4740
Sid Meier's Civilization
-
#2094 Most megint ~1700 ft alatt kapni lehet a játékot.Amazon.com-on. -
#2093 Végre. Talán lesz belőle valami... -
#2092 Én azt hittem azért vették ki a vallást, mert nagyon egyértelművé tette, hogy ki kivel lesz szövetséges. Legalábbis ezt mondták. -
hNeo #2091 sziasztok
új játékot indítanék, nagyon hosszú maratonit.
valami új total conversiont tudtok ajánlani?
-
Nos #2090 Kinek mi. Én a kiegnek jobban örülök. -
donatus13 #2089 Működőképes multiplayert kéne megcsinálni aztán a kieget! -
lee56 #2088 Lesz kémkedés, vallás, átdolgozott/javított diplomácia és harcrendszer és okosabb AI, új épületek, csodák, unitok, civek.
Így már nem is tűnik olyan rosznak a Civ V, mondtam is már amikor kijött, 1-2 kieg és jó játék lesz belőle :D
Csak egyetlen egy a problémám vele, hogy újabb 30EUrót kérnek majd azért, hogy olyan legyen a játék amilyennek akár már a megjelenéskor kellett/illett volna lennie, ha kicsit jobban megerőltetik magukat..
Akit érdekel a hivatalos fórumon indítottak egy részletezős témát is a kieg tartalmáról, bár nem tudom mennyire megbízható forrásokból szedték össze mindezt, azért itt van .:
http://forums.2kgames.com/showthread.php?118092-Gods-amp-Kings-Super-Sleuthing -
lee56 #2087 http://forums.2kgames.com/showthread.php?118085-Expansion-pack-announced-Civilization-V-Gods-amp-Kings
Hoppá, hirtelen bejelentett kiegészítő lesz, méghozzá nyár eleji/késő tavaszi megjelenéssel :) ráadásul még idén :D -
mikromanus #2086 Látom az alaposságot és figyelmet te is a játék keretei közt tartod kordában, így picit lényegretörőbben mit mire írtam:
" A hosszútávú tervezés még a BF3-ba is "
hm... BF3? Mivanmááá? Kijött a Battle Forge 2 és 3 is? Ejnye. Le vagyok maradva. Amúgy a stratégia legalapabb szinten épp a hosszútávú tervezést jelenti, nem? Mondjuk ha más a játék akkor sejtem, hogy erre ez nem jellemző.
"Starcraftba tervezni effektíve nem kell semmit, mivel már létező taktikákat alkalmazol."
No. Erre utaltam. Ez az a hibás rész amiért társaságban csak elnézően mosolyognának rajtad. Röviden: balga tévhit
"Civbe meg gyakorlatilag folyamatosan tervezni kell, sőt leginkáb újratervezni, azért nevezném ezt a játékot sokkal inkább stratégiának." RTS-ben ez jellemzőbb vonás. Ezért Real Time :)
" Az rts-ekkel viszont tök gyökerek is elvanannak, sőt sikeresek,"
Újabb tévhit. Még hobbi szinten is csak az alsó harmad, max az alsó 50%-ban jellemző ez. Többnyire a micro elemeket erőltetik és jól érvényesülnek azok ellen akik sose játszottak még vagy csak most tanulják az alapokat. Civben is van Settler ás egyéb kevés rutint igénylő nehézség. Most ez alapján értékeljem a civet mint "stratégiát"?
De meghajlok érveid előtt és becsszó nem offolok többet még távolról se -
uwu311 #2085 Leszarom mit hiszel, én leírtam miért nem tartom korrektnek az rts elnevezést, az hogy nem fogod fel, az se érdekel különösebben, a legtöbb ember aki tud olvasni meg fogja érteni, az hogy 1-el kevesebb, nem számít. -
mikromanus #2084 Attól hogy lomha az agyad és nem tudod feldolgozni időben (vagy helyesen értelmezni) a beérkező információt, vagy csak egérrel irányítgatsz mindent az nem azt jelenti, hogy épp a körökre osztott játékok ingerszegény környezete az ahol "folyamatosan reagálnod kell" az ellenfeled lépéseire és ez A Stratégia a másik meg sültkrumpli.
Leírom úgy, hogy a TBS edzett "agyizmaiddal" is felfogd mi mit jelent (szerintem):
- Ha az említett játék X zászló megszerzéséhez az kell, hogy ügyesen kattints a "hősöddel" akkor ez ügyességi.
- Ha előre kiadott csapattal kell dolgoznod és a képességeiket használva jutsz előre az a taktikai játék, esetleg némi ügyességi vonulattal. Ez esetben nem kell gyártással, makróval és egyéb csacsiságagl törődni, csak kihasználni azt amid van.
- Ha biztosítanod kell azonos indulási feltételekből a megfelelő utánpótlást, termelést, sereggyártást és fejlesztést miközben védekezned kell a támadásokkal szemben és megszervezni a támadást akkor ez stratégia. Függetlenül attól, hogy erre mennyi időd van.
RTS játék értelemben kis segítség mi micsoda:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Val%C3%B3s_idej%C5%B1_strat%C3%A9giai_j%C3%A1t%C3%A9k
Szabvány stratégia értelmezés:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Strat%C3%A9gia
Az, hogy neked valami fura illúziód van a szó jelentéséről nem jelenti, hogy igazad van :D -
uwu311 #2083 A sakknak csak az eleje sablonos.
Nem volt meggyőző miért is lenne hibás a gondolatmenet.
Amit te taktikáak hívsz azt meg rajtad kívül mindenki csak mikrónak hívja.
A taktika ott kezdődik hogy az akármilyen rush-t hogy kombinálod a faszomtuggya perkkel.
Kár ezen vitázni hogy ki mit hív minek, nem fontos. Az hogy én hibásnak tartom az RTS elnevezést, had legyen már a magánügyem!
Az viszont nem magánügy amiért ezt teszem, és legfőképp nem szubjektív.
Igazad van abban, hogy vannak stratégiai elemek is egy ilyen játékba, de mibe nincs? A hosszútávú tervezés még a BF3-ba is megvan, csak ott kimerül annyiba hogy sok zászló kell, meg sokat kell ölni. És furán fognak rád nézni ha emiatt stratégiai játéknak szeretnéd hívni.
A nem szubjektív tény amiről fentebb beszéltem az az idő és a tervezés kapcsolata.
Starcraftba tervezni effektíve nem kell semmit, mivel már létező taktikákat alkalmazol. Azt is érdemes megfigyelni mennyi ideig foglalkozol a kérdéssel a játék során az eszetlen sok mikrózás közepette.
Civbe meg gyakorlatilag folyamatosan tervezni kell, sőt leginkáb újratervezni, azért nevezném ezt a játékot sokkal inkább stratégiának. Itt ne ma rohangálással megy el az idő, hanem még a workerek dolgoztatásánál is minden alkalommal át kell gondolni mire lesz az jó, stb.
A másik dolog amiért az rts-t nem szívesen hívnám stratégiának ha megtehetném (persze nem tehetem meg mer ez lett a neve) az hogy a stratégiába alapvetően gondolkodni kellene. Az rts-ekkel viszont tök gyökerek is elvanannak, sőt sikeresek, és egy komlikáltabb játékba simán meg lehet fogni őket. Egyszerűen fogalmazva az rts-ek primitívsége miatt nem érdemlik meg a stratégiai jelzőt.
Egyébként is lehet innen elhúzni starcaftozni, annak külön topikja van
Ja egyébként a véletleneket is lehet ám intelligensen kezelni, hadd ne kelljen magyarázni hogy hogy... -
mikromanus #2082 Ez alapvetően hibás gondolatmenet. Ez alapján a sakk sem stratégiai játék, hanem taktikai, tekintve, hogy a profik is nagy vonalakban azonos nyitásokkal variálnak és tapasztalat/gyakorlat/rutin alapján bizonyított, hogy egyes lépések helyett mást választva hogyan lehet kihasználni a benne rejlő veszélyeket.
Az RTS-ekben fontos a pontosság, de ez nem minden, hanem magasabb szinten alapkövetelmény. A taktikáról többnyire a rövidebb távú elképzeléseket, egység és csapatmozgatásokat és az egységkezelést lehetne leginkább felhozni. A stratégiai rész abban áll, hogy hosszabb távon mihez kezdesz a rendelkezésedre álló erőforrásokkal és hogy tudod-e kellőképp növelni a termelésed, gyártásod, seregedet és építkezéseidet.
Példa a leírásod alapján a starcraftban:
elején egyszerüsítve két lehetőséged van. vagy korai agresszió, vagy macro előny biztosítása gyengébb sereg mellett. Ha az elsőt választod, akkor nyerned kell, mert ha elhúzódik a meccs akkor akkora hátrányba kerülsz amit nem tudsz behozni. Lehetsz überpro az irányításban ha nincs meg a hátországod. Megnéznén mit microzol 8-10 marine-nal 50 roach ellen :)
Ha rusholgatsz akkor nézheted taktikai-ügyességinek a játékot, de elérsz olyan erősségig ladderban ahol már fél kézzel bevédik a korai agressziót és még a sört se teszik le a jobb kezükből közben. Onnan meg csúnya gyalázás megy legyél bármilyen kattintóbajnok.
Az RTS-ben épp hogy a kezedben vana döntés. Vannak épp kiakult jól bevált taktikák, de nincs semmi olyan amit ha követsz akkor tuti nyersz. Minden egység (elvileg) van ami ellen jól használható és van ami simán eltapossa.
Folyamatos derítés és az elenfél lépéseihez igazodás nélkül nincs nyerő taktika/stratégia. Vagy ez csak zergnél van így? Úgy vélad a terran csak húz 5 barakkot és ontja a marine sereget és Attack-move-val beküldi az ellenhez és free win? khm... Néha lehet, de ne feltételezzük hogy mindenki most játszik a játékkal először.
A civ és a körökre osztott stratégiákban az ügyességet a harc irányításában részben felváltja a véletlen. Olyankor azért picitr ideges vagyok ha az ellen Ai 2 db öskori bunkóssal befoglal egy várost úgy hogy második körben már íjász is volt bent. A város mindig egyet sebez, az ősmanus meg folyamatosan 5-6-ot. Azért nekacagtassonmá'! A másik amikor ideges vagyok amikor folyón átkelve, vagy tengerről partraszállva támad az ellen és nyolcat sebez zsinórban háromszor. Strategije vazze'! :) -
uwu311 #2081 Én azért mondtam a starcraftra és más hasonszőrű rts-ekre hogy nem igazi stratégia, mert nincs a kezedbe igazi döntési lehetőség.
Vannak bevált taktikák amik a népek sajátosságaihoz igazodnak. Ezeket már nem kell kitalálni, magátol értetődő dolgok, semmi csavar nincs benne, csak le kell klikkelni, és nagyon nem mindegy hogy milyen gyorsan klikkeleld le. A nehézséget csak az jelenti hogy a mikrózás közbe még le kell klikeklni a fejlesztéseket is, méghozzá precízen időzítve.
Tehát összegezve aki jobban tud kapkodni az győz:) Persze ismerni kell az alapvető taktikákat, de pont ezért nem stratégia, mert a már meglévő taktikákból választasz minden játékban. Persze a nooboknak biztos úgy tűnhet hogy egy egy játék után, ha megver egy másik noobot ötletszerűen össze-vissza csinálva dolgokat hogy nagyon kitalált valamit, de a pro játékokra ez nem jellemző. Ott még neve is van a különféle taktikáknak amit csak alkalmazni kell, ezért nem stratégia. Ha stratégia lenn minden játékot újra ki kéne találni. -
mikromanus #2080 Ezzel azért nem értek egyet. AZ RTS-ek is stratégiai játékok, bár annyi eltérés van, hogy kell némi ügyesség is hozzá. A kézügyesség viszont nem elégséges önmagában.
Mondjuk én RTS játék esetében taktikán a "micro" részt értem részben: Hogy kezeled az egységeidet, milyen módon támadsz és védekezel velük, mi ellen mit használsz. Amolyan rövid távú tervek.
A stratégia része inkább a macro: hogy fejlesztesz, építkezel és biztosítod a gyártást és erőforrásokat a játékban. Ez a része sokakl fontosabb starcraftnál mint a micro, bár ez nem mindig igaz. Microzhatsz te 4-5 egységgel és lehetsz izeltujjú kölök de ha gyatra vagy macroban akkor ha kihúzza az ellen az első pár percet ellened akkor esélytelen vagy. Persze profibb játékosoknál mindegyik készség alapelvárás :D
A körökre osztott játékokban megvannak a stratégiai és taktikai részek, de az ügyesség/irányítás pontossága teljesen mellékes. Mondjuk szeretem mindkettőt, de multis játéknál szerintem a "real-time" rész szórakoztatóbb. Folyamatosan kell reagálnod élőben az ellen akcióira. A körökre osztott stratégiában picit ez szaggatottabb. Olyan sakk-szerű :) -
#2079 Ruse nagyon jó játék, de inkább taktikai játék az. Amiben tank van az nem mind stratégia. :) -
#2078 én most jatszok jagged alliance: back in actiont. Eléggé rákattantam, csak kár, hogy nincs benne normális fog of war. Szerintem ezt is lehet strategianak nevezni. -
donatus13 #2077 Ruse, wargame:european escalation, world in conflict , men of war mind igazi stratégiai játék. -
uwu311 #2076 A starcraft az nem stratégiai játék. Tudom hogy így hívják, de valólában taktikai akciójáték az összes rts. Semmi stratégia nincs benne.
Pont azért kéne összerakni egy játékot (mondjuk ezt), hogy legyen valami amiben a stratégiai döntésekkel befolyásolod a játék menetét. A civ4 ilyen volt, egész jól lehetet multizni, épp ma sírtam el a bánatom a topikjába, hogy ott se nagyon van már kivel játszani.
Ajnos multis stratégiára nincs igény, a starcraftos eszetlen dara megy. A ki klikkel gyorsabban jellegű játék a menő, mert azzal bármelyik hülye tud érvényesülni, csak pár taktikát kell betanulni ami egyébként a játék felépítéséből és az egységek balanszából egyértelműen adódik...
PvP = playes versus player, mikor emberek eleln játszol. Ketten voltunk, és kerestünk volna másik két balekot.
2v2v2 coop = amikor bemegyünk ketten multiba és berakunk ellenfélnek 4 AI-t két csapatra osztva. Tehát mi ketten két AI és másik két AI ellen játszunk összesen 3db kétfős csapatba.
Teccik má éteni? :) -
mikromanus #2075 Ehhehe. Uwu úgy látom megent elhasználtál egy user sorszámot. Ez hányadik idén? :D
A multi része az még szerintem nem túl penge, bár nem próbáltam. Egy ilyen stílusú játékon minek a multi? Akkor már inkább starcraft 2-ben alázom meg magamat :)
Amugy mi az a PvP és mit takar a 2v2v2v2 co-op?
Bocsi, de erőteljesen RTS/starcraft központú a multis értelmező szótáram... Ugyi nem protossokkal nyomtad a mirror meccset? -
uwu311 #2074 Megpróbáltunk játszani PvP-is multiba. 2v2-t próbáltunk de nem lehet. Iszonyatos nagy fos ez a játék. Az hogy a lobby lista semmi infót nem tartalmaz az egy dolog, kínszenvedés a hostolás, nem csodálkozok hogy alig van player. De elgdurvább hogy összefossa magát a játék. Fél óra pöcsölés után, mikor végre sikerült egyet elindítani ,összeszarta megát rögtön az elején, se mozdulni, se kör végét nyomni nem lehetett, csak Alt+Ctrl+Delet-el lehetett kilépni. Iszonyatos nagy hulladék ahhoz képest hogy teljes árú játék volt, és jóbát peccs is jött hozzá.
A sok fizetgetős népecske helyett talán játszhatóvá kellett volna csinálni!
Fogyasztóként fel vagyok háborodva!
A büdöskurvaanyjukat hogy évek óta ülnek rajta és nem tudják összefoltozni! -
uwu311 #2073 Mi hétvégén játszottunk AI ellen kettőt is deity fokozaton coop-ba 2v2v2 felállásban.
Az elsőnél sikerült a tech victory, a másodiknál kultúrára mentünk, de az AI beelőzőtt.
Egyébként viccesek ezek a városállamok, csak a játék elején kellett védekezni 1-2 háború idejére, aztán ahogy elkezdtük felvásárolni a városállamokat, már nem támadtak meg. Nekem egész új volt a dolog, én eddig minimális mértékben használtam őket. Most megvettük az összeset, egyetlen várossal lehet akár 800-at is kutatni, sereg meg nem kell, mert az AI nem támad meg ha sok a szövetséges. -
mikromanus #2072 Kell hozzá tényleg némi szerencse. Ha kevés az erőforrás, vagy viszonylag jó a kezdőhely, de a nagy semmi közepén vagy és csak búza és sivatag lesz a második/sokadik városodban, az ellen meg jó helyre kerül akkor megszívtad. Vagy ha két szomszédod van csak de az Montezuma és a Dzsingisz Kán. Egyes helyzetekben nem alapoznék a kulturális győzelemre és a világhóditás is kérdéses. Főként mert erősebb szinteken pofátlanul nagy előnyöket kap az AI.
Technológiai győzelmet eddig még "tiszta formában" nem sikerült elérnem. Ha megvan a tech win, akkor simán meglehetett volna 30-40 körrel korábban a diplomáciai vagy dominancia win. Vagy el se jutok a győzelemig. Ezt még kicsit gyakorolgatnom kell. A nehézséget azért nem veszem vissza :D -
uwu300 #2071 Beállítás kérdése. Nem csak a fokozat számít. Alapbeállításokkal igen nagy mák kell hozzá. -
mikromanus #2070 Hm-hm... EZ még jó rég ki lett szűrve/patchelve. Most már csak egy upgrade mehet egy unitra, nem? Ugye a luxuscikkek 4 Smiley-t adnak és nem ötöt? Az is kb ugyanakkor lehetett módosítva. Vagy ez a +néhány csoda és erőforrással jött egy időben?
A gyalázós videók jó része is régebbi patch melletti volt, de persze azóta is megoldható gondolom, csak nem olyan egyszerű. Régebben azt hiszem nem volt különösebb negatívuma az extrém alacsony boldogságnak. Simán kihagyták a hangulatjavító épületeket, nyakló nélkül foglalgattak a népek és mindenhol egységet húztak. A területen meg majd' csak trading post volt. Most ha így indulsz, akkor jönnek -20 Vörösarcú-angrybird-től pár körönként a lázadók (azonos fejlettségű egységekkel mint amik játékban vannak), aztán jól lenyomnak, meg pusztítják a fejlesztéseket. Ezek ilyen kis garázda elemek :)
Emellett az AI most is hülye:
- nyakló nélkül tengerre száll
- akkor is hadat üzen ha 10-20 kör mire elérhet, vagy nem is tud megtámadni
Csatában nem tudom komoly szinten mit csinál, de szerintem sz@rja az unitokat és megy neki az ellennek mint a lemingek a tengernek.
Pár frissebb elmés húzás az AI-tól a legutóbbi meccseken:
- hadat akar üzenni Egyiptom Kínának. Meghív engem is. Tíz kör múlva beszállok a megegyezés szerint. Ő küld 1 DB íjászt én meg befoglalom 2 városát (a kínai fővárost is). Erre bemorcosodik Egyiptom, hogy túl agresszívan tterjeszkedek, vagy alapítok városokat.
- Hátbaszúr/leminősít egy korábbi barát. Erre az összes civ arra hivatkozik, hogy egy barát is okot talált a leminősítésemre (a diplomácia ablaknál a vezető hangulatát jelző szó fölé állva kilistázza a +/- hatásokat)
- Folyamatosan hadat üzennek nekem. A maradék baráti/semleges civ szerint sokat háborúzok és túl agresszív vagyok. Ja és még terjeszkedek is. Pedig csak az irhám védem. No jó, néha vissza is vágok :)
- Aztékok és róma hadat üzennek 20 lépésnyi dzsungel-erdő terep távnyi messzeségből.
- Görögök azonos városszámnál körönként szereznek egy városállam szövetségest 2 db Védnökség Policy ág mellett (Császári szint). Ez azért 110 arany körönkénti bevétel mellett elég izmos.
- elpusztított civ szövetséges városállama még a civ halála után 500 évvel is a letűnt civ szövetségese.
-30 kör alatt egy városból kb 6-8 harcos unit az elején (szintén császár szint)
-A mongolok és montezuma is harcolgat ellenem, aztán nagyon barátságos békekötés után. Perzse csak látszólag. A mongolok az erőforrásokat baráti kapcsolat mellett is óvatos-ellenséges civ szinten vennék bagóért. Ezek azok a civek akik szeretnek, aztán jól betámadnak a következő körben.
Azé' néha mosolyogtam...
-
BladeW #2069 Nem vagyok nagy Civ5 spíler, de sok videót néztem, ahol Pangeán símán gyalázzák a Deity-t, kábé 0% veszteséggel. -
#2068 Na igen, a bc1500as lovaggal nehéz mit kezdeni. -
uwu300 #2067 Mi cooperatív módba 3v3v3 felállással megcsináltuk a deity-n.
Single playerbe szigetes pályán többször is megcsináltam, de ott nagyon gyökér az AI.
Egyszer pangeán is sikerült úgy hogy betöltögetéssel a falvakból összesedtem 1 riflemant az ókorban. Ha több szomszédod is van a deity fokozat trükközés nélkül lehetetlen.
-
uwu300 #2066 Én azt figyeltem meg hogy akkor könnyű vele tárgyalni ha levered a seregét, és a fővárosár fenyegeted. Ennek az lehet az oka, hogy ha a főváros lemegy, kiszáll a játékból. Ezzel szemben azt is megfigyeltem hogy az AI-nak egyáltalán nem célja a győzelem, csak az hogy a játékost basztassa. -
uwu300 #2065 Ha eléggé összevered még várost is ad, akár deity fokozaton is. -
#2064 Igen azt észrevettem, hogy ha mondjuk amerikai kontinensre rak kezdésnek akkor szinte békében telik az ipari korig az idő.
A mostani játékban 1 olaj körül vagyunk 4-en. Ráadásul úgy, hogy az olaj pont az enyém, és a mongol meg usa is csak 1-1 távra van tőle, a görög meg kettőre. Az egész játékot végig háborúzom...
Egyelőre még normális nehézségen, nem szeretem ha a gép csal.
-
mikromanus #2063 Én a császári nehézséget tesztelgetem, de picit helyzetfüggő mennyire vagyok hatékony. Egy szerencsés kezdeti leosztás sokat tud segíteni. Persze ha középre rak körbevéve 5 oldalról 5 különböző civvel, akkor azért a jó nyersanyagleosztás mellett is picit stresszes. De tengerpart közelében (vagy max két oldalról ellennel körbevéve), viszonylag kezelhetőnek tűnik a helyzet :) -
#2062 Ezt nem is tudtam. Mindig ügyelek a boldogságra. Igaz én normál nehézségi szinten játszom, lehet így könnyebb.
-
mikromanus #2061 Az ilyen nagylelküségi roham többnyire akkor van amikor nem tudja védeni a fővárosát és simán befoglalnád. Esetleg ha befoglalod, akkor még azt követő körben megvan ez az adományozási hajlama. Másik eset (bár ez lehet véletlen) ha szar a bevétele/gazdasága/boldogtalansága és elpasszolja a szemetet. Többnyire mikor szép minuszos vagy te is. Aztán győzöd feltornászni -15-20-ról a boldogtalanságot. Gonoszak ezek. Rábízná a harcot a lázadókra (-20 boldogtalanságtól időnként a fejlettségednek megfelelő és nagy számú barbár/lázadó jelenik meg a területeiden) -
#2060 Nekem már ajánlott úgy békét az ai, hogy odaadta minden pénzét és nyersanyagát. Bár ez tényleg ritkaság.
De tény ,hogy az ai lehetett volna jobb is. Online még nem sikerült játszanom senkivel, steames verzióm van, de sosem sikerül eljutnom a játékig, túl sokat várnak. -
mikromanus #2059 Az AI egyébként nagyon cuki. Megvan a maga logikája, csak a viselkedése/válaszai alapján totál ostoba. Pár dolog ami megmagyarázható technikailag de ostobaság:
- Csatában lelkesen tengerre szál a szárazföldi seregével. Akkor is ha 2 mezőre ott van a hajóflottád és már ledaráltál némi hadianyagot. A talajfutók tengeren nem túl kemények :)
- Hadüzenet/háború alatt akkor se köt békét az AI ha minden érv emellett szólna. Mondjuk lehet valami határ, hogy X körön belül nem lehet békét kötni, de ez nem rendszer üzenetként jelenik meg, hanem amikor tárgyalnál a békéről arcoskodik, hogy jöttél megadásért könyörögni, meg hogy mivan belefáradtál a harcokba? Akkor jó ez, ha épp letarolod a serege nagyját, benyomsz pár várost és esélye sincs visszavágni. A béke feltételeiben is el van szállva. Ha kétes vagy picit jobb csak a helyzeted, akkor kér pl 5 luxusnyersanyagot és 3 stratégiai nyersanyagot a békéért. Persze ez akkor is így van, ha neki 5 bunkós ősembere, neked meg négy tankod van :D
- hadat üzen az AI: értem, hogy nem szeretnek, de akkor hadat üzenni amikor el se tud érni, mert pl az óceán túlpartján van a birodalma, vagy 3 ellenséges civ van köztünk, az azért vicces. Voltak aranyos helyzetek emellett is. Akik nagyon nem szerettek közzétették, hogy aki engem utál azt ők támogatni fogják és fel is veszik a kapcsolatot a görögökkel akikkel háborúzok. következő körben elfoglaltam az utolsó görög várost. Auch, rossz helyezkedés.
Diplomáciai győzelemhez nem kell civekkel haverkodni, csak a városállamokat kell jól lefizetni (hasznos a Védnökség policy ág ehhez). A nagy civilizációk úgyis magukra szavaznak. A városállamok arra, akikkel szövetségben vannak. Simán lehet úgy is diplomáciai győzelmed, hogy minden nemzet utál és véreskkezű diktátornak tart. Ha elhúzódik a meccs, akkor azért vigyázz az atomok használatára. Ha városállam határát is érinti a robbanás, akkor nagyon haragszik rád és hadat üzen. Pár ilyen csúszás és állandó hadiállapot lesz... -
mikromanus #2058 Nyílt határok: rövid távon baráti, meg mosolyog aki kéri, de az első adandó alkalommal hátba fog szúrni ez a civ. Legalábbis kis eséllyel tart ki melletted végig. Ha nem adsz nyílt határt attól nem fog elvileg megorrolni rád. Ha látja mid van, akkor ki tudja használni ha gyengének lát. A seregben meg nem az erő, hanem a darabszám a mérvadó az AI szerint. Így ha van 3 óriás halálrobotod, az ellennek 10 bunkós öskori alapharcosa, akkor is elkezdi simán fikázni milyen gyenge a sereged. Repkednek a leminősitések és még talán be is kóstol az "erős" hadseregével :)
A tág városhatár azt jelenti, hogy a város határok legyenek minnél előbb minnél terjedelmesebbek. Ha alapítasz egy várost, akkor egy egység sugarú körben a területek mellette a birodalmadhoz tartoznak. A kulturakibocsátás alapján a városhatárok időnként megnőnek (egy újabb "sejtnyi" terület kerül a birodalmadhoz). Területet vehetsz is magadnak aranyért bármikor (persze csak a meglévőekkel határosat). A várostól max 3 lépésnyi/sejtnyi távolságig tudod felhasználni a területek erőforrásait (azaz rakhatsz rá lakost a város menedzselése közben, így a róla beszedhető arany/kaja/termelés-kaplapácsot tudod hasznosítani). A határok nőhetnek túl is a 3 sugarú "körön". Ez annyiban jó, hogy nem látja az ellen mid van a városodban vagy a környékén. Persze csak ha megtagadod a nyílt határokat. Ha nem tudja mid van, akkor ritkábban vállal be ellened háborút. Lehet semmi sereged sincs, de így is békésen ellehetsz évezredekig. Ha adsz nyílt határt valakinek, akkor következő körben ha satnya a sereg már akár repülhet is egy hadüzenet :D -
#2057 Én eddig azt hittem, hogy ha valaki nyílt határokat kér tőlem és azt megadom, akkor ezért kedvelni fog és nem leminősíteni.
Ez a tágas városhatárok pontosan mit jelent? Ne legyenek sűrűn a városaim egymás mellet?
Bocsi ha hülyeségeket kérdezek...
Most egy elég jó meccsben vagyok. Szegény görögöket és mongolokat mindenki utálja, viszont rajtuk kívül mindenki barátságos egymással. Kb 4-5 védelmi szerződésem van csak nekem. Lehet megpróbálkozom most az ENSZ-es győzelemmel.
Eddig még sosem sikerült.
-
mikromanus #2056 A leminősítések azt jelzik, hogy az adott civilizáció hajlamos megtámadni téged. Bár pontosabban azt hiszem az a pillanat szokott lenni a leminősítés amikor megutálnak. Amikor te minősítesz le valakit akit mások is leminősítettek, akkor akik hasonlóképp nyilatkoztak kicsit barátságosabbak (bár ez nem tudom, hogy csak szócséplés, vagy valós változásban nyilvánul meg). Ha leminősítés után támadsz meg valakit, akkor kevésbé nehezményezik ezt a többi civ vezetői. Mondjuk ha baráti viszonyban vannak az áldozattal, akkor azért felírnak a halállistájukra, de ha kimarad a fikázás a hadüzenet előtt akkor azt mindenki agressziónak veszi.
A leminősítés egyik legjobb ellenszere ha nem engedsz be az országodba minden söpredék nemzetet és szép tágasak a városhatáraid. Ha bárkinek is nyílt határokat adsz az találni fog okot a leminősítésre később. -
#2055 Ezek a leminősítések pontosan mivel járnak?
Azt észrevettem, hogy ha ugyanazokat minősítem le mint mások, akkor ők jobban fognak kedvelni.