• mousee
    #87
    Ez jó, tetszik :)

    Szépen körbejártuk a témát, akkor ismét vegyük sorra a dolgokat:
    HardCore mancikák mindig is voltak/vannak/lesznek. Viszont saját tapasztalat az, hogy őket is meg lehet puhítani, ha kedves vagy velük. Szépen megmutatsz nekik mindent, és rájönnek hogy jéé, csak megszokásból fikáztam, mint minden mást, ami új. Ugyanígy fikázta volna az office új felületét, de szerintem még azt is, hogy lecserélték a hátterét.

    Olyan, hogy nem vagyok elérhető, olyan nincs. Egyrészt SSH, ha komolyabb gond van, akkor meg le tudok lépni a melóhelyről, rugalmas a munkarendem. Tudok élni :D

    Németeknél elkövették azt a hibát (magánvélemény), hogy nem tervezték meg rendesen, hanem vérpistike módjára fejest ugrottak bele. Finneknél éveken át tartott a migrálás kezdve az outlook TB-re cserélésével, IE foxira cserélésével, MSO OOO-ra cserélésével. Amikor már minden megvolt, akkor jött az OS szintű migrálás. Nekik sikerült, azóta iszonyat pénzeket spórolnak vele. Idézet a HUPról:

    "Az eredmények: Kiderült, hogy az OpenOffice.org életképes alternatíva adott környezetben. 2006-ban, az migrációs alternatívák költségbecslése szerint a teljes MS Office-ra történő migráció költsége 6,7 millió euró volt, míg az OOo-ra való migrálás költsége 2,06 millió euró. Ez utóbbi költség nagyjából egyenletesen oszlik el a szükséges szoftverfejlesztések (0,7 M EUR), az átképzés (0,5 M EUR) és a konverziós-integrációs költségek (0,5 M EUR) között. A migráció gyakorlatilag 2007 során zajlott, és a migrációt követő tapasztalatgyűjtés 2011-ben zárul le."

    Az, hogy az office korai verziójiban hogy lett összehányva az anyag, az az MS saját hülyesége amivel sajnos együtt kell élni. A saját zárt formátumát annyi szeméttel tömi, amivel akarja, nyilvánvalóan nem segíteni akar a konkurenciának :). Ezeket szépen el kell archiválni, átkonvertálni a megfelelő formátumba, és akkor évek múlva is elérhető lesz. Persze ez 50 gigányi word doksinál (picit túlzok talán ;P) kicsit húzós lehet, de később behozza az árát. Amúgy meg nem kell stresszelni emiatt, a régi megvett office CD-ről bármikor visszarakod virtuálgépbe a régi win licenszeddel az offiszt, és megnézed. Ezeket csak azért kell megtartani, mert ezer évben egyszer kellenek, arra bőven elegendő ez a "workaround".

    Programok lopása: Hidd el, pontosan tudom hogy mi a difi másolás és áthelyezés között, de a lopás ugyanúgy lopás. Sőt, ha megtalálnak hivatalos ellenőrzéssel úgy, hogy te profitot termelő gépen warez winen warez fotosoppal és warez drímvéverrel játszol, miközben a warez premier pro renderel a háttérben, te meg épp egy warez winrarban lévő warez pornót nézel, közbe töltesz le egy warez aftereffects-et akkor ezért kb kétszer annyi büntit kapsz, mintha kimennél az utcára, és vascsővel halálra vernél egy nagymamát. Loptál? i/n :P

    Amúgy meg a szerinted ugyanennyien használnának PS-t ha nem lenne warez kérdésedre... szerintem mindenkinek jobb lenne. Ha nem lenne warez win, akkor nem tennék ki a spamek a mail forgalom 90%át (forrás: hasamra ütött érték ltdŸ), nem lenne ennyi vírusos gép. Igazság szerint én még a gép használatát is jogsihoz kötném :D Nem olyanra persze hogy aki nem tud kernelt fordítani az nem kaphat gépet, de legalább tudja mi az hogy futtatási jog, tisztában legyen úgy általában a géppel. Persze akkor nem lehetne tömeggyártani, milliókba kerülnének a gépek, stb. Az ideális világ nálam úgy nézne ki hogy a PC igenis legyen egy olyan dolog, amihez érteni kell, a hülye user aki netezni akar, annak ott a tablet (ami épp fellendülőben van), játszani meg ott a konzol.

    Írtad azt is, hogy nincs szükség külső szoftra ha ésszel használják a gépet. Na, a mondatodban benne volt a válasz is. Ilyen nincs. User = the person, who make problems. Ha van egy kevés tapasztalatod, akkor persze hogy tudod alacsony kockázattal használni a gépedet. Itt mezei userekről van szó, aki bóklászik minden szar weboldalon, és rákattint mindenre, hogy eltűnjön. Gondolom ismerős az alábbi dialógus:
    -fiam/lányom/SP-m: kiírt valamit a gép, és azóta lassú
    -mit?
    -nemtom, már leokéztam
    -fuuuuuuuuuuuuuuuu

    Alaplapcsere és aktiválás: Ebben nincs sok tapasztalatom, csak ha már feldobtad, gondoltam belekötök ;) Supportról sajna sok jót nem hallani. Én idáig megúsztam az ilyesmit, mindig tovább élt a HW mint ameddig a gari kitartott volna.

    Na akkor essünk neki a kínais példának. Írtam előző postban, hogy itt olyan userekről van szó, akik alig értenek a géphez, vagy vadi új nekik. Megmutatom nekik, elindítom őket az úton, hogy hogyan kell megtanulni használni.
    Kínaiba átültetve: Nem tudsz semmilyen nyelvet, vagy csak kicsit makogsz magyarul, és bevágnak kínába egy olyan emberkével, aki mutatja neked, hogy mit hogyan kell. Simán elsajátítod a nyelvet, megszokod, lediplomázol, estébé. Utána átjössz Magyarországra, és nagyon bután nézel, hogy ezek meg mi a francot makognak? Amúgy az oprendszer mindennek az alapja, ez így van. Ha a user tényleg dolgozik, használja a programokat, akkor észre se kéne vennie az OS-t.

    Mondjuk ez az iskolarendszer hibája szerintem.
    Miért abból állnak a számtech órák, hogy neteznek/flash játékokkal játszanak a gyerekek?
    Miért Word-öt tanítanak, miért nem szövegszerkesztést?
    Miért Excelt tanítanak, miért nem táblázatkezelést?
    A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

    ""Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése."

    Mármint az átlagnak. Én egyéni preferencia alapján választok szoftvert."

    Te. Hol vagy te átlaguser? Megszoktad a wint, így az a természetes neked. Sanyicks szövegét már belinkeltem ezügyben :)

    Szkrínsotról:
    Tudtam hogy egy motorbiciklin futó AIX-re akartál VLC streamen át NVIDIA drivert telepíteni, de lebuktáááál!!4!44!4négy! :D

    Ha valamit kihagytam volna, akkor bocsánat, de félfüllel dolgozom :)