MTI

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani - hangsúlyozta António Guterres, az ENSZ főtitkára a lengyelországi Katowicében, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) hivatalos megnyitóján.

A hétfőn megnyitott, december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésére, illetve a kibocsátott CO2 megkötésére és környezetbarát felhasználására.

"Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást" - jelentette ki Guterres. A főtitkár szorgalmazta a párizsi klímaegyezmény megvalósítását, egyebek közt azzal érvelve, hogy az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a "globális klímakáosz" elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért. Az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, az utóbbi 20 évet a történelemben a legmelegebbnek minősítette, és utalt azokra az előjelzésekre, melyek szerint 2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nő az átlagos hőmérséklet, ami - mint mondta - drámai hatással lesz a növény- és az állatvilágra.


Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig "nettó nullával" legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás mintegy egyharmadát teszi ki - sorolta az ENSZ-főtitkár.

Véleménye szerint ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ezzel szemben be kell fektetni a "száz százalékosan tiszta" energiaforrásokba. Ha nem sikerül csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, "elolvad az Antarktisz és az Északi-sarkvidék, mindenhol megemelkedik a vizek szintje, még jobban romlik a levegő, csökken az élelmiszermennyiség, és még jobban megnövekszik természeti katasztrófák száma" - figyelmeztetett.


Az olaj és a szén stratégiai nyersanyag, aminek kitermeléséről nem mondanak le az államok

A célok elérésének segítésére a Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást, így 2020 után öt éven belül 200 milliárd dollárt szánna a világszerte a klímavédelem terén kezdeményezett projektekre - jelentette be Kristalina Georgiewa, a Világbank vezérigazgatója. Az említett 200 milliárd dollárból 100 milliárdot a közszférában eszközölt beruházások közvetlen támogatására szánnák, ezen belül mintegy 50 milliárd dollárt a "klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásra" irányozzák elő - mondta el. Georgiewa felidézte: 2015 óta a Világbank már megkétszerezte a klímaváltozásokkal kapcsolatos támogatási keretet, mely 2017-ben 20 milliárd dollárt ért el.

"A klímavédelemben egy átfogó szemlélet szükséges, ennek része nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása, hanem a sivatagosodás elleni védelem és a biodiverzitásra fordított figyelem is" - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök. A klímavédelem folyamatában Duda szerint három tényező fontos és együttesen figyelembe veendő: a technológia, az ember és a természet. "A klímát természetesen az ember miatt védjük, ebben e védelemben viszont az életkörülményeket is figyelembe akarjuk venni" - fejtette ki. A klímavédelem nem foszthatja meg az embereket munkahelyeiktől. A lengyel elnök aláhúzta: Lengyelország számára a szén stratégiai nyersanyagnak számít.


A lengyel elnök a munkahelyek megőrzésének fontosságát emelte ki

"Szakértők szerint még 200 évre biztosítottak a széntartalékaink, így nehezen elképzelhető, hogy lemondjunk az energetikai szuverenitásunkat biztosító nyersanyagról" - érvelt. Fontosnak nevezte, hogy az üvegházhatású gázok esetében az ENSZ országai ne csak a kibocsátásokra összpontosítsanak. Az elérendő egyensúly egyrészt a kibocsátások csökkentéséből, másrészt a gázok megkötésének mértékéből adódik - mondta, kiemelve többek között az erdőterületek fenntartásának szerepét.

Globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt tavaly, miután a 2014-től 2016-ig három év alatt egyáltalán nem nőtt. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésében az Egyesült Államok járt az élen 0,5 százalékkal. Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása sorban a harmadik évben csökkent tavaly és ebben az évszázadban a kilencedik alkalommal vezette a csökkenési listát. Az Egyesült Államok energiafelhasználásból származó CO2-kibocsátása tavaly volt a legkisebb 1992, az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC) életbe lépése óta.


Schwarzenegger azt hangoztatta, hogy Amerika több, mint Washington

Az Egyesült Államok CO2-kibocsátása 2005 óta 758 millió tonnával csökkent, minden más országénál nagyobb mértékben, de még meg is közelíti az Európai Unióban elért 770 millió tonnás csökkentést is. Ugyanezen idő alatt a második legnagyobb CO2-kibocsátás csökkentést Nagy-Britannia érte el, 170 millió tonnát. Kína viszont 2005 és 2017 között 3 milliárd tonnával, India pedig 1 milliárd tonnával növelte CO2-kibocsátását.

A szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez tavaly Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékos növekedéssel. Kína Indiától vette át a vezetést. A 2017 előtti három évben India járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta tavaly. Ebben az évszázadban négy év kivételével minden egyes évben Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez. Az Európai Unió CO2-kibocsátása 1,5 százalékkal nőtt, és ennek 44 százalékát Spanyolország adta. Nagy-Britannia és Dánia viszont történelmükben a legkevesebb szén-dioxidot bocsátotta ki tavaly.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #29
  "Na meg nem a migránsoknak adott névtelen kártyákra kellene a pénzt utalni,"

  Jajj..inkabb az internet hasznalatat kellene oktatni, meg 2-nel tobb agysejtet aktivalni....

  https://newsroom.mastercard.com/2016/06/20/mastercard-prepaid-debit-cards-provide-refugees-with-mobility-flexibility-and-dignity/

  illetve

  https://www.snopes.com/fact-check/soros-refugee-debit-cards/

  Az egyik a UNCHR, a masik a Humanity Ventures. Utobbira szoktak mondani, hogy a Soros penzelte okossag, ami persze megintcsak kamu, de kit erdekelnek holmi tenyek?
  "The UNCHR has been involved with a program to provide cash to refugees via debit cards to help meet immediate needs, and George Soros has been involved with a program to assist migrants in partnership with MasterCard, but Soros is not funding the distribution of MasterCard debit cards to refugees via the United Nations."
 • Andrevv #28
  Érdekes, hogy Kínát sározzák a statisztikákkal ahogy csak tudják, de azt nem veszik figyelembe, hogy minden amerikai és európai nagy cég ott gyártat le sok mindent. Vegyék csak figyelembe, hogy a kínai gyárak kinek dolgoznak, kinek gyártanak, majd utána hasonlítsák össze az értékeket. Az USA és Nyugat-Európa lenne a legnagyobb légszennyező, toronymagasan.
 • Andrevv #27
  "megcáfolta az index is, címlapon hozta"
  Ez jól esett, az emberi hülyeség bizony szórakoztató :)
 • Sequoyah #26
  Nyilvan ennek egy ado-ujraelosztasnak kene lennie, nem egy plusz adonak. Aki olyan hulye hogy uj adokent probalta eladni, es nem hangsulyozta ki hogy a befolyo penzt mire koltenek (pl adokedvezmeny a nem kornyezetszennyezoknek), az meg is erdemli a bukast...
 • Archenemy #25
  "Na meg nem a migránsoknak adott névtelen kártyákra kellene a pénzt utalni,"

  Bocsi bocsi, ez egy ÓRIÁSI fake news, megcáfolta az index is, címlapon hozta, hogy mekkora fake, ugyanis kiderült, hogy...

  *dobpergés*

  nem is titkosak a kártyák, csomó ideje "lehetett róluk tudni".

  Szóval most már te is bátran hirdetheted, jó nagy hülyeség, hogy titkos kártyákon pénzt kapnak a migránsok, mivel nem is titkosak a kártyák :DD
 • globint #24
  Az rendben van, hogy rengeteg pénzt kaszálnak az olajból, de csak filléreket kellene adniuk a hordónkénti árból, és már megoldódna a klímavédelem.
  Na meg nem a migránsoknak adott névtelen kártyákra kellene a pénzt utalni, hanem pl. a klímavédelemre.
  Minden túl drága, amiből nincs profit.
  Szomorú.....
 • bdzsana #23
  "Értelemszerűen a (demokratikus) állam környezettudatossága nem szakadhat túlságosan el a polgárai környezettudatosságától mert akkor a következő ciklusban leváltják a 'zöldeket', ezért fontos az oktatás ahol megmutatják a környezet károkozás összefüggéseit."

  Miért csak olyanban lehet gondolkozni, hogy jobban megadóztatjuk ami a környezetet jobban terheli. Miért nem lehetne jelentős adókedvezményt adni arra ami nem?
 • defiant9 #22
  "új környezetvédelmi adó miatt is zavargások törtek ki"
  Érdekes a forradalmár lelkületű francia és a német mentalitás különbsége 1-1 környezetvédelmi indíttatású de az egyénre terhet rovó kormányzati tervezetre. Az előbbi ugye utcai zavargásokba fog az utóbbi pedig eladja a dízeljét és nem vesz újat.

  Szerintem egyébként nem kell erőszak, gazdasági eszközökkel rá lehet venni az egyént, de akár egy államot is hogy fizesse meg a drágább de 'környezetbarát' javakat.

  Értelemszerűen a (demokratikus) állam környezettudatossága nem szakadhat túlságosan el a polgárai környezettudatosságától mert akkor a következő ciklusban leváltják a 'zöldeket', ezért fontos az oktatás ahol megmutatják a környezet károkozás összefüggéseit.
  Államközi relációban az nehéz hogy a más-más szinten környezetvédő de szuverén államok kb. egységes gazdasági áldozat árán fogadjanak el direktívákat, de itt is a többség képes lenne az akaratát ráerőltetni a kimaradókra(+ import adó ha szennyezés útján termelsz/jutsz versenyelőnyhöz). Gond akkor van ha olyan kormányzat kerül hatalomra(pl. konzervatív Trump) aki mögött a nagy gazdasági erő találkozik a mások(a köv. generációk is ilyen) életfeltételei iránti szabadságjogát ignoráló attitűddel (leszarom a következményeket de akkor is szenet fogok égetni). Szerencsére a környezettudatos mentalitás a mások tiszta környezethez való jogának elismerésével térnyerése egyenlőre bizakodásra ad okot, csak idő kérdése hogy ne legyen jelentős mozgástere a környezet rovására haszonélvezetnek. Az pedig egy nehezen eldönthető kérdés hogy addig mekkora lyukat ütünk a bioszférán.
 • Sequoyah #21
  "államnak nem dolga a globális felmelegedéssel való foglalkozás"

  Mar hogy a picsaba ne lenne a dolga. Csak ismetelni tudom magam, hogy

  Barmifele kormanyzatnak eppen egyik fo celja lenne a "Tragedy of the commons" elkerulese


  Szoval de, az allam feladata a globalis felmelegedessel valo foglalkozas, mert ezt a feladatot SENKI mas nem tudja felvallalni. Ugyanigy az allam feladata az is, hogy ne mergezzek a folyokat, ne pusztitsak ki az utolso erdot is ahova kirandulni jarok.
 • fonak #20
  Egy totalitárius berendezkedéssel, ahol az átlagember az észak-koreai szintet kapja, vissza lehetne drasztikusan fogni, másképp nemigen. Az ottani személyes szabadsággal, életnívóval és így tovább. Persze csak erőszakos forradalommal menne, vannak radikális "oköfasiszták", akik készek lennének rá, csak nem sokan. Képzeljünk el csak annyit, hogy betiltják a belsőégésű járművek egyéni használatát (mint például Észak-Koreában van gyakorlatilag). Mikor Franciaországban már a benzinre/gázolajra kivetett új környezetvédelmi adó miatt is zavargások törtek ki (persze van emögött más is, de ez volt az, ami kirobbantotta).

  Mindenki védené a saját földjét, életterét, ahogy tudja. A globalista elit, amelyik egy univerzalista humanista "vallásban" él (nem csak profitérdekek mozgatják, de egészen más világban élnek, mint a "kisember") viszont meg akarja szüntetni a nemzetállamokat, és ösztönzi a bevándorlást a helyi "nativizmusok" ellenállásának megdöntésére, hogy egymilliárd fekete-afrikai klímamenekültet áthelyezhessenek az Eurázsia és Észak-Amerika élhetőbb területeire. Legalábbis elképzelhetőnek tartom, hogy ez a mesterterv. Ami nekünk persze azt jelenti, hogy nekünk, mint nemzeteknek, rassznak, kultúrának nagyjából annyi. Nekünk nyilván az lenne az érdekünk, ha a sok nyakló nélkül elszaporodottat "legéppuskáznák", ha megindul a zombiinvázió. Akár hibás a sorsukban a gonosz fehérember (mert feltalálta és rájuk tukmálta a technikai civilizációt, meg az orvostudományát, ami drasztikusan csökkentette a gyermekhalandóságukat stb. stb.) akár nem. Persze a globalista univerzalista elit ezt másképp látja, szerintük meg kell őket menteni ezen az áron is.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.12.05. 12:44:05