1634
Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
-
fonak #207 A zöldek szerint ezek tényleg csodálatosak és győzelmi jelentésként olvassák őket... -
#206 A csodálatos német eredmények számokkal.
Még. -
#205 Tudtommal minden kisfogyasztónál, mint te úgy van, hogy éves elszámolás. Ameddig a termelésed és a fogyasztásod azonos vagy kevesebbat fogyasztasz, addig nem fizetsz. Ez azt jelenti, hogy te annyiért adod el az áramot a hálózatra, amennyiért veszed. Ez kb. 38 Ft/kW. És mindig átveszi tőled a rendszer az áramot, ha kell, hanem.
Ez szerinted micsoda...?
A kötelező átvétel brutális támogatás. Te egy olyan pék vagy, akinek akkor is megveszik a kenyerét, ha nem kellene éppen és minden más pékség pusziból visszvesz a gázból.
Izé...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.20. 21:29:47 -
SZUsszan #204 Meséld el milyen támogatást kapok szerinted, mert én nem tudok róla. Önerőből vettem, kb. 40 Ft bruttóért veszem és 18-ért adom az áramszolgáltatónak. Itt sem látom azt a fene nagy támogatást. Vagy az a támogatás szerinted, hogy még nem vetettek ki rá extra adót és átveszik az általam termelt áramot? -
#203 Stop...
Jelenleg te annyiért termelsz vissza, amennyiért veheted az áramot. Ez hol piaci alapú működés...? Ja, bocs, sehol... Ja, kötelező átvéttel...
Humbug az egész, a mindenki másra érvényes szabályok mellett életképtelenek ezez a szarok. Nem szabadni ilyen támogatást sem adni. Ez a többi adóforintjainak a lehúzása. Nekem havi átlagfogyasztásom 85 kWh, soha nem érné meg sehogy ezt megvenni. Te meg szépen mindenki más adójából kapot ezt a hosszútávú befektetést aminek környezetvédelmi hatása egészen pontosan 0. Vagy inkébb negatív szám..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.20. 16:52:59 -
SZUsszan #202 Cáfolnám. 1.5 misiért építtetem ki egy 3.5 KW-os napelem rendszert, ami 5 KW-ra bővíthető karcsú pár százból.
Évente olyan 90-100.000 Ft volt a volt a villanyszámlánk, ha csak lenullázza a számlát, akkor olyan 15 év alatt visszahozza az árát 0-ra és onnantól minden évben kb. 100.000 Ft-ot termel. Ha csak 20 évig termel közel 100%-on akkor is olyan fél milliót fog extrában hozni.
Akkor ha veszünk egy sima számítást, hogy befektettem 1.5 milliót 20 évre és a végén visszakaptam 2 milliót. Ennél sokkal fényesebb eredményt nem kapok, ha lekötöm 20 évre. Ráadásul a napelem 20 év múlva is fent lesz a tetőn, csak nem termel majd csak 70%-ot mondjuk.
Ráadásul arra is lehet számolni, hogy amikor túltermelem a fogyasztásomat, akkor valamennyi kis pénzt a szolgáltató is fog visszafizetni nekem.
Egyébként én úgy próbálom kimaxolni az esetet, hogy szép lassan átállok elektromos fűtésre részben, vagy akár teljesen az egész házban. Árammal fűteni természetesen "gazdaságtalanabb", mint gázzal, de ha azt vesszük, hogy a több áramfogyasztásomat is fedezem a napelemmel, akkor a gázszámlát is erősen le fogom redukálni, (ha nem is nullára). -
#201 A kamatait nem termeli ki átlagosan egy ilyen beruházás úgy, hogy te ugyannaiért számolod el az áramot, mint ammennyiért veszed. Paks meg 11,7 Ft/kWh táján adja el. Elevel, egy családnál kisebbnekek meg sem éri, mert nekem az éves otthoni fogyasztásom 1000 kWh táján, ha van. Tehát ennél többet visszatáplálva sem kapok egy fityinget sem.
Mondom, a napenergia és szélenergia bullshiz. A számok ezt mutatják. -
overseer-7 #200 Az a baj, hogy a pénz elit sem sokkal okosabb mint a magánember.
Sokan tudománynak tartják a pénzügyi trükkökkel való mahinációt és ez általi vagyonosodást.. de ez a pénz elit nem nagyon gondolkodik értelmesen ha műszaki projectekről van szó.
az én aszfaltba épített erőmű ötletem sem állna meg a piacon mert mint a többi megújuló energia hülyeség..ez sem versenyképes.
A hülye pénzelit meg ilyen hülyeségeken töri a fejét, hogy úttestbe akar integrálni PV solar cellákat.
Ilyenkor csak fogom a fejem és sírok.
Már a háztetőkön is hetente kell mosni a paneleket..mert rászáll egy kis por és máris a csökkent a leadott teljesítmény.
A kosz réteg nagyon nagy ellensége a pv celláknak.
..és azt akarják beintegrálni az útba. .mondom olyan mint a napelemes zseblámpa.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.18. 11:23:29 -
Kepek #199 jó, hát a kerek elrendezésről és a póznáról el lehet tekinteni :) van sok megoldás TV elrejtésére és irányítására amiből lehetne ötletelni
csak ugye az ember a kertjében nem igazán telepítene fix napelemeket
tetőn pedig nem tudom a napkövetés mennyire oldható meg
magánembernek nem kell megoldania a világ energiagondját
csak egy szimpla befektetés ami n év után megtérül vagy nem -
#198 Lent is írták, hogy a forgatás költsége azonos nagyságrendben van kb. a nyereséggel. Ellenben a meghibásodás hosszútávon garantált. Még plusz költség, még plusz kisés, amíg meg nem javítják. Mert ugye nem gondolod, hogy ha ezt a szart ezerszám telepítenék, akkor a javító brigád kimenne megjavítani EGY darabot...?
A hajtogatás a körkörösség maitt rohadtul rossz terület kihasználtságot ad. Nézd meg a videót. Egy négyzetes panelhoz képest kis négyzetes panelokkal töltik fel a területet. Röhej.
Az egész szélállósága eleve kisebb, mint a fix vagy más forgatása, mert egy ponton van az egész rögzízve és eg rohadt póznán áll. Tehát jól odabaszol az egész termelésnek még ezzel is.
Vicc az egész.
Az egész napenergia egy vicc, ezt kellene felfogni végre. Félpiaci alapon - kötelező átvétel van, támogatás 0 - kb. 200 USD / kWe beépített táján érné meg. Apró hiba, hogy ma kb. tízszer ennyiért épül erőmű és fizikailag ócsósítani nem lehet. Ipari méretekben gyártják és ilyen kurva drága.
Ja, és ki fogja ezeket majd eltakarítani...? Mert Paks erre százmilliárdokat tesz félre. A szél és napenergiánál meg senki semmit, mikor az egész veszélyes hulladék tonna ezrekből áll. Epic.
A nap és szélenergia a 21. század legnagyobb blöffje és humbugja.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.18. 10:13:07 -
Kepek #197 igen kérlek -
overseer-7 #196 "Kolléga, ha a milliárdjaid utáni adózással lennél elfoglalva, nem az SG-re pakolnád az ötleteket. ;)"
épp ez a baj.. Nincsenek milliárdjaim és nem tudom tesztelni a legjobb ötleteimet.
egy átlagos ember vagyok, html 5, css3, javascipt és PHP programozással foglalkozok.. magyarul weboldalak és php munkaállomásokkal foglalkozok.. sajnos.. amivel már tele van a tököm.
változatos dolgokat akarok.. nekem csak hobbim a műszaki ismeretek.. de az már nagyon nagyon rég...
napi szinten igyekszek 4-5 órát foglalkozni műszaki ismeretekkel.. azaz.. hőerőgépekkel.. aviatikával.. és egy csomó minden mással.. ami megragadott.
Nincs mélyreható szaktudásom.. de igyekszek.
és az a baj, hogy ezért több bántást kapok, mintha nem is foglalkoznék a témával.
Azaz.. azért jár a jutalom, hogy ha nem foglalkozok az olyan témákkal, amik nem vágnak közvetlenül a szakterületembe.. !!!??
hát ez kurvára nem igazságos..
akkor ezek szerint.. senki ne foglalkozzon semmivel.. mert nem érdemes.
EZ.. az egyik legnagyobb probléma magyarországban..
mindenki egymást húzza le.. és tántorítja el attól, hogy próbálkozzon.
Németországban, ausztriában ez pont fordítva van..
ha valaki hibázik.. de érdeklődik egy téma iránt.. azt inkább bátorítják.. ösztönzik.
Ezért van szerintem úgy lemaradva intellektuálisan ez az ország.
De ez csak egy vélemény..
szarjátok le =)
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.17. 23:54:42 -
#195 Nem tudom, hogy te kin és miért röhögsz, mikor te égeted itt magad folyamatosan... -
overseer-7 #194 Azt a tanulmányt.. arra írtam, hogy egy átlagos háztartás, milyen eszközökkel tudna előállítani 1 Kw/h át solar cellák felhasználásával.
Az elektronika nagyon olcsó. 1000 ft / db vezérelt panel. + 2 db linear motor.. ami kb 2-3 ezer ft /db.
A software mégolcsóbb....csak hogy ahhoz napi 24 óra állandó hardware felügyelet kell.. ami működteti a programot.
az az 1000 ft egyszeri kiadás az elektronikára gazdaságosabb.. és sokkal sokkal kevesebbet fogyaszt az az egyszerű összehasonlító áramkör.. aminek a kapcsolási rajza még mindig megvan... és bárkinek oda adom aki kéri.
egyébként meg leszarok mindent.. az én ötleteim szarok.. minden ötletemben hemzsegnek a hibák amikbe bele lehet kötni..
épp ezért van az, hogy egyszerűen leszarok mindent.. és azon röhögök, hogy mennyire balfasz az emberiség..
.. én kb 30 év múlva már itt sem vagyok.. meghalok. Azt még kibírom. Addig meg röhögök az embereken.
Aztán meg már ha meghalok.. mindegy, hogy mi van, vagy mi lehetett volna.
-
#193 Kolléga, ha a milliárdjaid utáni adózással lennél elfoglalva, nem az SG-re pakolnád az ötleteket. ;)
Azt az érveléstechnika szabályainak megfelelően elfogadom, hogy te 1000 forintból megoldod a "Napkövető elektronikát", csak mi ipari méretekről beszéltünk, nem? Abban az esetben meg a tengely anyagára nem lesz meg ezer forintból. Ennyi erővel persze, ha izmozmi akarunk, az intenzitásmaximum keresést megoldhatod szoftveresen, és így a négyből három fotodiódád fölösleges. (sőt, az összes, erre lehet használni magát a napelemet is) Azt sem értem, miben érdekel bárkit is a vezérlés (ami különben, ha van visszacsatolás a körben, akkor szabályozás), amikor - elvileg? - mindketten tudjuk, hogy a nagyfogyasztó a teljesítményelektronika.
Persze, én rádhagyok mindent, félre ne érts, nekem aztán egy centem sincs az egészben. Előre az első millióig! ;)
Ja, és aktuátor. Nem "motivátor". A motivátor az egy foglalkozás, kábé.
Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2017.03.17. 23:29:32 -
overseer-7 #192 Nem vagy letiltva.. soha nem tiltottalak le..
Nem tudom miért jelzi ezt ki neked. Nem tiltottalak le... csak irasidust próbáltam egyszer.
nem értem miért van ez =(
-
#191 És erre az a válasz, hogy hülyeséget javasolsz...? -
#190 pszichológushoz kéne fordulnod.. azért mert rengeteg elfojtott agressziót látok az írásaidban.
Mondja ez azt, aki ír nekem egy PM-et, hogy munkára kérjen fel, de le vagyok tiltva. Hallod, elmeorvos látott téged...?
Ha megnézzük a leg produktívabb alkotókat a történelemben.. olyan személyek voltak, akik állandóan tévedtek, hibáztak.
Csudaszép, de a hülyeséget előtt kb. 3 perg googleval és középiskolás fizikával cáfolhatsó, hogy nettó hülyeség az ötleted, te meg folyamtosan ilyenen rugózol. Ha ennyire 0 vagy, akkor egy természettudományos fórumon ne akar te semmilyen észt osztani és ne posztolj mindenféle hülye ezoterikus álfilozofikus blődséget, mert csak téged néznek kreténnek.
Azok az emberek alkottak nagyokat a történelemben a tudomány területén akik leszarták a tévedést. a hibákat.
..és tovább küszködtek.
Ezen a pontot már tényleg a kezembe temetem az arcomat. A tudmány területén azok alkottak nagyot, akiknek a középiskolás fizika nem feküdte meg a gyomrát...
Az okosokra. Majd ők jobban tudják. Majd ők megcsinálják..
Akik 3 perc alatt megmondják, hogy az ötleted hülyeség.
Ha mindent a profit szemüvegén keresztül nézünk.. nagyon nagyon kevés olyan dolog van ami lehetséges.
Ez sem igaz. A kérdés az, hogy melyik a legjövedelmezőbb.
és.. ezen a szemüvegen át.. az úttestbe épített hőerőmű is csak naív halucináció marad.
Annál is rosszabb. Fizikai képtelenség.
A fizika törvénye nem tiltják meg, hogy energiát termeljünk az úttestből.
De a profit (illúzió) realitáss.. és a profit szocilógiai hatása miatt (nem versenyképes..nem gazdaságos) az úttestből energiát kivonni.
..
inkább ez az energia kárba vész.. a levegőt melegíti.
csak mert mi úgy döntöttünk, hogy nem szabad ezzel foglalkoznunk, mert nem lehet vele elég sok pénzt termelni.. és inkább égetjük a szenet.. földgázt.. az
A klasszika filológia oldalak odébb vannak...
-
overseer-7 #189 hmm.. ez nagyon furcsa.. pár utalás ami furcsa. Bihari az apám vezetékneve és ő is mérnök. Mizsei János meg a tanárom volt..
ő azt mondta egyszer, hogy én vagy milliárdos leszek egyszer, vagy a börtönben végzem. =)
Egyszer írtam egy tanulmányt, az úgy nevezett napraforgó solar panelről.. ami követi a nap járását, és mindig optimálisan tartja a beesési szöget.
max 1000 ft ból megoldható a nap követő elektronikája. + 2 db linear electric motor.. amiket vezérel az elektronika.
Az elektronika 4 db fényelektromos ellenállásra épül amik egy 4 oldalú kúpra vannak felhelyezve.. amiket az aktív kis fogyasztású elektronika összehasonlít.. 2 db tengelyen.
Ha az adott pár foto ellenállások között eltérést mér az elektronika... akkor bekapcsolja az adott tengelyre irányozott lienáris motivátort.. elektromotort.
Addig vezérli amíg a két fotoellenállás egyensúlyba kerül.. és akkor leállítja a motor kivezérlését.
..ezt az összehasonlítást.. és kivezérlést állandóan működteti.. kb 100 mW al.
Ha kell a kapcsolási rajz elküldhetem neked.
Csak fura, hogy a biharit, és a mizseit említetted... hmm -
#188 Általában csak olvasgatom a topikot, de ezúttal hozzászólnék, reményeim szerint kellőképp kulturáltan. Idéznék tőled:
"Csak ezt még ki kellene találnia valami olyan embernek, akinek van rá pénze és lehetősége is a megvalósításra."
Nem, itt van elcseszve a történet, ezt nem olyan embernek kell "kitalálnia", akinek van rá pénze, hanem olyan embernek, aki némi primitív hőtani zongorázással előtervet képes készíteni és meg tudja győzni a befektetőt, hogy a beruházás rentábilis lesz. Nem a gonosz, ember-ellenes pénzember gáncsolja a törekvést, hanem az, hogy nincs lerakva az asztalra egy mappa, ami műszakilag ezt az elképzelést megalapozná. Ez pedig teljesen rendben van, hogy erre senki nem fog pénzt adni, hiszen amikor kopogtat az ajtódon egy lepukkant ötvenes nő, és egy zseniális befektetéshez kéri, hogy társulj, gondolom, Te is ráb*szod az ajtót, nem?
Úgyhogy az első lépés, hogy felcsapsz egy jegyzetet (ezekből nem kevés nyilvánosan és ingyen elérhető, elég bevésni gúgelbe pl. hogy "Bihari műszaki hőtan") és felépítesz egy primitív modellt, hogy HA az aszfalt valóban kétszáz fokos, akkor hogyan alakulnak a számok. Veszteségekkel, persze.
Nem fognak jól alakulni, de én ennyiben hagyom, hiszen a bizonyítás terhe az állítót terheli. ;)
...aztán, ha jól alakulnának és ellenőrizve is vannak, akkor lehet eltűnődni olyan apróságokon, hogy a.) mi az istentől melegedne kétszáz fokra az aszfalt úgy, hogy ráadásul alatta a csövezés tulajdonképpen aktív hűtést folytat, vagy mondjuk b.) mit művel ez a kétszáz fok egy egységsugarú gépjármű-abronccsal. Illetve az ennél konvencionálisabb kérdések, ugye, hogy ki és mennyiből fogja ezt rendben tartani, vagy mi fogja pótolni a kieső kapacitást télen. Meg tavasszal. Meg ősszel. Meg nyáron, ha esik. Esetleg, ha javítani kell a burkolatot, az mennyibe' fáj, egyáltalán, mennyit bírna egy ilyen út.
Még időben érdemes feldobni ezeket a kérdéseket, mert amint a papírra rákerül a neved, azzal nem csak a zsé jön, hanem a perelhetőség is.
Más,
az energiaéhség valóban egy valid probléma lehet, de ugyanazért necces a felvetésed, amiért a "napraforgó-napelem" is, ha működne is, kiönti az ablakon a vízzel együtt a gyereket is. Mizsei prof. mondta kábé erre, hogy háztetőből nincs hiány. Azt már én fűzöm hozzá, hogy baromság mind telepítésében, mind karbantartásában marhadrága szabályozást és mechanikát alárakni egy mezei napelemnek, ha annyi pénzből hatszor annyit fel tudsz dobni a tetőre. A beesési szög nem lesz ideális, boo-f*cking-hoo, csak az áram olcsó(bb). De az úgy nem jó, ugye, mert nincs alárakva a parasztvakítás.
Ugyanez az úttal is, mint energiatermelő médiummal. Lehet ilyesmit megvalósítani? Nem hiszem, de tegyük fel, hogy igen. Minek? Ha eldobsz egy követ tetszőleges irányba, jó eséllyel olyan dolgot találsz el, amit ésszerűbb felhasználni energiatermelésre.
Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2017.03.17. 22:38:12 -
overseer-7 #187 Annak ellenére, hogy ennyire ellenszenves vagy számomra..
..és hogy irracionálisan ..nagyon bántó vagy.. (talán azért mert valamiféle régi sérelmeket, traumák hatásait próbálsz kompenzálni)..
ezek ellenére, az egyik legintelligensebb embernek tartalak itt az Sg én.. azok között akiket ismerek.. akik rendszeresen írnak a tudományosba.
Persze, hogy adok a véleményedre.. egyet is szoktam veled érteni.
ez a 200 C fok .. meg hogy olcsón, hatásosan lehet energiát termelni.. előzetes.. gyors beírás volt.
Bizonyára túlzás.. De MUSZÁJ túlozni.. mert az a lomha buta emberiség nem reagál..
a világ gyorsan változik.. az a helyzet,hogy most kell lereagálni azt a problémát ami majd 50-100 év múlva fogja pánikba.. háborúba kergetni a gyerekeinket.
Ha most nem épülnek olyan koncepció erőművek.. amik ma még nem versenyképesek a piacon.. a jövőben már csak késő bánat lesz a hasonló próbálkozás.
Látod te is milyen hülye az emberiség.
Leépítik az atom erőműveket.. azzal az indokkal, hogy veszélyes.. meg környezetszennyező.
Megvonják a pénzt..
miközben az energiaigény tovább növekedik.. amik a produktorok atom helyett szennyező.. szén, gáz, olaj fosszílis úton állítanak elő.
és mi van ha (majd) tévedsz?.. mi van ha mondjuk a jövőben valamikor majd már nagyon fontos lenne, hogy minden lehetséges felületről megújuló energiát nyerjünk.. -
Irasidus #186 Nincs egyedül, csak Te nem veszed észre magadat. Mi meg rengeteg fájdalmas butaságot, és magyartalanságot látunk a te írásaidban. Iskolába kellene járnod.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.17. 21:35:14 -
overseer-7 #185 pszichológushoz kéne fordulnod.. azért mert rengeteg elfojtott agressziót látok az írásaidban.
Én nem személyeskedek veled.. te meg degradálod a másik embert...
Az nem baj, hogy kritizálsz.. de ne a személyemet támadd..
Ezzel a viselkedési mintával csak az az baj, hogy a támadott személy sértve érzi magát.. ami elmúlik.
De ami el nem múlik az az, hogy tudat alatt rögzül az a szokás, hogy inkább az ember passzív marad.. és inkább ha lehet, menekül a konfrontációtól.. a megmérettetéstől, a kritikától. Ami nagyon nagy gátja az emberi gondolkodásnak.. új dolgok kigondolásának.. és végső soron az emberiség előre haladásának.
Ha megnézzük a leg produktívabb alkotókat a történelemben.. olyan személyek voltak, akik állandóan tévedtek, hibáztak.
Ezt akkor lehet belátni, ha mélyen beleássuk magunkat a tudománytörténetbe és a pszichológiába.
Csak az nem hibázik aki nem is próbálkozik.
Azok az emberek alkottak nagyokat a történelemben a tudomány területén akik leszarták a tévedést. a hibákat.
..és tovább küszködtek.
Én nem vagyok ilyen.. én inkább leszarom az egészet.. ráhagyom valaki másra.
Az okosokra. Majd ők jobban tudják. Majd ők megcsinálják..
..
De.. miközben pontosan tudom, hogy az okosabb.. szellemi réteg is tehetetlen.. vagy le se szarja.
Vagy pedig nagyon lefoglalja őket a vagyonosodás.
Ha mindent a profit szemüvegén keresztül nézünk.. nagyon nagyon kevés olyan dolog van ami lehetséges.
és.. ezen a szemüvegen át.. az úttestbe épített hőerőmű is csak naív halucináció marad.
A fizika törvénye nem tiltják meg, hogy energiát termeljünk az úttestből.
De a profit (illúzió) realitáss.. és a profit szocilógiai hatása miatt (nem versenyképes..nem gazdaságos) az úttestből energiát kivonni.
..
inkább ez az energia kárba vész.. a levegőt melegíti.
csak mert mi úgy döntöttünk, hogy nem szabad ezzel foglalkoznunk, mert nem lehet vele elég sok pénzt termelni.. és inkább égetjük a szenet.. földgázt.. az olajat..
-
#184 Azzal járnánk jó, ha az SG-t hagynád a fenébe. A HT, űrkutatás és más topikokban is menetrendszerűen akasztasz ki embereket a hülyeségeddel, amit csak erőltetsz és erőltetsz... -
overseer-7 #183 mondom.. te győztél.. hagyom a francba az egészet.
én többet nem is gondolok erre.. szót nem érdemel tőlem az egész ügy innentől fogva
én a saját üzletemmel foglalkozok inkább.. azon agyalok éjjel nappal hogy kitaláljak újabb és újabb dolgokat, amivel pénzt tudok kivonni a piacból a magam számára..
és persze azon, hogy a versenytársaimat valahogyan lenyomjam.. mert ők olcsóbbá teszik azt a szolgáltatást amivel foglalkozok.. minél kisebb a verseny.. annál magasabbak lehetnek az árak.. és annál nagyobb a bevételem.
Ez a FONTOS.. mint minden embernek ez a fontos.. és minden ember valamiképpen ezzel foglakozik.. akkor is ha nincs tudatában.
én többet a nap energia szarokkal nem foglalkozok.. úgy sincs értelme.. mert az egész úgy szar ahogy van.. nem versenyképes.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.17. 19:59:46 -
#182 És ilyen magukat képzettnek gondoló emberek szavazzanak Paksról...? Ja, baszod...
Mi a következő? Az agysebész munkamódszeréről népszavazás dönt majd...? -
#181 De, 3 perc számítás megmondani az egészet, a baj az, hogy ennyire0 vagy.
A víz elméleti felmelegítése és elforralásának szükséges teljesítmény idényére felírsz egy kibaszott lineáris egyeneletet.
Aztán felírsz egy másikat 100% hatásfok és 0 veszteség mellett, hogy 1 nm-re esik 1 kW nyáros délben kis hazánkban.
Aztán megnézed a metszetet és sírvafakasz a tömegáramon ls azt, hogy abból a kinyerhető villamos teljesítmény mekkkora.
Az egész forralás és melegítés felső határa is ki van jelölve, a felszín hőmérséklete, de ezt csak embertelenül nagy hővcserélőnél éred el.
Már ilyen szintű számoláshnál elhasal a rendszer. Ez erős túlzással KÖZÉPISKOLÁS FIZIKA te szerencsétlen. Tudod c*m*dt meg forráshő és aztán a gőz melegítése.
Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor kussooljál már a vérbe okoskodás helyett...
Bazdmeg nézd már meg, hogy otthon a 2kW-os vízmelegítő percek alatt nem forral fel 1 liter vizet, ami nem 1 m2-re, de kb. ennek 3-4%-ba tol 2kW teljesítményt.
Menthetetlenül ostoba és idelista vagy.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.17. 19:54:32 -
overseer-7 #180 nem a versenyképes nyereségességet tartottam szem előtt.
Ha a profit a fő szempont.. nem szoltam egy szót sem..
ha profitot akarok termelni az energia iparban.. ezer szám építenék szénerőműveket.. és olcsó külszíni fejtőkből szállítanám a fekete kokszot..
Azzal fűteném a turbinákat. nem ilyen megújuló energiás szarokban gondolkodnék.
-
overseer-7 #179 ezt a 200 fokot hasra ütés szerűen mondtam be..
nem tudhatom, hogy mennyit lehetne elérni.. nem aszfaltoztam még.
nem tudom mennyi lehet úgy, hogy a hővezető réteg felső rétegét infrablokkoló réteggel vonjuk be.. miközben alulról le hő-szigetelőzzük..
De ha már melegebben lehet tartani a napfénnyel mint mondjuk a környezet levegő hőmérséklete.. vagy mondjuk mint a karsztvíz hőmérséklete.. ami kb 10 C fok körül van télen nyáron.. Akkor abból már energiát lehet kivonni..
azt gondos számolás után lehetne megmondani, hogy mennyi kilowatt.. mennyi bekerülési költségen.
Azt meg még te sem tudod megmondani 5 perc alatt.
Ahhoz egy ember kevés lenne.. mert nagyon sok tényezős dolog.
-
#178 Melyik részét nem értetted annak, hogy a gőparaméterek az iparban, hol kezdődnek és hogy miért...? -
#177 Kisapám ÉN vagyok az az oksabb, aki jobban tudja. Abból élek, hogy ilyen dolgokat tudok.
A gondolkozás nem bűn, de a hülyeséghez ragaszkodás az. Esetleg nézzed már meg, hogy hány ezer m2 tükrör kell ahhoz, hogy néhány tucat m2-en és a mögötte levő anyagot 400-500 fokon tartsad. Megvan az arány? Akkor ebből hogyan sakkoztad ki azt a faszágot, hogy 200 fokos az aszfalt..? Nyár közepén sem annyi, mezitláb gyors léptekkel lehet rata sétálni. Otthon tedd rá a kezed a 200 fokos főzőlapra és érzed a különbséged.
Mi a faszért kéne az utat energiatermelésre használni, mikor van más....?
Az meg miért jó, hogy egyik fasz és hülye módszer a másikhoz méred?
Ember neked nagyon komoly személyiségi problémáid vannak. Anno írtál egy PM-et nekem azt hogyan válaszoljak, mikor le vagyok tiltva...
Jó lenne befejzni már az ámokfutást... -
fonak #176 Vannak nálad okosabb emberek is (nem magamra gondolok), akik nem 5 percet gondolkodtak ezeken, esetleg ez nem jut eszedbe? :)
Persze semmi baj a lelkes amatőrökkel, próbálkozzanak csak, bár sokszor az lesz a vége, mint az a (hozzám hasonlóan) villamos üzemmérnök végzettségű bácsi, aki "nagyrotormotor"-t épített, kétségtelenül megsüvegelendő kézi ügyességgel, csak hát kétséges a motorjának az értelme. Az kevés, hogy forog :) Ő ugyan váltig állítja, hogy csodálatos jellemzői vannak a gépnek, csak hát nem túl meggyőző. Kétszáz évvel ezelőtt szabadalmaztattak már hasonló szerkezetet, de ő szerinte eredeti ötlet. Mondjuk ha nem vagyok végtelenül jóindulatú, akkor balekot kereső lehúzási kísérletnek mondanám. -
overseer-7 #175 nézd.. mindenhonnan ki lehet termelni valamekkora hatásfokkal villamos energiát.. ahol két munkaközeg között hőkülönbség van..
tehát.. ha mondjuk 70 C fokos az aszfalt.. de az árnyékban lévő levegő hőmérséklete 30 C fok.. akkor a két közeg között lévő hőerőgép kinetikus energiát nyer.. ezt a mozgási energiát egy generátorral elektromos teljesítménnyé lehet alakítani.
-
overseer-7 #174 tudod mit.. hagyom a francba az egészet.
majd az okosok jobban tudják.. majd ők megoldják az egész energia problémát.. majd ők kitalálják.. Te.. meg a hozzád hasonlók mindent jobban tudnak..
csak éppen egyetlen elméleti ötletük sincs..amit kipróbálhatnának.
de mindenki mást lehülyéznek.. aki gondolkozik 5 percet az már hülye
én ezt az egészet arra találtam ki, hogy energiatermelés + út
a szerves rankine körfolyamatot még mindig olcsóbbnak és nagyobb hatásfokúnak gondolom mintha az útfelületeket beburkolnánk drága solar panelekkel.. amik szart sem érnek onnantól fogva, hogy rámegy egy autó és bevonja a por meg a kosz.
-
fonak #173 OK, de ez tükrös, én arra a cuccra gondoltam, ami a háztetőkön szokott lenni, vagyis egy sima radiátor amit a nap melegít. -
#172 Az utolsó mondatod krténséged vegytiszta jele. Azért, mert valaki nem ért egyet műszaki és tudományos sületlenésséggel az ne dobálózzon olyan erős kifejezésekkel, hogy korlátolt tömeg meg egyéb faszságok, mert még elzavarom a jó büdös francba.
A gőzciklusok gazdaságossági életképessége valahol 80 bar és 450 fok táján kezdődik, a biomassza erőművekből a leszarabbak üzemelnek itt. És azok is csak úgy érik meg, hogy támogatott 30 Ft feletti áram árral, tehát piaci alapon nem.
Akkor a te hülye ötleted szerinted hol van ezen a skálán? Lófasz a teljesítménysűrésge arról nem is beszélve, hogy a természettudományos peremfeltétele nincs meg, mert nem melegszik fel az aszfalt 200 fokra és a hővezetésről a jelek szerint nem is hallottál.
Ha ennyire 0 vagy, akkor kérlek ne akard már osztani az észt és végképp ne szóljál be annak, aki ért is a témához.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.17. 19:03:50 -
overseer-7 #171 ez csak egy elméleti konstrukció..
úgy gondolom, hogy TALÁN.. elérhető a 200 c fok.
De az sem gond, ha kevesebb.. az a fontos, hogy hőenergiát tudjunk kinyerni az aszfaltból..
Ha kevesebb mint 200 C.még akkor is lehetne használni szerves munkaközeget..
nézz utána a szerves rankine körfolyamatnak, ahol már szobahőmérsékletből is energiát lehet kivonni.
A körfolyamat adott.. a szén erőművek is ezt használják. Nagy a tapasztalat mögötte, és már a csúcsra van járatva..optimalizálva a ciklus.
Azt kellene megoldani, hogy minél olcsóbban, minél nagyobb villamos energiát előállítani / négyzetméter.
nyilván való, hogy 100% hő/elektromos átalakítás nem lehetséges.
De annyit szerintem megérne a koncepció, hogy letesztelje egy labor a gyakorlatban..
elméletileg működőképes lehet.. a gyakorlatban meg nem tudhatjuk.. lehet, hogy sok sok megawattot lehetne így termelni.. olcsón ha pár kilométer útburkolatot átalakítana egy tehetős vállalkozó.
Az államok, kormányok nem járatosan nagyon az innovációban.. noha azoknak lenne rá lehetőségük.. de ők még az 1 teszt négyzetméteres kísérletet is visszautasítanák élből..
mert nincs víziójuk.. nincs fantáziájuk.
A kormány ..állam is emberekből áll.. akiknek az a fontos, hogy a munkájukat elvégezzék.. és a családjuk, vagy valami más ember közeli dolog van a szemük előtt. nem a világ megmentése energia téren..
Nem mintha én jobb lennék.. de nekem legalább vannak vízióim.. vannak ötleteim.
A legtöbb embernek nemhogy ötletei.. de még véleménye sincsen.
és ezt úgy mondom, hogy én egy nagyon buta ember vagyok....
vannak nálam sokkal okosabbak.. sokkal nagyobb és használhatóbb ötletekkel.. és még azok sem érdekelnek senkit.. max csak írnak róla a médiában és el van felejtve..
így megy szépen tönkre a bolygó és a társadalom.
De akkor majd ne ugasson senki, hogy nem akarta senki jobbá tenni a világot..
De igenis. csak,hogy éppen a kicsinyes, korlátolt tömeg megakadályozta az intelligens kreatív kisebbséget a cselekvésben.
Ez van.. -
#170 Valahol csodálatos, hogy nem látod. A lenti több ezer tükör tud előállíani 500 fok körüli hőmérsékletet, de te meg behaluzod azt, hogy az egész aszfalt 200 fokos, mikor még a felszíne sem az. Apám... -
#169 Élből látszik rajta, hogy hülység a rendszer már csak azért is, mert az aszfalt nincs 200 fokos semmilyen vastagságban. Jó lenne bejefezni ezt az álmodozást topik szerte, mert nagyon irritáló. -
overseer-7 #168 napkollektoros erőművek Bizony hogy vannak..
nézz utána jobban.
itt bizony nem a drága solar panelekkel termelnek áramot.. ez egy kollektoros rendszer