Hunter

2009-ben indul a kínai-orosz Mars-expedíció

Bő két és fél év múlva indul az első kínai-orosz Mars-kutató küldetés, jelentette be a kínai fél szerdán.

A két nemzet űregyüttműködésében rendkívül fontos mérföldkőként értékelt egyezséget a kínai államfő moszkvai látogatása keretében írták alá. Moszkva és Peking minden eddiginél szorosabb munkakapcsolatba lépett az elmúlt hónapokban, céljuk a Mars és a Hold felderítése. Elemzők szerint az orosz tudásanyag és a kínai tőke fuzionálásával mindkét fél kizárólag győztesként kerülhet ki. Sokak szerint Kína az űrkutatást nem tudásanyagának gyarapítására, hanem nagyhatalmi pozíciójának erősítéséhez használná fel.

A 2009 őszére időzített első közös expedícióban egy kisméretű kínai műhold és egy orosz űreszköz, a Phobos Felderítő vesz részt. A vörös bolygóig a kínai szonda az orosz egységhez csatlakozva utazik 10-11 hónapon át, majd miután pályára álltak, leválik a Felderítőről, melynek műszereit részben a Hong-Kongi Műszaki Egyetem fejlesztette ki. A Phobos Felderítő valójában egy leszállóegység, melynek célja - mint azt neve is sejteti - a Mars Phobos nevű holdjának beható tanulmányozása. Ebbe beletartozik a felszíni mintavétel is, amit visszajuttat a Földre. A projekt tudósai szerint az expedíció új adatokkal szolgálhat a Naprendszer és a Föld eredetéről.

A kínai űrprogram az 1950-es évek közepére nyúlik vissza, ekkor kezdték kutatásaikat a kommunista blokk másik nagy szereplője, a Szovjetunió segítségével. A szövetség végigkísérte a nemzetet a nagy áttörésig, a 2003. évi emberi küldetésükig, amikor Jang Li-vej a kínai Sencsu fedélzetén sikeres űrrepülést teljesített. A szárnyaló kínai gazdaság szeretne a tőkebefektetésekkel minél több műszaki információt kiszedni az oroszokból, ami a szakértők szerint nem lesz könnyű feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nielx #67
    Szvsz már régen járt ember a Marson.
  • babajaga #66
    Csakhogy minden eszméből annyi lesz amit az emberek megvalósítanak belőle. A papok minden második szava Jézus útják járjuk. A kommunizmus a dolgozó emberek életének jobbítása lett volna, nem az eszmében volt a hiba hanem az emberekben.
  • babajaga #65
    Azt kéne megérteni hogy a genetikai öröklődés teljesen véletlenszerű, a kromoszómák teljesen véletlenszerúen adódnak. Ez fennál a külsőre és a szellemi képességekre, Nobel díjas tudósnak nem Nobel díjas a gyereke.Nekem egészen fehér a bőröm de van nem is egy unokaöcsém aki kreolbőrű mégsem jelenti azt hogy mediterrán szűlője lenne mert az öccse, húga megint fehér.Mit tesz isten az egyik nagybátyám aki 56-ban kiment Belgiumba görög lányt vett feleségül és az ö gyereke kreolbőrű.
  • sathinel #64
    Ha tanulsz a vallásokról, akkor tudhatod hogy minden vallásban megtalálható mindkét vonal. Még a buddhizmusban is. Pl Thaiföld egyéni utak helyett a tömeges szeretet útját választja leginkább a tapasztalatok szerint. A papok szerint Pont az Európaiak vevők a másik tanra, de ők ezt nem bánják, és tanítják őket.
    De vizsgáld meg pl a Szúfizmust, hinduizmust, stb mindenhol ez van.
  • sathinel #63
    Az egyház véleményét olvastad el a témában? tudod mit jelent az evangélium szó? És vágod hogy akkor valsz az összes írt? Biblia történelmet ha kicsit tanulmányozod, akkor találsz egy pápát, aki kijelölte a helyes irányt. Ekkor szüntették meg azt a vonalát a kereszténységnek, ami az egyén fejlődésén keresztül vihetett el a végzélig, a közös, egységes tanok helyett. Mindkét út volt, de mint láthatod, és a középkorban tapasztalhattad, az maradt meg, amivel jobban tudták a tömegeket befolyásolni. Hol akart Jézus erőszakkal megtéríteni? Hol van az hogy azt mondja emelj templomokat, amiben az ő bálványait imádd?
  • Ronny #62
    nem hiszem, hogy megváltozna a vélekedésem ha kiderülne és amúgy sem támogatnám az ilyesfajta szelektálást.

    Nem hiszem, hogy a Nat Geonak kéne a mércét adnia. A nagy vihart kavart Júdás Evangéliumáról készült dokufilm is egy hazugságparádé volt, érdems elolvasni az ezzel kapcsolatos írást a parókián. Ha tényleg egy embertől számrazunk(ami mszámomra teljesen elfogadhatónak tűnik) akkor is különbséget tett közöttünk az evolúció a különböző környezeti hatásokon keresztűl.
  • Balu0 #61
    mekkorát röhögnék, ha csinálnának nálad egy DNS elemzést és kiderülne hogy van pl török származásod... nehéz lenne kerülni magad...

    De igazából ez a topik nem erről szólt, mégis ide jutott.. mint általában minden topik előbb utóbb.
    Nekem se tetszik, hogy szélesebb körben nincsenek ezek a dolgok megbeszélve, letisztázva. Mert ennek az az eredménye hogy a populista könnyen emészthető fajelmélet (ami tudományos szempontból egy hülyeség) könnyen terje.

    Ha valaki néha nézi a National Geographicot, és látta az Ádám Nyomában című kis genetiaki szösszenetet tudná mekkora hülyeség az egész fajelméletesdi...
    Egy pár fős ősembercsoporttól származik a Teljes jelenlegi népesség.

    A genetikai változatosság pedig feltétele a fajfenmaradásnak! Ha nem lenne már kipusztultunk volan... elég 1 vírus ami ellen senki nem ellenálló és szevasz...
  • Ronny #60
    ha szerinted ez fasiszta fajelmélet, akkor az őseid is minden bizonnyal azok voltak hisz fehér maradtál.
  • babajaga #59
    Fasiszta fajelmélet.
  • Ronny #58
    ne fárassz, nem erről beszéltünk és én se ezt kérdeztem.