Hunter

Az USA titkait szipkázza el Kína

Az amerikai hatóságok őrizetbe vettek egy volt Boeing mérnököt, aki állítólag 1979 óta szolgáltatott adatokat az amerikai űrrepülésről Kínának.

A 72 éves, kínai születésű Dongfang "Greg" Chungot nyolcrendbeli gazdasági kémkedéssel, összeesküvéssel és hivatalos szervnek tett hamis vallomással vádolják. A bevándorlóként az Egyesült Államokban megtelepedett Chung közel 30 éven át dolgozott az űrrepülési iparban, főként a Rockwell International és a Boeing alkalmazásában, utóbbival aktív résztvevője volt az űrsikló programnak is. Az igazságügy minisztérium tájékoztatása szerint 2002-ben nyugdíjazták, azonban szerződéses jogviszonyban további 4 évet töltött el a Boeingnél.

A vád szerint Chung az űrsiklóval, a C-17 katonai szállító-repülőgéppel és a Delta IV rakétával kapcsolatban szolgáltatott ki titkos adatokat Kínának, továbbá 24 belső kézikönyvet juttatott ki, melyek a B-1 bombázóról adtak értékes információkat az ázsiai nagyhatalomnak. Az ügyész szerint Chung 1979 óta kapott utasításokat az anyaországától. Egy Kínába küldött levelében konkrétan ki is fejezte együttműködési szándékát szülőföldjével, nyilatkozott a vádat képviselő Tom O'Brien államügyész. Chung mint kiderült, kapcsolatban állt egy szintén kínai származású mérnökkel, Chi Makkal, akit védelmi technikák kicsempészésének vádjával tavaly ítéltek el. Chungra 100 év börtön várhat.

Nem csupán a kínaiak igyekeznek Kína számára érdekes információkat kijuttatni az Államokból. Egy másik esetben a védelmi minisztérium egy alkalmazottja két tajvani-amerikai kettős állampolgárral közösen adott át kormányzati dokumentumokat és információt Kínának. A három gyanúsított Tai Shen Kuo, Yu Xin Kang és Gregg William Bergersen. Bergersen a védelmi minisztérium fegyverzeti rendszer politikával foglalkozó elemzője a két tajvaninak adott át információkat, akik azokat Kínába juttatták. Kuo és Kang egyaránt életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak, míg Bergersent - akitől állítólag kicsalták az információkat - 10 évre ítélhetik, ha a vádak bebizonyosodnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #83
    Igen, "aki tehetne", az nem fog. Az okokat ne részletezzük, kényes téma.

    De én tartom magam annyira értelmesnek hogy azt gondoljam, tudnék változtatni a dolgokon. Minek várni? És főleg kire? Senki nem fogja helyettem rendbe tenni a dolgokat.
    És talán vannak mások is akik így gondolják...
  • teddybear #82
    Mert akik változtatni tudnának ezen, hülyék lennének betömni a "tejforrást".
  • Epikurosz #81
    Ez így mind igaz, ezt ismétli pár okos ember már 1,5 évtizede, aztán nem történik semmi.
  • digital #80
    Teljes mértékben egyetértek veled. ( Értékként én sem az egyik polcról a másikra rakom hasznot és a spekulációs tőzsdei pénzmozgásokat, azaz a gazdasági lufit értem.)

    "Az egyetlen tevekenyseg amit a mai rendszer dijaz, az a kizsakmanyolasban valo kozremukodes. Minel nagyobb mertekben nyulod le a sajat honfi- es embertarsaidat, es jatszod at azok munkajanak gyumolcset a fonokeidnek, annal nagyobb mertekben dijaz a jelenlegi rendszer."

    Hollandiával és más eu-s országokkal ellenben, Magyarországra ez hatványozottan igaz. Sajnos ez a szemlélet itthon. Keretek nélkül, gátlástalan és embertelen módon uralja a piacot a karvalytőke. Hollandiában rendezett jóléti "népi" kapitalizmus van megfelelő keretek között. Magyarországon a kapitalizmus egyik legrosszabb válfaját a tőkefelhalmozás korát éljük,ahol az értékteremtő munkának (munkásnak) nincs becsülete, anyagi és erkölcsi elismerése.

  • remark #79
    Demokrácia az USA-ban sincs, és Magyarországon sincs. Az USA-ban hivatalosan is poliarchia van, ami egy olyan rendszer, ahol az elit van hatalmon, és ezt a hatalmat a nyilvánosság időről időre újra jóváhagyja (elmegy szavazni és megnyomja a gombot). Ez szerintem, ha elhagyjuk a színjátékot, nem más mint az oligarchia.

    Úgyhogy nem látom mi az értelme arról vitázni hogy most Iránban demokrácia van-e. A propaganda szerint Iránban nincs demokrácia, és ugyanezen propaganda szerint az USA és az EU országai demokratikus államok. Miközben mindenhol az elit irányít, ilyen vagy olyan formában.
    Szerintem.
  • remark #78
    "Itt van az, hogy az értékteremtő (!!!) munkának Magyarországon nincs becsülete, anyagi és erkölcsi elismerése."

    Az "ertekteremto munka" definialasahoz eloszor meg az "ertek"-et is definialni kellene. A profit az ertek? Egy olyan vilagban ahol az egyetlen es legfobb ertek a profit (=es a reven megszerzett hatalom es kontroll) ott szoba se jon az, hogy mas erdemenyekre azt mondjuk hogy az ertek, es ennek megfeleloen dijazzuk.
    Az egyetlen tevekenyseg amit a mai rendszer dijaz, az a kizsakmanyolasban valo kozremukodes. Minel nagyobb mertekben nyulod le a sajat honfi- es embertarsaidat, es jatszod at azok munkajanak gyumolcset a fonokeidnek, annal nagyobb mertekben dijaz a jelenlegi rendszer.

    Mindezt ugy irom, hogy egy amerikai tulajdonu vilagcegnel dolgozok Hollandiaban.
  • rigidus #77
    > Bocs, de Kina a technológiájának a nagy részét lopás utján szerzi.

    Az USA nem igy szerezte meg kezdetben a Japan technologiakat?
  • bvalek2 #76
    Hát izé, ez az szó tűnt erősnek, de még nyomdaképesnek :)

    Minek nevezzem azt, akit nem érdekel hogy pusztul a nép, csak hogy ő legyen a főnök? Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy ügynök (volt).

    Beépíteni valakit egy forradalmi szervezetbe, és végigvitetni vele az egészet az elejétől, nem új ötlet. Lenin a németek ügynöke volt, ők csempészték be Oroszországba. Meg is tette a dolgát, letették az oroszok a fegyvert. Csak akkor kezdett önnálósodni, amikor a főnökei elvesztették a háborút. Kiváncsi vagyok, Baniszadr elvtársat ki küldte, franciák, oroszok, amerika, netán izrael? :)

    Ez most nem is off, végülis kémkedésről szól a cikk :P
  • bvalek2 #75
    Jé, választáson nyert? Most akkor Iránban demokrácia, vagy nem demokrácia az a rendszer, amit ő is segített létrehozni. Komolytalan* vagy, ha hozzászólásról hozzászólásra változtatod a véleményed, csak hogy neked legyen igazad.

    *nem az itt regisztrált nick, szó szerint értendő :)
  • Ronny #74
    hahó, az emberünk első generációs bevándorló volt egy kvázi ellenséges országból és ennek ellenére államtitkok közelébe engedték. Szerintem még a rózsaszín szemüveg mögül is felelőtlenségnek tűnik a dolog, ha jól emlékszem a pakik is hasonló módon lopták el az atomtitkot.