• mousee
    #79
    Üdv, akkor vegyük szépen sorba a dolgokat:

    Az hogy windowsért nem fizetünk mert minek az szerintem nem érv. Irodákban és magánvállalkozóknál ugyanúgy megy a dolog, mint ahogy lentebb is írtam, ott azért picit macerásabb lenne a warez win, a vezetőség igencsak csóválná a buksiját. Ha warez wint használsz, akkor lopsz. Ugyanaz, mintha boltból lopnál el valamit. A teszkóból szoktál lopni? Nem hiszem. Pedig egy emberke lopása nem igazán mozdítja el a hónap végén a költségvetést. Akkor meg miért ne, igaz? :)

    Wines aktiválós mizéria viszont remek érv a win "ellen". Hozzáteszem egyáltalán nem célom a wint fikázni. Megveszem a gépet, jár hozzá az OEM, alaplap elfekszik, garival javítják, de a vele megvásárolt win már nem használható rajta. Ugyanaz gép? Elvileg igen, hardveresen nem. Mezei user bután fog csak nézni.

    Az ilyen frissítős szoftok jó dolgok, de már utána jártál, már keresgélned kellett. Nincs beépítve. Egy mezei user nem fog keresgélni ilyen után, használja szépen az elavult szoftot. Addig nem fog se flash playert, se semmit frissíteni, amíg megy a jútúb/chat/stb. Viszont ha kapok egy linket erről a progiról, akkor nagyon megköszönöm, hasznos.

    A vírusírtó/tűzfal alatt a külön erre tervezett programokat értettem. Internet security csomagok ezreit nyomják az emberek arcába, ezer és egy féle 3rd party szoft logója égeti naponta a netezők retináját. De ha már "belekötöttél", akkor belátom, elnézést, rosszul fogalmaztam.

    Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése. Ha egy olyan embert, aki még sosem ült gép előtt leültetsz egy firefox/thunderbird/gimp/qbittorrent/vlc vagy akármilyen program elé, az azt fogja megszokni. Majd ha utána eléjük raksz egy windows alatt használatos kombinációt, akkor azt fogja mondani, hogy neki ez a szokatlan.
    Idézve téged: "1. Aki nem használt Windows-os gépet sem soha életében (mondom soha, életében), akkor az "ide kattints és "oda kattints" is ugyanolyan bonyolult lesz, mint az "írd be parancssorba, hogy "sudo .... ...." és nyomj Enter-t." Megszokás kérdése. Ha winhez szoktál, és azt már mint "poweruser" kezeled, majd átcsöppensz egy linuxba, akkor egyből azt hiszed hogy ott is poweruser vagy. Holott egy tök idegen terepen vagy, ami a külsőjét kivéve semmiben se hasonlít a windowsra. De ezt már sanyicks is leírta szépen:
    "Ez a gond nincs jelen az elsőgépes átlagusereknél, ezért is nekik furcsa mód felhasználóbarát az ubi nincs vele gondjuk, miközben egy nagyobb tudású még is winre gyepesedett usernek van... Bizony azért mert a gyepesedett azt várja hogy a linux az win."

    A virtuál gépes példáddal tulképp egy régi trükköt írtál le, amivel a shareware programok időkorláta kijátszható, de akár vírustenyésztésre is alkalmas ;) Csak nem igazán értem. Ennyi erőből felraksz egy windowst linuxos virtuál gépbe, megcsinálod ugyanúgy a szoftokkal amiket akarsz, aztán delete.
    Az előző postjaimban láthatod, hogy azt írtam, hogy az átlagusereknek pakolok fel ilyen rendszereket, akik több éve megelégedettséggel használják azokat. Azt is írtam, hogy előtte mindig felmérem az igényeiket, és az alapján kapnak rendszert.

    Én saját magamnak speciel szeretek buherálni dolgokat, sokkal jobban szeretem ha van egy kis sikerélményem, ha megoldok egy olyan dolgot (a te olvasatodban megtanulok programozni;)), amibe más belebukna, majd utána ezt megosztom a közösséggel. Szerintem ez jó dolog, persze ehhez kell egyfajta mentalitás, ez tény :)

    "de komolyabb szoftvereket nem fogsz tudni pótolni ott sem." Lásd fent. Csak akkor kapnak linuxot, ha az lefedi az igényeiket. Ellenkező esetben nem erőltetem rájuk "csakazértismerfújmájkroszoftlinuxakirájjjlyyjyly!44!négy!" alapon. Én azért használom, mert a benne lévő szoftverek lefedik az igényeimet. De ezt már egy hírnél leírtam egy postba hogy mit és mire.

    Miért hiszitek ti azt, hogy én rá akarom erőltetni valakire? Különböző emberek vagyunk különböző igényekkel (már biztos unjátok, de legalább beleég a tudatba :D), mindenki használja azt amit akar. Csak ne fikázzatok olyat, amit nem használtok napi szinten, és így nem is ismeritek. Én spec attól vagyok rosszul, hogy a melóhelyen windowst kell használnom. Mások attól lennének ha pingvint tolnának alájuk.