96
  • hanta
    #96
    Persze, a felhasználóra hallgat...aha... Testreszabásban beállítom, hogy milyen gombok legyenek kint és hogyan helyezkedjenek el meg az elválasztókat is, erre következő indításnál teljesen elfelejti. Kezd már nagyon idegesíteni. Valaki tud erre megoldást?
  • Ármány
    #95
    Halihó! Éppen most töltöttem le a 4-et. Hát mit ne mondjak... furcsa, jobban nézett ki az előző verzió.
    Hogyan tudom a házikót, akarom írni a főoldalgombot áthelyezni? Hol a manóba tűnt a frissítés gomb... ez nem tetszik.
    Bocsi a hülye kérdésért.
  • [HUN]FaTaL
    #93
    A 3 alkalmazásos korlát tudtommal nem került bele a starter verzióba a végén, mégis miről hadováltok? Arról nem beszélve, hogy egy fejlődő országoknak szánt OSről vitatkoztok éppen.

    Azért hihetetlen, hogy egy FF4 topicból sikerült linwin flamet csinálnotok.
  • Penge4
    #92
    "Anyuka gépéről volt eddig szó. De úgy látom csak előjönnek a spec igények!"

    Anyuka elindít egy böngészőt, egy zenelejátszót és egy Skype-ot vagy MSN-t és betelt a korlát. Valamit be kell zárnia, hogy meg tudja nyitni az e-mailben kapott vicces PPS-t.

    Tényleg speciális igény...
  • dyra
    #90
    Persze, az ember spórolni akar és ezt felismeri a piac és kielégíti az igényeimet én pedig valóban spóroltam! Akkor most én egy Luser vagyok?

    "Ha a milliomosok nem világítanák ki a saját kertjükben a jakuzzit meg a szökőkutat (ahol van ám szivattyú is), akkor nem kéne álszenteskedni a szemrongáló energiatakarékos izzókkal."

    Mi van??? Ennek mi köze ahhoz, hogy én spórolni akarok a villannyal?

    "Aztán csodálkozz, amikor 3-nál több programot akarsz elindítani rajta és nem engedi, mert lekorlátoz."

    Anyuka gépéről volt eddig szó. De úgy látom csak előjönnek a spec igények!

    "ps: Egyébként tök vicces, hogy miközben lefikázod azokat az embereket, akik nem dobják ki a szeméttelepre a régi gépet, hanem hasznosítják valamire (ha másra nem, az EDO RAM-okat karácsonyfa dísznek. :D), olyan "extra" igényeid vannak, hogy egyszerre használj egy CRT-t és egy TFT-t."

    Itt azért van egy erős minőségi differencia! Sok USER -nek megfelel a TN+film panel soknak meg nem. A jobb minőségű panelek meg pepet drágábbak. Ettől függetlenül itt tényleg van némi ellentmondás. Igazad van.

  • dyra
    #89
    Alapból mák vagy! Akkor mivel hasonlítsam össze? Egyébként nekem így sosem működött Samaba megosztás ubi alatt. Ellenben smb.conf kézzel megszerkeszt és pöc röff ment megy. Nautilusban vagy megy vagy nem de nekem inkább eddig nem ment. Windowsban meg megy, mindig.

    A Windows 7 kapcsolatban igazad van! Nem gondoltam, hogy ti 10 - 15 éves PC -ről beszéltek! Azokra tényleg nem jó! Azokra tegyetek Ubuntu! :XD

    "Hát olvasd el a starter korlátozásait. Van rajta alapon office? Egy gimp tudású fotószerkesztő? távelérés host és kliens? levelezőprogram? több monitor támogatás? Titkosított fájlrendszer? Stb."

    Te jó ég! Ezekre nincs ezer meg alternatív szabadon felhasználaható megoldás W
    indowsra! Amúgy titkosított fájlrendszert te hány gépre toltál eddig?
    Én inkább kérek egy csupasz OS -t és majd én telepítek mint egy karácsonyfát amit aztán bonthatok lefelé.

    "Nincs. Nem is kell persze, csak hát te úgy akartad beállítani a dolgot hogy a kedvencednek megfelelő eredmény jöjjön ki. Egy ubi desktopot win7 ULTIMATE-el hasonlítunk össze. Startert inkább egy xubuntu, lubuntu, vagy ubuntu netbook editionhoz hasonló light rendszerrel hasonlítanál össze, HA nem csak az ócsárlás lenne a célod..."

    Miért? Ezt te sem gondolod komolyan :XD "Itten" netezésről egyszerü szövegszerkesztésről, videózgatásról és képnézegetésről volt szó! Melyiket nem lehet megcsinálni Windows 7 starterrel?

    "Ennyi marhaságot honnan szedsz össze? Megnézted ma mennyit fogyaszt egy modern videokártya és átültetted egy régi videokártyára? Megsúgom, hogy egy régi mainstream videokártya töredékét fogyasztja egy mainak, úgyhogy a 100-150wattos képzelgésed most elszállt, jó lesz az 60-70 wattnak is külön videokártyával."

    Zsenikém! Tegyél olyan VGA -t egy egyszerű nettes gépbe! Inkább maradj csöndben járatod itt lefelé magad, nézz már utána mennyit fogyaszt egy mai integrált VGA amivel te lazán nézel akár HD videót is. Aztán gyere vissza.

    "Kár hogy a gépről még lefelejtetted a kis tápegység árát is... ugyanis nem a levegőbül veszi ki a záramot. 6000-7k-s itx házakba meg el tudom képzelni milyen tápokat adnak :D lcpower meg hasonló "csodák", olyan bármikor kigyulladós, vagy túlfeszültséggel mindent szétégetős tápok :)"

    Enache tápos ITX házat vettem 10 rugó volt 120W 75% körüli hatásfok. Csak van olyan jó mint az általatok istenített átlag 10 éves gépek kodegány és társai tápok. Amúgy kiszámoltam 2 év alatt megtérűl (nekem). De én nem csak kiszámoltam ennél többet is tettem, ugyanis van itthon szerverecském már jó pár éve, mióta átálltam ATOM -ra pepet vissza esett a fogyasztásunk. Havi 1500 FT spórolok csak ezen. Az egy évben 18 000, 2 év alatt 36 000, P3700 -t cseréltem Atomra. De úgye én nem 2 éveben gondolkodok hanem 5 évben, akkor ezt is cserélni fogom olyanra ami még kevesebbet fogyaszt. Úgy 90 000 spóroltam ha akkori árakon számolok de mivel az árak csak emelkednek ezért ugye a valós spórolás ennél jóval több.

    beszerzésre javaslom neked a különböző aprókat, nem kell mindent újban megvenni. Pár hónapos garos cuccok rogyásig vannak jelentősen olcsóbban mint a boltban újonnan!

    Na mind1. Értelmetlen vita. Tőlem használj régi gépeket.

  • mousee
    #88
    Bocsánat, a finn példa csak OOO-ra való migrálásról szól, nem linuxról, FAIL :)

    Akkor egyelőre csak a saját kis példáimat tudom felhozni. Mondjuk szerintem ez nem gáz, legalább csak olyan infót tudok mondani amit személyesen tapasztaltam, nem pedig neten olvastam :)

    ps: thx a linket :)
  • mousee
    #87
    Ez jó, tetszik :)

    Szépen körbejártuk a témát, akkor ismét vegyük sorra a dolgokat:
    HardCore mancikák mindig is voltak/vannak/lesznek. Viszont saját tapasztalat az, hogy őket is meg lehet puhítani, ha kedves vagy velük. Szépen megmutatsz nekik mindent, és rájönnek hogy jéé, csak megszokásból fikáztam, mint minden mást, ami új. Ugyanígy fikázta volna az office új felületét, de szerintem még azt is, hogy lecserélték a hátterét.

    Olyan, hogy nem vagyok elérhető, olyan nincs. Egyrészt SSH, ha komolyabb gond van, akkor meg le tudok lépni a melóhelyről, rugalmas a munkarendem. Tudok élni :D

    Németeknél elkövették azt a hibát (magánvélemény), hogy nem tervezték meg rendesen, hanem vérpistike módjára fejest ugrottak bele. Finneknél éveken át tartott a migrálás kezdve az outlook TB-re cserélésével, IE foxira cserélésével, MSO OOO-ra cserélésével. Amikor már minden megvolt, akkor jött az OS szintű migrálás. Nekik sikerült, azóta iszonyat pénzeket spórolnak vele. Idézet a HUPról:

    "Az eredmények: Kiderült, hogy az OpenOffice.org életképes alternatíva adott környezetben. 2006-ban, az migrációs alternatívák költségbecslése szerint a teljes MS Office-ra történő migráció költsége 6,7 millió euró volt, míg az OOo-ra való migrálás költsége 2,06 millió euró. Ez utóbbi költség nagyjából egyenletesen oszlik el a szükséges szoftverfejlesztések (0,7 M EUR), az átképzés (0,5 M EUR) és a konverziós-integrációs költségek (0,5 M EUR) között. A migráció gyakorlatilag 2007 során zajlott, és a migrációt követő tapasztalatgyűjtés 2011-ben zárul le."

    Az, hogy az office korai verziójiban hogy lett összehányva az anyag, az az MS saját hülyesége amivel sajnos együtt kell élni. A saját zárt formátumát annyi szeméttel tömi, amivel akarja, nyilvánvalóan nem segíteni akar a konkurenciának :). Ezeket szépen el kell archiválni, átkonvertálni a megfelelő formátumba, és akkor évek múlva is elérhető lesz. Persze ez 50 gigányi word doksinál (picit túlzok talán ;P) kicsit húzós lehet, de később behozza az árát. Amúgy meg nem kell stresszelni emiatt, a régi megvett office CD-ről bármikor visszarakod virtuálgépbe a régi win licenszeddel az offiszt, és megnézed. Ezeket csak azért kell megtartani, mert ezer évben egyszer kellenek, arra bőven elegendő ez a "workaround".

    Programok lopása: Hidd el, pontosan tudom hogy mi a difi másolás és áthelyezés között, de a lopás ugyanúgy lopás. Sőt, ha megtalálnak hivatalos ellenőrzéssel úgy, hogy te profitot termelő gépen warez winen warez fotosoppal és warez drímvéverrel játszol, miközben a warez premier pro renderel a háttérben, te meg épp egy warez winrarban lévő warez pornót nézel, közbe töltesz le egy warez aftereffects-et akkor ezért kb kétszer annyi büntit kapsz, mintha kimennél az utcára, és vascsővel halálra vernél egy nagymamát. Loptál? i/n :P

    Amúgy meg a szerinted ugyanennyien használnának PS-t ha nem lenne warez kérdésedre... szerintem mindenkinek jobb lenne. Ha nem lenne warez win, akkor nem tennék ki a spamek a mail forgalom 90%át (forrás: hasamra ütött érték ltdŸ), nem lenne ennyi vírusos gép. Igazság szerint én még a gép használatát is jogsihoz kötném :D Nem olyanra persze hogy aki nem tud kernelt fordítani az nem kaphat gépet, de legalább tudja mi az hogy futtatási jog, tisztában legyen úgy általában a géppel. Persze akkor nem lehetne tömeggyártani, milliókba kerülnének a gépek, stb. Az ideális világ nálam úgy nézne ki hogy a PC igenis legyen egy olyan dolog, amihez érteni kell, a hülye user aki netezni akar, annak ott a tablet (ami épp fellendülőben van), játszani meg ott a konzol.

    Írtad azt is, hogy nincs szükség külső szoftra ha ésszel használják a gépet. Na, a mondatodban benne volt a válasz is. Ilyen nincs. User = the person, who make problems. Ha van egy kevés tapasztalatod, akkor persze hogy tudod alacsony kockázattal használni a gépedet. Itt mezei userekről van szó, aki bóklászik minden szar weboldalon, és rákattint mindenre, hogy eltűnjön. Gondolom ismerős az alábbi dialógus:
    -fiam/lányom/SP-m: kiírt valamit a gép, és azóta lassú
    -mit?
    -nemtom, már leokéztam
    -fuuuuuuuuuuuuuuuu

    Alaplapcsere és aktiválás: Ebben nincs sok tapasztalatom, csak ha már feldobtad, gondoltam belekötök ;) Supportról sajna sok jót nem hallani. Én idáig megúsztam az ilyesmit, mindig tovább élt a HW mint ameddig a gari kitartott volna.

    Na akkor essünk neki a kínais példának. Írtam előző postban, hogy itt olyan userekről van szó, akik alig értenek a géphez, vagy vadi új nekik. Megmutatom nekik, elindítom őket az úton, hogy hogyan kell megtanulni használni.
    Kínaiba átültetve: Nem tudsz semmilyen nyelvet, vagy csak kicsit makogsz magyarul, és bevágnak kínába egy olyan emberkével, aki mutatja neked, hogy mit hogyan kell. Simán elsajátítod a nyelvet, megszokod, lediplomázol, estébé. Utána átjössz Magyarországra, és nagyon bután nézel, hogy ezek meg mi a francot makognak? Amúgy az oprendszer mindennek az alapja, ez így van. Ha a user tényleg dolgozik, használja a programokat, akkor észre se kéne vennie az OS-t.

    Mondjuk ez az iskolarendszer hibája szerintem.
    Miért abból állnak a számtech órák, hogy neteznek/flash játékokkal játszanak a gyerekek?
    Miért Word-öt tanítanak, miért nem szövegszerkesztést?
    Miért Excelt tanítanak, miért nem táblázatkezelést?
    A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

    ""Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése."

    Mármint az átlagnak. Én egyéni preferencia alapján választok szoftvert."

    Te. Hol vagy te átlaguser? Megszoktad a wint, így az a természetes neked. Sanyicks szövegét már belinkeltem ezügyben :)

    Szkrínsotról:
    Tudtam hogy egy motorbiciklin futó AIX-re akartál VLC streamen át NVIDIA drivert telepíteni, de lebuktáááál!!4!44!4négy! :D

    Ha valamit kihagytam volna, akkor bocsánat, de félfüllel dolgozom :)
  • sanyicks
    #86
    Ezeket a gyöngyszemeket ha megengeditek beraknám a galériámba :DDD
  • sanyicks
    #85
    "Ebben az a szép, hogy például egy Office vagy Photoshop több száz megát pakol a C:\Program Files\Common Files alá, miközben te azt állítottad be, hogy a D-re települjön (és a program oda is települ, csak a többi része nem)."

    Sem ofict sem fotosoppot ne használok, hanem rendesen megírt free programokat (amik mivel multiplatformok is általában, nem támaszkodnak ilyen faszságokra hogy shared dll, így tesznek a formatc-re :)) Játékoknál is elég sok ilyen van, ha alapból nem is át kell irni egy config fájlt (lásd stalker).

    "Ez utóbbi mondjuk Linuxon megint csak problémás, mert ott mindennek meg van a saját helye."

    És azokat a helyeket meg lehet hagyni, miközben az os cserélődik alatta. Másrészt meg nem döglik meg a linux egy disztrib frissítéstől sőt nálam nem is lassult, sőt lehet is ilyet, merthogy winen újabban már nem lehet verziót frissíteni, és régen is orosz rulett volt, garantált lassulással.

    Nekem is van egy galériám a gyöngyszemekről :)
  • Penge4
    #84
    " Irodákban és magánvállalkozóknál ugyanúgy megy a dolog, mint ahogy lentebb is írtam, ott azért picit macerásabb lenne a warez win, a vezetőség igencsak csóválná a buksiját."

    Ezeken a helyeken a support és a Windows-on nevelkedett sikítozó gépírónők miatt az összköltség mennyiségi licensszel olcsóbbra jön ki, mintha belevágnak az ismeretlenbe.

    Nem egy hasonló eset volt, amikor valaki kitalálta (legutóbb például a német minisztériumban), hogy Linux legyen, aztán visszaálltak, mert költségesebb volt.

    - Fizetni egy rendszergazdát, ismétlem, rendszergazdát, mert ez a feladat már túlmutat "Pistike, aki ért a gépekhez" szagterületén. :D

    - Fizetni a továbbképzést, hogy a maximum ECDL képzésben részesült emberek az OpenOffice-ban (LibreOffice-ban) is elboldoguljanak.

    Az Office-nál maradjunk még egy kicsit: Ha egy pályázati dokumentum olyan lesz, mint amit összeokádtak, csak mert az OpenOffice és az MS Office másképp tördeli a sorokat és másképp értelmezi egy ugyanazon formázást, főleg amikor a másik oldalon csak Office XP vagy Office 2003 van egy XP-s gépen és OOXML-ről még csak nem is hallott, vagy a másik eset, mikor az elmebeteg módon magyarra fordított Excel függvényneveket nem tudja értelmezni az OOo, akkor is majd magyarázd el nekik, hogy mennyivel olcsóbb.

    - Ha azonnal megáll az élet (mivel egy rendszergazda nem áll rendelkezésre 24 órában), akkor azonnal kell valaki, aki helyrekapja a rendszert, mert az idő pénz.

    "Ha warez wint használsz, akkor lopsz. Ugyanaz, mintha boltból lopnál el valamit."

    Látom jól bemagoltad a jogvédők szövegét. Hogy a HENT simogassa a buksidat, miközben bégetsz. :D

    Lopni fizikális termékeket lehet, amely ilyenkor az eredeti helyéről eltűnik (értsd: nem értékesíthető az eredeti tulajdonos által többé az eredeti termék, mert az eredeti helyéről átkerült hozzád).

    Rendszergazda létedre igazán tudhatnád mi a különbség a másolás és az áthelyezés között.

    És akkor még nem beszéltünk a járulékos haszonról (igen, olyan is van).

    Vagy szerinted ugyanennyi ember használna mondjuk Photoshop-ot vagy Windows-t, ha nem tudnák warezolni?

    Szerinted a Photoshopot ismerné egyáltalán valaki a grafikusokon kívül?

    Szerinted ha valaki grafikusnak tanulna akkor egyetemistaként zsebből kifizetne érte félmilliót? Vagy inkább mondjuk GIMP-et használna és aztán mikor a céghez kerül alkalmazásba, akkor már GIMP-en dolgozna (mert az a cégnek is költségmegtakarítás lenne).

    "Megveszem a gépet, jár hozzá az OEM, alaplap elfekszik, garival javítják, de a vele megvásárolt win már nem használható rajta. Ugyanaz gép? Elvileg igen, hardveresen nem. Mezei user bután fog csak nézni."

    Ha az alaplap elfekszik, akkor többnyire az egész OS-t célszerű újrahúzni, kivéve ha ugyanolyan típusú alaplapot sikerül szerezned, ami előtte volt.

    "Viszont ha kapok egy linket erről a progiról, akkor nagyon megköszönöm, hasznos."

    http://www.filehippo.com/updatechecker/

    "Internet security csomagok ezreit nyomják az emberek arcába, ezer és egy féle 3rd party szoft logója égeti naponta a netezők retináját."

    Igen, rosszul fogalmaztál és most is.

    Ugyanis a reklámok léteznek, ezekre épül sajnos az egész web. Ezekkel Windowson és Linuxon is egyenlő arányban találkozol, még ha Adblockot is használsz, esetenként akkor is néha.

    Internet Security-ra szvsz semmi szükség, a beépített Windows tűzfal és az MSSE bőven megteszi UAC mellett.

    Ha valaki ésszel netezik, akkor a vírusirtó Windowson is csak arra kell, hogy elkapja a warez vagy pornó keresgélése közben becsúszó trójaiakat.

    Persze egy céges pendriveról is kaphatsz kártevőt, szóval ajánlatos.

    Ha meg valaki hülye, akkor egy über-tűzfallal többet árt, mint használ.

    Ezek a biztonsági cégek a piacból élnek, értelemszerűen a saját termékeiket fogják a legjobbnak beállítani.

    "Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése."

    Mármint az átlagnak. Én egyéni preferencia alapján választok szoftvert.

    Egy oprendszer megszokását egy program megszokásához ne hasonlítsunk.

    Ha kapsz egy új háztartási gépet, vagy akármit és azt meg kell szoknod nem ugyanaz, mintha például kitesznek Kína közepén és attól fogva ott kell élned és minden addigi tudásod semmivé fog válni, mert újra kell tanulnod az (ottani) nyelvet. És pár nap után örülsz, ha élelmiszert tudsz majd kérni, annak ellenére, hogy valójában magyarul már kvantumfizikáról képes voltál beszélgetni, de kínaiul még a kiejtésed is szar.

    Ellentétben ha egy Magyarországon született csecsemőt viszel ki oda (vagy akár egy 5 évest) annak minden sokkal egyszerűbb lesz.

    Az oprendszer mindennek az alapja. Az teljesen más a kettő.

    Nem apró eltérések vannak, a kettő teljesen eltérő logikára épül. Windows-on vannak meghajtók, Linuxon nincsenek, ott csak \media\ könyvtár van, meg hda0, hda1, sda0, sda1

    Windowson van Registry, Documents and Settings (Roaming, Local), Program Files, Common Files) Linuxon ez is teljesen más.

    Azért ezek nem olyan különbségek, mint például böngészők között, ahol van címsor, vannak tabok, meg az alap parancsok nagyjából ugyanazok. Az átlagfelhasználónak pedig nincs szüksége másra.

    "Ez szép üzenet :D Hogy sikerült? :D"

    Már nem tudom pontosan, de olyan helyen akartam szerkeszteni egy .ini-t, ahol root jogosultság kellett volna hozzá.

    Aztán mivel ott nem volt saját használatba vétel, mint Windowson, megpróbálkoztam különfélébb megoldásokkal.


    De a mindenkori kedvencem még mindig egy Windows-os hibaüzenet volt:

  • mousee
    #83
    ...így utólag visszaolvasva... hát én is meglepődnék ha alám tolnának egy pingvint...

    (:D)
  • Penge4
    #82
    "Már pedig a felhasználók igen nagy %-a windows-on kezd hála a next next módszernek."

    Nem a next-next módszernek, hanem annak a 25 milliárdnak, amiből az MS kilóra megvette az ország informatikai infrastruktúráját.

    De a mondanivalód lényegén nem változtat, csak gondoltam pontosítsuk a dolgokat.

    "Elég baj ha a népszerűség miatt szeretünk egy rendszert."

    1. Nem a kényelemről volt híres, ezért rekedt meg 1% alatt.
    2. Mivel az Ubuntu elhozta a kényelmet, ez feltornászta a részesedést 1% fölé.
    3. Mivel az Ubuntu mögött afrikai vállalkozók és pénzes emberek állnak, akik kevésbé profitorientáltak, mint a Novell vagy a RedHat, ezért terjedt és töretlenül fejlődött, évente két stabil kiadással.
    4. Mivel fejlődött, ismertebbé vált, több nyelvre lefordították, a fordítás is minőségi volt (tehát nem olyan, mint például a magyar OSX), több emberhez eljutott.
    5. Az alap Gnome mellett még KDE-t és Xfce-t is hivatalosan támogat.
    6. Nagy szerepe van a Live CD-nek és a Wubi-nak is az elterjedésben.

    És végezetül az állításodra válaszolva: Nem a népszerűség miatt választják sokan, hanem mert a népszerűség ebben az esetben a support minőségével és mértékével (akár az emberek saját anyanyelvén) van egyenes összefüggésben.

    Ezen felül persze vannak, akik divatból választják azt és vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy ha valami ismertebb és elterjedtebb az azért van, mert törvényszerűen jobb is a többitől.

    Iróniukus módon a Windowsnak például pont annyi írható az előnyére, amit az elterjedtség közvetetten okozott számára, vagyis:
    - driverellátottság*
    - szoftverellátottság**
    - support mennyisége***


    * Linuxon mérföldekkel jobb a driverkezelés. Windowson ahány USB portba dugok egy ugyanazon eszközt (pl pendrive) annyival több Universal Host Controller és USB Root Hub jelenik meg az eszközkezelőben.

    Linuxon a generic driver sokszor fejlettebb, mint Windowson.

    ** Ez sajnos igaz, még ha főként utolsó igénytelen shareware szoftverekről is van szó, de a semmitől több. Viszont van rá ellenpélda is.

    *** Ez ugyancsak azért van így mert elterjedtebb. Az a vicces benne, hogy az emberek többsége Windows esetében is a Google-t veszi igénybe, nem pedig a beépített súgót.
  • mousee
    #81
    Ez szép üzenet :D Hogy sikerült? :D

    Windowsból is akad ám gyöngyszem, elég csak néhány klasszikust felemlegetni, mint például a "kevés a _". Jó, ez nem érv, mert 95-ből van (talán 98). De win7 alatt már találkoztam olyannal hogy "Ismeretlen hiba történt". Na ebből csocsózz ki valamit :)Személyes kedvencem az volt, amikor a vistát teszteltem virtuális gépbe, és ott kaptam kékhalált. De pl ez se rossz :) Ezt pl most találtam gugliban funny windows error kulcsszavakra :) Szóval hibaüzenetekből windows is ott van a szeren :)
  • Penge4
    #80
    "Megsúgom, hogy egy régi mainstream videokártya töredékét fogyasztja egy mainak, úgyhogy a 100-150wattos képzelgésed most elszállt, jó lesz az 60-70 wattnak is külön videokártyával."

    Azon felül a mai videokártyák is akkor fogyasztanak annyit, amikor 100%-os kihasználtsággal terheled a GPU-t.

    "mert alapon csak a "nem sikerült, telepítse újra" meg a "valami hiba történt" szerű informatív üzeneteket kapjuk :)"

    Ezt a gyöngyszemet Linuxon kaptam:



    " van egy c partició amin csak a win van, minden más más partición (a felhasználói programok is), és ezek a particiók újabb vinyókra 1 az 1-ben lettek átemelve."

    Ebben az a szép, hogy például egy Office vagy Photoshop több száz megát pakol a C:\Program Files\Common Files alá, miközben te azt állítottad be, hogy a D-re települjön (és a program oda is települ, csak a többi része nem).

    Ráadásul ha újrahúzod a Windowst akkor már a D-ről a programok 70%-a nem fog elindulni a Shared DLL-ek miatt, vagy mert létfontosságú komponensek hiányoznak valahonnan.

    Ha meg elindul, akkor az a szoftver többnyire használható portable változatként is.

    Ez utóbbi mondjuk Linuxon megint csak problémás, mert ott mindennek meg van a saját helye.
  • mousee
    #79
    Üdv, akkor vegyük szépen sorba a dolgokat:

    Az hogy windowsért nem fizetünk mert minek az szerintem nem érv. Irodákban és magánvállalkozóknál ugyanúgy megy a dolog, mint ahogy lentebb is írtam, ott azért picit macerásabb lenne a warez win, a vezetőség igencsak csóválná a buksiját. Ha warez wint használsz, akkor lopsz. Ugyanaz, mintha boltból lopnál el valamit. A teszkóból szoktál lopni? Nem hiszem. Pedig egy emberke lopása nem igazán mozdítja el a hónap végén a költségvetést. Akkor meg miért ne, igaz? :)

    Wines aktiválós mizéria viszont remek érv a win "ellen". Hozzáteszem egyáltalán nem célom a wint fikázni. Megveszem a gépet, jár hozzá az OEM, alaplap elfekszik, garival javítják, de a vele megvásárolt win már nem használható rajta. Ugyanaz gép? Elvileg igen, hardveresen nem. Mezei user bután fog csak nézni.

    Az ilyen frissítős szoftok jó dolgok, de már utána jártál, már keresgélned kellett. Nincs beépítve. Egy mezei user nem fog keresgélni ilyen után, használja szépen az elavult szoftot. Addig nem fog se flash playert, se semmit frissíteni, amíg megy a jútúb/chat/stb. Viszont ha kapok egy linket erről a progiról, akkor nagyon megköszönöm, hasznos.

    A vírusírtó/tűzfal alatt a külön erre tervezett programokat értettem. Internet security csomagok ezreit nyomják az emberek arcába, ezer és egy féle 3rd party szoft logója égeti naponta a netezők retináját. De ha már "belekötöttél", akkor belátom, elnézést, rosszul fogalmaztam.

    Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése. Ha egy olyan embert, aki még sosem ült gép előtt leültetsz egy firefox/thunderbird/gimp/qbittorrent/vlc vagy akármilyen program elé, az azt fogja megszokni. Majd ha utána eléjük raksz egy windows alatt használatos kombinációt, akkor azt fogja mondani, hogy neki ez a szokatlan.
    Idézve téged: "1. Aki nem használt Windows-os gépet sem soha életében (mondom soha, életében), akkor az "ide kattints és "oda kattints" is ugyanolyan bonyolult lesz, mint az "írd be parancssorba, hogy "sudo .... ...." és nyomj Enter-t." Megszokás kérdése. Ha winhez szoktál, és azt már mint "poweruser" kezeled, majd átcsöppensz egy linuxba, akkor egyből azt hiszed hogy ott is poweruser vagy. Holott egy tök idegen terepen vagy, ami a külsőjét kivéve semmiben se hasonlít a windowsra. De ezt már sanyicks is leírta szépen:
    "Ez a gond nincs jelen az elsőgépes átlagusereknél, ezért is nekik furcsa mód felhasználóbarát az ubi nincs vele gondjuk, miközben egy nagyobb tudású még is winre gyepesedett usernek van... Bizony azért mert a gyepesedett azt várja hogy a linux az win."

    A virtuál gépes példáddal tulképp egy régi trükköt írtál le, amivel a shareware programok időkorláta kijátszható, de akár vírustenyésztésre is alkalmas ;) Csak nem igazán értem. Ennyi erőből felraksz egy windowst linuxos virtuál gépbe, megcsinálod ugyanúgy a szoftokkal amiket akarsz, aztán delete.
    Az előző postjaimban láthatod, hogy azt írtam, hogy az átlagusereknek pakolok fel ilyen rendszereket, akik több éve megelégedettséggel használják azokat. Azt is írtam, hogy előtte mindig felmérem az igényeiket, és az alapján kapnak rendszert.

    Én saját magamnak speciel szeretek buherálni dolgokat, sokkal jobban szeretem ha van egy kis sikerélményem, ha megoldok egy olyan dolgot (a te olvasatodban megtanulok programozni;)), amibe más belebukna, majd utána ezt megosztom a közösséggel. Szerintem ez jó dolog, persze ehhez kell egyfajta mentalitás, ez tény :)

    "de komolyabb szoftvereket nem fogsz tudni pótolni ott sem." Lásd fent. Csak akkor kapnak linuxot, ha az lefedi az igényeiket. Ellenkező esetben nem erőltetem rájuk "csakazértismerfújmájkroszoftlinuxakirájjjlyyjyly!44!négy!" alapon. Én azért használom, mert a benne lévő szoftverek lefedik az igényeimet. De ezt már egy hírnél leírtam egy postba hogy mit és mire.

    Miért hiszitek ti azt, hogy én rá akarom erőltetni valakire? Különböző emberek vagyunk különböző igényekkel (már biztos unjátok, de legalább beleég a tudatba :D), mindenki használja azt amit akar. Csak ne fikázzatok olyat, amit nem használtok napi szinten, és így nem is ismeritek. Én spec attól vagyok rosszul, hogy a melóhelyen windowst kell használnom. Mások attól lennének ha pingvint tolnának alájuk.
  • Penge4
    #78
    "Minek költsön pénzt windowsra?"

    Ez maximum akkor szükséges, ha bármilyen erkölcsi késztetést érzel arra vonatkozóan, hogy Steve Ballmer és társai zsebéből nehogy véletlenül kivegyél mondjuk úgy.... 0 Ft-ot (mivelhogy ha mindenképp meg kéne venned, akkor nyilvánvalóan Linuxot használnál, tehát Jeff Raikes még örül is neki.)

    Ez egy ultimate érv a Linux mellett, de ilyet elsütni maximum az USA-ban és nyugatabbra van értelme, ahol tényleg nagyon sokan veszik meg a jogtiszta OS-t. És ami fontosabb: Mindezt többnyire tudatosan teszik, míg a magyar a Tesco-ban vásárolt gépnél nem tudja, hogy annak nem szerves tartozéka-e a Windows, ami miatt +30 rugóval többe kerül (és ráadásul mivel OEM még másik gépre át sem teheti és egy Nvidia driver telepítése után lehet, hogy újraaktiválást fog kérni, de az is lehet, hogy nem).

    Miután lehúzol egy vinyót a molexről, szintén újraaktiválást fog kérni.

    "Frissítse az a b c ... x y z szoftverét. A rendszer szépen hetente felpakolja neki."

    A múltkor linkelt valaki egy oldalt, ahol le kellett tölteni egy kis alkalmazást (úgy emlékszem a sourceforge-on volt, szóval nem valami szemétről van szó) és vagy több száz népszerű szoftverhez keresett x időnként frissítést. Az volt benne az érdekes, hogy ez ingyenes volt, pedig a legtöbb ilyen megoldás fizetős.

    Egyébként a piaci modellből adódóan ez gyárilag soha nem is lesz Windows-ban.

    "Minek fogja le a gépét vírusírtó/tűzfallal (akár a pénzét is költse rá?!) hogy ne legyen olyan miatt fejfájása, ami miatt itt nem is kell törődnie."

    Ezzel a mondatoddal bebizonyítottad, hogy az általad instenített Linuxhoz sem értesz.

    A kártevők (amik már leginkább malware-ek (spyware, adware, ransomware stb.), mivel már nem a 90-es években vagyunk többsége valóban nem fenyegeti a Linux disztrókat.

    De tűzfal attól még kell és van is gyárilag (IPtables).

    Tűzfal nélkül egy az IP tartományt véletlenszerűen sniffelő valaki is rád talál és mivel a TCP/IP protokol eléggé platformfüggetlen, így akár Linux, akár Windows, akár Mac, meglehetősen csúnya dolgokat tud elkövetni.

    "értelemszerűen aki egész nap aftereffect-ezik meg premier pro-zik, és a legújabb játékokat játsza 9856*4068 felbontással, annak nem való a linux)"

    Meg aki mondjuk olyan szoftverektől, mint KMPlayer (a koreai változatra gondolok, nem az KDE-s MPlayerre), MS Office 2010, vagy uTorrent nem adja alább és nem szeretne Wine-al szórakozni.

    A másik: valaki ír mondjuk egy kisebb segédprogramot, amivel megpatcheli az opera.dll-t, hogy ne tolja minden Flash objektumnál az arcodba a "Kattintson az eszköz aktiválásához" szöveget.

    Aztán örülhetnél neki, de mégse, mert ilyenkor beugrik, hogy hoppá, Linux alatt vagy.

    Az open source repók biztos fejlettebbek, de bármilyen célra is keresel szoftvert, 80%-kal kisebb esélyed van, hogy találsz is az igényeidnek megfelelőt.

    Míg Windows alatt virtuális gépen végigtelepítesz 10-15 shareware-t és az egyikkel elvégzed, amire kell, majd az egész visszaáll alaphelyzetre, addig Linuxon megtanulsz programozni és akkor tudsz kisebb dolgokra írni saját cuccot, de komolyabb szoftvereket nem fogsz tudni pótolni ott sem.

    Végezetül pár tény:

    1. A Windows mappa nem hízik, maximum nagyon minimális mértékben a hotfixek és az SP-k miatt.
    2. Kapcsold ki a beépített szolgáltatásokat, mint rendszervisszaállítás, árnyékmásolatok, stb.
  • Penge4
    #77
    "Sajnos én azok közé tartozom akik sokat melóztak Ubi alatt és bizony voltak vele bajaim és vannak vele bajaim a mai napig."

    1. Aki nem használt Windows-os gépet sem soha életében (mondom soha, életében), akkor az "ide kattints és "oda kattints" is ugyanolyan bonyolult lesz, mint az "írd be parancssorba, hogy "sudo .... ...." és nyomj Enter-t.

    2. Az a baj, hogy olyan típusú felhasználót hozol példának, aki a 640*480-as és a fullHD felbontás között sem tud lényegi különbséget tenni és olyan feltételeket állítasz, amikre még egy fiatal, felhasználói szinten értő felhasználónak sincs szüksége, maximum olyan kukacoskodó power usereknek, mint te vagy én.
  • Penge4
    #76
    "de inkább azt a régi szemetet használja. Mert az még mennyi mindenre jó."

    Az a régi szemét még működik. Az új, csilivili atomos 32 bites zsákutcád 3-4 éven belül megdöglik. Miért?

    Mert ez a piac célja. Hogy ne legyenek ilyen "hülyék", akik ilyen "magas fogyasztású" őskövületeket használnak az új csilivili szarok helyett.

    A villanyszámlára visszatérve pedig:

    Ha a milliomosok nem világítanák ki a saját kertjükben a jakuzzit meg a szökőkutat (ahol van ám szivattyú is), akkor nem kéne álszenteskedni a szemrongáló energiatakarékos izzókkal.

    "És még annyit, hogy lassú gépre csak próbáld ki a Windows 7 startert mérd össze egy Ubuntuval aztán csodálkozz, hogy melyik a gyorsabb."

    Aztán csodálkozz, amikor 3-nál több programot akarsz elindítani rajta és nem engedi, mert lekorlátoz.

    Windows-ból csak Ultimate, a többi mind valamilyen módon korlátozott.

    Egyszer legyen csak szükséged 1 év alatt mondjuk GPO-ra, szophatsz a Home Premiumodban is a registry megfelelőkkel (aztán még az explorer.exe-t is indítgathatod újra, majd logoff, login).

    Persze ez csak olyanoknál probléma, akik nem nyírják ki 2 hónapon belül az OS-t.

    ps: Egyébként tök vicces, hogy miközben lefikázod azokat az embereket, akik nem dobják ki a szeméttelepre a régi gépet, hanem hasznosítják valamire (ha másra nem, az EDO RAM-okat karácsonyfa dísznek. :D), olyan "extra" igényeid vannak, hogy egyszerre használj egy CRT-t és egy TFT-t.

    Miért nem dobod ki inkább az őskövület CRT és veszel egy TFT-t 20-30 rugóért?

    Igaz, TN paneles hulladék, de legalább új! Nem régi, hanem ÚJ!!! :D
  • tatish
    #75
    Megy már a Chrome - Firefox - Opera - Explorer harc :)
    Nem csak a böngészőpiacon hanem itt is ..
    A cikk címét meglátva kezdtem örülni, hogy hangirányításos FF verzió jelent meg :)))
  • sanyicks
    #74
    Hát ez elég öszevissza. Egy ubi egy átlagfelhasználónak bizony felhasználóbarátabb mint egy win: az átlagnak szükséges alkalmazások fentvannak alapból, nyílt drivereket alapból telepít, zártakra rákérdez és azután telepít, codecből is letölti amire szükség van, van alkalmazásboltja ellenőrzött, garantáltan malware mentes programokkal (repository), a csomagkezelőbe belépve csak beírjuk a keresőbe mit szeretnénk, és letölti és telepíti.
    Különleges dolgoknál már kell érteni hozzá... de vindózon nem? Vagy a paranccsori cuccok ismerete linuxon "bonyolult" csak winen nem? Bizony bizony winen is ugyan olyan mélyen kell nyúlkálni és ugyanúgy ott fogsz pötyögni a szép fekete konzolablakban, mint linuxon...

    Linux legalább ugyanolyan felhasználóbarát mint a kíndóz (van amiben az egyik, van amiben a másik jobb), csak az mond mást aki már rágyepesedett valamire (winre) mert akkor "minden szar" ami más, mert az átlagember ilyen, minden változásra fúj. Fújt az ofiszban a ribbon felületre, fúj a digitális tv-re, fúj az ABS-re, mindenre ami más mint amit megszokott.
    Sajnos kevés ember van aki úgy tud dolgokhoz hozzáfogni, hogy tényleg újnak veszi...
    Ez a gond nincs jelen az elsőgépes átlagusereknél, ezért is nekik furcsa mód felhasználóbarát az ubi nincs vele gondjuk, miközben egy nagyobb tudású még is winre gyepesedett usernek van... Bizony azért mert a gyepesedett azt várja hogy a linux az win.

    Unixot meg tanulgathatsz, mert te probb akarsz lenni :D csak kicsit idejét múlt mivel 1986-ban jött ki az utolsó verzió :DDD
    A leszármazottjait linuxnak, minixnek, xBSD-nek, OSX-nek, OpenSolarisnak, AIX-nak, és HP/UX-nek hívják ;) Röviden a UNIX jópár éve egy szabványrendszer mint konkrét os.
  • JoeFromHun
    #73
  • mousee
    #72
    Üdv,

    Zavaró az előadás módom? Talán csak szokatlan, mert nem fikázok semmit se, nem anyázok, nem trollkodok. Szemét én :) "Nem szeretjük mink itten a magadfajtát te" :P

    Nos, én egy szóval nem mondtam hogy annyira de nagyon értenék hozzá, csak azt, hogy van tapasztalatom a témával kapcsolatban.
    Nem akartam felvágni semmivel, csak szétoszlatni pár olyan dolgot, mint "Linux sosem a kényelemről volt híres" és társai. Átlagos felhasználás esetén ez eget rengetően nagy marhaság. Hangsúly: átlagos.

    A linux telepítésekről: Mellékállásban rendszergarázda vagyok, ezek a telepítések úgy történnek, hogy első körben megkérdezem a usert, hogy mire használja a gépét, átnézem a régi rendszerét, és rákérdezek kb minden programra, hogy és ezt használja-e. Ha szerintem meg lehet valósítani amire neki szüksége van linux alapokon, akkor megmutatom neki laptopon az én rendszeremet, mi hogyan működik, jót is, és rosszat is. HA a kedves user úgy dönt, akkor kap linuxot. Ellenkező esetben passzolom tovább a kollégámnak. Van rá sok példa, ez nem is kérdéses.
    DE. Volt olyan is, hogy kb fél év után hívtak hogy elbaszódott a gép (egy linuxos desktop). A történet az volt, hogy "tegnap jöttek unokaöcsémék, és a fiú leült a gép elé, és mondta hogy ez szar, majd ő megcsinálja.
    Tett rá egy win7 ultimate-et kaspersky-vel, valami nem tudom milyen csodakodekpakkal. Aha, csak ez a gép épenséggel egy 2ghz-s celeron procis gép volt 768 rammal. Hát nem sietett, kérték is vissza az ubit rá.
    Volt olyanra is példa, hogy szomszédok jöttek át, és csodálták meg a linuxos gépet, és utána kuncsaft lett a szomszédból is, mert megtetszett neki. Azóta nincs panasz onnan se.

    Az ubuntut azért emelem -én személy szerint- az egekbe, mert szerintem baromi egyszerű konfigurálni, rohadt kényelmes rendszer átlagusernek, esztétikus kinézettel, és alacsony gépigénnyel, kevés gonddal. Más felhasználó mást fog mondani, van aki BSD-t, van aki más linux disztrót, van aki a win7re esküszik, és van olyan itt a fórumon, aki folyton azzal példálózik hogy az XP-ben még csak béta állapotban van a kémprogram, basztatja a vistát/7-et a csicsáért, és linkelgeti a 900mhz-s celeron netbookján lévő xp/ubi kombóról. Róla inkább ne essék szó, vigyor vége :)

    Főállásban amúgy AIX szervereket (is) adminisztrálok a világ elég sok pontján, pontosabban még csak most tanulgatom hogy hogyan kell, nemrég kerültem erre a helyre, de tetszetős, és valóban nem egy asztali ubuntu kategória :)

    Nem mondtam egy szóval se hogy nagy király lenne a linux. Csak azt, hogy átlag usernek bőven elég, és kényelmes. És nem nagynak érzem magam tőle, csak -mint ahogy az elején is írtam- szeretném eloszlatni azokat a kételyeket, miszerint a linux = parancssorban művészkedés, végtelen éveken át azért, hogy megnézz egy avi videót.

    Amúgy senki nem kérte hogy foglalkozz az ubuntuval, (vagy bármilyen linux-al) használd azt, bűvöld, játssz rajta. Azt kell használni ami neked kényelmes. De a másik oldalról ne terjessz alaptalan hülyeségeket.

    AZ IGEN, értelmes válasz ;)

  • CyrSyS
    #71
    Általánosságba nevetségesnek tartom hogy itt egekbe emelik az Ubuntut. Annyira de annyira nem értem. Az érvek alapján miszerint "kényelmes". Linux sosem a kényelemről volt híres, hanem a széleskörű legmélyebb szintű manuális használatáról. "népszerű". Elég baj ha a népszerűség miatt szeretünk egy rendszert. Ez olyan mint a ruhadivat. Nem mindenkinek áll jól. Valakik állítják hogy jobb mint a Debian... Hát persze :D Nekem sosem jött be az Ubuntu és már azért sem használnám mert felkapott a "semmire". Debian, Gentoo, Slackware és Fedora és ha értenék hozzá akkor LFS. De ha nagyon értenék hozzá akkor eleve UNIX-ot használnék és nem származékot. Amint nekiállok tanulni így fogok tenni... Ubuntunak meg csak integetek messziről.
  • CyrSyS
    #70
    Kedves mousee!

    Szerintem itt az a probléma hogy a tényeket és tapasztalatokat úgy adod elő mintha te annyira de annyira értenél hozzá. Ehhez nem egy ellentmondást támasztottam hogy TE, nem értesz hozzá csak azt hogy mintha te már elég tapasztaltnak éreznéd magad. Eleve egy linux konfigurálása nem napok, hanem hetek kérdése. De mivel te kezdők és átlagfelhasználóknak állítasz be rendszert úgy persze hogy 1 nap alatt be lehet lőni. Ha te arra vagy büszke, hogy kezdők áldják a neved mert te be tudtál lőni egy P2-es gépre egy Windows 7 többletfunkcionalitású old desktop linux rendszert nekik, hát most mit mondjak... én ebből már kinőttem pedig te biztos többet értesz a linuxhoz mint én. Más a területem így átlag felhasználónak merem magam mondani. Én már ott tartok hogy valaki azt mondja hogy "Felépítettem egy LFS-t".. Reakcióm: AZ IGEN!!!! Vita tárgyát képezheti hogy kinek mi az aspektálása a "szakember jelző értelmezése" szempontjából. Viszont véleményem szerint zavaró az előadás módod.

    Apropó! Ha te gépet telepítesz valakinek, nem esetleg a felhasználó igényeit kellene követni? Kétlem hogy te a kuncsaftjaid túlnyomó többsége linuxot kért volna a gépére. De mivel te beakartad nekik bizonyítani hogy te "értesz hozzá" na akkor gondoltad az ő felhasználói igények testreszabásához a te tudásod legközvetlenebb bemutatásának lehetőségét alkalmazod. Tegyünk fel linuxot. Egy kezdőnek 1000 kérdése merül fel az alapfunkciók elérése miatt. Ez akkor cáfolható ha eddig is linuxon kezdett. Már pedig a felhasználók igen nagy %-a windows-on kezd hála a next next módszernek. Na akkor hogy is van ez?
  • sanyicks
    #69
    "Mert a linuxnál nincs olyan, hogy telepíteni akarod y programot és erre szól neked de még ahhoz kell z program de a z programhoz meg kell a k program :D Ezzel nem is nagyon tudok mit kezdeni, ezek szerint hosszú túvú tapasztalataid nincsenek Ubuntuval kapcsolatban, én pár év alatt olyan szinten belaktam, hogy inkább nyomtam egy formatot! Ugyanaz volt a problémám mint a Windowsal, és nem csak a home könyvtáramat nem láttam át, hanem már azt sem tudtam mi kell és mi nem kell a sok sok program közül!"
    De van ilyen csak azt a csomagkezelő elintézi ;) winnél ugye ilyen nincs. Ha nem mellékel minden cuccot a szoftver készítője ami kellhez hozzá, akkor repül a "hiányzik valami" hibaüzenet (ami xp-nél még egész informatív volt, mert még kiírta hogy melyik dll, vistától már event logban kell kotorászni ehhez).

    Az hogy te nem látsz át bármilyen rendszert az user error. Én a wines gépen is átlátom azt a 730 gigányi anyagot, ami 6 éve! gyűlik (pedig nincs annyira szépen rendezve mint lehetne) olyan módon maradt ez így meg win telepítések után, hogy van egy c partició amin csak a win van, minden más más partición (a felhasználói programok is), és ezek a particiók újabb vinyókra 1 az 1-ben lettek átemelve.
  • sanyicks
    #68
    Furcsa nekem nem dőlt össze 3 disztrib frissítés után sem. Mert winen nem kell fél napig guglizni egy hiba miatt? Ja nem ott fél napig kell matatni benne hogy legalább egy épkézláb hibaleírást összeszedj, mert alapon csak a "nem sikerült, telepítse újra" meg a "valami hiba történt" szerű informatív üzeneteket kapjuk :)
    És van amikor nem is lesz meg a megoldás, mert a windows útjai kifürkészhetetlenek. Lásd a win7 hálózat random eldobigálása sokféle integrált hálókarin megmagyarázhatatlan, amire rákeresve a legjobb megoldás 90%-ban az hogy vegyél a sarki boltban egy pci-os karit aztán annyi.

    Csomó hardvert nem támogat a linux... kár hogy azok amiket nem támogat olyan egzotikus hardverek amiknél sokszor már az újabb wineken is gond van (tvkártya, régi nyomtatók), és amikhez átlaguser soha nem szagol hozzá...
  • sanyicks
    #67
    Ja ha nagyon fogyasztásra mész, az atom fail. Egy fusion kevesebbet fogyaszt max terhelésen is, idleben meg sokkal kevesebbet mint egy atom+ intel chipsetes borzalom, arról nem is beszélve, hogy eközben cpu-ban gyorsabb is, gpu-ban meg fú de sokkal gyorsabb. Sőt fusionból vehetsz gyengébb, fele akkora fogyasztású változatot is, ha "nemkell annyi gpu erő".
  • sanyicks
    #66
    "Ja ja fején találtad a szöget, alapesetben egy valamennyire tanúlt informatikusnak nem probléma belőni a Sambat. És "komolyabb" dolgokat sem. Kérd meg anyucit, hogy tegye ugyanezt meg. Windows jobb egér klikk mappa megosztás és lás csodát működik."

    Beszéled a marhaságokat, látszik életetbe nem is próbáltad. Egy samba megosztás megnyitása ubin ennyi: felső menü/hálózat/windows hálózat ;) Vagy a számítógép (sajátgép) hálózat részére kattintva (jééé ez milyen ismerős! talán winen pont így van?)
    Már ha a wines gép szórná a megosztás jelenlétét a hálózaton de mivel egy bugos szar az egész, az én wines gépem, csak ip címmel látható (másik wines gépről is). Biztos állítottam valamit aminek elvileg köze nincs ehhez de még is (wines szokás szerint), és attól nem megy. Bár jól emléxem régebben a lanpartykon is mindig 2 órát szoptunk hogy látszódjon végre a wines gépek között a megosztás, de később a tapasztalatok után inkább ip-vel nyomtuk.

    "és mire mész a 128 megán elfutó Ubuntuddal? Szerencsétlen videót nem tudsz megnézni. De szerintem egy nagyobb doksi megnyitása is komoly gond neki. De hát elindul! :D huuu de állat :XD"

    Ne terelj, arról volt szó hogy benyögted hogy a starter milyen jó kicsi a gépigénye, holott az ubi képes elindulni 128 mega rammal, a win meg nem... ennyi volt a lényeg.

    "Windows 7 Starter áruld már el nekem miért nem vethető össze az Ubuntuval? Mi nem fut rajta? Milyen korlátozások miatt nem lehet használni anyukának otthon netezésre szövegszerkesztésre és társaira? Böfögni hülyeségeket én is tudok."

    Hát olvasd el a starter korlátozásait. Van rajta alapon office? Egy gimp tudású fotószerkesztő? távelérés host és kliens? levelezőprogram? több monitor támogatás? Titkosított fájlrendszer? Stb.

    Nincs. Nem is kell persze, csak hát te úgy akartad beállítani a dolgot hogy a kedvencednek megfelelő eredmény jöjjön ki. Egy ubi desktopot win7 ULTIMATE-el hasonlítunk össze. Startert inkább egy xubuntu, lubuntu, vagy ubuntu netbook editionhoz hasonló light rendszerrel hasonlítanál össze, HA nem csak az ócsárlás lenne a célod...

    "Ellenben a fogyasztás lesz 30W körül szemben a P3 - P2 gép integrált grafikával 40W - 50W ha nincs integrált grafika meg 100W - 150W
    De hát van akinek ingyé van az energia. Én inkább összerakok a kis fogyasztású PC -t."
    Ennyi marhaságot honnan szedsz össze? Megnézted ma mennyit fogyaszt egy modern videokártya és átültetted egy régi videokártyára? Megsúgom, hogy egy régi mainstream videokártya töredékét fogyasztja egy mainak, úgyhogy a 100-150wattos képzelgésed most elszállt, jó lesz az 60-70 wattnak is külön videokártyával.

    Kiszámoltad már hogy egy 40k-ért vett olcsó gép az alacsony fogasztásának köszönhetően mennyi idő alatt hozza be a saját árát egy leselejtezett (tehát ingyen) nagyobb fogyasztású géphez képest? Na igen, évek...

    Kár hogy a gépről még lefelejtetted a kis tápegység árát is... ugyanis nem a levegőbül veszi ki a záramot. 6000-7k-s itx házakba meg el tudom képzelni milyen tápokat adnak :D lcpower meg hasonló "csodák", olyan bármikor kigyulladós, vagy túlfeszültséggel mindent szétégetős tápok :)
    Egy rendesebb kistáp ma 8k körül van önmagában ház nélkül. Igaz ez is még lehúzós ár magyarországon (usában 4k körül van) de még az usából is drágább mint amit te állítasz.
  • dyra
    #65
    Jó én is bunkó voltam elnézést kérek! Személyes tapasztalataimat írtam le, a környékén sokat melóztam én is az Ubuntu elterjesztésén még polóm is van :XD Sajnos nem megy. Felteszik a Windows mellé és ha már fent a Windows csak ritkán kerül használatra. Szerintem messze van attól ,hogy felhasználóbarátnak lehessen mondani, aki szereti annak viszont jó móka. Csak hát az elterjedéshez több kellene.

    Elnézést még1x ha bunkó lettem volna! Az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyetértek! :D
  • mousee
    #64
    Hát, ha neked ez a "nem is használja a gépét", akkor a számítógép felhasználók kb 50%át leírtad, és akkor nagyon keveset mondtam.

    Amiket te írtál a függőségekről az valóban igaz, de ezek a programok általános felhasználáskor nem fognak előkerülni. Szoftverközpontban minden benne van, ami kényelmesen telepíthető, nincs függőséghiszti.
    Hosszú távú tapasztalat? Kérdés, hogy mit értesz ez alatt. 2007 óta figyelem, 2008 óta -játékokon kívül- mindenre a linuxot (több disztrót) használom mind szerver, mind pedig desktop oldalon, szóval fogalmazhatunk úgy, hogy én is "belaktam". Futottam bele elég sok hibájába, amit érdekes módon egy kevés utánajárással gond nélkül meg tudtam oldani. Lehet bennem van a hiba. Az, meg hogy a home könyvtáradat nem látod át, az sima mezei user error. A registry sokszor bonyolultabb, logikátlanabb, és teleszemeteli minden szar, amire valaha is rákattintottál.
    400MHZ géppel simán lehet AVI-kat nézni, hidd el, az emberek nagy részének nem minimum kritérium a HD MKV. Office-ozni szintén kényelmesen lehet, bármilyen meglepően is hangzik a dolog, de '98 környékén is sokan használták office-ra a gépüket.

    Ha úgy gondolod hogy az írásaimmal kötekedni akartam, akkor bocsáss meg, félreértettél, én csak szerettem volna megosztani a tapasztalataimat a témakörrel kapcsolatban. Eszem ágába nem volt az, hogy elájulj attól, hogy egy régebbi gépen valaki fényképet/videót nézeget.

    Mint ahogy már írtam, különböző emberek, különböző igényekkel.

  • JoeFromHun
    #63
    Így van! Ez a felhasználóbarát dolog teljesen megszokás kérdése.
  • dyra
    #62
    ja azt nem mondtad, hogy muter gyakorlatilag nem használja a gépet így már érthető, hogy nincs baja vele.

    Jó pár ismerősömnél évek óta kiválóan megy a Windows. Akik olyan típusok mint a te muterod, hogy csak ünnepnap használják a gépet még a Win98 -al is teljesen jól elvannak. Az, hogy vannak userek akik nem foglalkoznak a biztonsággal nem épp a Windows baja, bár az UAC -al szerintem nagyot léptek előre biztonság terén is.


    "- Folyamatosan lassuló gép? Egyre több helyet foglal a windows mappa? linux alatt ilyen nincs.
    És a sort lehetne folytatni a végtelenségig (persze fordítva is, értelemszerűen aki egész nap aftereffect-ezik meg premier pro-zik, és a legújabb játékokat játsza 9856*4068 felbontással, annak nem való a linux)"

    Mert a linuxnál nincs olyan, hogy telepíteni akarod y programot és erre szól neked de még ahhoz kell z program de a z programhoz meg kell a k program :D Ezzel nem is nagyon tudok mit kezdeni, ezek szerint hosszú túvú tapasztalataid nincsenek Ubuntuval kapcsolatban, én pár év alatt olyan szinten belaktam, hogy inkább nyomtam egy formatot! Ugyanaz volt a problémám mint a Windowsal, és nem csak a home könyvtáramat nem láttam át, hanem már azt sem tudtam mi kell és mi nem kell a sok sok program közül!

    Legtisztább megoldás a format volt. Fel is szabadult egy rahedli hely.

    128MB rammal jól fog menni aláírom ha egy 2GHz CPU a társa, ám egy 400MHz procival te nem fogsz videókat nézegetni max trágya felbontásban még ha Puppy Linuxal tolod akkor is ez lesz a helyzet. Képet nézegetni meg már DOS -al is lehetett ha nem haragszol ettől nem ájulok el. De hogy, hogy normálisan szöveget szerkeszteni sem lehet vele az is biztos. Szerencsétlenkedni jó.

    Magamról annyit, hogy egy 10 éve lassan már, hogy egy ABIT laphoz adott SUSE linuxal kezdtem a pályafutásom 97 környékén. Azóta mindig volt valamilyen Linux és van is Linux a gépeimen, sőt a térségben ahol élek karbantartok és üzemeltetek néhány Linux alapú fájl, nyomtató, mail, proxy és web szervert. Mint írtam szeretem.

    De nevezzük már felhasználóbarátnak, mert egyszerűen nem mondunk igazat. A felhasználóbarát amit az Apple és az MS csinál. És az eredmények messze őket igazolják. Az az igazság, hogy a Google megmutatta lehet felhasználóbarát Linuxot csinálni ott van az Android ami igencsak előre mutató. Tehát lehet felhasználóbarát Linuxot csinálni. De egyenlőre az asztali gépekre szánt verziók használatánál előbb utóbb olyan feladatokba botlik az ember amik sajnálatos módon csak rengeteg rá fordított idővel háríthatóak el. Ezért tartom az álláspontom. Anyukámnak Windowst telepítek mert almára nincs pénzünk.
  • viasz
    #61
    Jó ez a windows vs. linux témázás egy firefox hírnél.
  • JoeFromHun
    #60
    Nah hát erről a Little Zsuzsiról még nem is halotam :)
  • mousee
    #59
    Azt mondtam, hogy az a szakember, aki jól be tudja lőni a rendszert.
    Ahány gép/user, annyi féle variáció létezik, ezek között ott van az ubuntu is, ami azért jó, mert kényelmes, és nem kell vele sokat bajlódni pillanatok alatt kényelmes desktopot varázsolsz belőle. De ez nem azt jelenti hogy csak az van. Szervernek pl szerintem kimondottan kényelmetlen. Oda inkább debiant (stable) szoktam használni, mert fontos az, hogy ha egyszer belövöm és működik, akkor utána 4-5 év múlva is pontosan ugyanolyan stabil legyen mint az elején.

    Desktopra volt aki puppy linuxot kapott, volt aki Mint LXDE-t, sokan boldogan használják az egyik legjobb magyar garázsprojektet, a Little Susie feat KDE3-at.

    Értelemszerűen egy p2-es gépre nem fogok tenni KDE 4.6al felszerelt disztrót, mint ahogy szerverre se puppy-t.

    És amúgy teljesen igazad van, aki az ubihoz ért az kevés, de nagyon jó alap, főleg ha napi szinten használja már évek óta.
  • CyrSyS
    #58


    "1, jól be kell tudni lőni a rendszert (ehhez kéne ugye a szagember, aki mostanába hála a next-next-finish generációnak köszönhetően powerusernek hiszi magát ha tudja hogy mi az a registry)."

    Hát nálam a szakember nem ott kezdődik. De ott se aki az Ubuntuhoz ért. Az még kevés.
  • gothmog
    #57
    Érzek némi ellentmondást
    "a felhasználó nem akar érteni a gépéhez, csak használni akarja"
    vs.
    "két monitort beállítani, meg két hangeszközt menedzselni, meg 64 biten flasht nézni az milyen bonyolult linuxon"

    A saját tapasztalatom szerint manapság az emberek kilencven százalékának a géphasználati szokásai megakadnak a "facebook/msn/mail +letöltök valamit valahonnan" szintjén. Néhányan eljutnak az egyel bonyolultabb szintre, ami áll a "hogyan csináljak jutub videóból mp3-t, ill letöltöttem a filmet, hogyan írjam ki, hogy az asztalai lejátszóban menjen"-megoldásából.
    A játék is egyre ritkább, az is max a farmville, esetleg a wow. Persze van néha egy-egy slágerjáték, amit kivagyiságból lewarezolnak (mert a szomszéd pistinek is megvan) tolják egy-két napig, aztán visszatér a farmvill meg a wow. (újabban orrba-szájba a metin2...)
    A maradék tíz százalék lenne az, aki a fogalmaid szerinti módon "csinálni akar valamit" a géppel. Na, ők azok akik képesek erre windowson ha azt tanulták egy részük pedig megoldja linuxon is, ha valamiért a windows nem fekszik.
    Az átlagfelhasználó meg annyit tud, hogy a "linux az szar, mert hallotam valakitől aki olvasta az sg-n", a "windows az meg jóaz, még akkor is, ha hetente újra kell rakni mert tiszta vírus lesz, de az nem baj, mert ha bevirusosodik és belassul újrarak(at)om, aszt' kész. Ezért nekem antivírus se kell".
    A tíz legelterjedtebb kártevőből nyolc úgy terjed, hogy kézzel le kell töltened és telepítened (next-next-finish). És nincsenek illúzióim, hogyha több lenne a desktop linux, akkor támadnák azt is. Mivel ez egyelőre nincs így, nem tudjuk -senki sem tudja- jobban vagy rosszabbul bírná-e az ostromot mint a windows. Egyelőre a windowst támadják, a linuxot meg nem. Ha valaha aktuális lesz, hogy emiatt a linux biztonságára is megoldást keressünk, akkor majd megtesszük azt is. Ugyanúgy, ahogy a linuxra is rátaláltunk, amikor windows dolgai elkezdtek zavarni, vagy ahogy a firefoxra is rátaláltunk, amikor az ie-vel (hatos verzió, emlékszünk?) használhatatlan lett a web.
  • knightbali
    #56
    Egyre jobban kezd döcögni lefele az ff :S. Ha ez így marad, akkor váltanom kell chrome-ra.
  • mousee
    #55
    Üdv,

    Miért adnék ki muternak ilyen feladatot? Azt se tudja mi az a hangkártya, partíció, bármi. De nincs is rá szüksége. Van egy olyan gépe, amit egyszer belőttem az igényei szerint, és ő ezt a saját tapasztalataival tudja bővíteni annyira, amennyire neki szüksége van. A kis netbookján az életbe soha nem fog 5.1-et beállítani, sőt, crt monitort se fog rákötni. Néha egy LCD-t köt rá, ha filmet akar nézni. Ez annyiból áll hogy bedugja és működik.
    Megnyugtatlak hogy nem fog windows telepítő után rohanni, mivel azt sem tudja mi az. Csak annyit tud róla, hogy chaten panaszkodnak neki az emberkék/rokonok hogy szar a gépük, mert lassú, vírusos, tele van unwanted programmal. Ő meg csodálkozik, és használja pontosan ugyanolyan tempóval a gépét, mint amikor megkapta. Nem kell figyelnie arra hogy:

    - az ön szoftvere nem legális üzenetek. Minek költsön pénzt windowsra? az említett startert tudtammal nem is lehet kapni csak speciális esetekben, lemaradott országokban szórják oem-be
    - Frissítse az a b c ... x y z szoftverét. A rendszer szépen hetente felpakolja neki.
    - Bóklászik a weben és talál egy cracks.am kategóriás weboldalt, aminek már a neve kimondása után az összes windowsos gép másfél kilóméteres körzetben vírusos lesz. Minek fogja le a gépét vírusírtó/tűzfallal (akár a pénzét is költse rá?!) hogy ne legyen olyan miatt fejfájása, ami miatt itt nem is kell törődnie.
    - Neked mi az egyszerűbb telepítés? (a poén kedvéért egy netbookon, ha már anyámmal példálózok)
    a, letöltöd/megveszed a progit. Átmásolod pendrive-ra (valahogy megoldod). feltelepíted. serialt szerzel. crack-et szerzel. Használod. Frissíted. Ha le akarod szedni, akkor uninstall, maradékok takarítása (kitörölni a mappát, tempet, sötöbö).
    b, nyitsz egy szoftverközpontot, kategóriából kikeresed ami kell, pipa elé. Ha nem kell akkor ki. na?

    - Folyamatosan lassuló gép? Egyre több helyet foglal a windows mappa? linux alatt ilyen nincs.
    És a sort lehetne folytatni a végtelenségig (persze fordítva is, értelemszerűen aki egész nap aftereffect-ezik meg premier pro-zik, és a legújabb játékokat játsza 9856*4068 felbontással, annak nem való a linux)

    Amiket leírtál feladatok ugyanúgy bonyolultak windows alatt is az anyám kategóriás usernek. Fogalma nincs róla mi az a monitor frissítési frekvencia, de hidd el nekem, nem is érdekli :)

    Régi gépek felélesztéséről:
    Több olyan userrel találkoztam, akinek felvázoltam ezt a fogyasztás/új gép kérdést. Többnyire azt a választ kaptam, hogy mi a francnak költsenek rá akár 5k hufot is? arra hogy megnézzék a leveleiket? vagy megírjanak egy doksit? Lehet hogy neked alap dolog hogy fejleszted a gépedet, mert neked fontos hogy gyors legyen (figyelsz a fogyasztásra is, mert az életed 80%át egy négyzetméteren éled le). Az ilyen kisgépes userek pont leszarják. 2-3 naponta megy a gép 2 órát. Arra minek dobjanak ki akár egy fillért is? Amúgy 128 megán futó linuxxal remekül tudsz neten híreket olvasni, ímélezni, csetelni, officeozni, fészbukozni, családi fényképeket nézegetni, sőt, még filmeket is kényelmesen nézel. Persze jútúb természetesen felejtős, de hidd el, van aki erre nagy ívben kakkant.

    Én hülye usernek linuxot telepítek, mert azt jobban be tudom állítani, hogy ne legyen vele gond. Van több olyan userem, akinek 8.04-es ubit tettem fel amikor megjelent. Azóta hibátlanul megy a gépe, gyors, nem vírusos (haha), mindent el tudnak vele intézni. Te hány ilyen konfigot tudsz a hátad mögött windows alapon?
    Belátom, annyira nem is konyítok a windowshoz, mert ritkán használom. Nem szopatom magam vele :). Te fordítva. Nekem a win max arra jó hogy játsszak rajta.

    Különböző emberek, különböző igényekkel.