• gothmog
    #57
    Érzek némi ellentmondást
    "a felhasználó nem akar érteni a gépéhez, csak használni akarja"
    vs.
    "két monitort beállítani, meg két hangeszközt menedzselni, meg 64 biten flasht nézni az milyen bonyolult linuxon"

    A saját tapasztalatom szerint manapság az emberek kilencven százalékának a géphasználati szokásai megakadnak a "facebook/msn/mail +letöltök valamit valahonnan" szintjén. Néhányan eljutnak az egyel bonyolultabb szintre, ami áll a "hogyan csináljak jutub videóból mp3-t, ill letöltöttem a filmet, hogyan írjam ki, hogy az asztalai lejátszóban menjen"-megoldásából.
    A játék is egyre ritkább, az is max a farmville, esetleg a wow. Persze van néha egy-egy slágerjáték, amit kivagyiságból lewarezolnak (mert a szomszéd pistinek is megvan) tolják egy-két napig, aztán visszatér a farmvill meg a wow. (újabban orrba-szájba a metin2...)
    A maradék tíz százalék lenne az, aki a fogalmaid szerinti módon "csinálni akar valamit" a géppel. Na, ők azok akik képesek erre windowson ha azt tanulták egy részük pedig megoldja linuxon is, ha valamiért a windows nem fekszik.
    Az átlagfelhasználó meg annyit tud, hogy a "linux az szar, mert hallotam valakitől aki olvasta az sg-n", a "windows az meg jóaz, még akkor is, ha hetente újra kell rakni mert tiszta vírus lesz, de az nem baj, mert ha bevirusosodik és belassul újrarak(at)om, aszt' kész. Ezért nekem antivírus se kell".
    A tíz legelterjedtebb kártevőből nyolc úgy terjed, hogy kézzel le kell töltened és telepítened (next-next-finish). És nincsenek illúzióim, hogyha több lenne a desktop linux, akkor támadnák azt is. Mivel ez egyelőre nincs így, nem tudjuk -senki sem tudja- jobban vagy rosszabbul bírná-e az ostromot mint a windows. Egyelőre a windowst támadják, a linuxot meg nem. Ha valaha aktuális lesz, hogy emiatt a linux biztonságára is megoldást keressünk, akkor majd megtesszük azt is. Ugyanúgy, ahogy a linuxra is rátaláltunk, amikor windows dolgai elkezdtek zavarni, vagy ahogy a firefoxra is rátaláltunk, amikor az ie-vel (hatos verzió, emlékszünk?) használhatatlan lett a web.