy megértenénk a bekövetkeztének a mikéntjét."
  OK, most már értjük a tönk szélére vitték az országot a komcsik és amikor már nem volt tovább akkor átadták a kormánykereket. Ettől még nem oldottad meg a problémát. Leszögezgetjük hogy nincs megoldási javaslatod, ami nem meglepő ugyanis adott paraméterek között nincs igazán jó megoldás, csak nem vagy hajlandó felvállalni azt hogy valamelyik kevésbé rosszat válaszd.

  "Az, hogy én mit tettem volna, az teljesen mindegy most már"
  A kérdés szempontjából nem, eleve nem áll módodban bármit is érdemben tenni, tehát ilyen alapon felesleges lenne bármit is leírnod.

  "Első körben visszamenőleg vagyonosodási vizsgálat alá vetném az akkori vezetőséget és az utódaikat"
  Ez eleve mission impossible, a mostani Mészáros Lőrinc mutyizás is papíron törvényes, ráadásul 30 év távlatából érdemben már nem is tudsz fellépni egy gazdasági bűncselekménynél ami ha különösen jelentős vagyoni hátrányt okozott akkor is csak 10 évvel fenyegeti a BTK, vagyis elévült.

  "Valahogy nehezen hihető dolog az, hogy '90-ben a havi harmincezer forintos fizetésből lehet venni hatmilliós kunyhót"
  Ezzel ki is zártad hogy magyar embereknek tudtad volna korrekt áron privatizálni az állami vagyont, tehát marad a külföldi kapitalista vagy az államcsőd, ahhoz nem füllik a fogad hogy ezek közül válassz.

  "FPGA, PAL, mond ez neked valamit? Esetleg a MEV?"
  Ez nem egy egyértelmű kérdés. Általánosságban a helyzet az volt hogy mondjuk a mikroelektronikai vállalat nagyon jól muzsikált ameddig a KGST piacon nem kellett versenyeznie mondjuk a japán elektronikai termékekkel, tette ezt a COCOM lista megkerülésével, más szellemi tulajdonának visszafejtésével(reverse engineering). 1986-ban leégett, elvileg azért meg Csernobil miatt kikapcsolták a nagy teljesítményű hűtőventilátorokat(vagy csak meghibásodtak). Olyanról nem láttam hogy mondjuk saját fejlesztésű világszínvonalú processzort létre tudtak volna hozni:
  A 8088-as le lett koppantva, és le is gyártották. Erre így emlékszik egy kommentelő, aki benne volt a dolgok közepében:
  "Működött is, de a kihozatal 20 % alatt volt, ami senkit nem lepett meg. Egyrészt — tudomásom szerint nem voltak meg azok a nagytisztaságú, többzsilipes laborok, amilyenek az IC-gyártáshoz elengedhetetlenek
  Mindezekből az következik, hogy mire a gyár beindult volna már elavultnak minősült, és hatalmas pénzeket kellett volna költeni új gyártósorokra. A mikorprocesszorokat ráadásul a szovjetek, és az NDK is lekoppantotta, és nagy mennyiségben, kielégítő minőségben gyártotta. Igaz, nem a legkorszerűbb típusokat, de az 1-2 generációval régebbi dolgokat amúgy is csak a KGST-n belül lehetett eladni.

  A tűz nélkül is kiszorult volna a piacról, hosszabb távon nullázódott volna, de persze ha nem ég le akkor el lehetett volna adni értelmezhető áron, vagy fenntartani mert egyszerűbb alkatrészek gyártására azért megvolt a technológiája. Egyedi példákból extrapolálni könnyen visz tévútra. Arra jó példa a MEV hogy elmond hogy mit kellett volna vele tennie az államnak, 1989-et írunk és nem égett le, voltak használható termékei és voltak csapnivalóak, volt a pártállamból maradt szocialista nagyvállalati vezetősége.