7248
Egosoft X4
  • Jóózsf István #7128
    Már nem kell feltétlen bedokkolni. Két hajó között az űrben is bármikor cserélgethetjük a legénységet.
    Ez nagyon friss infó, mert a Xenon mizériám miatt rendszeresen betöltök egy olyan mentést, ahol nincs kapitányuk. És szó nélkül átrepülnek AZONNAL!

7117-re.: Amikor megáll, vagy sem a hajó, ha térképet nyitunk akkor az a "méjntéjn szpíd in menü."
  • vaakuum
    Ez űbergáz. Leraktam a fightert egy dróngyárba (előtte a robbanást okozó antimattert is kiszórtam belőle még a nyílt űrben mindentől távol. Utána a scouttal berepültem az anomáliába... A dróngyárban dekkoló vadász pukkant el :)))
  • vaakuum
    Az agyam eldobálom, a másik irányba meg elszaladok már komolyan. Odamentem egy scouttal, 10 km-re leparkoltam a fightert egy pilótával, hogy majd felszedjen, erre megint a fighter robban fel, ami nem is volt ott :) 5 órája szenvedek ezzel az extreme easy küldivel :)
  • vaakuum
    Megnéztem mi lesz a story, sajnos felrobbant a hajó, így tényleg kell egy olcsóbb. Vettem egy scoutot a minimál felszereléssel. Szívem szerint a szoftvereket sem vettem volna meg hozzá, de kötelező volt, sajnos azok is beletartoznak a minimumba, meg egy pilóta is. Arra nem sikerült rájönnöm, hogy egyik hajóból hogyan lehet átpakolni másikba, mert az antianyag a fighterben van. Lehet kimegyek velük a nyílt űrbe, és kidobálom az antianyagot, hátha nem semmisül meg, hanem a másikkal fel lehet szedetni.
  • RJoco
    Az ilyen kis vadászok nem drágák. Persze az elején, amíg nem tudod meg venni a pár millás csónakot, addig drága.
    Nem muszáj másik vadászt venned, lehet szállító vagy scout is.
    Csinálj meg pár taxis feladatot, az a legegyszerűbb és néhány fuvarból már van is 1-200e kredited. Arra kell figyelni, hogy legyen hely a hajódon. Vagyis, ha fullos a létszám, akkor nem tudsz utast felvenni.
    Másik lehetőség, hogy aszteroidáról lövöldözöd le a "kitüremkedéseket", amikből időnként hasznos dolog esik. Pl. 25 űrtojásból tudsz 1 űrkaviárt csinálni. Ezt el lehet adni állomásnon 1 milláért, vagy állomásszkenneléssel lehet ajánlatot kapni rá 2 milláért, ráadásul így lesz egy blackmarket is, ahol egyéb hasznos dolgokat lehet adni, venni.
    Arra figyelj, hogy ez az űrtojás illegális áru. Szóval nem jó, ha így leszkennelnek. Én erre mod-ot használok, ami elrejti. Nincs kedvem ezzel vacakolni.
  • vaakuum
    Akkor előtte haza kell mennem, mielőtt folytathatnám ezt a küldit, de akkor még az utat is meg kell találni hozzá.
    Az a vadász, amit kaptam az elején az olcsónak számít? Mert hajóra nincs pénzem, valami 80k lóvém van összesen. Illetve előtte pucoljam le fegyvert, pajzsot stb, hogy legalább annak az ára visszajöjjön, ha bukik a hajó?
    A csomag az gondolom az alap akkor, 15 euro volt akcióban. Azt hittem ez full multi játék valami szerveren egy közös univerzumban, de egyre inkább úgy tűnik, egyedül vagyok.
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.05. 09:18:26
  • RJoco
    Vegyél egy nagyon olcsó ladikot egy kapitánnyal és minimális felszereléssel. Csak az legyen rajta, ami kell, hogy elinduljon. Tedd bele az antianyagot, és küldd a kijelölt helyre. Célszerű, ha ti is ott dokkolsz, ahol a hajó, úgy talán egyszerűbb az árucsere. Vagy egyszerűen elküldöd egy állomásra az áruért, aztán a célhelyre.
    Nem kell rajta sokat gondolkodni, később úgyis lesz még hasonlóban részed. Mármint, hogy "elvesznek" az emberek.
    Tudom, hogy az elején ez még fáj, főleg, mert ismeretlen a játék.
    Én másodszorra játszom és már ilyeneken nem rágódom.

Szóval a csomagról nem írtál semmit.
    Akkor csak az alapjáték van meg a dlc-k nélkül? Az nem csomag...
  • vaakuum
    valami vizilény felvetetett velem 3 antimatter-t és valami anomáliába kellen beküldeni a hajót. Viszont vagyunk rajta hárman. Hogy lehet azt megoldani, hogy a jóemberek ne vesszenek el? Simán a térképen kijelölöm a hajót, kiválasztom a legénységet és kuka mind? Bukom a fejlesztéseiket?
  • vaakuum
    X4 Foundations.
  • RJoco
    Természetesen csak a satellit hatósugarán belül látsz és ott is fognak az árak módosulni. Vagyis egy darab nem elég.
    Bár van mod, amivel ez is megoldható és akkor elég csak egy darab.
    Számomra ez csak addig érdekes igazán, amíg nincs meg az állomásom. Most már egész jól alakul, be kell szereznem több bányászt, mert azok most kevesen vannak és emiatt áll egy-két lánc.
    Akkor hasznos még a műhold, ha bizonyos hajókat keresel. Be lehet állítani, hogy, ha megjelenik egy ilyen hajó a térképen, akkor jelzést küld neked.

Mit ténykednek a kapitányok? Nem unalmas az állomáson ácsorogni?
    A kapitányoknak utasítás kell. A skill-től függően fognak ténykedni. Szóval nagy csodát nem kell várni tőlük. Hasznos kis mellékes lehet esetleg. De időnként megsemmisülnek. Rablótámadás, xenon-ok, kha`ak-ok. A bányászokat főként az utóbbiak fenyegetik, bár xenonnal is találkozhatnak. Az áruszállítókra mindenki rámegy, de főleg a rablók veszélyesek rájuk nézve. Van egy olyan szabály, hogy, ha azt akarod, hogy fussanak, akkor nem szabad fegyvert tenni a hajóra. Máskülönben képes visszalőni és akkor garantált a kisebb hajóknál, hogy eldurran. A nagyobbaknak több a fegyverlehetősége, azok megmenekülhetnek. Feltéve, ha nem másik nagy hajó támadja meg. Mert akkor esélytelen.

Ez egy single player játék.
    Milyen csomagot vettél?
  • vaakuum
    Egy szektorban számít, hogy az objektumok a satellit sugarában legyenek ahhoz, hogy frissítse az árakat? Vagy elég egy szektorba (hatszögletbe) egy darab satellit, és akkor az már rendben lesz az adásvételi ajánlatok frissítésével? (gyanús, hogy talán nem elég, mert láttam, hogy létezik Advanced satellite is... csak mondjuk 10-szer annyiba kerül.

Ha mindkét hajóra raktam kapitányt, akkor fognak egyedül tevékenykedni, én meg ácsoroghatok valamelyik bázison?

Egyébként ez az egész egy single game, vagy csak én nem jó csomagot vettem????
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.04. 18:48:25
  • RJoco
    A Trading-essel nekem is volt egy kis bajom. Szerintem pont, mint nálad.
    Asszem a Trade opció bekapcsolása oldotta meg. A kapcsoló jobb fent van.

Nem áll meg a hajód, ha megynitod a menüt?
    Ma megnéztem ezt a kapcsolót, aztán rájöttem, hogy ez az, hogy amikor megnyitod a menüt, akkor mit csináljon a hajó. Én úgy szeretem, ha tovább halad.
    A fligt assist ki van kapcsolva, nem szeretem, ha forgolódik, mikor nem kéne. Az meg, hogy fejjel lefelé repülök, az űrben mit számít? Nincs fent és lent.
    A collosion-os kapcsolót ma kipróbáltam, aztán rájöttem, hogy ez az, amikor nem enged mondjuk az állomásnak ütközni. Pl. szkennelésnél nagyon közel repülsz és egy bizonyos közelséget nem enged. Inkább kikapcsolva szeretem. Bár, ha nagy sebességgel repülés közben is kitérít, akkor párszor azért jól jönne, de ezt nem teszteltem. Legalább megfog az állomás, amikor nem tudok időben lelassítani.
  • vaakuum
    Köszi az infót. Esetleg van valahol magyar DC csoport,a hol szóban is lehet kommunikálni?
    Ma elkezdtem a tutorialokat újra... a felénél járok, minden gond nélkül ment, amikkel korábban szenvedtem, egyik anomália sem jött elő ... Most a "Trading" tutorial bugolt be. :)
    Elindul a küldi, bemondja, hogy akor most tradelni fogunk, meg kirakja, hogy nyissam ki a mapot... aztán hiába nyitom ki a mapot, nem megy tovább [:(
    Steaman rányomtam a frissítésekre, hátha, de nem szedett le semmi újat hozzá...
  • RJoco
    A tutorial-okon van még mit dolgozniuk a fiúknak, mert nem sikerült átadniuk neked a dolgokat.

Spaceweed nem fog hull parts-ot venni, mert a HP alapvetően építőanyag.
    A Wharf-on S és M méretű hajók épülnek. Lényegében hajógyár. De csak kis hajóknak. És a HP kell a hajókhoz. Ezért tudtad ott eladni. A Shipyard (SY) is hajógyár, de ott a nagy hajók épülnek, L, XL méretben. Ők is megveszik.
    Csak azokat az árakat látod, ahol már jártál. És egy idő után ezek le is járnak. Hacsak nem raksz oda satellit-et. Akkor mindig friss marad az ár és a készletkijelzés is.
    A térképen megjelenik a lista az árakkal. Fent, kékkel, hogy mennyi kell neki. Ha a kék pöttyökre viszed az egeret, akkor számszerűsít. Van, amikor ott van egy pötty és vesz 5 darabot...
    A sárga résznél az van, hogy mennyit ad el. Minél több a pötty, annál olcsóbban adja. A kéknél ugyanez. A több pöttynél jobb áron tudod eladni. Ha nincs pötty és érték, akkor csak annyit tudni, hogy ott van vagy kell ilyen áru, de már rég jártál arra. Nem kell személyesen menni, a saját hajók is frissítik ezeket a dolgokat, ha arra járnak.
    Amikor ráviszed az egeret az egyik árura egy ilyen keretben, akkor megmutatja, hogy melyik állomásra gondolt. Mindig csak azok az állomások vannak számításba véve, amelyek éppen látszanak a képernyőn. Ha közelítesz, akkor kevesebb állomást vesz figyelembe. Ha távolítasz, akkor többet. És mindig csak egy jó árral rendelkező állomást jelöl meg. Ha nem tetszik, túl messze van, akkor közelíteni kell és úgy végignézni a térképet, részletenként.
    A spaceweed-nél az eladni kívánt termék a spaceweed, míg venni EC-t, Spice-t és Swamp Plant-ot fog.
    A HP kell az állomások építéséhez is. De sajnos olyat még nem találtam, hogy az állomás építő részlegének adjak el. Bár nem is igazán kerestem, mert mindet a saját állomásomhoz szoktam felhasználni.

Asszem úgy nem tudsz a hajódra kapitányt rakni, ha te magad a székben űlsz. Fel kell állni és térképről intézni a fejlesztést. Természetesen bedokkolva, mert kapitány nélkül nem repül a hajó. Ilyenkor a személyzeti részen a jelölő négyzetnek aktívnak kell lennie. Elméletileg. Sosem csináltam.
    Az állomásokon szoktak NPC-k lézengeni. Oda lehet menni hozzájuk és meg lehet szólítani őket. Megmutatja, hogy milyen képességei vannak és, ha felvehető, akkor kiírja az árat is, amiért elmegy neked dolgozni. Minél képzettebb, annál drágább. Megegyezés után ki kell jelölni a hajót és, hogy milyen pozícióba akarod rakni.
    A Wharf-on vagy EQ-n (Equipment Dock) (javítóállomás) tudsz a hajófejlesztésnél legénységet venni. Ha van legénység, akkor a hajó infójának személyzeti részén megjelennek. Jobb klikk a képernyő alján az egyik tagra és ott megjelenik a menüpont, amivel más pozícióba küldheted. Sőt, asszem kapitány nélküli hajónál eleve ott lesz a Promote Captain parancs. Bármelyik csapattársból lehet kapitány, menedzser, akrámi, amire épp szükség van. Aztán majd idővel tanul.

Hajóból hajóba az űrben is át tudsz szállni. Kiszállsz az egyikből, odarepülsz a másikhoz és beszállsz. Bár az állomás szerintem egyszerűbb. A gyors beszállást ismered? Érdemes a töltőképernyőn figyelni a tippeket. Gyakran ad olyanról, amire nem is gondol az ember. Mióta ezt a módszert ismerem, azóta nem nagyon szoktam a hajóra felgyalogolni. Ha több hajó van bedokkolva, akkor kiválaszthatom, melyikre akarok gyorsutazni.
    Ha megvan a HQ-d, akkor a boronnal kifejlesztheted a teleportáció különböző lépcsőit, amivel egyszerűen ráteleportálhatsz a saját hajóidra, állomásaidra. Valamilyen mechanika útján (erre még nem jöttem rá) egyes faj NPC állomásaira is lehet egy idő után teleportálni. NPC hajókra eddig még nem sikerült.
  • vaakuum
    úgy tűnik, itt valami konténeres boldogság lehet a háttérben, végül sikerült megszabadulnom az árutól egy Wharfban, vagy hogyhívják ezeket.
    Viszont kapitányt nem tudok venni/felfogadni sehonnan, hiába állítom be neki elsődleges küldetésnek, nincs guide, hová kellene menni érte.
    A sima Service crew - Apprentice kellene, és majd abból lesz kapitány ?
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.04. 07:53:38
  • vaakuum
    Nincs a gépre dugva semmi, minden más szoftverrel tökéletesen műx.

Éjfélkor meg abba futottam bele, hogy hull alkatrészeket vettem, mert jó árat mutatott érte az SCA spaceweed farm. Telepakoltam a hajót, odamentem,erre amikor tradelni akarok, azt mutatja, hogy csak Smart Chips-et vesznek. felszállok, újranézem, térkép szerint jópénzért veszik a hull-t... visszarepültem a vadászért, üres cargoval ledokkoltam ugyan ide, azt mutatja, hogy vennék a hull-t. Csak az nem a vadászba van betömve...
    újraindítás, újratöltés nem segít.

apropó, egyik hajóból a másikba ugye sehogy nem tudok átszállni, csak ha egy bázison vannak??
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.04. 07:18:34
  • RJoco
    Ilyenekről soha, sehol nem olvastam. Nálad valami nagyon egyedi.
    Nincs valami egyéb a gépre dugva, mint a bill+egér páros? Lehet, hogy valami beleszól.
    Radial menü? Láttam, hogy ki lehet rá osztani gombot, de most meg nem mondom, hogy mi az.

Szerintem nem nehezebb, mint egy másik játék. Mondjuk egy SpaceEngineers vagy Elite.
    De lehet, hogy csak azért van így, mert én az X3-mal kezdtem.
    És hozzátenném még, hogy amikor mi kezdtük, akkor tutorial részleg még nem létezett. Az itt, most egy teljesen egyedi fejlesztés az X történelmében. És csak a 7.0-val került bele. Vagyis a múlt hónapban. Addig mi mindent játék közben tanultunk, ott voltak a "tutorial"-ok. Adott helyzetben kellett megfelelően reagálni. Élesben. Ha hibáztam, akkor eldurranhatott a hajóm. Vagy legalábbis úgy megsérült, hogy nem esett jól.
  • vaakuum
    Ezt nem értem ... ha a térképre átkapcsolok, akkor is elindul a hajó magától. Miért, ó miért???
  • RJoco
    Minden toronynak van egy fordulási sebessége. Lehet, hogy csak ennyire béna volt a torony. Ha nincs cél, akkor visszaáll, aztán újra célra kell állnia, ha megint van.
    Úgy emlékszem, hogy az argon tornyok fordulnak a legjobban. Többek között ezért is kerül a hajóimra ARG Pulse. Értékben ez a legjobb. És egy OOS csatában csak a számok számítanak. OOS: Out of System. Vagyis amikor a játékos nincs a rendszerben. Ilyenkor nincs grafika számolva. De nem tartom kizártnak, hogy ehhez nem kell rendszeren kívülre sem menni.
  • vaakuum
    Végigszenvedtem a tutorialokat, az object scanning kivételével mindet sikererült teljesíteni. Ennél viszont abba futottam bele, hogyha az űrben megnyitom a ship interaction menüt, azonnal elindul a hajó... szóval ha megállok velel valahol, hogy kiszállhassak, akkor ha kinyitom a menüt, a hajó azonnal odébbmegy. Bármi másra bindelem át, azzal is így működik. Elindítottam a "The Wayward Scion"-t, és abban is ez a helyzet akár gombbal, akár a radial menüvel akarom megnyitni :( Azt hogy miért nem lehet a menüt ugyan azzal a gombbal becsukni mint amivel kinyitottam, már nem is nehezményezem, bár illene annak is működnie.
    Így kezdem érteni, miért nehezen tanulható a játék.
  • vaakuum
    Ugyanezen tutorialban a shoot only missiles és a shoot capital ship first opcióból csak ez utóbbi működik. Szerencsére nem hagyja, hogy a capital sebzése végzetes legyen, de a bejövő rakétákra automatikusan esze ágában sincs lőni a lézernek, mindegyik betalál. Armed volt mindegyik fegyver.
    Gondolom itt azt akarták demionstrálni, hogy megfelelő beállítás esetén az egyik fegyver véd a bejövő rakétáktól, a másik meg lövi az ellenet.
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.03. 14:46:21
  • vaakuum
    Megpróbáltam. Gyárilag 196-al indul a hajó és ekkor már ott van középen az ablak, hogy mit nyomkodjak. Eközben sem kormányozni, sem sebességet változtatni nem tudok. CSak a Steering mode deactivated- et hajtogatja, ha egeres irányítást akarok. Ki is rakja az irányító karikát, azt egérrel mozgatni is tudom, de a hajó nem követi, csak megy tovább egyenesen 196-al, megállíthatatlanul.

Szerk: Game settings, maintain speed in menus OFF megoldotta.
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.03. 14:04:18
  • RJoco
    Nálad valami tényleg félrement. Próbáld meg újból.
    Bár haladni nem tudtam, de forgolódni igen.
    Elég egyszerű bemutató. Kicsit béna is, mert a rakétákból csak az elsőt lőtte le a beam torony, a többit nem.
  • RJoco
    forum.egosoft.com
  • RJoco
    Szia!
    A tutorial a 7.0 hozadéka. Én is épp csak az alapot csináltam meg. Azt sem azért, mert kellett. Csak úgy.
    Úgyhogy ebben nem nagyon tudok segíteni.

Van fórumuk, ott lehet jelenteni a hibákat. Angolul.

A játék sosem volt bugmentes. És soha nem is lesz az, bármennyire is szeretnénk. Ez egy nagyon komplex játék. A hajók nem csak a semmiből jönnek. Mindent realtime számol a proci. Egy csatánál a lövedékeket is, ha ott vagy.

A "hibánál" érdemes lenne részletesebben írni. Vagy amit mi szoktunk, videó+youtube és úgy egy link ide.

Ha ma még gép elé kerülök, akkor ezt a fegyveres feladatot megnézem neked.
  • vaakuum
    A "wepons and Turrets" tutorial is bugos, nem lehet irányíítani a hajót, sem kormányzásra, sem sebességre nem reagál, csak megy előre, a kilövendő célpont meg már régen mögötte van. Úgy látom azért vannak bajok még ezzel a játékkal így is, hogy már régen kinőtte a gyerekcipőt. Ráadásul ingame nem is látok rá lehetőséget, hogy jelentsem a bugot. Meg úgy sehogysem...
  • vaakuum
    Sziasztok!

Próbálok végigmenni a tutorialokon, de a "relative movement" -nél elakadtam. Azt mondja menjek hozzá közel (mármint a nagy hajóhoz), aztán nem történik semmi. Ha leszállási engedélyt kérek, és leszállok rá, akkor sem megy tovább a tutorial. Lehetnének kicsit egyértelműbbek a leírások, hogy mit is kell csinálni pontosan, mert ezzel most lövésem sincs :(, nem tudom befejezni.
    Utoljára szerkesztette: vaakuum, 2024.08.02. 22:18:51
  • Jóózsf István #7101
    Visszanyestem a bitrátát.
    50-60-ról 30-ra. Hangot is megnyestem.
    AV1-es kódolót használok. ami elméletileg a legszebb. Legalábbis azok között amit választhatok.
  • RJoco
    Nem mindenhol váltják olyan jól a KP-t. És, ha nem váltják olyan jól, akkor már utalhatom is. Kevesebb macera.
  • RJoco
    Sosem volt behemótom. Mivel csak az argonokkal vagyok olyan jóban, hogy csatahajót vehessek, így lett a behemót. Amúgy is gondoltam, nem árt kipróbálni.
    Annyira nem rossz. Az, hogy a sárkánnyal simán le tudom szedni, már más kérdés. A gép nem úgy harcol, ahogy én.
    Bár a kolosszusnak is csak két lövege van, ellenben azok a paranid lövegek visznek a legmesszebb.
    Vadászt nem szoktam használni állomások ellen. 10-20 csörgő elég, ha nem vagyok ott. Ha ott vagyok, akkor megoldom egyedül. De a split anyahajóval is mentem már állomásnak. Az is jól tud aprítani. Mondjuk ott azért kísérte egy kisebb sárkányflotta a kisebb hajók miatt.
  • kisiku
    Ha KP-ben van euród, akkor ne bankkal váltasd át, főleg ne az OTP-vel. De ha esetleg nem jársz idehaza, akkor megértem. Ha hazajössz, akkor hozd KP-ben és váltasd át pénzváltóban, de a bankok a legszarabbak.
    Ha meg tartósan külföldön élsz, akkor érdemes inkább ottani bankszámlát használni.
  • kisiku
    Sajna a Behemoth az egyik legszarabb "romboló". Rombolni kb egy M-es hajót tud, de én simán kilövöm bármivel.
    Ha nagyon pénzszűkében vagy, akkor csak teherhajó és kereskedés.Én így építettem fel a világomat a SW modban is, amivel még most is tolom. Kis teher, közepes, majd nagy.Lesz egy időszak, amikor elkezded elbukni őket, de akkor már teszel rá, mert veszel kettőt helyette. Vagy építesz.
    Űrállomásnak én Asgard-dal, Rattlesnake-el és Syn-nel mentem neki, meg sok vadásszal.
    A Behemoth-ot és a Colossus-t nagyon alul fegyverezték, az a 2 db L-es löveg édeskevés. A Phoenix harmatgyenge, a Rattlesnake-re meg ha plusz egy pajzs került volna, akkor lenne tökéletes.
  • RJoco
    Nálam ezért van a "nincs kompromisszum" szabály.
    Párszor már megjártam és többe került, mintha elsőre azt veszem, amit akartam. De az új prociknál nem kérdéses, hogy nem kell a 9950X. Ahogy az sem, hogy 5090-et sem akarok majd, szerintem. Egyszerűen nem lesz meg az az előnyük, hogy megérje. Legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján. De majd meglátom a tesztek után.
    Kegyetlenül kihasználom a visszaküldési lehetőséget. Nemrég 4 VGA is volt nálam ugyanattól az eladótól. A legolcsóbbat akartam, de a 4-ből a legdrágább tudta, ami nekem kellett. Így az lett, a többit visszaküldtem.
    Azóta sokkal jobban mennek a videóid lejátszása. Nem akadozik 4K-n. Sőt, a 2x gyorsítás is általában gond nélkül megy.
    A monitornál sem volt másképp. Egy olcsót akartam, aztán egy kétszer olyan drága lett. Harmadszorra.

A 7.1 tapaszt már egy ideje tesztelgetik a bétások. Félek tőle, hogy az új játékomban eltolnak vele valamit. Mert javulásról eddig nem beszélhetünk, pedig a terránok bejövetele óta nem igazán toltam. Az meg nem mostanában volt. És hol van még a birodalmam, a több száz hajóval?

Új fajt talán már nem tesznek be. Bent van mindegyik régi. Inkább csak újabb társaságokat hoznak, mint a VIG, meg RIP. Legalábbis szerintem. Az új fajhoz egy komplett hajóarmada is tartozna. Ehhez képest ennél a DLC-nél van kb. 2 vagy 3 új hajó?
    A boron hajók jól néznek ki, de a fejlesztéssel nem vacakoltak már. Más fajokkal nem variálható. A terrán még igen. De épp a minap néztem, hogy az MK2 pajzsgenerátor gyengébb, mint a teladi, viszont jó drága. Az MK3 már szépet dob, pl. a Behemot-nál 200kMJ pajzs lenne, szemben a 150kMJ körülivel. Viszont csaknem 4 misi, míg így volt 500k körül.
    Persze, ha meglesznek a gyártó modulok az állomásra, akkor ezzel már nem lesz gond. Addig viszont nem mindegy.

Az Astridot is olyan jól megcsinálták, hogy hiába van legénység, senki nem ül mellettem a székekben. És senkit nem is látni a hajón.
    A másodikat még el is kell foglalnom. Most, hogy ismét "jóban" lettem a VIG-gel, talán nem lőnek le. Legalábbis nem rontanak nekem azonnal.
  • Jóózsf István #7095
    Engem azért egy picit zavar a kereskedők nem túl katolikus megnyilvánulása a megjelenésekkor. De amúgy osztom a filozófiádat.
    Mi a cimborámmal azt mondjuk, hogy nem adjuk meg az esélyét annak, hogy később sopánkodjunk, hogy: "Háááááát a jobbat kellett volna...!"

De vajon mi lehet az X4-el?
    Jön a 7.10-es tapasz, ami leginkább arról szól, hogy a 7.00-át hivatott kiegyengetni.
    És azután?
    Azután gondolom megint lesz egy déelcé, talán egy új fajjal - rasszal. Esetleg néhány szektorral. És azután? Ésasztán? Hátasztán? :-)
    Szeretnénk ha végtelenségig fejlesszék az X4-et?
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2024.07.29. 06:11:18
  • RJoco
    Na jó, ez így elég érdekes volt.

Vettem egy Behemot E-t, mert másnál még nem tudok csatahajót venni.
    Feltuningoltam a fegyverzetet is, bár csak a kettes fokozaton, mert a hármas nem elérhető.
    Aztán nekimentem az állomásnak.
    Ugye van az a mondás, hogy sok lúd disznót győz. Pont így is történt. Kétszer próbáltam, de nem jött össze.
    Harmadszorra beküldtem a hajót nélkülem. Így sem jött össze. Nem is vártam mondjuk túl sokat.
    Úgyhogy inkább elküldtem a HQ-mhoz, mert legalább 3 Behemot kellene, hogy lelőjem az állomást, mielőtt kilövik őket. Legalábbis ennyivel számolok, tekintve, hogy milyen jó az gépi irányítás.
    Ezt a veszteséget meg nem akartam most elkönyvelni.
    Úgyhogy vártam az Astridban a következő Tide-ot, mikor egyszer csak jön egy üzi a VIG-től, hogy eleget büntettek, visszaállítják a viszonyt. Így most -3, mert a jeladós állomásnál nézelődésnél és fekete doboz gyűjtögetésnél lelőttem egy kis vackot. Még jó, hogy a másik kettőt nem lőttem le.

Szóval megint minden rendben és mondhatni, hogy nem tettem semmit. Vajon a 15 misit sem kellett volna perkáln? Már mindegy. Legalább lett egy csatahajóm is a HQ védelmére, ha esetleg megint betalálna egy K. Vagy I.

Ami nagyon zavaró és igazán megcsinálhatták volna, az a Tide ciklusidejének a mutatása. Vagy legalább a leírásba beletehették volna.
    Úgy néz ki, hogy a 1:10 perc körül van a ciklusidő két kitörés között. +1, 2 perc esetleg. A SETA lehet, hogy kicsit megborítja a számolást. De szerencsére SETA-val rövidíthető és a játékidő is gyorsabban ketyeg SETA-val. Vagyis annak a figyelésével tudom, hogy mikor kell az Astriddal az anomáliához mennem.
    Így ebben az 1 órában nem kell SETA-val várnom, építhetem a kapcsolataim és gyűjthetek máshol is lét.
  • RJoco
    Legutoljára az eurómat 387-en váltotta az OTP.
    Vagyis az 545€ csak 210eFt lenne.
    Ha a 240eFt-t és 545€-t veszem alapul, akkor meg úgy 440-ben számolt a kereskedő.
    Szerintem a bank nem ennyiben váltja.

Én már nem nézem ezeket. Ha kell, megveszem. Márha van rá. Mást úgysem tudok tenni. Azért meg nem fogok szűkölködni, mert mások úgy gondolják, hogy túl drága, meg pofátlanul drága, stb. Ha nekem megéri, akkor ennyi. A számítógép pont az a dolog, amiben el tudok merülni és az életem nagy részét kiteszi. Én erre költök. Az én pénzem. Másnak köze nincs hozzá.
  • Jóózsf István #7092
    Nálunk így néz ki:
    7950X 220'000
    7950X3D 240'000

Egész olcsó. Bezzeg a 9950X biztos lesz 320+
    Kabaré ami mostanában a számítástechnika körül van. De mivel nálam pont esedékes a befektetés, így nem igazán van kedvem röhögni.
  • RJoco
    Igen, az X4-ben kérdéses. Viszont nem csak X4-el játszom, szóval.... Az meg, hogy 11 vagy 13 FPS, már oly mindegy. Egyik sem élvezhető.
    Az árat nem néztem. De egy 5800X3D (300€) olcsóbb, mint egy 5950X (323€). Na jó, most csak miattad megnéztem. Nem nagy a különbség.
    7950X - 464€
    7950X3D - 545€
    7800X3D - 350€
    Na jó, itt azért már vannak különbségek.
    Az újak árai majd érdekesek lesznek. Meg úgyis nézek pár tesztet, hogy melyiket is lenne érdemes megvenni majd az új 5080 mellé :D

Kiperkáltam a 15 misit a VIG-nek. Csak 5 pontot nőtt az iszonyom. Így most -20 és a legtöbb állomás már rózsaszínes, viszont a védelmi állomások és a hajók pirosak maradtak. És még megmaradt a lőjem szét az állomást feladat is. Vajon azután már jóban leszünk?
    Minden Tide-kor tudok 11 misit harácsolni. Lehet, hogy az Astrid nem ér sokat, de legalább "sok" cucc belefér, amit szépen össze is szedek a Sohnen állomásnál. Rengeteg a cucc. Amíg veszik, addig lesz lé egyszerűen. Ebből majd talán tudok venni egy pofás flottát, amivel leamortizálhatom az állomást.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2024.07.27. 22:47:23
  • Jóózsf István #7090
    Igen. De a 3D verziók nem tudnak olyan jól teljesíteni mint a simák EGY SZÁLON. De az tény, hogy sima hétköznapi játékokban ahol több szál is használatban van, jobbak.
    És egyébként mennyivel olcsóbb a 3D?
  • RJoco
    Nekem is megfordult a fejemben, hogy váltok a 9000-es sorozatra, de én mindenképp meg akarom várni a 3D verziókat. Kevesebbet fogyasztanak, kevésbé melegszenek. És mivel játékon kívül csak chia-val tudtam kihasználni az 5950X teljesítményét, így nem látom értelmét ilyet venni. A legtöbb programnak az a baja, mint az X4-nek. Nem használja a magokat. 3D tervezésnél is csak azt látom, hogy számol ezerrel, 1 maggal. A videók konvertálásánál ugyanez a helyzet. Hiába az erős proci, legalább annyi ideig tart megcsinálnia, mint amilyen hosszú a videó.

Kidumálni? Hát nem a játék elején. Szerintem. Még se pénz, se flotta.
    Mondjuk az első foglalásánál elcsesztem, hogy nem hívtam, hogy adja meg magát. Csak nekimentem. Aztán mikor a hullja úgy félig volt, akkor kiugrott. De a legénységet vagy annak egy részét otthagyta, mert 3-an voltak rajta, miután birtokba vettem. Lehet, hogy a kurtizánok :) Még nem néztem.

Ez a része mondjuk kicsit szintén fájdalmas volt.
    Próbáljak meg csalni a versenyen, mert az olyan tisztességes. De mikor választhatok, hogy rámuszítja a VIG-et vagy puszipajtások lehetünk, akkor utóbbi esetén miért nincs olyan, hogy ezt kijátszva megszerezzem az infót, életben hagyjam a teladit és elcsaklizzam a hajót? Vagy épp kinyírjam őket?
    A kopasz is eljátszotta a halálát, meg lehetett volna ezt tenni a teladival is.
    Na de már mindegy. Most így megy tovább a történet. Majdcsak összejön a 15 misi. Asszem ez lesz, mert egyszerűbb ezt összeszedni, mint egy flottát építeni, amivel legyalulhatom az állomást. És akkor is kérdéses, hogy milyen viszonyt ad a játék.