• mousee
    #72
    Üdv,

    Zavaró az előadás módom? Talán csak szokatlan, mert nem fikázok semmit se, nem anyázok, nem trollkodok. Szemét én :) "Nem szeretjük mink itten a magadfajtát te" :P

    Nos, én egy szóval nem mondtam hogy annyira de nagyon értenék hozzá, csak azt, hogy van tapasztalatom a témával kapcsolatban.
    Nem akartam felvágni semmivel, csak szétoszlatni pár olyan dolgot, mint "Linux sosem a kényelemről volt híres" és társai. Átlagos felhasználás esetén ez eget rengetően nagy marhaság. Hangsúly: átlagos.

    A linux telepítésekről: Mellékállásban rendszergarázda vagyok, ezek a telepítések úgy történnek, hogy első körben megkérdezem a usert, hogy mire használja a gépét, átnézem a régi rendszerét, és rákérdezek kb minden programra, hogy és ezt használja-e. Ha szerintem meg lehet valósítani amire neki szüksége van linux alapokon, akkor megmutatom neki laptopon az én rendszeremet, mi hogyan működik, jót is, és rosszat is. HA a kedves user úgy dönt, akkor kap linuxot. Ellenkező esetben passzolom tovább a kollégámnak. Van rá sok példa, ez nem is kérdéses.
    DE. Volt olyan is, hogy kb fél év után hívtak hogy elbaszódott a gép (egy linuxos desktop). A történet az volt, hogy "tegnap jöttek unokaöcsémék, és a fiú leült a gép elé, és mondta hogy ez szar, majd ő megcsinálja.
    Tett rá egy win7 ultimate-et kaspersky-vel, valami nem tudom milyen csodakodekpakkal. Aha, csak ez a gép épenséggel egy 2ghz-s celeron procis gép volt 768 rammal. Hát nem sietett, kérték is vissza az ubit rá.
    Volt olyanra is példa, hogy szomszédok jöttek át, és csodálták meg a linuxos gépet, és utána kuncsaft lett a szomszédból is, mert megtetszett neki. Azóta nincs panasz onnan se.

    Az ubuntut azért emelem -én személy szerint- az egekbe, mert szerintem baromi egyszerű konfigurálni, rohadt kényelmes rendszer átlagusernek, esztétikus kinézettel, és alacsony gépigénnyel, kevés gonddal. Más felhasználó mást fog mondani, van aki BSD-t, van aki más linux disztrót, van aki a win7re esküszik, és van olyan itt a fórumon, aki folyton azzal példálózik hogy az XP-ben még csak béta állapotban van a kémprogram, basztatja a vistát/7-et a csicsáért, és linkelgeti a 900mhz-s celeron netbookján lévő xp/ubi kombóról. Róla inkább ne essék szó, vigyor vége :)

    Főállásban amúgy AIX szervereket (is) adminisztrálok a világ elég sok pontján, pontosabban még csak most tanulgatom hogy hogyan kell, nemrég kerültem erre a helyre, de tetszetős, és valóban nem egy asztali ubuntu kategória :)

    Nem mondtam egy szóval se hogy nagy király lenne a linux. Csak azt, hogy átlag usernek bőven elég, és kényelmes. És nem nagynak érzem magam tőle, csak -mint ahogy az elején is írtam- szeretném eloszlatni azokat a kételyeket, miszerint a linux = parancssorban művészkedés, végtelen éveken át azért, hogy megnézz egy avi videót.

    Amúgy senki nem kérte hogy foglalkozz az ubuntuval, (vagy bármilyen linux-al) használd azt, bűvöld, játssz rajta. Azt kell használni ami neked kényelmes. De a másik oldalról ne terjessz alaptalan hülyeségeket.

    AZ IGEN, értelmes válasz ;)