7248
Egosoft X4
  • nibron
    hát azért már annyira nem kell válogatni. meg vannak már mindenre, az is, hogy hol vesszük. csak az új vga kártyák okozhatnak gondot, ha nincs hozzá blokk. de a legtöbb gépben nem nyúlunk a vga kártyához, mert alapból ugrik a garancia, ezt pedig nem sokan vállalják be. vagy maradnak a gyárilag blokkos vga kártyák, de azok közel sem olyan minőségűek mint az "utángyártottak".
    alapvetően a hő miatti rendszer instabilitás nem is a vga-k miatt szokott lenni, mert azok teljesen jól bírják 100 fokig. a proci és újabban az ssd-k ami gondot okoznak. viszont szinte az összes vga felmelegíti a legfelső ssd-t. ami meg ugye szinte mindig közvetlenül kapcsolódik a cpu-hoz (külön lane van neki), ezért a leggyorsabb ssd-hez muszáj használni. alternatíva ha olyan a ház, hogy elforgatható a vga, akkor úgy már jó, mert a meleg felfelé távozik és nem az alaplapra fújja.

belülről évente egyszer takarítok. porvédett házakat használok, nem kell gyakrabban. ez tartalmazza a kifújást és átsöprést (mechanikai koszeltávolítás). áttetszőek a csövek, tehát látni, hogy a vízhez hozzá kell-e nyúlni. azért lehetőleg 2 évente cserélek folyadékot, a hőmérséklet monitorozásából pedig érezni mikor kell fogkefézni a mikrobarázdás blokkokat. ha jó minőségű folyadékot használunk akkor lehet, hogy 5 évig nem kell szétszedni. az után sem feltétlenül, de ekkor már mérhetően romlik a hűtés. eldöntendő, hogy szétszedjük-e. attól, hogy működik rendesen, még lehet, hogy a folyadék hamarabb tönkremegy.
    fújásra én is kompresszort használok, de ha van valakinek pl. egy bosch festékszórója, akkor az ahhoz tartozó fújtató is tökéletes.
    de ezek csak a sajátjaim. viszont van egy csomó gép amit összeraktam és már vagy 5 éve nem láttam.

a külső hűtőt nem úgy értettem, hogy a fal másik oldalán. :) csak a számítógépházon kívül. az említett repszimes rack szekrényben is felülre került a külső hűtő. ami ráadásul abszorbciós, tehát nem ventik vannak, hanem fűtőtest gondoskodik a hűtésről. ugyanúgy mint a jégkrémgyárban a hűtők, csak ez kicsiben.

érdekesség: tegnapelőtt jött hozzám egy gép, instabilitás miatt. most jöttem rá mi a baja. rendelésre boltban rakták össze, és a nagyon képzett "szagemberek" úgy rakták össze a hűtést, hogy az alu! radiátor mellé beszereltek egy utángyártott réz monoblokkot a cpu-ra. ihaj-csuhaj most lesz egy komplett hűtőrendszer csere. rohadt nagy szerencsém, hogy átlátszó a cső, mert nem tudom mikor jöttem volna rá.
  • RJoco
    Miért veszed le a ventit a hűtőről?
    Én soha nem vettem le.
    Mondjuk én a kompresszoros sűrített levegőt szeretem, nem a flakonost.
  • Jóózsf István #6966
    Mindeközben...
  • Jóózsf István #6965
    Ész érveket is fel tudsz sorolni ahogy én, vagy csak leírod még párszor, hogy hülye vagyok és hogy egyáltalán nem értek hozzá. Esetleg soha életemben nem láttam személyi számítógépet?!
    Szakember? Hol? Ki? Miért?
    Miért kellene szakember egy mai pc összerakásához?
    Megveszem az éjjel-nappali pc boltban hazaviszem összerakom és működik. Már ha...
    Már ha eltöltesz napokat órákat az internet előtt, hogy megfelelő sorrendben beírd a keresőszavakat, mert különben nem a te problémádra találod meg a választ. Hogy a már meglévő és/vagy frissen vásárolt eszközeid miért nem működnek megfelelően. Egy végfelhasználó lehet, hogy sosem jön rá, hogy az ő gépe valójában sokkal többre lenne képes...

A hőskorban nem volt ilyen, amikor még dzsámpereltük az alaplapot. Igazad van. Nem vagyok szakember. Nem is leszek az. De attól még amit a vízhűtésrlől írtam az igaz és furcsa módon arra nem reagáltál...
    Szóval: Pontosan mennyi ideig is működik zavartalanul egy vízhűtés?
    Mik a fenntartási költségei? Milyen hibalehetőségekre kell felkészülni? Mennyi ideig is szolgál és mindezt mennyi pénzért?

Azt jól értettem, hogy egyszerűbb karban tartani? Szóval szétszedni a gépet. (Széthúzgálni az összes kábelt, amivel a perifériákhoz csatlakozik.) majd áthelyezni egy olyan helyre ahol azzal nem okozunk kárt, ha a folyadék véletlenül kifolyik. Leereszteni. Szétszerelni az összetevőket, gondosan elsikálni, hisz a leülepedett szottyos maszlagtól meg kell szabadulni. Mindezt úgy, hogy lehetőleg egyetlen fittinget se szerelj szét, mert nem arra tervezték őket és esetleg megsérülhetnek. És ha nincs otthon tartalékod, akár jövő hétre is megérkezhet Németországból vagy az épp csődbemenő EK-tól szlovéniából. Persze! Van itthon is. Szintén jövő hétre...
    És akkor már csak fel kell töltened, ellenőrizned, hogy ne szivárogjon sehol. Mert ha igen, akkor azt most nem írnám le. Vissza a gépet a helyére. bekötögetni és már kész is vagyunk!

Ezzel szemben azt a fránya ventilátort le kell szedni a hűtőről kifújni sűrített levegővel, esetleg kiporszívózni. Ventilátor vissza... Go.
    Igazad van. Én ehhez IS hülye vagyok!

Tehát:
    Néhány ezer karakterben, leírnád pontosan az összes előnyét és hátrányát mindkét rendszernek?!?!?
    20.-ig úgysem tudunk itt miről értekezni!
    lehat akár több oldal is. Csak tedd rontásba, hátha valakinek bántja a szemét.

Tisztelettel.: a HÜLYE!
    Bocsánat! A Hozzá Nem Értő (Mindig is szerettem volna egy harmadik nevet. A József István olyan snassz. Meg nem is az én nevem! (De akkor kié?) És ki vagyok én?
    Jaaaa, a HÜLYE!
  • RJoco
    Akkor ez nagyjából olyan, mint eleve összeszedni az alkatrészeket. Több idő, mint, hogy összedobjam az egészet a házba.
    Nem kell gyárit ajánlani. Ami van, az most kiszolgál. Nem húzom a procit, elbírja. Csendes.
    Sz@rt mindig ki lehet fogni. Sajnos ez egy ilyen világ. Én ezért is nézem meg, hogy milyen a visszaküldési, szervizelési lehetőség. Nagyon ritka, hogy valamit két hetes visszaküldéssel vegyek. A jellemző az 1 hónapos elállás. És igyekszem olyan eladót választani, ahol a posta is ingyen van. Ide is, oda is. Ez mondjuk nem mindig sikerül.

Megfelelő házat tényleg nehéz találni. De azért ma már nem ritkák a két rekeszes házak, így az alul be, felül ki gond nélkül megoldható. Előlre biztos, hogy nem tennék radiátort. Próbáltam az AIO-t, de nem tetszett. Felülre és oldalra már mehet. Mindkettő kifújáson.
    A felül dublaradiátoros házat én is szeretném. De gyárilag ilyet nem csinálnak. Nekem meg nincs helyem, hogy olyan gépparkot hozzak létre, amivel építhetek egy saját házat. Max 3D nyomtatni tudnám.
    A mai AIO VGA-kal is az a bajom, hogy nincs hova tenni. A 240 hátra nem fér, 120-al meg nem árulnak, mert az már kicsi lehet hozzá. Mondjuk nincs gondom a Palit kártya léghűtésével. Nagyon csendes és jó hőfokon tartja a GPU-t is.

Régen fontos volt, hogy cipeljem a házat, mert évente párszor ingáztam vele HU és DE között. Ma már ilyet nem teszek, így nem érdekel, ha helyhez kötött a gép. A szobát sem rendezgetem át félévente. Nincs rá lehetőség, annyi lyukat fúrtam a falba és rögzítettem valamit, hogy újabb lyukakkal már lehet, hogy a szerkezeti stabilitást veszélyeztetném (na nem, de sokat kellene tömködni és újakat fúrni).

A léghűtéshez annyit, hogy, ha félévente ki van fújva, akkor nincs vele gond. Még talán az éves takarítást is elbírja. De ez igaz a folyadékhűtésre is. Nem csak a rendszer koszolódik, a radiátorok porosodnak, rossz lesz a hőleadás. Emellett az egyéb érintkező felületek is. Volt, hogy félévente takarítanom kellett a HDD sata csatiját, mert kontaktos lett és nem boot-olt a rendszer. Ez jó rég volt már. De a memóriákhoz is bekerülhet a por, aztán jönnek az érdekes jelenségek. Szóval takarításnál mindent kiszedek az alaplappól a procin kívül.
    A legtöbb jobb házhoz van porszűrő, ami nagyon sokat számít. Csak a finom por lyut be. Ami gondot tud okozni az nem.

Procipasztázás. Nagyon ritkán csinálom. A mostani gépemnél már szükség sincs rá. 30€-ért vettem egy Thermaltake-es hővezető lapot. Ez nem szárad ki. Akár több processzort is túlélhet. Mondjuk eléggé óvatosan kell vele bánni, mert könnyen "szakad". Így kérdéses, hogy nem lesz e porrá az idő múlásával.
    Viszont a hőátadással meg vagyok elégedve. Mikor másodszorra pasztáztam a procit és raktam rá a blokkot, valamit eltolhattam, mert nem volt túl jó a hűtés. Aztán vettem ezt a lapot.

Az épített folyadékhűtéshez még annyit, hogy biztos nem kupakos procira tenném. Akkor már úgy van értelme, hogy kupakolom és kihozom a dologból a legtöbbet, amit csak lehet. Természetesen folyékony fémmel.

De ahhoz, hogy egy ilyen műveletnek nekiálljak, először kell egy új gép. Úgy, hogy a régi még üzemel. Gép nélkül nem akarok maradni. Aztán, ha 1 hónapig építem (mert közben sokat játszom), akkor addig. Nem lényeg. Viszont a mostani procifelhozatal, már amennyi infó eddig kijött, nem igazán győzött meg, hogy a ryzen 5000-es szériáról elváltsak máshova.
  • nibron
    mondjuk én sem tartom bulinak. azért elég problémás összehozni egy jó rendszert. kezdve azzal, hogy a megfelelő számítógép alkatrészt a megfelelő blokkal összepárosítani. amikor újonnan építek egy gépet, akkor kábé 1/3-ad idő számítógép, 2/3-ad idő vízhűtés a ráfordítás. úgy, hogy míg a gépet egyedül megtervezem, a hűtéshez már ketten kellünk. sajnos a gyári vízhűtő rendszerekből 1-et sem tudok ajánlani, főleg mert elég nagy a lutri. ugyanabból a típusból volt már jó is, meg olyan is ami eleve szivárgott, rossz volt a fitting, vagy két héten belül beszart a pumpa. de ez én vagyok. sanyi bácsi (ő a vizes) imád ezzel foglalkozni. ő még a házat is szívesen farigcsálná, de azt meg én nem engedem.

amit mondjuk szeretek benne az, hogy így egy ház jó nagy lesz. így aztán nem kell olyan helyeken matatni, ahová a csipesz is alig fér be.
    vizes rendszernél az üzemeltetés és karbantartás jóval egyszerűbb, ráadásul a gép is sokkal tisztább belülről.

kisegítő ventiket sem kell annyit használni. sajnos az újabb házaknál ugrott az alsó venti beszerelése, de ha lehet az alulról felfelé elvet preferálom. vizes hűtésnél ez sokkal jobb mint az előlröl-hátra. a lényeg itt az, hogy a radiátorokról a hő minél rövidebb úton távozzon. a felsőnél többnyire nincs gond, de ha kell kisegítő, általában elölre szoktuk tenni. ott már lehet gond a kifújásnál, főleg a zajszigetelt házaknál. az lenne a jó ha lenne olyan ház amibe felülre két radiátor férne be (sanyi bácsi saját magának csinált házat, ott úgy van).

alternatíva még a külső hűtőblokk, de akkor a gép mozgatása nagyon macerássá válik. de csináltunk már ilyet. msfs repülőszimulátornak nincs olyan gép ami megfelelne. kábé 1 éve csinálnom kellett 2 gépet komplett cockpithoz. az egyik gépben 2db rtx4090 volt, na annak a hűtése és a 2600w-os táplálása megért egy misét. a szimulátorház mellett egy külön rack szekrényben került az egész rendszer kialakításra.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.06.06. 12:13:34
  • nibron
    elég figyelmetlenül olvasol.
    nem azt mondtam, hogy a 12900 felesleges, meg árkülönbözet, meg hasonló baromságok. arról van szó, hogy nem játékra való. arra inkább a 700-as sorozat való. elég hülye szokás azt gondolni, hogy a drágább jobb. a maserati is elég drága, mégis rosszul viselkedik terepen. teccik érteni???
    teljesen felesleges velem erről vitatkoznod. amit írsz abból csak azt látom, hogy csak ugyanaz a "buta júzer" vagy akikkel naponta találkozom. nem sértésből írom ezt, hanem ez egy jelenség. minden nap ebben a "közegben" kell küzdenünk. ráadásul a rosszabbik fajta vagy, mert még meg sem érted, amit mondanak neked. számomra teljesen mindegy mit csinálsz, de azt tessék tudomásul venni, hogy abból a léghűtéses 12900-asból nem fogsz megfelelő játékgépet kreálni. ha összeszarod a világot akkor sem. elég egyszerűen leírtam, hogy miért. mint ahogyan azt is, hogy mi a legegyszerűbb megoldás. erre jössz az árával. komolyan mondom beszarnék, ha nem te lennél már a nem is tudom hányadik.

"Meg kellett volna vennem a drágább - jobbat!"
    hát a kétségeket elég könnyen el lehet oszlatni. ha nem értesz hozzá meg kell kérdezni egy szakembert, és el kell fogadni a véleményét. ha nem így teszel, szerinted az normális viselkedés? nem értesz hozzá, de neked akkor se mondja meg senki? röviden: szar lesz neked.

léghűtés vs. vízhűtés: én sem szeretem a vízhűtést. viszont nem kell hozzá sok ész, főleg mivel millió helyen le vagyon írva, hogy a jelenlegi nagy teljesítményű cpu-kat nem lehet léghűtéssel megfelelően hűteni. és pont. ha viszont felszalad a hőmérséklet, akkor a proci visszaveszi a teljesítményét. magyarán a léghűtéssel pontosan arra gyúrsz, hogy veszítsd el a teljesítményt. ráadásul ennél a tokozásnál, nincs meg a megfelelő leszorítóerő a bordánál. ami ugye még nagyobb problémát okoz. a vízhűtés kényszer. ezeknél a prociknál sajna ez van.
    mint az írtam, nem én tervezem, sőt nem is én csinálgattam eleinte. megbíztam vele egy szakit. akiről tudtam, hogy ért hozzá. mára már elég jól megtanultam, de mivel nem követem nap mint nap a változásokat, ezért mindig kikérem a véleményét. most már tartok ott, hogy az útmutatásai alapján össze merek rakni egy rendszert. erre írod, hogy te már mindenfélét kipróbáltál. szerinted a kettő közül melyik a szakmaibb viselkedés?
    amit összerakok az jól működik. nem olcsó, sőt nagyon drága. de a gép teljes életciklusa alatt szolgálni fog. azért 1-2 évente cserélni kell a "vizet", ill. ha már nagy a lerakódás, akkor át kell takarítani a rendszert. de összességében véve közel sem kell annyit takarítani, mint a léghűtést. ráadásul nem árt szakemberrel konzultálni. ha nem vágod az ipart, jobb a teljes takarításra szakit megkérni. és amire ez alatt a jópár év alatt rájöttem: a léghűtésnél elég kiszámíthatatlan módon kell újrapasztázni. a cpu-t sűrűbben, a gpu-t egyszer-egyszer. vízhűtésnél erre még nem volt szükség. pontosan nem tudom hány vízhűtéses rendszert csináltunk már meg, de szerintem átléptük már az 50-et. eddig még egy sem jött vissza. amit nagyon hosszan írtál, hogy nem passzol, meg folyik, meg társai (többnyire feltételes módban), számomra ismeretlen fogalom. bejáratott alkatrészeket használunk, olyan pedig, hogy valami ne férjen be a házba, olyan nincs. egyszerűen csak a megfelelő házat kell venni.
    van léghűtéses és vizes rendszerem is. nem tartom csodának a vízhűtést, de nagyon nagy a különbség. ráadásul ha alapul vesszük az autóipart, ott láthatjuk, hogy mit jelent a léghűtéses motor és a vízhűtéses közötti különbség. na kábé az van itt is.

senkit sem szeretnék rábeszélni semmire sem. pusztán csak a nagyon egyszerű problémádra reagáltam. pofon egyszerűen meg tudnád oldani a kérdést, de ahhoz előbb át kellene látnod ezt a problémát. vagy kérj meg erre egy szakit. az írásod alapján nagyon messze vagy attól, hogy "top" gépeket macerálj. attól, hogy sokat szívsz különböző dolgokkal az pont azt bizonyítja. ha csinálunk valamit akkor azzal nem szívni kell, hanem a lehető legjobban megoldani.
  • RJoco
    X4 és SR mellett nem értem, hogy miért írod, hogy nem buli vizet építeni...
  • Jóózsf István #6960
    nibron!
    Igen látszik hogy értesz hozzá. De legalábbis ügyesen sorolod fel a "számadatokat." Jól mondod fel a leckét.
    Most rábeszéltél 100 embert az épített folyadékhűtésre.
    Nem akarom magamat ismételni, de de nem túl felelősségteljes viselkedés.
    De van egy ötletem. Építs mindenkinek folyadékos rendszert aki itt és most jelentkezik úgy, hogy ha elégedett lesz vele akkor kifizeti. Ha nem akkor buktad! :-)

Mondom, hogy mi a problémám. Azt mondod, hogy ne 12900, hanem 127000, mert felesleges. Igen. Lehet, hogy nem éri meg az ár különbözet. De vannak olyan emberek és nem is feltétlen az elmebajosak között, akik azt mondják, hogy nekik megéri a drágább, de kétségtelenül nagyobb kapacitású terméket vásárolni. Már csak azért is, mert így később nem merül fel egy igen súlyos kétség: "Meg kellett volna vennem a drágább - jobbat!"

Ugyanakkor a horribilis összegbe kerülő arányaiban nem jobb... (Ha abból indulunk ki, hogy a 12900 hülyeség a 12700 a tuti) folyadékhűtést meg egyértelműen előnyben részesíted.
    Furcsa kettősség ez.
    Még egy dolgot. Emelnék ki. Jocó azt mondja, hogy megépíteni buli. Hát annyira nem az.
    Lehet valaki akármilyen zseni, ha nem épített már legalább egyet, de inkább több ilyen rendszert, akkor igen csak fájdalmas művelet. És az a minimum, hogy valahol elbarkácsolja. Nem jól méri fel a teret, egy derékszögű, vagy negyvenöt fokos csatlakozó helyett egyenes kell és vagy fordítva. Ha előre gondolkodik, akkor 3-4-5 fittinggel többet vesz. Több csövet vesz. Ami természetes és logikus is...
    A radiátorról is kiderül, hogy ugyan valóban akkora méretű, de a szerelvényekkel együtt már nem, vagy csak nagyon éppenhogy fér el. A puffer tartály temérdek teret foglal. Útjában lesz a légáramnak. Az is ziher, hogy a nagyon okos és gondos háztervezők mindenre gondoltak, csak épp pont arra az alkatrészre nem, amit te választottál! Az a minimum, hogy fúrod faragod a házat!
    ...Csak az a baj, hogy főleg a kis bizbaszok drágának mondhatók. Nekem ne mondja senki, hogy egy elforgatható csőtoldat 3-5 pengőbe kerül. (Rég néztem árakat. Lehet, hogy már több) És ha nem ilyet veszel akkor automatikusan megszívatod magad. és ezek a fittingek egy idő után felmondják ám a szolgálatot! Nem. Nem opcionális. BE FOG SZARNI!! Ereszteni fog.
    Attól nem kell félni, hogy víz folyik a gépbe, mert ezek a folyadékok nem vezetik oly annyira a delejt. De ki akarja eláztatni a gépét és a környezetét.
    De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy megveszik, összerakják és pár hónapon belül már be is következik. Évek is eltelhetnek. Lehet, hogy az aktuális gépet is kibírják. De az már eleve problémás, hogy azt a rendszert átrakod a következőbe. Eleve a csövek nem fognak stimmelni. A flexibilisek még úgy ahogy, de azok a legolcsóbbak. Hülyeség is lenne nem lecserélni.
    A radiátor mard. de az sem fog kiszolgálni 3-4 gépet, mert mint elhangzott ez a folyadék le tud ülepedni - rakódni. Hol fogja ezt megtenni? Nem kell leírnom megint ugye, hogy a radiátorban?!?!? ( Na tessék! Erre nem leírtam, hogy radiátor... Óóóó ÉS MEGINT!!!)) :-)
    Pumpa. Hát én azt mondom, hogy szerencsés esetben gépenként csere. HA nem mondja fel előbb a szolgálatot. Egyedül a blokk az, amit atomjaira lehet szedni és ki lehet sikálni, de abból meg 3-4-5 év múlva már lesz újabb, hatékonyabb.
    És ezek mind ideális esetek! Még azt nem is vettem bele, hogy én is vettem egy olyan átfolyásjelzőt, ami nemes egyszerűséggel szétnyílt a ragasztásnál. Ez egy sehányforint nullafilléres alkatrész. Csak épp a végeredmény tekintetében (LOCSPOCS) tök mindegy, hogy egy 50 pengős blokk, vagy egy háromszáz forintos vacak miatt...
    Szóval válasszatok a szánszakilag jobb, de gyakorlatilag nem annyival.. kurvadrága, macerás, karbantartást igénylő (Lehetőleg szakszerű karbantartást..) folyadék, vagy egy bár baromi drágának tűnő (40-50 pengő) Noctua D15 (Örök élet, plusz egy ÉVEZRED!!!) között.
    Jaaaaa, és mindez akkor igaz, ha az egyszerű, puritán, "CSÚNYA" módszert választjátok. Mert ha valaki DIZÁJNOLNI is akarja... (Itt most nagyon hosszú eszelős kacaj hangzik el...)

Én egy NH-U14S-el indítottam ezt a kanosszajárást. Huncut módon tettem a hátoldalára is egy ventilátort! Nem mondom, hogy valaha is visszakerül a gépbe. De ki sem dobom soha!

Az, hogy az a 100 fok számított,, vagy nem számított, vagy a hávéinfó a kisujjából szopja ki, engem nem érdekel. Az a processzor és minden másik, ami ugyanazt az elvet követi. az melegedni fog. Így is. Úgy is! Ez most a trend.
    És én ennek örülök is. Volt idő, amikor azért vertem a fejem a falba, mert azt MONDTUK, hogy keveset fogyasszon a processzor. AZT UGYAN MI A F.ÉRT? Nekem számítási teljesítmény kell! Végezze el a dolgát a lehető leghamarabb. Ha az villanyszámla formájában pénzbe kerül, akkor legyen.

Nem vagyok se költő, sem író. (műfordító) Szedett-vedett az írás, mert mindig eszembe jutottak "fontos" dolgok, amit valahova be kellett szúrnom.
    De a lényeg talán érthető és sajnos magamat kell ismételnem: A folyadékhűtés nem CSODA! Hanem egy életforma, amit valaki meglép és vagy kitart mellette, vagy választja az egyszerűbb, kényelmesebb de legfőképp: ÉSZSZERŰBB megoldást.
    Persze ha mondókám elejére kanyarodok és azt mondom, hogy a pénz nem kérdés, a nyűgöt meg valahogy elviselem és nekem kell az "Utolsó képkocka, vagy ezredmásodperc a munkaidőből, akkor egyértelműen folyadék. Hiszen a számok, (ha nem is olyan rózsásak mint sokan gondolnák, vagy ahogy a CSUPA ŐSZINTE ember akik most a világot lakják, mondják,) igazolják!

Sok mindenről beszélgethetnénk az elmúlt hozzászólások alapján... (A fos világról amiben élünk, a peltyié elemekről, az ótvar szarul megtervezett processzorokon keresztül, a szarházi kereskedőkig.) Soha nem jutnánk egyezségre!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2024.06.06. 07:13:20
  • Jóózsf István #6959
    TEJÓISTEN! Ha ezt tudom, hogy ilyen lavinát indítok el!!! :-DDDD
    Még nem olvastam végig... Majd ha gyűjtöttem hozzá lelki erőt! :-)
  • nibron
    "Inkább szerintem az fogja megadni a választ, hogy van-e szükség ekkora teljesítményre"
    pontosan. a 86-os architectúra egy rettentően elavult dolog. némileg javít rajta a 64 bites regiszterszervezés, de nem ezen a teljesítményen. rettentő sokat fogyasztanak a sok milliárd alkatrészek. a jövőben sőt a jelenben már másképpen kell megoldani a lapkákat. példul nem tranzisztorokat kell használni, hanem modernebb kapcsoló elemeket. pl. a fet-ek ujt típusai. ezek már nem árammal működnek, hanem feszültséggel. egy mai telefonban ketyegő mpu sokkal de sokkal energiahatékonyabb. össze sem lehet hasonlítani. tudja ezt az intel is, dolgoznak is rajta rendesen, de van még vele munka bőven. azután pedig az áttérés. mindent át kell majd fordítani az új architectúrára. végülis megvan már hozzá minden, egyre több fejlesztőeszköz tud arm thumb utasításkészlettel fordítani. a windows-ból is van arm változat. az eszközeink többsége is már valamilyen arm architectúrára épül. viszont ami bibi az, hogy az arm technológiával még nem tudunk 2GHz feletti cpu-kat gyártani. igazából az 1GHz elérése is problémás, csak az A core-ok tudják. Azokkal viszont nem lehet stabilan nagysebességű végrehajtást végezni. majd ha a cortex magokat sikerül megugrani (jelenleg az m7-es olyan 600MHz-nél tart), akkor lehet nagyot ugrani. viszont ez a 600MHz-es proci, kábé az 1.8GHz-es intel-nek felel meg. csak annyi különbséggel, hogy ő ezt 1w alatti core teljesítménnyel teszi. és nincs szüksége több MB-nyi cache-ra, elég neki 32+32kByte. külön az utasításra és külön az adatra. több szint sem kell egyelőre, tehát nincs L1..L3. közvetlenül éri el a memóriákat, tehát nincs illesztés, de egyelőre nincs dual,quad,octo layer. és még így is gyorsabb mint az intel. a gpu része is teljesen más, az nvidia is átgondolhatja az 1000w-os rendszereit.
  • RJoco
    Ilyen regények szerintem a játékról sosem készültek itt.

Én laikusként úgy látom, hogy sebesség, tömeg a fontos tényezők.
    Minél gyorsabban viszi el a folyadék a meleget a procitól, annál hamarabb kerül a helyére hidegebb folyadék.
    Minél több folyadék van a rendszerben, annál több idő felfűteni, így tovább csordogálhat hűvösebb folyadék a procihoz.
    Persze a folyadék hűtése is fontos.

Én eddig csak AIO-kat vettem. Gondoltam már épített vízre. Nem is annyira a hatékonységa miatt, hanem, mert buli megépíteni. De még nem jutottam odáig.
    Az első AIO-m 5 évig jól működött. Aztán procit cseréltem és gondoltam, hogy kapjon új hűtőt. Az is ugyanakkora AIO lett, csak más márka. Sajnos az eladó két terméknél többet nem adott el ugyanannak a vásárlónak 30 napon belül. Hülye koronás szabály. Így nem 360-as lett.
    A lényeg, hogy nekem nincs vele gondom. Pár éve már megy. A pumpát max körüli értéken járatom fixen, így a leghatékonyabb. A ventik csak ritkán pörögnek fel a radiátoron, azok is fix értéken mennek úgy 80-85 fokig.
    Szeretem a csendes, de jól szellőző gépházat.

Peltier elemmel készített hűtőt létezik intel procira. Asszem csak egy foglalatra jó. Nem nagyon terjedt el.

A kompresszoros hűtés talán nem akkora hülyeség, ha a kompresszor és a hőleadó mondjuk a szabadba megy. A hatásfok kérdéses.
    Én a 100 literes akvárium befogásán gondolkodom, ha egyszer építenék egy saját hűtést. Abban van tömeg. És, ha nem elég hideg, akkor belerakok pár jeges kólásüveget. De ez csak messzi álom, úgysem csinálom meg.

Olvasgattam az új procikról, melyek még csak jönnek, de már most nem vagyok elájulva.
    Lehet érdemesebb lenne az 5950X-et becserélnem egy 5800X3D-re. Kevesebb fogyasztás és játék alatt nem vész el a teljesítmény sem. Más prociigényes feladatot meg úgysem használok mostanában.
    És amikor az ember 4-500kW áramot használ egy hónapban, akkor azért elkezdi nézegetni, hova is folyik el az a sok.
  • kisiku
    Látszik, hogy szakember vagy :) Köszönöm a válaszokat. Igen, valóban nem lehet egy fridzsiderrel lehűteni egy helyiséget, nyilván a miniklímás ötletem sem megoldás, hiszen a hideg levegő megtermelésekor keletkező meleget is el kell vezetni, akárcsak a klímaberendezéseknél. Nem beszélve a szigetelésről valóban. Egy gépház tiszta lyuk, rés, szellőző.
    Igen, ez a legnagyobb hátulütője a dolgoknak, hogyan is lehet üzemi hőmérsékleten tartani valamit.Főleg ilyen méretben. Anno, mikor megjelentek az okostelefonok, már elkezdett foglalkoztatni a téma, hiszen rohadtul melegednek a telefonok is (és egyre jobban) és ott aztán pláne nincs hűtés. Nem lehet hűtőbordát sem alkalmazni, mert senki nem akar egy fél téglát a zsebében cipelni.Már a laptop is kényes emiatt.
    Ja és akkor mi még nem is mediterrán, pláne nem trópusi éghajlaton vagyunk, ahol a környezeti hőmérséklet is közrejátszik.

Inkább szerintem az fogja megadni a választ, hogy van-e szükség ekkora teljesítményre, illetve jó-e ez az elgondolás. Például, nem lehetne-e úgy megoldani az adatfeldolgozást egy asztali gépben is, mint a szervereknél, hogy fizikailag is több processzor van, amik megosztják a munkát egymás között? Nem egyet agyonterhelni, hanem többfelé szedni és akkor talán a melegedés is kezelhetőbb lenne.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2024.06.05. 12:56:05
  • nibron
    ez a miniklíma elsőre jó megoldásnak tűnhetne. ugye az úgy működne mint a hűtők. gázzal telített csővel állítunk elő hideg és meleg felületet. ez egy működő dolog lenne, de ami problémás az a hatásfok. van erre egy egyszerű kérdés: ha kinyitod egy hűtő ajtaját, azzal le lehet hűteni egy helyiséget? a választ mindenki tudja: nem. és azért nem, mert ilyenkor a hideg és meleg felület egy térben van, márpedig több meleg keletkezik mint hideg, ezért a helyiség nem, hogy nem hűlne, de még melegebb is lenne. na ezért van az, hogy működhetne a dolog, de a jelenlegi vizes megoldásnak jobb a hatásfoka, így az üzemeltetési költség is.
    az, hogy a hűtőknél és klímáknál miért ezt a módszert használják, arra a válasz igen egyszerű: ezeken a felhasználási területeken így lehet viszonylag gazdaságosan megoldani a problémát. egy hűtőgép hatásfoka is elsősorban attól függ, hogy milyen a szigetelése, nem pedig attól, hogy kompressziós vagy éppen abszorbciós elven működik.

az elektronikában használunk olyan elemeket amiknek az egyik oldala hideg, míg a másik meleg. ezek a peltier elemek. felhasználási területük eléggé speciális, de az elég egyértelmű, hogy a mi számítógépeinkben használhatatlanok lennének.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.06.05. 11:24:30
  • nibron
    nálunk a szerverteremben 10 fok van, kell a kabát. a szerverek koránt sem termelnek akkora hőt mint a játékgépek, még a negyedét sem. alapvetően a hideg nem a hűtés miatt van, hanem azért, mert így jóval kevesebb lesz a villanyszámla. ezenfelül a meghibásodás is kevesebb. magyarán az üzemeltetési költségek miatt van elsősorban hideg a szervereknél.

speciális hűtőfolyadék kell. elsősorban azért mert 1-2 évente kell "vizet" cserélni, és ez idő alatt minden folyadék "elkoszolódik". nyákos darabok válnak ki belőle és lerakodnak mindenhová. ezért kell a csöveknek átlátszónak lenniük, mert így lehet a legegyszerűbben ellenőrizni a takarítás illetve a vízcsere szükségességét. és azért kell jó minőségű folyadékot használni, hogy minél kevesebb szennyeződés keletkezzen. nem olyan egyszerű a vízhűtést teljesen kitakarítani.

a trafóolaj másra való. ott nem is a hűtés a lényeg hanem az egyenletes hőmérséklet. mármint, hogy a trafó teljes felületén kábé ugyanaz a hőmérséklet legyen, így elérve az állandó hőtágulási tényezőt. illetve a másik oldal is lényeg, mégpedig nem fagyhat be. a trafóházakban télen bazi hideg van, tapasztalatom szerint kábé 2-5 fokkal kevesebb mint a szabadban. a harmadik fő tényező pedig, hogy a trafóolaj szigetelő és kitölti a teret, tehát amíg az ott van addig nem ázhat vagy párásodhat be. és amúgy jobb szigetelő (~35kv/cm) mint a levegő (18kv/cm).

jelenleg ez a hűtési rendszer jó a pc-khez. alternatív megoldást az űrből lehetne hozni, ott hőcsöves technológiákkal terítjük szét a hőt (meleg oldalról átterelni a hideg oldalra). de ezt a megoldást szerényebben, már behozták a léghűtéshez. a cpu blokktól felvezeti a hűtőbordákhoz a hőt. ez jó hővezető fémcsőböl, benne spec. hővezető gázból tevődik össze. ha minden kötél szakadna, akkor még mindig ott lenne a nitrogénnel való hűtés. de az meg felvetne egy újabb problémát. a túlhűtést. jelenleg is vannak nitrogénhűtött berendezések, pl. a szuperszámítógépek ill. a kvantumszámítógép. az űrben is használják hagyományos elektronika hűtésére, de ott inkább azért mert ott nincs hőleadó felület, ezért csinálni kell. a "felmelegített" gázt elpárologtatják és így a gázzal együtt távozik a hő is. csak így lehet az űrben megszabadulni a hőtöl. érdekes dolog, hogy általánosan -150 fok van az űrben, de ha kilépnél oda egy szál fszban, több óra kellene míg megfagynál annyira pici a hőleadás. ezért akkora gond a legkisebb hőtől is megszabadulni.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.06.05. 11:03:43
  • Caliph
    na ez egy jó kérdés,valszeg nem,de akkor meg legalább számítok rá hogy ha csökken a teljesítmény,akkor keresnem kell valakit aki csinál egy rendes építettet
  • kisiku
    Nagyon érdekes, amiket írsz, ebből is tanulok. Abban egyetértek, hogy amit nem lehet tisztítani, az idővel tönkre fog menni. Lásd klímaberendezés/fancoil//akvárium/stb. Minden amiben víz/folyadék kering, az előbb-utóbb vagy vízkövesedik, koszolódik, lerakódik vagy algásodik. Gondolom ezekben a vizes rendszerekben desztillált víz megy vagy valami hűtőfolyadék van?
    Hadd kérdezzem meg, alternatív megoldások léteznek-e. Pl olajjal, ahogy pl a trafókat hűtik? Esetleg valami hőcserélő egységes megoldás?
    Itt a melóhelyemen a szerver termet klímával hűtjük, tartósan éjjel-nappal 22-23 fokra van belőve a hőmérséklet. Emellett és a persze a gépek saját hűtése mellett kielégítő a hőmérsékletük,mivel eleve hideg levegőt szívnak be, de ez így nem túl gazdaságos. Ez lesz a jövő a sima asztali gépeknél is? Lehet hogy hülyeség amit mondok, de egy mini klíma a gép belsejébe nem lenne jó megoldás?
  • nibron
    nem néznék most utána, de ha nem lehet szétszedni, meg a blokk és pumpa együtt van, akkor idővel amikor elkoszolódik problémás lesz. és ha nem lehet takarítani, akkor erősen romlani fog a hűtőteljesítmény. idővel pedig kuka. sajnos a jelenleg kapható rengeteg típus majd mind ilyen. az egyedileg összerakott rendszerben pedig csak a cpu blokkja 50e ft. nem egyszerű, de legalább van egyelőre megfelelő megoldás.

szerk: neked sem ment fel a hőfok 90 fölé. az csak számított érték, a reális ilyenkor kábé max. 70 fok. rendszeresen mérem a tokhőmérsékleteket. a vízhűtésnek jobb a hatásfoka a proci lassabban melegszik fel, ezért a számított érték is enyhébb. ezért van nálad ez a különbség. am pedig ez lenne az ideális, valami ilyesmit kell elérni.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.06.05. 10:12:47
  • nibron
    csak annyit reagálnék, hogy a problémákat nem erővel meg agyideggel kell megoldani, hanem higgadtan és ésszel.

ami a teljesítményt illeti nem a villanyszámla a probléma, hanem a keletkező hő. jelenleg az űrben is ez a legnagyobb problémánk. azon a rohadt űrállomáson mindenféle rafinéria kell ahhoz, hogy pl. az űrhajósok testmelege által keltett hőt is kellőképpen el lehessen vezetni a burkolatról. az elektronika által keltett hőről pedig ne is beszéljünk.
    egyébként nem lassulnak a gépek, sőt pont ellenkezőleg. most sokkal nagyobb a számítási teljesítmény mint pl. 5 éve. csak akkor 125w-os volt egy proci, most meg 250w. ez már túl sok, pl. az említett űrben nem is tudunk ekkora teljesítményű lapkákat üzemeltetni. viszont van ellenpélda is. mégpedig a gpu-k. az nvidia már 1000w-os lapkákat is gyárt. igaz, hogy már ezt sem lehet megfelelően hűteni, ezért van mindegyikből "eco" lapka is ami "csak" 850w-os. de egy gpu egyszerűbb szerkezetű mint egy fpu-t is tartalmazó cpu (ma már csak ilyenek vannak).
  • Caliph
    én nem vagyok hardverguru,megbíztam egy hozzáértő embert a hűtés kialakításával.nagy ház,nagyobb mint amire szükségem van,előlről szív be,hátul és felül tolja ki. tower hűtő volt a procin,star citizen alatt felment 90 fok fölé a proci . váltottam vízhűtésre,60-70 fokon tartja ugyanannál a játéknál. én akkor pont az a fajta ember vagyok akinek bejött.

PHANTEKS GLACIER ONE 360 ,tavalya mikor vettem 60.ezer magyar forint volt..nem volt olcsó,de nekem bevált,teszi a dolgát
  • nibron
    egyezzünk ki, hogy nem megy fel 100 fokra. már előbb bekapcsol a hőmegfutásvédelem. egyszerűen nem engedi el odáig a cpu-t (ha érdekel a cpu adatlapjából kikeresheted mennyi az az annyi). ha monitorozod a cpu hőjét és azt látod, hogy 100 fok, az még nem jelenti azt, hogy az annyi is. az egy számított érték, alapvetően a teljesítmény alapján. nagyjából azt jelenti, hogy ennyi lesz ha ezzel a teljesítménnyel járatod.
    igen jól érzékeled. a chipeknek a felvett teljesítményük 100%-át el kell disszipálniuk. tehát mind a 250w-ot. de ez nem fog sikerülni egy max. 350w-os léghűtővel. ha megszakadsz akkor sem. márpedig léghűtéssel nem fogsz nagyobb teljesítményt elérni. ráadásul ha megfigyeled (mivel ott van a kezedben) a hűtés rögzítése elég gyenge, nem jó a hőátvezetés. ezzel a hibával már 100-adszorra találkozom. ha felkeltenek álmomból akkor is kisujjból jön. mi lesz a végeredmény? az, hogy nem tudsz teljesítményt kisajtolni abból a gépből ha megszakadsz akkor sem. és mivel nem vagy szakember (és még nekik sem mindig sikerül) sokkal hátrányosabb helyzetből versenyzel. hát ez van.

erre írtam, hogy a 12900 nem játékra való. nagyon jól be lehet lőni, de érteni kell mit miért csinál az ember. már amit írtál abból levágtam, hogy nem megy, és nem is fog. azért mondom mert volt már a kezem alatt pár ilyen gép. nekem is van 2 ilyen. a másikon az msfs rep.szimulátor fut csodásan. de az még engem is megizzasztott. léghűtés szóba sem jöhet, egyedi vízhűtéssel van megoldva. nem a bios-ban kell bűvészkedni a hőelvezetéssel hanem mechanikusan el kell vezetni. nincs más megoldás. az nem pálya, hogy nem engedjük 3GHz fölé a cpu-t. az milyen lenne már?

léghűtés vs. vízhűtés. a léghűtés egyszerűbb, de erősen korlátozott a teljesítménye. ráadásul évszakfüggő. nagyon utálom a vízhűtést, mert elég nehéz beszerezni, elég sok idő míg megtervezi az ember. de azt el kell ismernem, hogy jelenleg csak ezzel lehet ezekhez a processzorokhoz megfelelő hűtőteljesítményt elérni. ha nem megy egy radiátorral lehet berakni másodikat. ha azzal sem ott a külső radiátor. de nincs olyan mint a léghűtésnél, hogy nem lehet lehűteni a cpu-t. az enyém 12 órás teljes terhelés után sem éri el a 60 fokos vízhőmérsékletet (belső 2db 3 ventis radiátor). 12900KS-el gyönyörűen működik úgy, hogy az rtx3090-esen is vizesblokk van. ha ezt most lecserélném a legnagyobb téglára ami kapható és ráakasztanék 3 db ventillátort, akkor sem működne jól.
    sajnos a vízhűtés nem az a kategória, hogy bemész a boltba és veszel egy univerzális vízhűtő rendszert. nem lesz jó. vagy ha még éppen elfogadható, akkor 1 év múlva dobhatod ki. mert elkoszolódik és nem lehet szétszedni. én csak egyedileg tervezett rendszereket állítok össze (nem is én tervezem, hanem van erre szakemberem), azok nagyon is jól működnek. viszont ha a cpu és gpu is vizes, akkor 200e felett van a többletkiadás. viszont van egy működőképes rendszer.

nálam az msfs-hez készített gép az etalon. ez az a "játék" amihez a legnagyobb teljesítmény kell. itt az összes magra szükség van, ha kikapcsolom az eco magokat, lassul a szimulátor. el kell engedni amit csak a proci bír és ki is kell hozni belőle. jelenleg csak azzal tudnék többet kisajtolni, ha kicserélném a 12900KS-at, 12700K-re. mert annál a cpu-nál jobb a f/w és a w/c is.

azért nem látsz különbséget a két hűtési technika között, meg azért gondolkodsz bios beállításokban mert egyszerűen nem értesz hozzá. tipikus laikus hozzáállás, naponta találkozom vele. hidd el ha szakember megcsinálja akkor működik az.
    viszont laikusként gondolkodva első dolgom az lenne, hogy cserélném a procit 12700K-ra, és megnézném, hogy muzsikál a léghűtéssel. a hűtő rögzítését valahogyan meg kellene erősíteni, hogy megfelelő legyen a leszorítóerő. legnagyobb tégla kell (manapság a hűtőkhöz szoktak wattos hűtőteljesítményt is írni, azt lehet alapul használni), legalább 2db ventivel.

az intel 12xxx-es sorozata sajnos nem a legsikerültebb már ami w/c-t illeti. jobb lenne helyette a 13700K-s, de ha cseréled, akkor alaplapot is cserélni kell. az esetek többségében jó a 13xxx-es proci a 12-es sorozat lapjaihoz, de csak látszatra. amikor dolgoznia kell elkezd akadozni, ami egy 3d-s alkalmazásnál (pl. játék) qrva nagy lagokat okoz.
  • kisiku
    Rájöttem, hogy érdemes (már csak ezért is) István-t olvasni :)
    Kiváló hardver összefoglaló. S ezt tényleg csak olyan tudja leírni őszintén, aki átment ezen. Bevallom az utóbbi időben nem volt erőm követni a hardver világ alakulását, csak foszlányokban, de amit itt írtál, sokat elmond és sokat segít.
    Egy időben én is nagyon akartam vízhűtést, mert annyira dicsérték. Halk, hang nélküli, sokkal jobb teljesítmény, stb,stb.
    De szerintem is olyan, mint pl az elektromos autó. Ilyen, fasza, olyan fasza elsőre, aztán rohadtul nem, sokkal többe kerül és még nem kiforrott, de bevallani senki nem fogja.
    Szóval eljutottunk oda a processzorokkal is, ahová a tápegységek is, azaz hogy radiátornak kiválóak, teljesítményük meg egyre kevesebb? Döbbenet. De biztos van rá magyarázat.
    Én nem tudok jelenleg érvelni, mivel még hardver fejlesztés előtt állok, de ezek után kezdek megrémülni. Egy vagyonba kerül egy (jó) CPU, meg hozzá egy jó alaplap és akkor még folyékony nitrogén is kell az életben tartáshoz?

Az még nem egy probléma, ha érteni is kell hozzá, mert én pl megveszek egy komolyat, aztán csak akkor nyúlok hozzá a tuning és egyéb beállításokhoz, ha már nem elég a teljesítmény, de újat még nem akarok venni helyette.
    A Wattok...érdekelt ez bárkit is valaha, hogy mennyit fogyaszt? Ha valakinek van arra ma 300 ezer-1 millió közötti összege, hogy építsen magának egy megagigafullos gépet, azt fogja érdekelni, hogy most a villanyszámla felment 3000-ről 6000-re?
  • Jóózsf István #6946
    Csak a vita kedvéért:
    "P magok már 4.8GHz-nél felzabálják az összes energiát"

Ami tetemes mennyiségű áram. Abból mi lesz? HŐ És igenis felmegy 100 fokra, ha nem bűvészkedsz a bioszban, hogy megakadályozd. De akkor már vért izzadsz.
    Igen. ÉRTENI KELL HOZZÁ. Nade a mai világban? Ne bolondozzunk már!
    Pontosan melyik endjúzer kezdi azzal, hogy alulfeszeli és másik LLC profilt állít be a frissen vásárolt processzorának?

Inkább úgy mondanám, hogy az intel végső elkeseredésében olyan bioszokat gyártott, ahol szarrá húzza a processzort. Még azon az áron is, hogy ettől viszont jóval alacsonyabb órajelen megy, mint a névleges "TURBÓ"
    Ezzel szemben az én 3900X-em az ellenkezője. Mindent elkövet, hogy jéghideg maradjon. Én személy szerint jobban kedvelem a hadmenjen verziót, mert abból lehet elvenni. Lehet korlátozni. De ebből nekem nem sikerült kisajtolnom plusz teljesítményt, amit említésre méltónak tartanék!
    Az AMD is beleesett ebbe a toljuk neki az áramot hibába. (Talán a 7000-es sorozatnál.) De most az új processzoroknál azt láttam, hogy TDP 170 Watt. Vagy elhisszük vagy nem.

A vízhűtés meg olyan mint bármelyik vallás.
    Higgy benne és áhítozz. Vágyjál rá, mert megfizetni nem lehet. És ha egyszer mégis ki tudod fizetni, akkor csalódj benne akkorát, hogy ne merd bevallani SAJÁT MAGADNAK SEM!
    Innentől kezdve viszont hazudni fogsz mindenkinek, hogy a vízhűtés jó. Nemhogy jó! CSODÁLATOS!!! És ha az a másik hülye szintén megépíti és szembesül vele, hogy HÁÁÁT MÉGSEM ANNYIRA JÓ, akkor még mindig le lehet hülyézni, hogy: Nem értesz hozzá, és rosszul építetted meg!

Honnan tudom? Volt léghűtésem. Nagyszerűen működött. Ezzel a cimborámmal egyszerre vettünk "játék vizet" Ami annyira nem volt játék, mert például szétszerelhető volt... Persze ettől még nem kell jónak lennie. NEM IS VOLT AZ! Merthogy pontosan ugyanazt a teljesítményt hozta, mint a léghűtés. Ettől én összeomlottam és évszázadokat töltöttem neves ideg szanatóriumokban... Majd, egy életem egy halálom építettem egy rendszert.
    Jobb lett?
    Igen.
    Mennyivel?
    Hááát úgy 5-6 fokkal. (Lehet, hogy csak 3-4-el.)
    Ez csodálatos?
    HÁTKURVÁRANEM!!!

Amikor a hírhedt 4470K processzoromat megskalpoltam kb 15 fokot nyertem vele. Ahhoz képest a bálványozott épített folyadékhűtés a kanyarban sincs.
    Szóval így emlegessük, hogy milyen hűtés, hány watt és a többi.
  • nibron
    hát az egyik, hogy nem melegszik fel 100 fokra. a másik, hogy i9-el nem érdemes játszani. nem arra való. csere i7-re és mindjárt jó lesz. az i9-ek jóval többet fogyasztanak játékkal mint az i7-esek. i9-hez amúgy meg szakérteni kell nem is kicsit. alapból nagyon nem bírja az állandó terhelést. nagyon hamar kifut a 250w-ból. és ott van még a hűtés. az i7-es is 250w-os, de sokkal jobban terhelhető folyamatosan mint az i9. de mind2őre igaz, hogy a 250w-os disszipációt legalább 3x-os hűtéssel kell megoldani. az pedig 750w-os hűtést kíván. ezt levegővel megoldani már nem lehet. ha viszont nem oldod meg, akkor marad a hővédelem. azt pedig senki sem szereti amikor bekapcsol. megoldás: egy jó vízhűtés. ennyire pofonegyszerű.
    am a 12900-as eléggé elvetemültre sikeredett. hatalmas a magok fogyasztása elmondható, hogy a P magok már 4.8GHz-nél felzabálják az összes energiát. és hol van onnan még az 5.5GHz? használok 12900K-t fejlesztésre, sql szerver, visual studio, altium és ezek szuperek vele, de játszani azt nem lehet. a visual studio xaml ai editora viszont 30000 sor felett is jól muzsikál.
  • Jóózsf István #6944
    A processzorok terén mindkét oldalon vannak huncutságok. Emlékszem, hogy az én 3900X-es processzoromnál sokáig bénáztak a jó biossal.
    A cimborám viszont a mai napig küzd a 100 fokig melegedő 12900K-jával (épp most disznólkodunk róla. (discord)) Mert már végső elkeseredésében a házát akarja lecserélni.

A VGA-val már más a helyzet. Nekem sem lesz egy darabig még egyszer piros VGA-m! Mondom ezt úgy, hogy talán most már nincsenek égbekiáltó hibák az adrenalinnal.
    És hidd el, hogy nekem több bajom volt vele mint egy átlag endjúzernek, mert engem a tv kártyámmal is szívatott.
  • RJoco
    Nem tudom, mi a gondod az AMD-vel. Mármint proci terén. Én szívesen vennék egy 3D-set, de akkor mit csinálok az 5950X-el?
    Viszont, ha most jönnek az újjak, akkor lehet, hogy majd megnézem magamnak az új 3D-set.
    A mostani intel-lel az a bajom, hogy nehéz kiigazodni rajta. P-core, meg E-core. Ha normális fogyasztást és hőmérsékletet akarsz, akkor keményen bele kell nyúlni a bios beállításokba, mert pl. fölösleges az E-core-nak olyan gyorsan járnia játéknál. Vagy a P-nek? Rémálom.
    Szóval így az amd-s proci kevesebb macera, általában olcsóbb is, és a fogyasztás is jobb. Játékot nézve. Az meg, hogy adott játék éppen hogy fut a konfigon, mindig is játékfüggő. Mire van optimalizálva. Bár talán kevésbé számít a proci.

VGA-ból biztos, hogy egy darabig megint nem lesz AMD. A 6800XT bőven elég volt vagy 10 évre, ha nem többre, hogy újra megpróbálkozzam piros kártyával. Kék kártya sehol nincs, így marad a túlárazott zöld.

Utoljára gépet a sógornak segítettem építeni. Illetve átépíteni. Elsőre nem lett az igazi. Mondtam neki, hogy mit vegyen. Persze nem azt vette, mert kicsit olcsóbban talált mást. De azért másodszorra is segítettem neki. Persze nem volt az igazi. Én megmondtam... Aztán jól összevesztünk, mert a harmadik hétvégémet is ezzel kellett volna töltenem és még mindig nem azt vette, amit mondtam neki. Azóta mindenki azt csinál amit akar, beleértve, hogy, ha nyűgje van, akkor békén hagy vele.
    Amúgy végül csak összerakott egy normális gépet. Segített neki a szomszédja. Meg már volt bátorsága magának is csinálni.
  • nibron
    amd-t csak az használ aki még mindig szereti amikor folyamatosan szívatják. sok-sok évet eltöltöttem benne, bár nekem csak intel volt, mert szeretem ha a gépem azt csinálja amit kell. jó pár kapcsolatomnak mára már annyi, mert egy idő után rájöttem, hogy ez egy véget nem érő szopás, és már nem vállalok semmiféle amd-s cuccot, van helyette normálisan működő alternatíva. ma már az intellel sem olyan egyszerű a dolog, mert igazán jó gépet már csak vízhűtéssel lehet megcsinálni. sokan ebbe aztán bele is buknak, mert sajnálják rá a pénzt. szerencse, hogy nem ebből élek, mert ha a gép tulaja nem szeretné azt amit mondok, akkor lelkiismeretfurdalás nélkül mondhatom, hogy csá. így viszont amit összerakok az ott van a szeren. viszont így egy gép alsó hangon 1.5milla. de legalább 5-7 évig hozzá sem kell nyúlni.
  • kisiku
    Ígéretes, persze hogy meg lesz véve. Aztán majd meglátjuk.
  • kisiku
    Jó reggelt!

Tegnap végre rábukkantam, megtaláltam a Player HQ-t a Star Wars Interworlds-ben. Itt nem olyan egyszerű, mint az alapjátékban,mivel nincs semmi utalás rá, hogy keressed vagy ne. Teljesen véletlenül találtam meg, ahogy a rendszereket fedeztem fel. Egy eldugott, isten háta mögötti - látszólag üres - rendszerben találtam meg és egy komoly flotta védte. Na ahogy beléptem, jött az átvezető animáció és innen már világos volt.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ami érdekes, hogy az ellenséges flotta, az alapjátékból ismert Xenon volt, valószínűleg a modifikáció félkész léte miatt még nem készültek el valami saját dologgal. Viszont ezek felturbózott Xenonok voltak, de én sem járok egyedül, ezért 2 Venator SD, 1 ISD1-es, 2 Victory2-es, egy MonCal fleet supprot és 2 Vindicator Cruiser-rel mentem be, meg vagy 200 vadász és 100 bombázóval. Ez az Exploration Fleet :)
    A legyőzésük után sikerült megszereznem, ami ugyanazt a célt szolgálja, mint az alapjátékban, azaz lehet kutatni és építhető-bővíthető. Ugyanazok a technológiák kutathatók ki, mint az alapjátékban, azaz a személyi és a HQ teleportálása, valamint az Advanced/Exceptional tuningok. Elég késő volt és fáradt is voltam, így csak ma tudom jobban megnézni. Tehát lényeg az, hogy van PHQ itt is, csak kb. miután már 2 hónapot beletettél a játékba, akkor találod meg.

Mivel a galaxis nagyobb, mint az alapjátékban, elég sok időnek el kell telni, mire eljutsz ide. Ráadásul olyan frakciók területén mész keresztül, amik nagyon nem szeretnek téged, tehát vagy békét kell kötni velük vagy erőszakkal kell átrepülni, komoly hajókkal. Ez pedig sok idő. Immár 2 hónapja tolom körülbelül és még mindig sok van hátra.
    Majd rakok be képet, csak úgy nézem, a Gőz nem szinkronizálja le a screenshot-okat,csak a mentéseket, úgyhogy az otthoni gépemről tudok csak képet beszúrni.
  • Jóózsf István #6939
    Tájmlájnsz:

X4: Timelines, the new expansion, brings a revolutionary approach to the X4 universe. It features a thrilling storyline centred around Harper Donel, a trader whose encounter in the border territories will shake the foundations of the universe. Embedded in the new X4: Timelines storyline, you'll find a wide range of scenarios in which you will experience the many different aspects of X4 gameplay. Playing these scenarios will also unlock new missions within the X4: Timelines storyline, and bonuses for your wider X4 sandbox universe - among them reimagined, classic ships from X Universe history.

Gondolom ennél már csak akkor lesz egyértelműbb, ha elkezdünk vele játszani és egymásnak magyarázzuk.
  • Jóózsf István #6938
    Ezt nem tudom röhögés nélkül begépelni.
    Az AMD júliusban kidobja az új processzorokat. Fogalmam sincs teljesítményre mit ÍGÉRNEK (hazudnak) de én ebben a játékban nyerhetek akár 1-11 képkockát is! :-DDDDD
    Szóval már csak azt kell kibekkelni, hogy elegendő processzor és alaplap legyen a boltokban ELFOGADHATÓ áron!!! Annak meg az a feltételen, hogy ne botoljon el egy pingvin a déli sarkon! Vagy ne tüsszentsen egy jegesmedve az északin. Mert akkor az ezerszeresére mennek fel ebben szarházi világban az árak.
  • RJoco
    Hát nem sikerült megcsinálni a személyit.
    Autóztunk 9 órát oda, majd ma 9-et vissza, a kisasszonka a pult mögött meg közölte, hogy nem lehet új személyit csináltatni, csak a lejárati dátum előtti 60 napban. Jó, hogy ilyen infót sehol nem közölnek. De bezzeg, azért, mert a szülinapod előtt csináltatod, akkor egy évvel hamarabb kell a következőt, mint amennyi megjárna. Akkor nem mindegy, hogy 60 nap vagy 120?
    Legalább növeltük a GDP-t. Egy rahedli pénzt otthagytunk 3 boltocskában.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2024.06.01. 20:14:50
  • Jóózsf István #6936
    Nesze!
  • Jóózsf István #6935
    Pááááblik béta van... április 4.-e óta! :-)
  • RJoco
    Nem is a határidő miatt, csak jó lenne tudni, hogy mikorra lehet rá számítani. De akkor mindegy. Majd egyszer jön.
    Ha nincs szerencsém, akkor pont úgy adják ki, hogy valami más is érkezik, ami érdekelhet... Tipikus lenne.

Most nézem, hogy Public béta van.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2024.05.30. 09:25:37
  • Jóózsf István #6933
    Mivel őket nem köti semmilyen határidő. Még annyira sem mint a hófutósokat...
    Valamikorra.
    Az ezzel együtt kiadandó új fizetős tartalomnak (Idővonalak) még ára sincs, de nem nehéz kitalálni, hogy 15 ajró lesz.
  • RJoco
    Mind fejlesztett? Már előre félek, hogy ami eddig jó volt, az már nem lesz, ami meg nem volt jó, az még rosszabb lesz.
    De ne legyen igazam.
    Amúgy ez mikorra várható?
  • Jóózsf István #6931
    Ezek a dolgok érdekesek is lehetnének, ha hinnék nekik. Vagy hát ugye a mértékegység...
    Mert javítani lehet teljesen.: Kicserélem az autómban a motort és akkor megint nyomhatom neki olaj nélkül három kilométeren.
    Vagy lehet egy ezreléket is. És akkor mondja meg a játékos, hogy akkor most volt esélye eltalálni a nyomorult hajónak a másikat, vagy nem.
    Sose tudjuk meg!
    Szóval fenntartásokkal...!

[Beta 7] Improved accuracy of weapon aim prediction.
    [Beta 7] Improved some cases where weapons fire with no chance of hitting target.
    [Beta 7] Improved ships with very low strafe speeds flown by very bad pilots sometimes appearing not to move at all.
    [Beta 7] Improved capital ship combat movement (further improvement to 7.00).
    [Beta 7] Improved docking of spacesuits on S and M sized ships (further improvement to 7.00).
    [Beta 7] Improved turret behaviour to allow slow heavy-hitting turrets to target smaller/faster enemies if there are no more suitable targets.
    [Beta 7] Improved Hatikvah mission objective to indicate requirement to place 2 explosive charges during station sabotage section.
    [Beta 7] Improved balancing of drop rate for spacefly eggs from ships (problem introduced in 7.00).
    [Beta 7] Improved behaviour of missiles targeting stations.
    [Beta 7] Improved clarity of icons representing obstructed enemies.

Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2024.05.29. 17:18:10
  • nibron
    végülis kimondtad: illegálisban kell tolni.

Pista bá: hát elég mezei szúnyogírtás lehet. éccakánként baromi hangosan zúg itt nálunk 1 gép. kiderült, hogy szúnyogirtás, mondom rendben de miért az éjszaka közepén? hát azért mert nappal csak a hülyék irtanak. mivel el van bújva a szúnyog szart sem ér, mert nem éri el a méreg. ezért aztán este 10 után és éjjel 2 között kell amikor kint van az összes. azonkívül a szúnyogirtó nem füst hanem nagyon finom csepp. azért olyan hangos mert nagy nyomáson megy a porlasztás. nálunk (xv.ker.) az önkori automatikusan csinálja amikor kell.

van pár rendőr ismerősöm. mesélték, hogy azok a rossz fiúk akik nem szeretnének lebukni, rendszeresen savazzák az ujjaikat. elég jó eredménnyel. viszont még így is lehetne kapni őket. ha jól tudom felhám dns-nek hívják, az alapján azonosítható még jobban mint az ujjnyomattal. azt is az ujjlenyomatból veszik, de lefogadom, hogy mo-n még csak nem is hallottak róla. másrészről pedig legalább 2 hét mire kinyerik az eredményt. na+ gondolom bazi drága. de van rá technológia.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.05.29. 11:40:06
  • kisiku
    István!

Felveszel egy kesztyűt és nem tudnak azonosítani. Amikor kb 20 évvel ezelőtt a korábbi cégemhez betörtek és jöttek a helyszínelők, annyit mondtak, hogy "ezek profik voltak, biztos kesztyűben dolgoztak", ezért nem találtak ujjlenyomatot. Hú bazmeg! Tehát ha felveszek egy kesztyűt, akkor én profi betörő vagyok??
    Ők viszont (a rendőrök) annyira nem voltak profik, hogy másnap visszajöttek, mert a kib*ott gyurmát, amit a nyílászárókba tömködtek, ottfelejtették, meg a többi felszerelésüket...