7368
Egosoft X4
  • nibron
    Mikrokontrolleres környezetben már kábé 10 éve használjuk. Anno az volt az egyik problémám, hogy a számítási teljesítményük illetve az utasítás végrehajtás sebessége elég alacsony komplexebb feladatok megvalósításához. Ezért "összefogtunk" (cluster) egy rakás kontrollert és a feladatok elosztásával növeltük a teljesítményt. Úgy kell elképzelni, hogy van pl. 10db kontroller ami darabonként mondjuk 10Mbit sebességgel kommunikál egy IP hálózaton. Ebből ha most az ütközéseket nem számolom, ki lehet hozni 10x10Mbitet, tehát el lehet érni a 100Mbit sebességet. Illetve ha számítási teljesítményt nézünk, akkor remek példa a kriptográfia. Ott is remekül el lehet osztani a feladatot (itt a hangsúly az egyetlen feladaton van), több részfeladatra. Nagyon egyszerű példa erre az ötös lottó lehetséges variációinak "kipörgetése". Az 1.kontroller megkapja, hogy 1-10-ig állítsa elő a variációkat, a 2. 11-20-ig és így tovább. Egy master kontroller pedig összefogja a részfeladatot végzőket.
    Tehát működésileg nem annyira bonyolult a probléma, sőt már nagyon régen működésben vannak különböző megvalósítások. Ilyenek pl. a szuperszámítógépek is, ahol egyetlen feladatra több ezer processzort kell összehangoltan kihasználni. A számítástechnikában erre használjuk a vízszintes skálázás kifejezést.
    A jelenlegi technológiánk nem teszi lehetővé a tisztán hardveres megoldást, mivel ugyan ismerjük a kaszkádolás fogalmát (sőt pl. a PC-kben használva is vagyon), de ezt csak külön utasításkészlettel tudjuk elérni. Már 2db ugyanarra a célra használt processzornál sem tudunk különbséget tenni ha nem figyelünk oda, márpedig az a cél, hogy ne kelljen azzal foglalkozni, hogy ki mit csináljon. A CPU-FPU viszonylatában nagyon jól működik a cascade, mert ott az utasítások teljesen elkülönülnek. Az FPU-nál az utasítások F betűvel kezdődnek, így azokat az FPU hajtja végre, míg a többit a CPU. És nem is kell feltétlenül megvárniuk egymást, dolgozhatnak egyszerre párhuzamosan is. De itt elkülönül a feladat (FPU=matematikai számítás, CPU=a többi).
    Mindenképpen szükséges szoftveres megoldás, mert hardveresen a feladatok algoritmizálása nem kivitelezhető, csak szoftverrel lehetséges. Magán a szoftveren belül már rengeteg lehetőség van. Mi pl. a kernel szintjén oldottuk meg. Szükségünk van egy master kontrollerre ami vezérli az összes többit, és nincs is más feladata. A programozó a masterre írja meg magát a kódot, amit a kernel szétszortíroz a többi kontroller között. Viszont maga a kód nem éppen a megszokott. Nem tartalmazza az összes rutint a-tól z-ig, hanem csak a fő történet van itt megírva. Az összes többi, (nevezzük) slave kontrollerekben van megvalósítva. Ilyen lehet pl. egy megjelenítő kontroller, egy háttértárat kezelő kontroller, kommunikációs és így tovább. A számításokat is szét lehet dobni bármennyi kontrollerre, akkor mindegyiken ugyanaz a kód fut, és csak arra várnak, hogy megkapják a feladatot. A master elküldi nekik, azok pedig végrehajtják, amikor pedig készen vannak visszaadják amit kell. Így hatalmas teljesítményeket tudunk előállítani, gyakorlatilag végtelent, mert a korlát a kontrollerek számából adódik. Ha nem elég a számuk a feladat végrehajtásához, akkor csak újabb kontrollereket kell munkába állítani. A cégnél csináltunk egy ilyen clustert. A feladat az lett volna, hogy annyi kontrollert tegyünk össze ami kiad egy szokványos PC villamos teljesítményét (akkor ez 650W körül volt ha jól emlékszem). Nem értük el ezt a teljesítményt, mert kontrollerenként kevesebb mint 1W-al kell számolni, viszont elértük azt a számítási teljesítményt amit szerettünk volna. Így is rengetegbe került. Kriptográfiai feladatot kellett ellátnia, a kontrollerekben hardveres crypt számítások vannak, és így elértük azt, hogy ami egy 4GHz-es PC-nek 1 szálon kb. 420millió évig tartana az, ezzel megvan fél órán belül.
    Szóval az emberiség jelenleg is használ ilyen-olyan megoldásokat erre a problémára az, hogy az Intel is foglalkozik vele nem igazán meglepetés. Igazából pont a fordítottja lenne meglepő. Szoftveres megoldással is nagyon jó hatásfokot lehet elérni, ez már csak a saját példánkon is látszik, pedig MPU-s környezetben sokkal nehezebb a feladat mivel ezekben a CPU-k nem érhetők el közvetlenül csak perifériákon keresztül. Mégis remek megoldásokat lehet elérni. PC-s környezetben eleve megoldott egy rakás feltétel ami az MPU-knál lehetetlen. Pl. a közös memóriahasználat. Ha pedig már megoldott a feladatok kiutalása, akkor már a programozóknak sem kell különösebben odafigyelniük a programozás többségében. Még a szoftvertervezés sem változik miatta, mert a hagyományos tervezésnél is modulszerűen kell dolgozni. az pedig, hogy melyik modul fizikailag hol fut, a többséget nem érdekli.

Tehát az általad említett videóvágást is meg lehet úgy írni, hogy a programozó egy szálban gondolkodjon, de maga a végrehajtás bármennyi magon történjen. Sőt még egyszerűbb is a feladata, mert nem kell neki az egészet egyszerre megcsinálnia, a fő szál jóval egyszerűbb. Ott csak a feladatot el kell küldeni egy rutinnak ami majd szortírozza, hogy kivel hajtassa végre. Egyébként nagyon jó példát hoztál fel, mert egy nagyon hosszú szekvenciális folyamatról van szó ahol rengeteg utasítást kell végrehajtani. És el lehet végezni egyszerre az elejét, közepét, végét. Pont az ilyen nagyon jól párhuzamosítható feladatokra lehet egyszerűen használni ezt a technikát.
    Játékok esetében is nagyon sok egymástól független párhuzamos feladat van, ami a fő száltól teljesen elkülöníthető. A háttérszimuláció akár több részre bontva, a megjelenítés, ennek előkészülete szintén bármennyi szálon szétbontva.
    Összességében ennek a technológiának a használata nem okoz extra melót (ha mégis, akkor nagyon rosszul csinálják), egy kissé másként kell gondolkodni. Sőt még egyszerűbb is, mivel nálunk a gyakorlat bebizonyította, hogy a többszálas programozás az összes sallangjával sokkal bonyolultabb (nekem kell a szálakat kezelnem, critical section-ok, exclusive cuccok elosztott használata, események, flag/signal, mutexek, semaphorok összehangolt kezelése, és még nagyon sok dolog). Itt viszont csak egyetlen rutinhívás. Egyetlen dologra kell odafigyelni: a kiosztott részfeladatok nem egyszerre és nem szekvenciálisan készülhetnek el, de ez a többszálas technikában is létezik, tehát nem egy új dolog.
  • RJoco
    A gond ezzel csak az, hogy szoftveres. Vagyis be kéne építeni a játékba.
    És ahogy olvastam, ez nem igazán fog megvalósulni, mert extra meló.
    Az lett volna az igazi, ha hardveresen hozzák, ahogy eredetileg is tervezték, de sajnos ahhoz meg bénák.
    Pedig én tuti vettem volna és szerintem még sokan, mert gyakran gond, hogy a fejlesztők több magra is csesznek normálisan megírni a programot és ott a 16 magos, 32 szálas procim, ami halálra unja magát mondjuk egy videóvágásnál. A vágás meg legalább olyan hosszú, mint a videó, ha nem hosszabb. Szóval nem csak játékokban jött volna jól, hanem mindenhol máshol is.
  • saba30
    Ez a játékonál, és itt pláne, hogy jól jöhet, mert a feladatok nehezen párhuzamosíthatók
    INTEL
  • Micsu
    Konkurencia 15 eve nem nagyon volt, most van azért bőven ilyen-olyan spacesim
  • Jóózsf István #7324
    Diplomácia
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2025.07.09. 05:30:06
  • Jóózsf István #7323
    ... Meg ide is...
  • RJoco
    Konkurencia nélkül nem nehéz, de lehetne jobb is.
  • Micsu
    Egy idő után sok a motornak a gazdaság meg az egész, de még így is a legjobb spacesim
  • RJoco
    Inkább nem is akarok már az ilyenekre reagálni. Tele van a net hülyébbnél hülyébb személyekkel. Lassan a fórumokról is leszokok.
  • Jóózsf István #7319
    Ezt nem értem:
    "Az X4: Foundations minden szempontból nézve egy fantasztikus űrszimulátor alapja. Jelenlegi formájában azonban csak egy tartalmas, hangulatos váz. "

Arra utal, hogy az X4 egy homokozó és én majd úgy alakítom, ahogy nekem tetszik? Mi az, hogy csak egy váz? Konkrét történet is van benne. Több is. Amiknek egy vagy két kimenetele lehet.
    Tényleg nem értem mit akart ezzel mondani a "SZERZŐ!" (A zenkórón olvastam) Onnan tudom, hogy megjelent a 7.50! :-)
  • Jóózsf István #7318
    Várjál várjál!
    Az előző hozzászólást úgy zártam le, hogy nem néztem végig a dejót. És most sem láttam több mint a felét, mert idegesít, hogy olyan dolgokra büszkék, amit valójában szégyellniük kellene.
    Elpörgettem a végéig, hátha valami hasznos információ is elhangzik, de nem. És a dejó vége; BÜSZKÉN hangoztatják, hogy a motort 25 éve fejlesztik. Aha. És mikor jönnek rá, hogy ez zsákutca? Mikor fogják végre a kukába dobni? Eddig csak szánakozva mosolyogtam, de most már haragszom rájuk. Lassan minden bizalmamat elveszítik. De nem ők lesznek az elsők és nyilván az utolsók sem.
  • Jóózsf István #7317
    Azzal kérkedni és ficsőrként előadni, hogy ez a játék mindent szimulál, az elég vakmerő! Mint ahogy az is, ahogy a többi tulajdonságát polírozzák. Kiemelve a hajók viselkedését, ami sosem működött az elvártaknak megfelelően.
    Kedvem lenne készíteni egy ellen videót amiben bemutatnám, hogy én pontosan ezért NEM TUDOK játszani a játékkal.

Kívánom, hogy jól menjen ennek a csapatnak, mert akkor talán egyszer tényleg olyan lesz ez a játék, amilyennek tervezték és én is visszatérhetek a zikszuniverzumba.
  • Borg18754
    Hirtelen azt hittem hogy valami versenyen indult Béla XD
  • Jóózsf István #7315
    A few things to look out for are:

Objects not rendering and/or popping in
    Objects disappearing (e.g. cockpit, station, planets and background), and then reappearing after a few seconds
    Exitcode 1061 lost-device crashes
    The game dropping below 10fps

TÍZ KÉPKOCKA!!! Nem harminc, vagy hatvan! :-)
    Hát igen. Kinek mi az elvárása - igénye. Egyszer én azt mondtam, hogy ha 24-et eléri, akkor nem szólok egy szót sem. Na az jó soká' lesz!
  • Jóózsf István #7314
    Páblik Béla 7.60 indult...
  • RJoco
    És akkor a videó.
  • RJoco
    Ugye attól tettem függővé a DLC megvásárlását, hogy javítva lett e az UI skálázás. ÉS IGEN!

Ha már van DLSS, akkor bekapcsoltam auto-n. Érdekes. Nehéz eldönteni, hogy jobb lett vagy rosszabb. A grafika szép maradt.

Az új írányítást szokni kell. Mindjárt vissza is kellett vennem az oldalirányú érzékenységet, mert az nem volt jó. De így is nagyon billegős. A Hydra-val csatároztam is egy kicsit és nem olyan rossz. Bár mintha a hajót megnerfelték volna.

Az új fizika. Talán mintha még lassabban gyorsulna travel sebességre a hajó. Ellenben nagyon gyorsan képes 8000-ről megállni. Elvették a kigurulás lehetőségét. Ez régen nagyon jó volt rendszerek feltérképezésénél, mikor nem vesztettem annyi sebességet, míg ellőttem egy távolsági szkent. Most teljesen lelassulok, aztán újra gyorsítani kell.
    A sodródás és egyebek inkább idegesítő, mint egy jó élmény. Nemsokára felrakom a Hyperion-ról a videót, ott jól látható a bénázásom, mikor be akarok állni alá. SZÉLESVÁSZNÚ! ÚLTRASZÉLES! FULL SPOILER!
    A boost érdekes. Jó, hogy nem a pajzsból szipkáz, de nem azonnali, van neki valami feltöltődési csíkja is. Nem merül le olyan gyorsan, mint, ahogy a pajzs szokott elfogyni. Legalábbis így elsőre, 2 hajóval tesztelve.

És akkor a Hyperion.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Azért a Bala-Gi jobb volt. Jó, nem mondom, hogy aki épp most kezdi a játékot, annak egyszerű lesz összevadászni azt a mennyiségű cuccot, amit megkövetel a játék. Ezek nem is rakteres cuccok, hanem tatyós cuccok. Nekem szerencsére minden kéznél volt már. Amúgy egy érdekes és jó kihívás a fizess és kapod helyett.
    Harc az nincs a küldetés során. Olyan rendszeren sem visz át az út, ahol esetleg harc lehetne. Nem úgy, mint anno Maelstrom.
    Még csak vontatni sem kell. Egyszerűen el kell kísérni. Vagy a helyszínre menni és seta-val megvárni.
    A csúcs, nem tudom, hogy ez bug e, de két hajót kaptam kapásból. Egy alapot és egy tuningoltat. A felszerelés ugyanaz, csak már rajta vannak a módosítók.

A kevésbé spoileres rész:
    Némileg csalódás. Másrészt egész jó.
    Úgy emlékszem, hogy az X3-ban vígan tudtam lövöldözni vele a kis M, S hajókat is. Itt viszont kapott hat nagy, lassan tüzelő, lassú lövedékes paranid ágyút. Mivel ez Main fegyver egy paranid hajón, ezért másra nem is cserélhető. Ezzel kis hajókat eltalálni nem egyszerű. Viszont a hajó elég jól fordul, szóval nem is olyan lehetetlen, mint a csörgővel. Ágyúból lézerek vannak rajta. Ezeket cserélni fogom argon pulse-ra, ahogy a paranid pajzsokat teladira. A hajtómű még kérdéses. Argonnal biztos, hogy nem lesz gyorsabb, mást még egyelőre nem néztem.
    A Rattlesnake helyett, mint zászlós csatahajó, jó lesz. Az S-es dokk annyiban jó, hogy küldetéseknél van hajó, amivel le lehet szállni másik hajóra. Viszont a sárkányt vagy a hidrát nem biztos, hogy le tudja váltani. Legalábbis, ha kis hajókra akarok vadászni. Foglalást még nem próbáltam. 100-as legénységet tud vinni. Az azért elég jó.
    Kinézetre végülis így "élőben" sokkal jobb, mint az összevágásban. Főleg, hogy bentről nézek ki és nem kintről be :))
    Majd még használni kell, hogy tényleg kialakuljon a megfelelő vélemény a hajóról.
  • Jóózsf István #7311
    Már ki is próbálhatod. Majd mesélj mit - miket tapasztaltál.
  • RJoco
    És megjött a frissítés.
  • RJoco
    Most nézem, hogy a 7.5 béta 4-ben benne van, hogy kijavították az UI-s gondomat.
    De mivel nem bétázom, így nem is nagyon szoktam megnézegetni, hogy mi van benne.
    De most már RC1.
    És jött egy ihlet, hogy át kéne nézni, hátha javítva lesz a 7.5-re.
    Aztán majd úgyis a játék közben derül ki, hogy az egyéb fejlesztésekkel nem rontották e el.
  • RJoco
    Azt hittem, hogy nehezebb lesz megtalálni, de szerencsére van követés.
    Ez lenne az.
    Jó rég volt már augusztus.
  • tomonor
    Linkeld már be ide légyszíves a fórum topikot, amit csináltál róla.
  • RJoco
    Nem is vártam, hogy 1:1-be átteszik. Sőt, pont az ellenkezője. Azt vártam, hogy a "korhoz" megfelelően átdolgozzák. Az már más kérdés, hogy nekem a szárnyak akkor sem tetszenek. De az is lehet, hogy csak a videón, meg képeken nem. És, ha (HA) körberepülöm, meg beleülök, akkor más lesz a helyzet.

Erről jut eszembe. Megkérnélek egy nagy szívességre, ha van ebbe némi beleszólásod. Szólnál a fejlesztőknek, hogy csinálják még rendesen az UI skálázást, amit a 7.10-re elrontottak és azóta (javítási listában nem láttam) nem javítottak? Jó lenne, ha a 7.5-re megcsinálnák. Így nem játszom vele. Vagyis Hyperion sem lesz, ha így marad. Írtam a fórumra is, vannak képek, még videó is. Azt már nem tudom, hogy német vagy angol nyelvű e a téma, de egy moderátor egy darabig foglalkozott vele, aztán semmi.
  • tomonor
    Eh, meg lehet szokni. Valóban nem 1:1 a régi Hyperion, de használata közben nem fog feltűnni.
    Úgy érdemes felfogni, mint mondjuk a Tokyo-t. Az sem 1:1-ben a régi modell.
  • RJoco
    Ez most nagyon felemás érzés. Amolyan egyik szemem sír, másik nevet.
    X3-ban imádtam a Hyperion-t. Kedvenc hajóm volt. És nagyon jó érzéseket keltett ez most.
    De mi a fene az a váz ott a szárnyak helyén?! Nagyon nem tetszik. Sírni tudnék.
  • Jóózsf István #7303
    Fizetős a Hyperion csomag.
  • Jóózsf István #7302
    Nem is gondoltam, hogy több lehetetlen is van.
    Ez gondolom azért VOLT lehetetlen, mert egy VOLT Xenon szektorban kellene megcsinálni.
    De az nálam már a szentháromságé. Az agyatlan mennyiségeken kívül, semmi lehetetlen nincs benne. Nem csinálom meg, mert nem érdekel. A Boronosba sem nagyon értem miért kezdtem bele. Ez még unalmasabb, mint az építkezés. Csak itt nem teszed tönkre a szektort FPS-ileg, mint egy nagyszabású építkezéssel.
    Kéne egy hely a HÁKÚ-nak...

Majdnem elkezdtem egy újat. Getsu Fune-ba kellett volna települni. Elmentem, hogy letegyem a bóját de amikor a szektorba értem hallom, hogy a videokártya ventilátorai elkezdtek izomból pörögni. Merthogy felhős a szektor. Na akkor ide nem települünk.
  • RJoco
    Neeee, csizma, meg karácsonyfa?

Én már megcsináltam egy lehetetlen terraformálást, de ahhoz nem kellett a boron dlc.
  • Jóózsf István #7300
    Értem én, hogy lehetetlen...

0.4? Olyan soknak?
    Már inkább szégyellem magam, hogy eddig nem csináltam meg! :-)
  • Jóózsf István #7299
    A Hyperion akár még jól is elsülhet!
  • Jóózsf István #7298
    Hazudtam. 20 - 40 percre volt állítva.
  • Jóózsf István #7297
    Olyan érzésem van. (Határozottan!) hogy megint belenyúltak az erőviszonyokba.
    Egyrészt mintha a Khaak nem reprodukálná magát, tehát, ha egy szektorból kiirtottuk őket, akkor onnan KI VANNAK IRTVA!
    És mintha a xenon is gyengébb lenne. A bal felső rezervátumból ami négy szektort tartalmazott a szentháromság elvett egyet. Eddig erre nem volt képes. Viszont az "örök életű" Asgard ki van lőve! Hogy azt a Xenon, vagy a Triniti csinálta, azt nem tudni!

Szépen haladok a "LEHETETLEN" terraformálási küldetéssel. Itt lehet leszüretelni a hosszú harácsoló munka gyümölcsét, amikor az elmebeteg küldetési mennyiségek láttán nem pánikba esünk, hanem elmegyünk az egyik komplexünkbe ahol KÉSZLETEN VAN!!! :-DDD
    Mondjuk a planktonnal megfogtak, mert nekem csak egy büfém van a halaknál és ők sem jeleskednek a gyártásában.

Mivel a bolygógyurmázás rettentően unalmas, közben felrántottam 4-5 komplexumot. Ami szintén unalmas, de most mit csináljak. Ha elmegyek harcolni, akkor valós időben nem jutok egyről a kettőre. Kénytelen vagyok egy félreeső helyen folyamatosan járatnia SETA-t. De most legalább van értelme. Hála az új processzornak. (15 - 30 kocka)

Még egy észrevétel: Az automatikus mentés a játékban eltelt időt veszi figyelembe, nem a valóst. Ennél fogva SETA alatt kábé 2-3 percenként ment. (Talán 40-80 percre van állítva.) Nagyjából mindig akkor, amikor épp küzdök a játék "intelligenciájával" merthogy ő jobban tudja, hogy ÉN hova akarom tenni a modult!!! Mert én honnan is tudnám, hogy hova akarom tenni. AZT MAJD Ő TUDJA!!! Verjem bele...

Mielőtt jönne az okos tanács, hogy építkezés közben ne gyorsítsak. DE! 30 kockánál nem probléma. Simán lehet dolgozni.

Ja, és az Úttörőknél felállított büfé - droglabor abból él, hogy EC-t ad el. Hát jó. Ha az kell. Amúgy a Terránoknál (Merkúr) és a halaknál is van egy egy akkumulátor gyáram, aminek ezerszer nagyobb a kapacitása! De mindegy.
  • Jóózsf István #7296
    Újabb észrevétel:
    Hiába nyalom a Yaki seggét, nem javul a viszony. Rengeteg árut leszállítottam neki de a bejegyzésekben semmi. Nincs olyan, hogy javult volna a viszonyom.
    Úgyhogy... Marad a jólbevált módszer, mert zavar, +19 ben vagyok... :-)
  • Jóózsf István #7295
    Nem volt bebugosodva, hanem ment a SETA. Engem ellenőrzött. Aztán ment a büféhez. A büfében talált 77 Stimulánst (Cucc) Amit én csak 14:29-nél vettem észre! És gyorsan küldtem is a kísérőmet, hogy szedje ki és adja el valahol... Aztán egy kis erőszakkal és egy repu veszteséggel elsimítottam a dolgot.
    Most 26 helyett 25-ben vagyok a Terránokkal. Sag schon!
  • RJoco
    Én nem láttam, hogy mi volt a rendőr baja a hajóddal.
    A kapitányok gyakran hülyék és simán felülbírálnak, hogy adott esetben ott dögöljenek meg és okozzanak neked kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.

Amúgy mi a fenét csinált ott bebugosodva a kis nyavajás?
    Egyre rosszabb lesz a játék. Nagyon kéne már egy új motor, mert a mostani nem bírkózek meg jól a sok hajóval és egyebekkel.
  • Jóózsf István #7293
    Ezt azért indítottam el, hogy megmutassam végre azt a hangot. Bár ez nem az a hang, mint a dejóból kiderül, mert ez egy rendőr, ami elmegy. És aztán...

Nagyon sokáig nem értettem, hogy miért alakult ki a konfliktus és mi a baja az építész hajóval. Míg meg nem nyitottam a büfé logisztikai nézetét.

De kimozogtam egy pont hírnév vesztéssel és nem töltöttem vissza.

Azt viszont nem értem, hogy ha utasításba is volt adva és kézenfekvő is volt a megoldás, akkor a kurva építész miért nem lépett szektor? Miért kezdett cicázni a támadóival?
  • RJoco
    Ez nagyon jó. Minden rendszerbe rakok egy állomást ilyennel. Márha megint nekiülök játszani.
  • Jóózsf István #7291
    Nem. Természetesen az a sugara és körben értendő. (Gömb)

Más: Építettem a Terránoknál egy büfét. Természetesen CUCC gyárat is raktam hozzá. Ugyan szólt a játék, hogy a Terránok nem nagyon szeretik, ha cuccot gyártok és butítom a népüket, de nem bírtam megállni. Sokáig nem is volt baj, de most egyszer csak hallom a figyelmeztető hangot, hogy rám lőttek egy rakétát. Nu mondok: "Végre eksön!" Jah, csak épp egy szép kövér Terrán flotta volt az ellenfél. Hordozóval, rombolóval és mindennel ami a szemnek és szájnak ingere. Először is kimentem a szektorból, mert érdekes módon a szomszédban nem voltak ellenségesek a terrán hajók, míg az adott szektorban, még a bányászhajók is utáltak!
    Na ez nem segített.
    Jó, akkor bontsuk le a cucc részleget. Ez sem segített. Így visszatöltöttem egy nem sokkal korább mentést (4-5 perc. Amúgy eddig tart lebontani azt a részleget!) Kilapátoltam a cuccot és eladtam a testvérfajuknak. (Úttörők) És bosszúból az ő területükön állítom fel az új (SZÁZSZOR NAGYOBB) met-laboromat! :-) Merthogy ők bírják a cuccot!!!
  • RJoco
    És a hatótáv csak abba az irányba vonatkozik, amerre néz? Vagy egyszerűen egy gömb az állomás körül?
  • Jóózsf István #7289
    Új játékszer. Nem csak parasztot vakítani jó, mert van egy 215 km-es radar hatótávja is. Ami nem gyenge!