• kvp
    #41
    "A gáz inkább az, hogy Kínának nincsenek szuperhatalomhoz illő nyersanyagai, és ha egy bizonyos ponttól nem Japán útját fogja járni, akkor lehet gáz. De ez még legalább húsz év, és remélhetőleg akkor is Oroszország felé fordul majd az érdeklődése."

    Ha japan utjat jarja es elsore megprobalja fegyverrel meghoditani a terseget akkor is gond van. Oroszorszag fele meg nem tud fordulni, mivel az oroszok egy dologban nagyon jok meg mindig, es ez a haboru. Egyebkent ujabban afrika fele fordult es eleg sok kinai katona allomasozik jelenleg is kulonbozo afrikai orszagokban.

    Az igazi gond, hogy ha az usa kiesik, akkor mi lesz. A wall street-i csodok miatt eleg ideges lett izrael is, reszben az usa gyengesege, reszben a penzintezetei elvesztese miatt. A kinaiak felajanlottak, hogy kivasaroljak a teljes amerikai ingatlanpiacot, de ezt az usa kormanya azert nem hagyhatja, mert akkor anyagi szempontbol izrael teljesen magara maradna. Sajnos jelenleg ugy nez ki, hogy az usa-nak valahogy szet kell vernie kinat. Elkezdtek felfegyverezni a szakadar kisebbsegeket, elkezdtek tamogatni a belso ellenzeket, elkezdtek ellentetet szitani az eszaki es a deli tartomanyok kozott. Es biztos ami biztos alapon telepakoltak fu alatt atomfegyverekkel tajvant, atvezenyeltek meg egy anyahajot japanba. Mindezek mellett meg ott van az oroszok elleni europai raketapajzs es a nato bovitese az orosz hatarig. (gruzia, ukrajna, stb.) Ha kinai osszeomlana, akkor eleg nagy valsag lenne, de legalabb a nyugat (amerika/europa/oroszok) meguszna a fegyveres konfliktust.

    ps: Az urkutatas jelenlegi allapotat nezve, az usa is osszeszedte magat, de inkabb a katonai jellegu fejleszteseket eroltetik, amiket nem igazan lehet publikalni. (legalabbis a scaled composites es a tobbi beszallito katonai megrendelesei alapjan ez latszik)