MTI

Útjára indították a harmadik kínai űrhajót

Útjára indították a harmadik olyan kínai űrhajót, amely embereket juttat ki a kozmoszba - jelentették be az ázsiai ország hivatalos tömegtájékoztatási eszközei.

A misszió során kínai űrhajós először lép ki a nyílt világűrbe, vagyis hajt végre űrsétát. A Sencsou-7 űrhajót az északnyugat-kínai Kanszu tartományban található Csiucsüan űrközpontból egy Hosszú Menetelés nevű hordozórakéta emelte a magasba. A legénység háromtagú. Közülük Csaj Cse-kang várhatóan szombaton száll ki a világűrbe mintegy negyven perces időtartamra. Az űrrepülést 68 órásra tervezik.

Kínai ember Jang Li-vej személyében a Sencsou-5-ös űrhajón 2003 őszén járt először a kozmoszban, és ezzel Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világ harmadik olyan országává vált, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközeivel embert juttatott a kozmoszba. Két évvel később, 2005 októberében pedig a Sencsou-6 két utasa, Fej Csün-lung és Nie Haj-seng tett ötnapos utat a kozmoszban.

Kína tervezi, hogy a jövőben saját űrállomást is Föld körüli pályára állít, és ugyancsak céljai között szerepel, hogy embert küld a Holdra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AbyssLord #3
    Mi az? Kína későn kapcsolt a hidegháborúra? Mi a francnak kell külön saját nemzeti űrbázis nekik? Inkább száljanak be a nemzetközi űrállomás fejlesztésébe. Jobban járna vele mindenki.
  • Devon Májsz #2
    A kínaiak már nem férnek el a Földön, be fogják népesíteni a Holdat is:)
  • bvalek2 #1
    Hajra, remeljuk minden rendben lesz, es nem tragediakkal inditjak az urpalyafutasukat, mint az oroszok es az amerikaiak.