Hunter

Harmadszor is földkörüli pályán a kínaiak

Három asztronauta vágott neki a világűrnek a nemzet harmadik emberi űrrepülésével, ami a kínai űrprogram első űrsétáját is magába foglalja, miközben a kínai média órákkal előbb hírt adott a kilövés sikeréről, mint az valójában lezajlott volna.

A Csaj Cse-kangot (Zhai Zhigang), Liu Po-minget (Liu Boming) és Csing Haj-penget (Jing Haipeng) szállító Sencsu 7 egy Long March 2F rakéta csúcsán helyezkedett el, ami magyar idő szerint csütörtökön 15 óra 10 perckor emelkedett a magasba. A kilövés egyik érdekessége, hogy az egyik állami hírügynökség már órákkal az esemény bekövetkezte előtt közzétett egy híradást az interneten a kilövés sikeréről, ami részletes párbeszédeket is tartalmazott az űrhajósok között. A cikk szinte egész csütörtökön fent volt a világhálón, végül leszedték. A Xinhuanet.com weboldal egyik szerkesztője szerint, aki telefonon reagált a SPACE.com megkeresésére, a cikk egy "technikai hiba" volt, amit az egyik munkatársuk követett el. A híradásban több más érdekesség mellett az alábbiak voltak olvashatók:


"A parancs után az összes jelzőfényt felkapcsolták, különböző adatok jelentek meg a képernyőkön, amikre technikusok százai meredtek, nehogy lemaradjanak a legkisebb változásról is...
- Egy perc van hátra!
- Csang-csüang 1 megtalálta a célt!
Az irányító szigorú hangja törte meg az egész hajó csendjét. Most, a célt 12 másodperccel az előre jelzett idő előtt érték el...
- A kabin légnyomása normális!
Tíz perccel később a hajó eltűnt a horizont alatt. Taps és izgatott ujjongás töltötte be az éjszakai eget, visszhangozva a néma Csendes-óceánon át."

A valódi kilövés is rendben ment. A rakéta körülbelül két és fél perc után dobta le négy folyékony hajtóanyagú gyorsítóját, majd a harmadik perc környékén levált az első fokozat és az orrkúpot védő pajzs is. A második fokozat kevesebb, mint 10 perc alatt repítette előzetes pályájára a Sencsu 7-et, nem sokkal később a kapszula levált a rakétáról. A kínai állami televízió élő adásban közvetítette az eseményeket, és várhatóan egészen a leszállásig bezáróan folyamatosan nyomon követi a háromfős expedíció tevékenységét.

"A haza és a nép várja diadalmas visszatérésetek" - búcsúzott az űrhajósoktól a kínai elnök, Hu Csin-tao, aki személyesen kísérte végig a kilövést a Csüncsuan kilövőközpontból. A legénység a beszámolók szerint jó egészségi állapotban van a pályára állást követően, és magyar idő szerint 22 órakor megkezdték az űrhajó magasabb, 340 kilométer magasságú pályára állítását.

Az űrséta időpontjáról továbbra sincs pontos adat, ma vagy szombaton kerül sor rá. Mindenesetre a legénység már megkezdte az űrruhák előkészítését, ez azonban a jelentések szerint legalább 15 órát vesz igénybe, így a szombat tűnik reálisnak. Két űrhajós fogja elhagyni a leszálló kapszulát, hogy a jelen esetben légzsilipként is funkcionáló orbitális modulból vágjon neki az űrsétának. Miután megszüntetik a nyomáskiegyenlítést, az egyik asztronauta kinyitja a modul nyílását és elhagyja a hajót speciális kínai gyártású Feitian űrruhájában, ami 10 rétegből áll és nem kevesebb, mint 120 kilogrammot nyom.

Az űrsétát végrehajtó jelölt visszatérése előtt mintákat vesz a Sencsu 7 burkolatáról. A tartalék, aki a jól bevált orosz Orlan űrruhát viseli, végig az orbitális modulban tartózkodik cselekvésre készen, ha bármi probléma adódna. A legénység harmadik tagja marad a kapszulában. Hivatalosan még nem közölték ki lesz az, aki történelmet írhat Kína számára, így továbbra is csak a korábbi jelentésekre hagyatkozhatunk, melyek szerint Csaj lép ki az űrbe, és Liu fog asszisztálni a művelethez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #50
    Szerintem olvasd el a mai hírekben, hogy a globális kapitalizmus mennyire nem szabályozható... és imádkozz, hogy ne a saját bőrödön kelljen megtapasztalni egy 1929-33-at, amikor még ennyire sem volt szabályozva. Sok ember lokális maximumot keres, ebből nem lesz globális optimum.

    Mellesleg az, hogy gazdagok pénzt juttatnak a dolgos szegényeknek valamiért cserébe, szerintem szép dolog, nem? Kínát is szorgos emberek lakják, és idővel beérik nekik a gyümölcs. Ez a "mi pénzünkből" meg kicsit fellengzős, tekintve, hogy Mo. ma még inkább Kína szerepkörében van, mint a fejlett nyugati államok szintjén. Nekünk ebbe az égvilágon semmi beleszólásunk nincs, teccett vóna kompetitívnek lenni Kínával, akkor ide jön a tőke. Csak hát mi nem vagyunk hajlandók napi tizensok órányi éhbérért tönkrevágni az egészségünket, ez van. Azért nem kell aggódni, jut egy kis morzsa nekünk is, persze főleg a geopolitikai stabilizáció miatt - Németországnak nem érdeke, hogy magyarok és románok öldököljék egymást a szomszédban, na meg hasznos a magyar takarító, pizzafutár, orvos is.
  • kukacos #49
    Japán ötven éve nem háborúzik fegyverekkel, elfogadta, hogy bizonyos kérdésekben gazdasági hatalmán kívül nem gyakorol nyomást mással.

    Az elemzésed rossz: a klasszikus háború elavult. Nagyszabású katonai konfliktusok egyre ritkábban fordulnak elő, tekintve hogy a gazdasági érdekeket lehet fegyverek nélkül is érvényesíteni, és az összefonódó, végtelenül kockázatérzékeny piacok miatt a háborúzó felek ma már mindig többet veszítenek, mint nyerhetnek. Sokan szidják a globalizmust, de az igazság az, hogy példa nélküli módon stabilizálta a világot (az atomfegyverek mellett).

    Valaki azt mondta egyszer, hogy ha egy határon nem megy át áru, hamarosan katonák fognak. Az egyetlen gond az lehet, ha gazdasági falak emelkednek, és egyes régiók szeparálódnak. Kína és az Egyesült Államok vonatkozásában egyelőre az ellenkezője történik. Sem az USA, sem Kína nem fog belefogni egy olyan kockázatos manőverbe, ami az amerikai fogyasztót megfosztja termékei 80%-ától, és/vagy elzárja a kínai gazdasági felemelkedés útját. Vajon miért volt Bush a leglelkesebb politikai vendég az olimpia megnyitóján?

    Amíg gazdasági szembenállás vagy érdekellentét nem bontakozik ki, nem lesz háború. Sajnos épp a mostani válság meg a hozzá hasonlók tudnak gondot okozni, mert bizonytalanná teszik a jövőt és csúnyán destabilizálhatják a rendszert.
  • kukacos #48
    Gyémántot is persze csak akkor, ha kavicsként hever valahol, és csak fel kell szedni.
  • kukacos #47
    Ugye viccelsz? Örülünk, ha egy szondát el tudunk juttatni a Holdra, nem hogy millió tonnákat mozgatni bármilyen nyersanyagból. Az űrbányászat fényévekre van a jelenlegi technológiával, a jelenlegi 50 ezer $/kg költségekkel legfeljebb gyémántot érné meg bányászni a Holdon, abból meg tudomásunk szerint nincs túl sok ott.
  • Molnibalage #46
    "Japanbol nem er oda idoben a segitseg."

    Miért is nem? Egy F-22 cirka 1 óra alatt ott van a 4++ generáció gépei 1,5 alatt. Állandó jelleggel van hordozó csoport is ott + a Koreában állomásozó gépek. Ez alsó hangon 250 gép.
    ----

    "Egyebkent meg mi sem kaptunk atomfegyvereket, csak hozza valo rovidhatotavolsagu raketakat. A fejeket a szovjetek oriztek itt magyarorszagon. A tajvaniak is igy kaptak a fegyvereket. A leszallitott raketak jo resze ugyanis hagyomanyos robbanotoltettel nem tul hatasos, viszont eredetileg atomtoltethez fejlesztettek ki oket."

    1. A MiG-21/23 gépek nem rakéta formájában vitték volna tudtommal a nukleáris robbanófejet. Kb. 500 kilós bomba volt. Törzs alatt középen 2 pótossal, mert anélkül 0 a MiG-21 harcászati hatósugara ehhez a mutatványhoz.

    2. A BGM-109 és AGM-86 is eredetileg atomfegyver hordozó volt, de a pontosságuk még hagyományos töltettel is kileégítő. Konkrétan milyen rakétákról beszélsz? Mert típus nélkül önmagában nem jelent semmit amit írsz...
    ----

    "Hivatalosan nem allomasozhatnak helyben, legkevesbe a szorosban a szarazfold es a sziget kozott. Amire odaernenek a helyszinre a kinaiak mar regen partra is szalltak"

    1. A Kitty Hawk bázisa hivatalosan is Japánban volt. Japán kikötő volt az anyakikötő... Nemzetközi vizeken ott lehetnek ahol csak akarnak. Miről beszélsz te?

    2. Partraszállnak? És mégis mivel? Jelenleg ehhez nincsenek meg a technikai eszközei a kínaiaknak. A HT topicban tucatszor le volt ez már írva...
    ----

    "Mint azt a korabbi miniszterelnokuk mondta, japannak tobb tonna fegyverminosegu plutoniuma van raktaron."

    És? Ez hogyan jön ide? Kapaszkodj meg, ez minden atomerőművet üzemelő országban így van (kis túlzással). Pusztán elhatározás kérdése kiszedni a megfelelő állapotban levő fűtőelemet a reaktorból.
  • kvp #45
    "Mármint kínai tartományokat? Fegyvert becsempészni egy kommnista államba elég vicces, számomra nehezen elképzelhető."

    Az ujgurok es tibet egy sivatag szelen vannak. Egy lakatlan sivatagon at viszonylag konnyu feladat barmit bevinni, nem beszelve a kornyezo allamok biztonsagi szintjerol.

    "1. Minek kell Tajvaba atomfegyver? Semmi értelme. Se politikailag, se technikailag. Atomfegyvert soha senki nem adott át nem atomhatalom államnak."

    Japanbol nem er oda idoben a segitseg. Egyebkent meg mi sem kaptunk atomfegyvereket, csak hozza valo rovidhatotavolsagu raketakat. A fejeket a szovjetek oriztek itt magyarorszagon. A tajvaniak is igy kaptak a fegyvereket. A leszallitott raketak jo resze ugyanis hagyomanyos robbanotoltettel nem tul hatasos, viszont eredetileg atomtoltethez fejlesztettek ki oket.

    "2. A US NAVY hajóin és tengóin, repülőgépein van elég ha kell 100% jenki ellenőrzés alatt. Minek kell Tajvanba?"

    Hivatalosan nem allomasozhatnak helyben, legkevesbe a szorosban a szarazfold es a sziget kozott. Amire odaernenek a helyszinre a kinaiak mar regen partra is szalltak.

    "3. Mindig is állomásozott US NAVY rephordozó (és nem anyahajó) japánban, csak az politikai okból nem nukleáirs meghajtású volt. Jelenleg ez nem lehetséges, mert már nincs olyan emlékeim szerint."

    Kivonnak egyet, odakuldenek kettot. Ez fejlesztesnek tunik. Es mindezt teszik ugy, hogy japannak nincs szuksege vedelemre. Mint azt a korabbi miniszterelnokuk mondta, japannak tobb tonna fegyverminosegu plutoniuma van raktaron. (az amerikaiak is oda hordjak jo ideje ujrafeldolgozasra a kiegett futoelemeiket, tehat nem csoda hogy osszegyult a szemet) Hozzavalo raketakat meg kaptak az usa-tol.

    "Azon lehet vitatkozni, mennyire tudatos a vezetők részéről ez a forgatókönyv, de tény hogy jobb mint egy még jobban differenciálódó Világ."

    A vezetok reszerol nem volt tudatos, csak a nagytokesek reszerol. A differencialt vilagrol meg csak annyit, hogy a vilagkommunizmusban lenne a legkisebb differencia, megsem tetszik az otlet senkinek.
  • NEXUS6 #44
    Na ja a tőke megy Kínába, akik ott dolgoztatnak, de ez azért van, mert egyszerűen senki nem állította meg a dolgot, mert igen, elkezdtek mindent gyártani ott, mert olcsó, de ezzel egyidőben vagy még elötte megjelentek az ilyen termékek, mint Adidos, Pieonear, Polystation stb;D
    Ezeket ki kellett volna tiltani, de legalább is kvótához kötni.
    De a tőke mozgását is kolátozni lehetne, ha a 80-as években tömegesen fektetnek be a Kelet-Európai akkor most mi lennénk az ami most Kína!

    Szal senki nem állította meg Kínát, pedig agyonvágták egy idő után nem csak az olcsó termékeket gyártó ipart, (és lassan a mezőgazdaságot is) hanem lassan az eredeti márka is válságban van, mert azért a luxus árat, ami gyak csak a márka, egyre kevesebben fizetik meg.

    Igen ez a globalizmus, ha úgy tetszik a mi pénzünkből modernizálunk elmaradott régiókat, de ez azt is jelenti, hogy nem ott vagyunk ahol lehetnének.

    Azon lehet vitatkozni, mennyire tudatos a vezetők részéről ez a forgatókönyv, de tény hogy jobb mint egy még jobban differenciálódó Világ.
  • Hober Mallow #43
    Hát a holdon valami bazi nagy bátyászatot nem fognak kezdeni...Vagy lehet hogy te Juh tenyésztésre gondoltál?:D Az eggyetlen amiből talán ott van valami az a rakéta üzemanyag:P
  • Molnibalage #42
    "Elkezdtek felfegyverezni a szakadar kisebbsegeket, elkezdtek tamogatni a belso ellenzeket, elkezdtek ellentetet szitani az eszaki es a deli tartomanyok kozott."

    Mármint kínai tartományokat? Fegyvert becsempészni egy kommnista államba elég vicces, számomra nehezen elképzelhető.
    ----

    "Es biztos ami biztos alapon telepakoltak fu alatt atomfegyverekkel tajvant, atvezenyeltek meg egy anyahajot japanba."

    No offense, de sületlenségeket írsz.

    1. Minek kell Tajvaba atomfegyver? Semmi értelme. Se politikailag, se technikailag. Atomfegyvert soha senki nem adott át nem atomhatalom államnak. A britek kaptak meg néhány róbbanófejet még asszem a '60-as években a jenkiktől afféle "segélyként" és terveket nukleáris fegyverekről.

    2. A US NAVY hajóin és tengóin, repülőgépein van elég ha kell 100% jenki ellenőrzés alatt. Minek kell Tajvanba?

    3. Mindig is állomásozott US NAVY rephordozó (és nem anyahajó) japánban, csak az politikai okból nem nukleáirs meghajtású volt. Jelenleg ez nem lehetséges, mert már nincs olyan emlékeim szerint. Az utolsó kettő a JFK és a Kitty Hawk volt amennyire emlékszem.
  • kvp #41
    "A gáz inkább az, hogy Kínának nincsenek szuperhatalomhoz illő nyersanyagai, és ha egy bizonyos ponttól nem Japán útját fogja járni, akkor lehet gáz. De ez még legalább húsz év, és remélhetőleg akkor is Oroszország felé fordul majd az érdeklődése."

    Ha japan utjat jarja es elsore megprobalja fegyverrel meghoditani a terseget akkor is gond van. Oroszorszag fele meg nem tud fordulni, mivel az oroszok egy dologban nagyon jok meg mindig, es ez a haboru. Egyebkent ujabban afrika fele fordult es eleg sok kinai katona allomasozik jelenleg is kulonbozo afrikai orszagokban.

    Az igazi gond, hogy ha az usa kiesik, akkor mi lesz. A wall street-i csodok miatt eleg ideges lett izrael is, reszben az usa gyengesege, reszben a penzintezetei elvesztese miatt. A kinaiak felajanlottak, hogy kivasaroljak a teljes amerikai ingatlanpiacot, de ezt az usa kormanya azert nem hagyhatja, mert akkor anyagi szempontbol izrael teljesen magara maradna. Sajnos jelenleg ugy nez ki, hogy az usa-nak valahogy szet kell vernie kinat. Elkezdtek felfegyverezni a szakadar kisebbsegeket, elkezdtek tamogatni a belso ellenzeket, elkezdtek ellentetet szitani az eszaki es a deli tartomanyok kozott. Es biztos ami biztos alapon telepakoltak fu alatt atomfegyverekkel tajvant, atvezenyeltek meg egy anyahajot japanba. Mindezek mellett meg ott van az oroszok elleni europai raketapajzs es a nato bovitese az orosz hatarig. (gruzia, ukrajna, stb.) Ha kinai osszeomlana, akkor eleg nagy valsag lenne, de legalabb a nyugat (amerika/europa/oroszok) meguszna a fegyveres konfliktust.

    ps: Az urkutatas jelenlegi allapotat nezve, az usa is osszeszedte magat, de inkabb a katonai jellegu fejleszteseket eroltetik, amiket nem igazan lehet publikalni. (legalabbis a scaled composites es a tobbi beszallito katonai megrendelesei alapjan ez latszik)