Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Én kb 12-13 éves koromban találkoztam a Civ1-gyel, és bizony rengeteget segített a nyelvtanulásban. Találmányok leírását szótárazgattam, próbáltam elolvasni a civilopediát, meg úgy egyébként, mindent elkövettem, hogy értsem, hogy mirõl szól a játék. Kb 8-15 éves korom közt állandóan ott volt a számítógép mellett az angol szótár, salátává használtam.

Úgyhogy egyáltalán nem akkora scifi, amit írsz.

Egyébként meg a honosító mûhelyeket inkább hagyjuk, egy kezemen meg tudom számolni, hány minõségi magyarítást láttam életemben. Talán a Crysis Warhead egész tûrhetõ volt, de az szinkron, egy kicsit nagyobb költségvetéssel, mint egy szöveges magyarítás.

Olyan borzasztóan magyartalan szövegeket és iszonyatos félrefordításokat tudnak elkövetni ezek a magyarítások, hogy az nem mindennapi. Béka segge alatt van a minõség. Az ilyeneket inkább meg se csinálnák...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Maradjunk annyiban attól, hogy +12 kategóriás egy játék az nem jelenti azt, hogy olyan korú játszik vele. A repszimek talán +3 besorolásúak. Ehhez képest a fiatalok nagy része képtelen megtanulni õket.

A Civ az idõsebb korosztály szórakozása. Egy világpremierben érkezõ játékot meg kiadásra elég nehéz lefordítani. Igazság szerint hülyét is kapnék, ha magyar lenne. A kini fórumokon lehetne tippelgetni, hogy akkor mit minek hívnak. Legyen csak angol.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

mondjuk egy-ket apro javitgatast elviselne a jatek, de ezt majd valoszinuleg megoldjak idovel

remelhetoleg a magyaritas is megoldodik ... idovel

addig is jatszunk az idovel :)
Nekem csak egy apro megjegyzesem van a jatekkal kapcsolatban. 12+ kategorias, sok benne a szoveg ... es nem adtak ki hozza hagyaritast?

Engem annyira azert ez csak elmeleti sikon erdekel, hiszen furcsanak tartom ... vagyis inkabb pitianersegnek a jatekforgalmazok szemszogebol, hiszem nem egy honosito muhely mukodik kicsi hazankban ... miert nem lehet egy kicsit aldozni az ilyenre es idejeben felkerni Oket a forditasra?
Amugy egy mai atlagos 12 eves fiataltol elvarhato, hogy ertse a szoveget?
Ilyen apro gondom van csak ... amugy a jatek tok jo a maga nemeben.
DLC = Downloadable Content (Letölthetõ Tartalom)
Molnibalage
Az, hogy egyszerûen kevés van. Ha nem kultúrára gyúrsz, akkor lényegében mindig ugyanazt választod és mindig abból a kevésbõl. Nem látom az alternatívát soha. A IV-ben izony váltogattam a helyzetnek megfelelõen és sokat lamentáltam. Itt nem. A fele semmire sem jó. Pont fordítva látom, mint te. :)

Mi az a DLC?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Majd DLC és kiegészítõ formájában megkapjuk azokat még, valószínûleg. Civilization V: The Power of God, meg Civilization V: Secret Service, azt' majd vehetjük meg jó pénzért.

Azt továbbra sem értem, mi a bajod a policykkel, azért baromira nem mindegy, hogy honorra vagy traditionre készülsz rá az elején, és különbözõ népeknek különbözõ policyk fekszenek jobban.

Szerintem több lehetõség van benne, mint a Civ4-es megoldásban, ott nagyjából minden egyes játékban, minden körülmények közt ugyanazokat a civiceket volt érdemes beválasztani. Ez itt egyáltalán nincs így.

Molnibalage
Lényegében egy BtS szintû patch kellene, a kémkedést / hírszerést szabotázst kellene visszahozni. A vallások terén nagyon vegyesek a vélemények. Szinesítette a játékot, de én nem tartom nélkülözhetetlennek. Konkrétan a IV-ben õrületbe kergetett, hogy állandóan basztattak, hogy "nem egy vallású vagy". Az esetek nagy többségében emiatt sem volt soha államvallásom...

A V-nek a civis rendszere az, ami talán picit gyenge.

Elolvastam a változások listáját, elég ígéretesnek tûnik. Remélem tovább csiszolják és akkor tényleg igen jó game lehet.

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

Molnibalage
Na, elkezdtem 3. játékomat. 5. szint, pangea, hogy a hajózás ne legyen gond. Eddig határozottan kellemes. (A városállamok számt megnöveltem egy pict és + ellenfeleket tettem be.) Most érzem elõször azt, hogy a diplomáciának van értelme.

Úgy volt hogy legkorábban ezen a héten, konkrét idõpont sose volt, nem mertek olyat adni :) De egyetértek veled, pár nap ide-oda mind1 csak legyenek megoldva a súlyosabb problémák (egy része legalább) :)

Úgy tudom múlt héten igérték ennek a hétnek az elejére :)
De ha tovább tart, hát tovább tart, inkább mint hogy szart adjanak ki.

Dolgoznak az elsõ nagyobb patch-en, ami tartalmaz jónéhány AI javítást is, többek közt, elméletileg még a héten ki is jön, elméletileg..

Ezen a fórumon van egy lista a javításokról, épp tegnap frissítették.

dronkZero
Ember ellen kell játszani, azt' akkó' nem unalmas.

Jo kis jatek ez ... csak olyan unalmas, hogy mindenkit legyalulok par kor alatt :)))
Mikor lesz mar valami olyan ellenfel, aki legalabb egy kicsit megdolgoztatna? :DDD
dronkZero
AI ellen már nem igazán beszélhetünk multiról. :P Az semmit nem mond a multi stabilitásáról...

Tegnap este játszottam 2 duelt.
Kicsi térképen úgy tûnik sokkal stabilabb.
Mindkettõt sikerült végigjátszani.

Az egyikbe egyáltalán nem volt vasam, viszont triremekkel folyamatosan piszkáltam, féltem ha fregattal jön végem lesz. Nem is mentem el abba az irányba, inkább rágyúrtam rifleman-ra, és mikor azokkal partraszálltam kilépett.
A másik játékom hamarabb véget ért nem bírta a nyomást a srác, 2 hajót bukott és feladta. De azt is végigklikkeltam AI ellen, és nem fagyott le közbe.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Jeeeeeeeee!^^
Mac tulajoknak jó hír, hogy hamarosan megjelenik! <#smile>

Botond
Szerintem lefagyott a szerverük, én is pont kiütöttem az utolsó humant, már csak egy AI maradt, amikor szétfagyizott az egész...
És még be se lehet tölteni, hogy singplayerbe befejezzem.
Érdekelne, át tudok e törni az új egységekkel, kár érte jó meccs lett volna.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Basszák meg ezt a fost.
Most fagyott ki a játék, 2v2 lett volna.
Igaz hogy egy láma noob volt a csapattársam, de jó területet kaptam, és 2v1-be is ment a harc. Farmoltam tudóst, és lett rifling mikor õk még középkori egységekkel voltak, pont akkor fagyott ki mikor esélyem lett volna kitörni a szorongatott helyzetembõl...

ollie
Igen, de ahhoz is kell Steam.

Amiga
Jó kis beszámoló! :-)

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

Amiga
A babiloni add-on 10 dolcsi...

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

Bocs, így akartam:
Ilyen és példáulitt.
Perszehogy!
Ilyen és például itt: http://cdgalaxis.hu/PC/18095/civilization-5.html
CiV V-ben azért jóval nagyobb az "ereje" a modern egységeknek, a helit talán kicsit el is túlozták, ha jól emlékszem az van a leírásában hogy nem tud várost foglalni, pedig lehet vele, de talán ez is bug :) És ugyan nem próbáltam bunkósbotosokra támadni vele, de hajóknál talán te is tapasztaltad hogy egy fregattot a kis caravellek már szinte meg se tudnak karcolni, pedig az csak egy szintnyi különbség fejlettségben..

Civ 5-bõl van dobozos DVDs verzió, vagy csak steames?

dronkZero
Na, akkor az pont kettõ v kettõ... :P

Mondjuk kontinensesen az már komoly lehet.

Molnibalage
A bátyust szerintem rá tudom majd venni erre. Mi ketten ellenetek. :)

dronkZero
Az szép. Gondolom aki meg a 10 euróval drágább változatot vette, hogy neki legyen exluzíve Babilon, az most veri a fejét a falba. :P

Next Monday (October 25) we will be releasing two sets of add-on content for Civilization V! Try your hand at ruling the world as Nebuchadnezzar II of Babylon, or ride to victory as Genghis Khan of the Mongols!

A mohának mindig a déli oldala fás!

Prince23
Jujj, október 26-án 2 új DLC, az egyikben Dzsingiszkán hadával kell majd hódítanunk, a másik meg valami exkluzív lesz a perzsa uralkodóval, már nem tom mi a neve :D

Kivéve ha eltalálják a rotorlapátokat valami nagy kõvel :D

dronkZero
De épp az elõbb írtam le egy meccset, ami meg nem olyan volt. Egyébként meg azért erõltetjük EZT a fajta mapot (EastVSWest), mert bele akarunk jönni a dologba. Kell azért néhány játék, amíg megfelelõ mennyiségû tapasztalat összegyûlik ahhoz, hogy bármilyen térképbe belevághassunk, de addig is legyen inkább "hazai" pálya. Nem jó dolog szopással tanulni egy játékot, gyõzelmekkel sokkal kellemesebb :) (Bár nem is tanulunk belõle annyit, mint egy vereségbõl)

Másik meg, hogy próbálkozunk ezzel-azzal, népek kombinációja, csodaépítés (mekkora lebaszást kaptam ezért... :P), mekkora sereg kell, stb. Ezt is érdemes kvázi ismerõs terepen tolni.

De játszunk majd más mapot is, nyilván. Majd ha ez már rutin lesz, és 10bõl 10et megnyerünk. Vagy ha megunjuk. De ez olyan, mint egy kontinenses pálya, csak kicsiben, a valódi battleground mapok már tényleg brutálisan primitívek. Elkezded AZONNAL fosni az egységet, aztán aki kb megnyeri az elsõ csatát, az a játékot is.

De itt jön be a harmadik része a dolognak, hogy TÉNYLEG baromi instabil, a lejátszott meccsek egy jó részében engem kibaszkodott asztalra, és a kilépett ellenfelek sem biztos, hogy kiléptek, lehet, hogy õk is fagytak, arról nincs semmi infó. Ilyen körülmények közt én meg nem kezdenék bele nagyobb, hosszabb játékba, majd ráér az peccs után.

Forrais hasonlatot ne szívd mellre, csak basztatlak :P Egyébként nekem a stílusa egyáltalán nem ismerõs, egészen egyedinek találom. Nincsenek Okkultist féle HAHAGHAHAHAHAH!!!!!-k, Saintgerman meg nem képes két sornál többet egyhuzamban leírni, Albertus lenne még gyanús, de õ is kicsit máshogy adta elõ magát. Szerintem egy új õrült talált rá a fórumra, ennyi.

Molnibalage
Karácsony táján el tudok képzelni multit. Addig viszont elvben mást csinálok. Van egy saját projektem, amit már nagyon szeretnék befejezni.

Csak akkor ha jössz velünk játszani<#vigyor3>

Molnibalage
Kettõbõl kettõ multi tök azonos volt az elején. Ismered a francia mondást. Ahol akad kettõ, akad három is. :)

A forrais-s címke különösen fájt. :(
(Õ nem valakinek az álregeje? Nagyon okkult/saintgerman/backuopd/mittonén kicsoda stílusa van.)

dronkZero
Ja, de ne legyél már Forrai... :P :D
Elképzeled hogyan van, aminek túl sok köze nincs a valósághoz, aztán felépítesz rá egy óriási légvárat...

Molnibalage
Az lehet. Viszont véleményem is lehet.

Szerintem te túl keveset játszottál ahhoz, hogy reális képed lehessen errõl az egészrõl.
Elég sok megjegyzésed van a multival kapcsolatban ami egész egyszerûen nem igaz. Had ne soroljam.
Én megértem, hogy jól el vagy szinglibe, de akkor talán nem kéne ennyire karakterisztikus véleményt alkotni a multiról...

dronkZero
Azért nincs, mert nagyobb a térkép, és tovább tart befalni. De neked meg több a városod, amivel darabra több sereget tudsz gyártani, amit ha egy-egy városra koncentrálsz, akkor összességében könnyebb dolgod van.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy hosszabb meccset NEM LEHET végigjátszani, aztán a tököm kezdjen bele egy olyan meccsbe, amire rámegy az összes szabadidõm, azt' a végén még el sem dõl, hogy ki nyert. Nem alternatíva.

Ha összeszedsz még kb 3 embert multira, szerintem mi Uwuval kaphatóak vagyunk nagyobb meccsre is, de akkor elõtte ki kell próbálgatni, hogy mûködik-e a save/load, meg elég konkrétan le kell szervezni a folytatását a félbehagyott meccsnek.

dronkZero
Ja, ha csodákból van a pontja, akkor persze. De nekik nem abból volt, hanem népességbõl, seregbõl, meg tudományból. Kb két csodát építettek összesen, annyit meg mi is.

Molnibalage
Ez a másik fele. Ha ilyen hamar végetér a játék, akkor mi értelme a tech tree-nek? Normál játékban kemény ellenfelet esélyed nincs ilyen hamar lealázni.

A játék vége is csak egy fajta lehet. Mindenki kiirt mindenkit. Miért? Mert kicsit a térkép és a fenyegetés iránya belõhetõ.

Molnibalage
A pontszámot soha nem tartottam releváns mérõszámnak. Kétszeres pontszámban levõt is gyaktam már le, bár ez csak MI volt, de akkor is...

dronkZero
Oh, köszi.

Hát bekapcsolt round timerrel néha elég pörgõs is tud lenni, amikor egyszerre lesz kész néhány városban az épület, kutatni kell, meg még lépni is 10-12 egységgel, akkor elég szûkös az a másfél perc, amit ad a játék egy körre. Ja, persze a lag miatt meg néha két-három másodpercet is késik egy-egy klikked, szal néha még idegesítõ is.

Azt tudom, hogy pontban éjfélkor fejeztük be, asszem olyan fél nyolc-nyolc körül kezdtük, de lehet, hogy kicsit késõbb. Szal kb négy óra. A reneszánsz elején lett vége, a muskétás volt a legfejlettebb egység, de meg nem mondom, hány kör.

dronkZero
Hát bizony nagyon komolyan KELL is taktikázni, még azon a picsányi vizen is. Csak nem 50 hajón múlik a csata, csak 5ön, de arányosan nagyobb veszteség is egy hajó, mint nagy térképen. Amikor Uwu bebukta két hajóját, el is kezdett rinyálni, hogy kész, vesztettünk. Aztán mégsem.

A tengerpartot védõ íjász-harciszekér védelmi vonalukat is meg kellett csinálniuk, az sem magától került oda. Az nem taktika?

Másik fele, hogy nem tudom, hová magyarázzam még, de GYENGÉBB helyzetbõl fordítottunk, ha igaz lenne, amit mondasz, akkor erre képtelenek lettünk volna.
Volt olyan állás, hogy nekik 1500 pontjuk volt, mi meg alulról csókolgattuk az 1000-et. Az kb azt jelenti, hogy népességben, seregben, és tudományban is elõttünk jártak. És így is sikerült fordítanunk.

A diplomáciát szerintem meg felejtsd el, akivel találkozol freeforallban, az megtámad. Vagy ha épp valaki mással háborúzik, akkor te használod ki a helyzetet, és támadod hátba. Nem buta AI-kkal szarakodsz, az ellenfeleid emberek. Nem fognak neked segíteni, mert nem érdekük. Gyõzni akarnak, egyedül akarnak gyõzni, és ha nem megy nekik, kilépnek a picsába.

Ez van, ez egy ilyen játék.

Jó kis élménybeszámoló, az ember el sem képzelné hogy körökre osztott játékról irtál. Mintha egy pergõs RTS lett volna :)

Amúgy mennyi idõ volt mindez?

Molnibalage
Nem. A tengeri csatáknál nagyon komolyan lehetne taktikázni. Itt meg a túlerõ vagy ez erõfölény dönt. Ha kb. egyenlõk vagytok, akkor a szerencse.
A diplomáciának sincs semmi értelme. Egy olyan játéban ahol 3-6 ember van igenis van értelme.