• Penge4
    #82
    "Már pedig a felhasználók igen nagy %-a windows-on kezd hála a next next módszernek."

    Nem a next-next módszernek, hanem annak a 25 milliárdnak, amiből az MS kilóra megvette az ország informatikai infrastruktúráját.

    De a mondanivalód lényegén nem változtat, csak gondoltam pontosítsuk a dolgokat.

    "Elég baj ha a népszerűség miatt szeretünk egy rendszert."

    1. Nem a kényelemről volt híres, ezért rekedt meg 1% alatt.
    2. Mivel az Ubuntu elhozta a kényelmet, ez feltornászta a részesedést 1% fölé.
    3. Mivel az Ubuntu mögött afrikai vállalkozók és pénzes emberek állnak, akik kevésbé profitorientáltak, mint a Novell vagy a RedHat, ezért terjedt és töretlenül fejlődött, évente két stabil kiadással.
    4. Mivel fejlődött, ismertebbé vált, több nyelvre lefordították, a fordítás is minőségi volt (tehát nem olyan, mint például a magyar OSX), több emberhez eljutott.
    5. Az alap Gnome mellett még KDE-t és Xfce-t is hivatalosan támogat.
    6. Nagy szerepe van a Live CD-nek és a Wubi-nak is az elterjedésben.

    És végezetül az állításodra válaszolva: Nem a népszerűség miatt választják sokan, hanem mert a népszerűség ebben az esetben a support minőségével és mértékével (akár az emberek saját anyanyelvén) van egyenes összefüggésben.

    Ezen felül persze vannak, akik divatból választják azt és vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy ha valami ismertebb és elterjedtebb az azért van, mert törvényszerűen jobb is a többitől.

    Iróniukus módon a Windowsnak például pont annyi írható az előnyére, amit az elterjedtség közvetetten okozott számára, vagyis:
    - driverellátottság*
    - szoftverellátottság**
    - support mennyisége***


    * Linuxon mérföldekkel jobb a driverkezelés. Windowson ahány USB portba dugok egy ugyanazon eszközt (pl pendrive) annyival több Universal Host Controller és USB Root Hub jelenik meg az eszközkezelőben.

    Linuxon a generic driver sokszor fejlettebb, mint Windowson.

    ** Ez sajnos igaz, még ha főként utolsó igénytelen shareware szoftverekről is van szó, de a semmitől több. Viszont van rá ellenpélda is.

    *** Ez ugyancsak azért van így mert elterjedtebb. Az a vicces benne, hogy az emberek többsége Windows esetében is a Google-t veszi igénybe, nem pedig a beépített súgót.