• kukacos
    #49
    Japán ötven éve nem háborúzik fegyverekkel, elfogadta, hogy bizonyos kérdésekben gazdasági hatalmán kívül nem gyakorol nyomást mással.

    Az elemzésed rossz: a klasszikus háború elavult. Nagyszabású katonai konfliktusok egyre ritkábban fordulnak elő, tekintve hogy a gazdasági érdekeket lehet fegyverek nélkül is érvényesíteni, és az összefonódó, végtelenül kockázatérzékeny piacok miatt a háborúzó felek ma már mindig többet veszítenek, mint nyerhetnek. Sokan szidják a globalizmust, de az igazság az, hogy példa nélküli módon stabilizálta a világot (az atomfegyverek mellett).

    Valaki azt mondta egyszer, hogy ha egy határon nem megy át áru, hamarosan katonák fognak. Az egyetlen gond az lehet, ha gazdasági falak emelkednek, és egyes régiók szeparálódnak. Kína és az Egyesült Államok vonatkozásában egyelőre az ellenkezője történik. Sem az USA, sem Kína nem fog belefogni egy olyan kockázatos manőverbe, ami az amerikai fogyasztót megfosztja termékei 80%-ától, és/vagy elzárja a kínai gazdasági felemelkedés útját. Vajon miért volt Bush a leglelkesebb politikai vendég az olimpia megnyitóján?

    Amíg gazdasági szembenállás vagy érdekellentét nem bontakozik ki, nem lesz háború. Sajnos épp a mostani válság meg a hozzá hasonlók tudnak gondot okozni, mert bizonytalanná teszik a jövőt és csúnyán destabilizálhatják a rendszert.