• Penge4
    #78
    "Minek költsön pénzt windowsra?"

    Ez maximum akkor szükséges, ha bármilyen erkölcsi késztetést érzel arra vonatkozóan, hogy Steve Ballmer és társai zsebéből nehogy véletlenül kivegyél mondjuk úgy.... 0 Ft-ot (mivelhogy ha mindenképp meg kéne venned, akkor nyilvánvalóan Linuxot használnál, tehát Jeff Raikes még örül is neki.)

    Ez egy ultimate érv a Linux mellett, de ilyet elsütni maximum az USA-ban és nyugatabbra van értelme, ahol tényleg nagyon sokan veszik meg a jogtiszta OS-t. És ami fontosabb: Mindezt többnyire tudatosan teszik, míg a magyar a Tesco-ban vásárolt gépnél nem tudja, hogy annak nem szerves tartozéka-e a Windows, ami miatt +30 rugóval többe kerül (és ráadásul mivel OEM még másik gépre át sem teheti és egy Nvidia driver telepítése után lehet, hogy újraaktiválást fog kérni, de az is lehet, hogy nem).

    Miután lehúzol egy vinyót a molexről, szintén újraaktiválást fog kérni.

    "Frissítse az a b c ... x y z szoftverét. A rendszer szépen hetente felpakolja neki."

    A múltkor linkelt valaki egy oldalt, ahol le kellett tölteni egy kis alkalmazást (úgy emlékszem a sourceforge-on volt, szóval nem valami szemétről van szó) és vagy több száz népszerű szoftverhez keresett x időnként frissítést. Az volt benne az érdekes, hogy ez ingyenes volt, pedig a legtöbb ilyen megoldás fizetős.

    Egyébként a piaci modellből adódóan ez gyárilag soha nem is lesz Windows-ban.

    "Minek fogja le a gépét vírusírtó/tűzfallal (akár a pénzét is költse rá?!) hogy ne legyen olyan miatt fejfájása, ami miatt itt nem is kell törődnie."

    Ezzel a mondatoddal bebizonyítottad, hogy az általad instenített Linuxhoz sem értesz.

    A kártevők (amik már leginkább malware-ek (spyware, adware, ransomware stb.), mivel már nem a 90-es években vagyunk többsége valóban nem fenyegeti a Linux disztrókat.

    De tűzfal attól még kell és van is gyárilag (IPtables).

    Tűzfal nélkül egy az IP tartományt véletlenszerűen sniffelő valaki is rád talál és mivel a TCP/IP protokol eléggé platformfüggetlen, így akár Linux, akár Windows, akár Mac, meglehetősen csúnya dolgokat tud elkövetni.

    "értelemszerűen aki egész nap aftereffect-ezik meg premier pro-zik, és a legújabb játékokat játsza 9856*4068 felbontással, annak nem való a linux)"

    Meg aki mondjuk olyan szoftverektől, mint KMPlayer (a koreai változatra gondolok, nem az KDE-s MPlayerre), MS Office 2010, vagy uTorrent nem adja alább és nem szeretne Wine-al szórakozni.

    A másik: valaki ír mondjuk egy kisebb segédprogramot, amivel megpatcheli az opera.dll-t, hogy ne tolja minden Flash objektumnál az arcodba a "Kattintson az eszköz aktiválásához" szöveget.

    Aztán örülhetnél neki, de mégse, mert ilyenkor beugrik, hogy hoppá, Linux alatt vagy.

    Az open source repók biztos fejlettebbek, de bármilyen célra is keresel szoftvert, 80%-kal kisebb esélyed van, hogy találsz is az igényeidnek megfelelőt.

    Míg Windows alatt virtuális gépen végigtelepítesz 10-15 shareware-t és az egyikkel elvégzed, amire kell, majd az egész visszaáll alaphelyzetre, addig Linuxon megtanulsz programozni és akkor tudsz kisebb dolgokra írni saját cuccot, de komolyabb szoftvereket nem fogsz tudni pótolni ott sem.

    Végezetül pár tény:

    1. A Windows mappa nem hízik, maximum nagyon minimális mértékben a hotfixek és az SP-k miatt.
    2. Kapcsold ki a beépített szolgáltatásokat, mint rendszervisszaállítás, árnyékmásolatok, stb.