• mousee
    #55
    Üdv,

    Miért adnék ki muternak ilyen feladatot? Azt se tudja mi az a hangkártya, partíció, bármi. De nincs is rá szüksége. Van egy olyan gépe, amit egyszer belőttem az igényei szerint, és ő ezt a saját tapasztalataival tudja bővíteni annyira, amennyire neki szüksége van. A kis netbookján az életbe soha nem fog 5.1-et beállítani, sőt, crt monitort se fog rákötni. Néha egy LCD-t köt rá, ha filmet akar nézni. Ez annyiból áll hogy bedugja és működik.
    Megnyugtatlak hogy nem fog windows telepítő után rohanni, mivel azt sem tudja mi az. Csak annyit tud róla, hogy chaten panaszkodnak neki az emberkék/rokonok hogy szar a gépük, mert lassú, vírusos, tele van unwanted programmal. Ő meg csodálkozik, és használja pontosan ugyanolyan tempóval a gépét, mint amikor megkapta. Nem kell figyelnie arra hogy:

    - az ön szoftvere nem legális üzenetek. Minek költsön pénzt windowsra? az említett startert tudtammal nem is lehet kapni csak speciális esetekben, lemaradott országokban szórják oem-be
    - Frissítse az a b c ... x y z szoftverét. A rendszer szépen hetente felpakolja neki.
    - Bóklászik a weben és talál egy cracks.am kategóriás weboldalt, aminek már a neve kimondása után az összes windowsos gép másfél kilóméteres körzetben vírusos lesz. Minek fogja le a gépét vírusírtó/tűzfallal (akár a pénzét is költse rá?!) hogy ne legyen olyan miatt fejfájása, ami miatt itt nem is kell törődnie.
    - Neked mi az egyszerűbb telepítés? (a poén kedvéért egy netbookon, ha már anyámmal példálózok)
    a, letöltöd/megveszed a progit. Átmásolod pendrive-ra (valahogy megoldod). feltelepíted. serialt szerzel. crack-et szerzel. Használod. Frissíted. Ha le akarod szedni, akkor uninstall, maradékok takarítása (kitörölni a mappát, tempet, sötöbö).
    b, nyitsz egy szoftverközpontot, kategóriából kikeresed ami kell, pipa elé. Ha nem kell akkor ki. na?

    - Folyamatosan lassuló gép? Egyre több helyet foglal a windows mappa? linux alatt ilyen nincs.
    És a sort lehetne folytatni a végtelenségig (persze fordítva is, értelemszerűen aki egész nap aftereffect-ezik meg premier pro-zik, és a legújabb játékokat játsza 9856*4068 felbontással, annak nem való a linux)

    Amiket leírtál feladatok ugyanúgy bonyolultak windows alatt is az anyám kategóriás usernek. Fogalma nincs róla mi az a monitor frissítési frekvencia, de hidd el nekem, nem is érdekli :)

    Régi gépek felélesztéséről:
    Több olyan userrel találkoztam, akinek felvázoltam ezt a fogyasztás/új gép kérdést. Többnyire azt a választ kaptam, hogy mi a francnak költsenek rá akár 5k hufot is? arra hogy megnézzék a leveleiket? vagy megírjanak egy doksit? Lehet hogy neked alap dolog hogy fejleszted a gépedet, mert neked fontos hogy gyors legyen (figyelsz a fogyasztásra is, mert az életed 80%át egy négyzetméteren éled le). Az ilyen kisgépes userek pont leszarják. 2-3 naponta megy a gép 2 órát. Arra minek dobjanak ki akár egy fillért is? Amúgy 128 megán futó linuxxal remekül tudsz neten híreket olvasni, ímélezni, csetelni, officeozni, fészbukozni, családi fényképeket nézegetni, sőt, még filmeket is kényelmesen nézel. Persze jútúb természetesen felejtős, de hidd el, van aki erre nagy ívben kakkant.

    Én hülye usernek linuxot telepítek, mert azt jobban be tudom állítani, hogy ne legyen vele gond. Van több olyan userem, akinek 8.04-es ubit tettem fel amikor megjelent. Azóta hibátlanul megy a gépe, gyors, nem vírusos (haha), mindent el tudnak vele intézni. Te hány ilyen konfigot tudsz a hátad mögött windows alapon?
    Belátom, annyira nem is konyítok a windowshoz, mert ritkán használom. Nem szopatom magam vele :). Te fordítva. Nekem a win max arra jó hogy játsszak rajta.

    Különböző emberek, különböző igényekkel.