1634
Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
-
sanyicks #47 Azért nem mert most felületre mennek... kisebb elem, kisebb felüleet. Ezért lenne jobb a koncentrált. Egy kis kocka, és parabolatükörrel rákoncentrálni. Kisebb méretű elem ugyanakkora teljesítményt hoz össze mint egy több méternyi sok elemből álló panel. -
#46 Ne haragudj, ezt nem értem. Miért ne tudnának kisebb napelemet gyártani? Én pl. (ha jól emlékszem; arányaiban biztosan ekörüli) 2,5 collos n-szennyezett Si-szeletből pancsoltam, amikor tanultam. Maga a chip éppen azért "filléres", mert pár százat ráraknak egy szeletre, ezt egy napelem-celláról nem lehet elmondani, a gyártástechnológia azonossága is csak részben áll, elvégre egy chipre - legjobb tudomásom szerint - nem növesztenek rá indukciós kemencében oxidréteget, azt nem marják piramisszerkezetűre, nem fémezik fel aluval (kvázi vákuumban) stb. Hidd el, ha megvan a Si-szeleted, az még csak a kezdet - anyagiakban is... Kísérleteznek a fénykoncentrációval, persze, de erre az az - egyébként elég meggyőző - érv a közkeletű, hogy nem háztetőből van hiány. -
sanyicks #45 Ilyesmi félévente van. A legutóbbi pl az volt, hogy hőtűrő nagy hatásfokú néhány cm2-es napelemeket csinálnak amire koncentrált fényt kell nyomni.
(merthogy a napelemeket ugyanúgy gyártják mint a chipeket, és a chipeknél az ár legnagyobb tényezője, hogy egy fix méretű waferből hány darab chipet lehet kihozni. Ezért mennek lefelé a gyártástechnológiával, mert a gyártásnál a wafer az ami pénzbe kerül, hogy abból chipet csináljanak az filléres.
És ugye a napelemek most nagyfelületűek, ami miatt nem tudnak kisebb elemeket gyártani, viszont kisebb felületre koncentrálva jóval olcsóbb lehetne... persze nem lehet kapni ilyet sem. -
#44 Elkészült a 56Wp-s 80x80cm panel kerete. Túl nagy nehézkes vele dolgozni. Azt hiszem a következő 36*1,8Wp-s panelba 3 sorban 12 cellát fogok majd rakni, 60*110cm-es keret szerintem kezelhetőbb lesz.
-
#43 Akkor most kell napelemgyár részvényeket venni. -
#42 Friss bejegyzés a napelemek helyzetéről -
#41 Kiskerben voltam, maszek üvegesnél. Megnéztem a kommersz panelek paraméterét, ott 3,2mm edzet üveget használnak. Minél vastagabb annál nehezebb és szerintem a fényátnemeresztő képessége is csökken. Lehet hogy a végén 6-os üveg lesz belőle. A 4mm-est ablakokba használják úgyhogy talán kibír egy jégesőt. Állítólag a szekrények polcaihoz is edzett üveget használnak, még körül nézek hogy kb. milyen árban vannak a bútorgyártóknál. -
#40 Nagykernél voltál? Én dolgoztam üveges műhelyben,és meg kell mondjam a műhely/kisker ár amit az emberek is ismernek jóval drágább mintha nagykerben vennéd meg.(van ahol magán személyeket is kiszolgálnak) Példának mondjuk egy 3as üveg négyzetmétere kiskerben/üvegesnél 4200.- addig nagykerben ez 1500.- sincs. Persze vehetjük veszélyességi "pótléknak" is az árkülönbözetet...elég veszélyes és kényes szakma ez.
Visszatérve a projektedre...én az edzett üveget nem ajánlanám amúgy sem.Nem csak mert drága,de amint eléri a sérülési határt szétrobban.Emberi sérülés miatt persze, ez jó lenne...de ha a tetőn kell védeni a napelemeket akkor jobb választás egy vastagabb 5-6os üveg.(ez ugye csak megreped)Asztalokra szoktak 6-7-8as üveget kérni. -
#39 Végül 4mm 80x80cm ablaküveget vettem 7,50 euróért.
Így a prototípus költségei:
Teljesítmény 16*3,5W - 16*(0,5V*7A) - 56Wp (ezek még a 20-as csomagolásból maradtak amit a modellnél is használtam)
Napelem : 0,78EUR/Wp ( későbbiekben 1,8Wp-os modulokat fogom használni amit 0,54EUR/Wp áron vásároltam csak még nem jöttek meg)
Üveg 4mm 80x80cm : 7,5EUR - 0,14EUR/Wp (Edzett üveg 0,36EUR/Wp )
300w grid tie inverter, 14v-28V/240V ac, 0,25EUR/W (még ez sem érkezett meg)
ALU L profil a keretnek, huzalozás,10A-os dióda, szilikon, PVC lap a hátuljára még mindig ingyenes hulladék
tehát jelenleg 0,78 + 0,14 +0,25 = 1,17EUR/Wp -s költségeknél tartok.
Talán a későbbiekben lessz ebből 1EUR/Wp . -
#38 Ma voltam az üvegesnél és annyira meglepett hogy köpni-nyelni nem tudtam. Venni akartam egy 80x80cm 4mm-es edzett üveget a panelhez erre azt mondja hogy 20 Euró. A 36 darab napelem ára 30 euró, ne akarja azt mondani hogy az üveg majdnem drágább mint a napelem. Azt hiszem maradok a sima ablaküvegnél. -
#37 Bypasst akkor érdemes használni mikor sok paneled van és a panelok közé teszed. Ha az egyik valamilyen oknál fogva nem termel annyit mint a többi akkor nem kell az arámnak átmenni a gyengébb panelen hanem átengedi a dióda, hogy miért gyengébb annak lehet több oka, ráfúj a szél valami szennyeződést, árnyékot vet valami a panelre valamilyen időpontban (faág, villanyoszlop, szomszéd ház ). Itt le van írva a működési elv.
Blokkoló van az inverterben de biztonság kedvéért minden panelba tesznek a gyártáskor mert akkor még nem biztos hogy inverterre fogod kötni, de ki lehet spórolni nem mintha nagy értéke lenne a teljesítmény veszteség is max. 1-2% ha van a panelban. -
#36 Igen Schottky, kimaradt egy betű. -
polarka #35 Scotty = Schottky? -
sanyicks #34 Ezt a bypass diódát nem értem... azért egy otthoni napelem nem akkora hogy az egyik részét süti a nap, a másikat meg nem :)
blokkoló dióda meg szerintem az inverterben is kell hogy legyen. -
Ugyan úgy lehet mint akkumulátorokat, szériában a feszültség adódik össze, párhuzamosan pedig az áramerősség
Diódát napelemeknél két funkcióra használnak, blokkoló és bypass, hogy melyiknek mi a funkciója itt olvashatsz róla.
Hali DEVI, hát nyáron kimaradtál :) -
#32 off
szeva Duch téged is rég láttalak :) -
sanyicks #31 Hogy lehet termelőt párhuzamosan kötni? Valahogy ilyet csak fogyasztónál sikerül felidézni, és a szimulátorok is rögtön sírnak ellenállás nélküli áramforrás hurok miatt, ha megpróbálom.
A dióda minek? Az hogy véd? -
#30 Kötve hiszem, hogy az alkatrészek nagyon örülnének annak a víznek, ami a hidrogén elégésével keletkezik. -
#29 A panelok amiket vásárolok azok multikristályos
6"x6" 0.5V, 7.5A, ~3.7-4W
3"x6" 0.5V, 3.7A, ~1.8-1.9W
ezek jönnek ki legolcsóbban ár/teljesítmény szempontjából
Védelemnek 10A,40V-os Scotty diódát fogok használni, a 14W-os modellben csak 1A-os sima dióda van. -
#28 Azért választottam a 14-28V-osat mert kezdetben csak 3 darab 18V-os 60Wp-es panellal kezdenék párhuzamosan kötve, a 28-52V-os kb. 35%-al drágább és sorosan kellene kötni a paneleket ami problémákat okozhat ha az egyik árnyékba kerül vagy megsérül/elromlik. Ha beválik akkor vennék még egy Ilyen 1200W-osat ami kb. 250 Euróba kerül. Ez kicsit jobb 0.2EUR/W árban van. -
sanyicks #27 link
az eon az eladási ár 85%-át írja, és normál személyként max 5kw-os teljesítményt.
Ez nem is lenne rossz, csak a vége, hogy xy hatósági engedélyek, gondolom mindenbe belekötnek, abba is amihez közük sincs, és csak zsebpénzért adják ki az engedélyt a korrupt férgek, úgy ahogy minden működik magyarországon... -
sanyicks #26 Igen ilyesmi a probléma az, hogy SOHA nem fognak tömeggyártani, saccra úgy 5 éve mindig a következő évben "kezdik" és így is nyerészkedni akarnak, ugyanis egy stirling motor előállítási költsége még a 100$-t sem éri el, hiszen egy 200 éves technológia, egy csővel egy dugattyúval és benne gázzal...
Az inverter leég ha túlfeszt kap? Nem valami bíztató, már mindenben van túlfesz védelem. Ez a 14-28v tartomány is kicsit szűk.
Bár nem értek a napelemekhez, 14v mellé általában hány A jár?
Miért nem mész kicsit följebb a fesszel? -
#25 Még egy kérdés R0zs0máK. Magyarországon mennyiért veszi meg a szolgáltató az visszatáplált áramot ? -
#24 Erről beszélek. Egy dologba köthetnek bele az pedig az inverter, de ha egy inverter CE ceritfikát abba szerintem nehéz belekötni az EU-ban. Ezt megbeszéltük , R0zs0máK koszi az infót :). -
#23 De, nálunk is tele van otthon a tető napelemmel és engedélyezik a visszatáplálást...visszafelé "forgó" digitális villanyóra is létezik hozzá :DD -
#22 Gondolom erre gondolsz :)
Solar Stirling
Nekem is van egy elkezdett prototípusom egy 90cm-s parabolához. A fókuszpontban majd peltier cellákat használok, igaz csak 5% a hatásfokuk de sokkal olcsóbbak mint a Stirling motor (egyenlőre).
A kis jószág ami a videóban van 25000$-os már kereskedelmi forgalomban van, azt ígéri a gyártó hogy ha beindul az automatizált gyártás akkor lemehet 5000$-ra. Várjuk meg a kínai utánzatokat :).
Ami a napelemeket illeti, igen neked kell táblára rakni és forrasztani, de így a töredékébe kerül a hagyományos kereskedelmi verziónak. Csak arra kell ügyelni hogy vízálló legyen és az üveg kibírjon egy nagyobb jégesőt.
Az inverterek bizonyos tartományban működnek. Az a 14v-28v dc to 240v ac inverter amiről írtam az elején 14-28V bemeneti feszültségnél táplál vissza a hálózatba, ha kevesebb egyszerűen lekapcsol ha több akkor meg leég :).
A normál tábláimban majd 36 cella lesz ami 18V, ha 14V (éjjel, borús idő) alá megy a feszültség akkor nem fog visszatáplálni a hálózatba.
-
#21 amihez nem ért valaki minek dumál bele?
beslattyogsz a szolgáltatódhoz az ad egy visszafelé pörgő órát és annyit termelsz vissza amennyit bírsz vagy semmit.
napelem nem éri meg, KIVÉTEL hogy eu támogatással akár 60% kifizetgik helyetted. de még ha nem is lenne így, 10 évben gondolkodva még úgyis megérné.
kezdem megérteni miért vagyunk a 10millió szövkapitány országa...mindenki ért mindenhez, és még nem is restelli ezt megosztani másokkal. reméljük minél több hozzá nem értő jön be és hiszi el a fals infókat. -
sanyicks #20 Én is gondolxtam sok ilyen "ingyen" energiás cuccon.
A legéletképesebbnek jelenleg a stirling motoros generátor tűnik parabolatükörrel (30%-os hatásfokkal), és megépíthető is lenne, egy dolog kivételével... a stirling motor ugye egy dugattyúból áll... hogy tudsz tartós tömítést csinálni a dugattyúra ami kw-os teljesítményeket elbír? Persze gyártani egyszerű lenne, hiszen az autóknál ugye nem 1 hengert tömítenek, és nagyobb teljesítményűek is... csak senki sem gyártja gondolom nem kell magyaráznom miért...
Szélturbina a legegyszerűbben összerakható cucc (faragsz fából lapátokat, kukázol egy villanymotort valahonnan), csakhogy a szél az szerintem magyarország nagy részén kevésbé menő mint a nap...
Viszont a napelemek, meg gyenge hatásfokúak, és drágák, legalább is amiket én találtam.
Ez a 0,5 eur/wattos cucc már tűrhetőnek tűnik, de ez most hogy?
Külön napcellánként kell venni, és neked kell táblára rakni, összekötögetni a kábeleket, és ilyesmik?
Amúgy én az elektronika részével is ismerkedek, de egyszerűen nem értem hogy lehet kiszámíthatatlanul változó feszültséget (mert gondolom a napelemen kijövő fesz változik a napsütéstől függően) fix feszültségre (mondjuk 230 v ac) konvertálni.
Azt tudom hogy lehet fix bemeneti feszt tetszőleges kimenetre konvertálni, de váltózót nem.
-
#19 Pont ezért nyitottam ezt a topikot hogy aki hasonló projekten agyal az ossza meg a tapasztalatait.
Én csak most kezdtem komolyabban a témával foglalkozni, eddig csak hobbi szinten érdekelt.
A 1,9kWp-s rendszer havonta átlag 165kWh termel, egy évre ~2000kWh.
Ha össze tudnék hozni egy 1EUR/Wp-s rendszert azt mar sikernek könyvelném el. A te 0,18Eur-s költségeddel ez 5,5 év megterülési idő ha piaci áron venné meg az elektromos művek. De ennek a zöld bónuszos dolognak nálatok is kell léteznie mert ez EU-s direktíva. -
atomkrumpli #18 6200 EUR = 1 720 368 HUF
Az eon-nál jelenleg 50 HUF (0,18 euró) 1 kWh (a vezérelt olcsóbb) tehát kb. 34420 kWh amit megvehetnél ennyi pénzért.
Havi 300 kWh átlag fogyasztással számolva kb. 9 év múlva megtérülne végre és akkor már veheted is az új akkukat :-(
Nem tudom milyen bónuszt adnak Magyarországon a felvásárláskor, de ki van csukva hogy 0,430 €/kWh fizetnének ezért.
Papíron lehet hogy engedélyezik, de a valóságban bele fognak kötni fűbe fába hogy miért nem jó a te rendszered, veszélyes a hálózatra és amúgy is meg kell venned egy spec. kütyűt amit csak ők árulnak majd arany áron ...stb. itthon ez nem fog menni. -
#17 Ez a 14Wp-s modell nekem 8,5EUR-ba került.
Azt hozz8 kell tennem hogy csak a napelemért fizettem.
A 3mm-es ALU lemez amiből a keret van az üveg a szilikon és a PVC lemez ami a hátulja az ingyen hulladék volt :)
-
#16 Megnézném azt a kis átalakítást.
Ha 100kg-nak vesszük a tankot, meg üzemanyagot együtt, akkor benzines kocsival ~1000km-t lehet megtenni, folyékony hidrogénnel ~500km, sűrítettel meg ~50km.
És ugyan úgy környezetszennyező, mint a benzines autó(valamivel vizet kell bontanod).
Ez az "olcsó" napelem viszont jól hangzik, és ha tényleg eléri valaki a 2.5 éves megtérülési időt, akkor teljesen jó. -
#15 Egy meglátás a hidrogéncella és hasonló ötletekhez, drága a tárolás.
A mai világban kis emberként (<20-30kW) a legolcsóbb akkumulátor a hálózatba való visszatáplálás + egy 4-5kWh akkumulátorkapacitás amivel áthidalod a hálózat kiesését. -
#14 Model 4 darab 3,5W(0.5V*7A)-os cellát 4 darabra, 4x4=16 -> 16*0.5V = 8V, 8V*1.75A=14Wp
-
#13 Az e-bay-en sikerült komponenseket találnom.
Fotocella 0,5EUR/W egészen elfogadható
300w grid tie inverter, 14v-28v dc to 220v,230v,240v ac
75EUR(0,25EUR/W), halmozható úgyhogy minden 300W cellának lehet külön invertere.
Egyelőre csináltam egy modellt hogy megtudjam milyen minőségűek a napelemek. Feldaraboltam 4 darab 3,5W(0.5V*7A)-os cellát 4 darabra, 4x4=16 -> 16*0.5V = 8V, 8V*1.75A=14Wp
Novemberi napos időben a szabadban pontosan nap irányban adott (3,5mm-es üveg) volt a keretben 8.2V*0.9A=7.38W .
Most egy nagyobb prototípuson dolgozom ami 80*80cm és 16 darab 0.5V*7.5A -os cellát fog tartalmazni, elméletileg 60Wp kell hogy legyen nyáron.
-
#12 A bevezetőben bemutatott 6200EUR-s 1,9kWp-s rendszer megtérulési ideje 7-8 év.
Ha 30% -ból sikerül összehoznom akkor 2.5 év. -
#11 Én Szlovákiában élek a magyarországi dolgokhoz nem tudok hozzászólni.
Nálunk a 100kW alatti rendszereknek nem kell ceritfikát csak bejelentési kötelezettséged van. Az elektromos művek 15 évig 0,430 €/kWh áron kötelesek megvenni tőled a megújuló energiaforrásból származó áramot. Ha pedig magadnak termelsz akkor 0,374 €/kWh bónuszt fizetnek neked amiért megújulóból váltod ki amit felhasználnál. -
#10 Egy dolgot elfelejtetek. 2020-ra az EU-ban 14%-a az energiatermelésnek megújuló energiaforrásból kell származnia. -
#9 p=peak
Csúcsteljesítmény ideális körülmények között. -
Wolfsnack #8 figyelj, nem csak üzemanyagcellaként lehet hasznosítani, hanem a mai átlagos autókat is kis beavatkozással át lehet állítani hidrogén üzemmódra, marad a belsőégésű motor csak hidrogén robban be, na bumm