Gyurkity Péter

Kis jégkorszakot várnak a kutatók

Eközben azonban a grönlandi jégtakaró minden eddiginél gyorsabban olvad.

A klímakutatás területén egyszerre két tanulmány látott napvilágot, amelyek első látásra egymásnak ellentmondó eredményeket tartalmaznak, a következtetések azonban akár egyazon platformra is kerülhetnek. Az egyik munkában az óceánok áramlatainak lassulásának következményeiről olvashatunk, míg a másikban már a grönlandi jég gyors olvadására hívják fel a figyelmet.

Az első csoport által elvégzett munka szerint az észak-atlanti régióban a tengeráramlatok az elmúlt 1500 évben látott leglassabb sebességet mutatják, ami nemcsak az észak-amerikai és az európai klímát befolyásolhatja, de ugyanúgy komoly hatással lehet az afrikai és ázsiai monszun-esőzésekre, hiszen amellett, hogy a melegebb vizek lassabban érnek az európai partokhoz, a hidegebb áramlatok szintén lassabban jutnak közelebb az egyenlítői térséghez. Mindezt arra alapozzák, hogy az Európában nagyjából 1600 és 1850 között megfigyelt kis jégkorszak alatt hasonló lassulást figyeltek meg, mivel azonban ebből az időszakból (nyilván) nem állnak rendelkezésre pontos mérések, a tanulmány kapcsán több eltérő vélemény látott napvilágot. További elemzésre van szükség ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk, ezen munka most is zajlik.

Egy másik, szintén most közzétett tanulmányban már arra hívják fel a figyelmet, hogy a grönlandi jégtakaró minden korábbinál gyorsabb ütemben olvad. A jégből vett minták alapján az elmúlt 350 év legdrámaibb változásai mennek most végbe, bár a gyorsulás maga már a 19. század közepén, nem sokkal az iparosodás kezdete után, elindult. Az elmúlt 20 évben azonban ennek üteme 250 és 575 százalék közötti mértékben haladta meg az iparosodás előtti szintet, a legrosszabb év eddig 2012 volt, a 2004 és 2013 közötti időszak pedig erősebb és állandóbb trendet mutatott, mint bármelyik korábbi évtized.

Mindez arra utal, hogy a változások gyorsulóban vannak, ami nem túl biztató a térségre, vagy akár az egész bolygóra nézve. A jelenleg Lengyelországban zajló klímakonferencia várhatóan nem hoz magával jelentős módosításokat, itt azonban már a párizsi egyezmény kapcsán is többször hallottuk, hogy az áhított 2 Celsius-fokos emelkedési plafont nem tudjuk majd tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Senkhy #24
    Vajon mekkora lehetett az ipari civilizáció akkor, amikor a Vikingek elnevezték Grönlandot?
  • NEXUS6 #23
    Azt hittem egy oldalon álltok, de látom a Vegapowa a mérsékelteket is kikezdi. XD
  • NEXUS6 #22
    Angliában 30 fok már hőhullám, ott azt nem bírják az öregek, Görögországban meg 40 fok, nálunk meg mondjuk 35 fok. Az öregek keringése azt nem bírja, ha az átlagtól az adott évben csupán néhányszor kirívóan magas az eltérés. Ha növelik az átlaghőmérsékletet, meg többször van kiugró csúcs, ahhoz egy időután még az öregek szervezete is adaptálódik. Azt nem bírják ha nagy a hőingás.
    Most december közepén folyamatosan nulla fok fölött van a hőmérséklet, meg süt a nap, gondolom az öregek tömegei meg halálukon vannak. ;)
  • NEXUS6 #21
    Misztikus! XD
  • ZenMillitia #20
    Pont olyan hulye vagy, mint amennyire konnyu beregisztralni forumszakertonek. Csak a magad neveben beszelj, zabald a zsiros antibiotikumozott, hormonozott, hugysavas eroszakbomba hust, cigizzel, igyal sok sok tomenyet, es akkor tuti a homersekletingadozas elvisz, te szerencsetlen
  • Elef #19
    Minket is érint a felmelegedés, nem csak a következő generációt: már az utóbbi években folyamatosan írták, hogy az öregek nem bírják a hőhullámokat és az extrém melegben ill. hirtelen időjárás változáskor jelentősen megnő a halálozás. Szóval rövidebb ideig fogunk élni, mindegy, hogy most mennyire vagy egészséges.
    Szerk: a cím meg hatásvadász, remélhetőleg a legtöbb ember számára nyilvánvaló hogy nem lesz ilyesmi, de legalább lehet róla beszélni kollégákkal ebéd közben...

    Utoljára szerkesztette: Elef, 2018.12.12. 12:02:45
  • barret #18
    Sosem látott mértékben szaporodik az emberiség.Ez a folyamat nem fog csökkenni,de emelkedni annál inkább.Ezeket az embereket technikai eszközökkel kell eltartani,folyamatos felfejlődés mellett. Egészen a csúcspontig,ahol majd átbillen a folyamat.
    Ott jön majd a következő evolúciós lépcső.Ezt nem lehet megállítani,ez a világ rendje.
  • NEXUS6 #17
    Így van a szitu nem fekete fehér. De a környezeti változásé sem. A globális melegedésnek hála már most vagy egy magyarországnyival nőtt összességében a lakható élettér nagysága. A vízszint emelkedését és a fagyott területek felengedését, globálisan a csapadék mennyiség növekedését figyelembe véve nem kizárt hogy a netto élettér nagysága végül pozitívan fog változni!!!

    A legnagyobb környezetszennyezők jelenleg azok az országok, amelyek fokozott ütemben iparosítanak, a világgazdaság motorját jelentik. Az ő fejlődésük visszafogása nem csak azt jelenti hogy a lakosságukat egy alacsonyabb életminőségű állapotba kárhoztatod, hanem hogy a fejlett nyugati országok lakossága, életkörülményei(pl. a tiéd is) rosszabbak lesznek.

    A képlet egyszerű, a gazdaság, a technológia az adott területen élők gazdagodását és a következő generációk jobblétét is szolgálja. Nem a felelősségvállalás hiányával van a gond, hanem azzal, hogy elterjesztik azt a minden alap nélküli közhelyet, hogy létezik valamiféle zöld technológia. Nem nem létezik, minden technológia lényege a környezet átalakítása. Azonban minnél fejlettebb egy társadalom annál többet hajlandó áldozni a technológiák alkalmazása mellett a környezet megóvására, visszaalakítására is.
    Az ellentmondás nem az emberek gondolkodásában van, hanem a különböző országok fejlettségében van. A fejlett országok ugyan tisztábbak, de kihasználják a fejletlenebbeket környezeti szempontból, akik viszont ennek egy szinten még örülnek is, mert önerőből nem biztos, hogy olyan fejlődésre lennének képesek.

    Nem kell itt rögtön erkölcsi magasságokba vinni a kérdést, egyszerűen xar a szitu, ahol nincs 10000%-ban jó döntés.
  • Andrevv #16
    Nem érdekel a saját gyerekeid, unokáid sorsa? A halálba küldenéd őket? Kemény vagy...
  • bundasjezus #15
    Azért azt is vedd figyelembe, hogy az első és második ipari forradalom idején élt generációk tevékenysége általi károkat is mi szenvedjük el. Őket se érdekelte a mi jövőnk, csak a saját jólétüket tartották szem előtt. Mégis, ha választani lehetne, egyikünk se cserélné el a szennyezett, károkkal teli, de kényelmes 21.századi életünket a tisztább, kevésbé tönkretett 18-19. századi életre. Szóval nagyon nem fekete-fehér ez a téma, de kétségkívül elszomorító, hogy a jobbítás szándéka, a jövő generációi iránti felelősségvállalás ennyire nem része a modern civilizációnak. Megérne egy tanulmányt, hogy mi ennek az oka.