civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • mikromanus
    Ezzel azért nem értek egyet. AZ RTS-ek is stratégiai játékok, bár annyi eltérés van, hogy kell némi ügyesség is hozzá. A kézügyesség viszont nem elégséges önmagában.
    Mondjuk én RTS játék esetében taktikán a "micro" részt értem részben: Hogy kezeled az egységeidet, milyen módon támadsz és védekezel velük, mi ellen mit használsz. Amolyan rövid távú tervek.
    A stratégia része inkább a macro: hogy fejlesztesz, építkezel és biztosítod a gyártást és erőforrásokat a játékban. Ez a része sokakl fontosabb starcraftnál mint a micro, bár ez nem mindig igaz. Microzhatsz te 4-5 egységgel és lehetsz izeltujjú kölök de ha gyatra vagy macroban akkor ha kihúzza az ellen az első pár percet ellened akkor esélytelen vagy. Persze profibb játékosoknál mindegyik készség alapelvárás :D

A körökre osztott játékokban megvannak a stratégiai és taktikai részek, de az ügyesség/irányítás pontossága teljesen mellékes. Mondjuk szeretem mindkettőt, de multis játéknál szerintem a "real-time" rész szórakoztatóbb. Folyamatosan kell reagálnod élőben az ellen akcióira. A körökre osztott stratégiában picit ez szaggatottabb. Olyan sakk-szerű :)