Hunter

12 napi szénkészlete maradt Kínának

Kína egyre rohamosabb ütemben robogó gazdasági expressze szó szerint kifogyhat az üzemanyagból. A hideg, viharos tél végére az ország erőművei átlagosan 12 napi széntartalékkal rendelkeznek, egyes tartományok, mint például a Pekinggel szomszédos Hebei szénkészlete már egy hétre sem elegendő, tudósít a New Scientist. A rekord méretű mélypontról az állami energiaszabályozó bizottság számolt be kedden.

Kína elektromosságának 70 százaléka származik szénből, és bár az ország első negyedéves szénkitermelése csaknem 15 százalékkal meghaladta a tavalyi év ezen időszakában regisztrált mennyiséget, jól láthatóan kevés volt a hatalmas tempóban növekedő kereslet kielégítéséhez. A szénbehozatal, amit csak tavaly indítottak be, az idén szintén kevésnek bizonyult az ellátás és a szükséglet között tátongó űr kitöltéséhez. Ekkora az energiaszükséglete egy évente 10%-kal növekvő gazdaságnak, ami ezt az ütemet két évtizede tartja.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint Kína 2006-ban 100 gigawattal növelte széntüzelésű erőműveinek kapacitását, ennél frissebb adatok azonban nem állnak rendelkezésre. Gyakorta hallhatók olyan mendemondák, hogy az ázsiai ország szinte hetente húz fel egy újabb erőművet, az IEA elemzései azonban ennél is nagyobb mérvű beruházásokat sugallnak, elvileg hetente akár két új erőművel is gyarapodhat az ország, ha egy átlagos 1 gigawattos létesítménnyel számolunk. De még ez sem elég a rohamosan növekvő igények kielégítéséhez, sőt ezzel az ütemmel már a szénbányászat és a kitermelt mennyiségek eljuttatását biztosító vasúthálózat sem képes lépést tartani.

Wang Jeping, a kínai energiaszabályozó bizottság alelnöke szerint országának idén nyáron várhatóan 10 gigawatt elektromosság előállítási kapacitás hiányával kell szembenéznie. Ez áramkorlá­tozá­sokat és áramkima­radásokat fog okozni, különösen a déli tartományokban, mint Guangdong, ahol a szaporodó légkondicionálók lassan elérik az ipar energiaszükségleti szintjét, így egyre inkább kérdésessé válik, vajon meddig folytatódhat Kína nyaktörő ütemű iparosodása.

Tavaly a legtöbb számítás szerint Kína megelőzte az Egyesült Államokat és elhódította a kétes "világ legnagyobb széndioxid kibocsátója" címet, bár az egy főre jutó károsanyag kibocsátás még mindig alacsonyabb Kínában, ez azonban aligha vigasz bárki számára is. Mindkét nemzet erőteljesen függ a széntől, ami megtermelt energia egységenként több széndioxidot pumpál a légkörbe, mint a többi fosszilis üzemanyag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #136
    A Birodalom visszavág.
  • god25 #135
    Olcsón termeltetünk Kínával; Kína pedig kiírt minket a CO2-al. Tehát saját magunkat írtjuk ki. Mint a vírus...
  • Epikurosz #134
    Magyarországon jelenleg egy tróger bűnbanda van hatalmon, ez azt hiszem vitathatatlan. A Keller-Kapolyi megfigyelési botrány szép példa erre.

    Amúgy, én pld. egy ilyen privát üzenetet kaptam, nem is olyan rég:

    "samebadi írta, 2007. 11. 15. 17:58
    ...Nem jó út az, amin jársz. Nagyon örülnék neki, ha egy kicsit is megváltoznál...
    Vannak emberek, akiket figyelnek. Figyel a rendőrség, lehallgatják a telefonhívásait, utánanéznek a pornó anyagoknak amiket a gépen lefuttatott, kontaktusba lépnek vele, tesztelik, próbálják eldönteni, mennyire veszélyes. Ezeknek az embereknek a listája folyamatosan bővül. És, (gondolom az írásomból rájöttél, hogy nem 10 éves vagyok) te is rajta vagy. Bejelentések, személyes kérések alapján. Mi ebben hiszünk, figyeljük merre jársz, kit hívsz fel, és mikor vásárolsz a bankkártyáddal. Nem kell semmire se gondolni, a rendőrséget nem tudod feljelenteni. Ember. Csak segíteni szeretnék. Tegyél le róla. Nem jó ötlet, és ne zaklasd őket."

    Nos, ez az idióta valszeg más néven írogat ide azóta. Nem mintha nagyon megijedtem volna tőle, mert akár szószátyár is lehet, de jellemző ez a mai 2008-as magyarországi helyzetre.
  • janus391 #133
    A demokrácia olyan mint a kommonizmus, nagyon szép és jó ( papiron) amig emberek nem kerülnek a képbe
  • janus391 #132
    Mónoka show stb akkő anépnek vaze
  • Epikurosz #131
    Egyébként, ami most van az sem demokrácia, hanem ...demokratúra.
    Lényegében a pénz beszél, s a kutya ugat.
  • dronkZero #130
    Az biztos, hogy a demokráciához kapcsolódó bürokratahadsereg rettentő drága. Egy diktátort/királyt/akármit olcsóbb lenne eltartani, mint a jelenlegi ~380 kiskirályunkat. Dönteni egy ember is tud, nem kell egy pártba 200 ember, ha úgyis mindenki arra szavaz, amire kötelező, nem arra, amit gondol.

    Nem feltétlen a diktatúra a megoldás, de ami rendszer most van, mondjuk ki: egy rakat szar, pazarló, nehézkes és fölösleges.

    Szép dolog a demokrácia, de körülbelül annyira megvalósíthatatlan a gyakorlatban, mint a kommunizmus, csak ezt nem meri senki bevallani.
  • uwu #129
    Szerintem jelenleg egy jó diktátor jobb lenne mint bármilyen ma ismert államforma.
    Az lenne a mi diktátorunk dolga, hogy megvalósítson egy új magyarországnak való államformát. Valami demokrácia szerű kéne, de nem olyan mint most van. Az a tippem, hogy évtizedekig kéne diktatúrába élni, és csak utána lehetne áttérni az új államformára, ami direkt kishazánk optimális működéséhjez készülne.

    A hatalom most is elég koncentrált, csak rossz helyen van.
    A mai vezetés teljességgel alkalmatlan, mivel lételeme a vagyonszervés, és a hatalmat is arra használja, hogy minél tovább tudja tartani ezt az állapotot. Mikor hatalma teljében volt, annyit tett, hogy elkúrta, csődbe vitte az államot.
    Tehát ez a banda alkalmatlan az irányításra.
  • LPG #128
    Már csak 9 napi szénkészlete van kínának :-)))
  • LPG #127
    A halálbüntetést én is visszahoznám, a mónika és az összes hasonló műsor betiltása után. :-P