Hunter

Tojással borították az agyagkatonákat

Kína első császárának sírját őrző, közel 8000 darabból álló agyaghadsereg figuráinak mindegyikét tojással vonták be a készítésükkor, állapította meg egy olasz-német kémikus csapat.

A kutatók szerint a tojás a színes festékek kötőanyagaként szolgált, amit egy lakkrétegre vittek fel. A vizsgálatokról megjelent tanulmány egyik szerzője, Katharina Blaensdorf, a Müncheni Műszaki Egyetem tudósa a Discovery News-nak adott interjújában elemezte a tojás alkalmazását. "Felvert tojással keverve a korabeli festék rendkívül stabillá vált, és nem oldotta a víz, ami jóval ellenállóbbá tette a párával és a nedvességgel szemben" - magyarázta. A tojás fehérjéi emellett elősegítették a lakk és a festék közötti tapadást is, miközben vastagságot és formázhatóságot kölcsönzött magának a festéknek, tette hozzá Blaensdorf olasz munkatársa, Ilaria Bonaduce, a Pisai Egyetem kutatója.

A vizsgálatokhoz több figuratípusból, valamint az agyagkatonáknak i.e. 210-től otthont adó mauzóleum padlózatán talált festék töredékekből vettek mintát, majd kémiailag elkülönítve az összetevőket, egy gép segítségével megállapították a festék összetételét. A kutatók valamilyen állati enyvet feltételeztek kötőanyagként, azonban az összes vizsgálat a tojást hozta ki megoldásként, ami más korabeli kultúrák művészeteiben is felbukkant. Az elemzések egyébként ólomfehér, kvarc, higany-szulfid, faszén, réz sók, azurit, valamint a jellegzetes és a szobrok színét nagyban meghatározó kínai lila jelenlétét mutatták ki a festékekben.

Az élénk árnyalatok nagyon fontosak voltak, mivel az akkori társadalom rendkívül nagyra becsülte a színeket, és minél színesebb volt egy hadsereg, annál nagyobb csodálat övezte, a császár pedig a legjobbat követelhette magának, vélekedett Blaensdorf. A tartós agyag és a vastag, tojásos festék alkalmazása arra utal, hogy az időtállóság is legalább olyan fontos szempont volt, mint a színezés, sőt a mauzóleumot még klasszikus csapdákkal - mint a felhúzott számszeríjak - is ellátták a leendő sírrablók ellen. Nyolc fazekasmester kézjegyét számlálták meg az agyagfigurákon, többük a császári udvar alkalmazásában állt, míg más művészek jó nevű helyi mesteremberként kaptak megbízást a munkára.


Annak ellenére, hogy aligha van olyan, aki ne ismerné a híres agyaghadsereget, összességében igen keveset tudunk erről a gyűjteményről, nyilatkozott Erika Ribechini, a Pisai Egyetem Kémiai és Ipari-kémiai Tanszékének tanára, aki maga nem vett részt a kutatásban, viszont "nagyon jól prezentáltnak" nevezte az új felfedezéseket. A tojás alkalmazásának beazonosítását különösen jelentősnek tartja, mivel nagyjából ugyanezen időszakban a római és az ógörög művészek szintén kötőanyagként alkalmazták a tojást a freskóknál és egyéb kőfelületekre felvitt festményeik esetében. A kutatás az agyagkatonák restaurátorainak is fontos információkat adhat a helyreállítási és konzerválási módszerek kiválasztásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #15
    Minket meg ezzel borítanak: Aranynektárral. Vegyen Ön is eredeti Ungarische terméket!
  • Epikurosz #14
    Az agyag amúgy remek szigetelő, még a rádióaktív hulladékot is agyagba akarják itt nálunk temetni, mert máshol biztos ez a menő.

    Különben érdekesek ezek a sírkamra témák.
    Jóformán, csak a halottaktól tudunk mindent, amit a múltról tudunk: lásd az egyiptomi múmiák, a kelta sír (az, amelyikben aranyozott szekeret is találtak), az inka/maja/azték nagykutya sírja a piramis alatt, ez a kínai császár....és ami a legérdekesebb lenne: Attila, hun király sírját jó lenne már felfedezni.
  • roliika #13
    Őthát ő a higanynak milyen szigetelést lehet csinálni, hogy ne szivárogjon el meg bele a földbe? Pláne akkoriban?
  • uwu #12
    Érdekes dolog ez a babona a sírkamrákkal.
    Pl. Timur Lenk is megátkozta azokat akik háborgatják földi maradványait.
    Mikor az oroszok megpróbálták felnyitni a kristályba zárt uralkodót, aznap indult a német offenzíva a ruszkik ellen. Tudom, hogy csak véletlen egybeesés, de azért elég ütős.
  • Epikurosz #11
    és tényleg (Wiki):
    "Mercury was known to the ancient Chinese and Indians,[2] and was found in Egyptian tombs that date from 1500 BC.[3] In China, India, and Tibet, mercury use was thought to prolong life, heal fractures, and maintain generally good health. China's first emperor, Qin Shi Huang Di — said to have been buried in a tomb that contained rivers of flowing mercury, representative of the rivers of China — was driven insane and killed by mercury pills (failing liver, poison, brain death) intended to give him eternal life.[4] "
  • teddybear #10
    A legendák szerint egész Kína domborművű térképe lebeg egy higanymedence tetején, egy nagy kupolás teremben. Azonfelül az Első Császárral eltemették az egész udvartartását, és a kincstárát is. Szóval lenne mit ásni még. Csak persze nem szívesen bolygatnák meg az Első Császár sírját.
  • Su0my #9
    te még komolyan hiszel a Télapóban?
  • toto66 #8
    Mi lenne? Egy ember földi maradványai, lehet "kincsek" nélkül...
  • Chocho #7
    Áhh, idegenek? Az már uncsi... Reméltem, hogy valami sziperfegyver, vagy ilyesmi...
  • humanticnc #6
    Igen . Nem véletlenül nincs hir arrol , hogy mi van a sirkamrában .