Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • PrasCo
  #188
  Általában csak olvasgatom a topikot, de ezúttal hozzászólnék, reményeim szerint kellőképp kulturáltan. Idéznék tőled:

  "Csak ezt még ki kellene találnia valami olyan embernek, akinek van rá pénze és lehetősége is a megvalósításra."
  Nem, itt van elcseszve a történet, ezt nem olyan embernek kell "kitalálnia", akinek van rá pénze, hanem olyan embernek, aki némi primitív hőtani zongorázással előtervet képes készíteni és meg tudja győzni a befektetőt, hogy a beruházás rentábilis lesz. Nem a gonosz, ember-ellenes pénzember gáncsolja a törekvést, hanem az, hogy nincs lerakva az asztalra egy mappa, ami műszakilag ezt az elképzelést megalapozná. Ez pedig teljesen rendben van, hogy erre senki nem fog pénzt adni, hiszen amikor kopogtat az ajtódon egy lepukkant ötvenes nő, és egy zseniális befektetéshez kéri, hogy társulj, gondolom, Te is ráb*szod az ajtót, nem?
  Úgyhogy az első lépés, hogy felcsapsz egy jegyzetet (ezekből nem kevés nyilvánosan és ingyen elérhető, elég bevésni gúgelbe pl. hogy "Bihari műszaki hőtan") és felépítesz egy primitív modellt, hogy HA az aszfalt valóban kétszáz fokos, akkor hogyan alakulnak a számok. Veszteségekkel, persze.
  Nem fognak jól alakulni, de én ennyiben hagyom, hiszen a bizonyítás terhe az állítót terheli. ;)

  ...aztán, ha jól alakulnának és ellenőrizve is vannak, akkor lehet eltűnődni olyan apróságokon, hogy a.) mi az istentől melegedne kétszáz fokra az aszfalt úgy, hogy ráadásul alatta a csövezés tulajdonképpen aktív hűtést folytat, vagy mondjuk b.) mit művel ez a kétszáz fok egy egységsugarú gépjármű-abronccsal. Illetve az ennél konvencionálisabb kérdések, ugye, hogy ki és mennyiből fogja ezt rendben tartani, vagy mi fogja pótolni a kieső kapacitást télen. Meg tavasszal. Meg ősszel. Meg nyáron, ha esik. Esetleg, ha javítani kell a burkolatot, az mennyibe' fáj, egyáltalán, mennyit bírna egy ilyen út.
  Még időben érdemes feldobni ezeket a kérdéseket, mert amint a papírra rákerül a neved, azzal nem csak a zsé jön, hanem a perelhetőség is.

  Más,
  az energiaéhség valóban egy valid probléma lehet, de ugyanazért necces a felvetésed, amiért a "napraforgó-napelem" is, ha működne is, kiönti az ablakon a vízzel együtt a gyereket is. Mizsei prof. mondta kábé erre, hogy háztetőből nincs hiány. Azt már én fűzöm hozzá, hogy baromság mind telepítésében, mind karbantartásában marhadrága szabályozást és mechanikát alárakni egy mezei napelemnek, ha annyi pénzből hatszor annyit fel tudsz dobni a tetőre. A beesési szög nem lesz ideális, boo-f*cking-hoo, csak az áram olcsó(bb). De az úgy nem jó, ugye, mert nincs alárakva a parasztvakítás.
  Ugyanez az úttal is, mint energiatermelő médiummal. Lehet ilyesmit megvalósítani? Nem hiszem, de tegyük fel, hogy igen. Minek? Ha eldobsz egy követ tetszőleges irányba, jó eséllyel olyan dolgot találsz el, amit ésszerűbb felhasználni energiatermelésre.
  Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2017.03.17. 22:38:12