4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • uwu312
    Quick speed, maximum nomal, ilyenekkel szoktaj játszani, és a térkép is kicsi.
    Nincs értelme más beállításnak, így se szokott végigmenni.
  • uwu312
    Nem tudom mért érdekel ez téged, de ha ennyire basszaa csőröd, nézd meg az accontom steam-en, onnan sokmindent megtudsz. Nem sok uwu van, könnyű megtalálni.
  • GanXstaZoleeWrk
    1-2 óra? Érdekes, én napok óta játszom egy huge mapos, maratoni 8 AI-s játékot.

Lehet egy kis világ 3 játékossal hamar lefut...
  • mikromanus
    Hm. Akkor nem tudom mivel játszottál eddig, mert elég vad elképzeléseid voltak egy reggel korábban még a játékról. Azért volt pár apró változás a patchekben ami deityn is feltűnne, de átsiklottál felette. Gyanus vagy te nekem. Potyog a játékról a virágföld? :)
  • uwu312
    1-2 óránál nem volt még hosszabb játékom. Ez Civ-hez képest nem sok.
  • uwu312
    Az hogy játszható, meg hogy jól fut, nem ugyanaz. Én elvárnám egy ilyen drága játéktól hogy jól fusson.
  • GanXstaZoleeWrk
    Közben frissítettem legutolsó verzióra és mérföldekkel gyorsult mondhatni 5-15mp egy körváltás, ez már elfogadható.

Kár, hogy a multi része ilyen...

Milyen gyors a multi játék? Mondjuk közepes beállításokkal mennyi idő?

Köszi!
  • uwu312
    Nem értem miről beszélsz. A játék steames és peccseli magát.
  • mikromanus
    A kör sebesség a patchekkel sokat javult, de nagyon nagy (huge) mapokon idővel így is belassul a játék. Mondjuk nálam lehet erőforrás korlátos is picit és ez nem gond, de erre nem fogadnék. Civfanatics-en már láttam olyan hozzászólást ami alapján nem max grafon simán fut a huge map/game is. Van még remény :)

Nekem elég alsóközépkategóriás a procim (2 éve a költséghatékony sáv volt). Ezen 4 GB RAM-mal dx10-11-es win7-es verzió large mapig simán játszható. Az indításnál az Advanced beállításnál a gyors harcot hasznos beállítani, különben végigmutogat animációval minden csatát. Körváltásnál ez is lassít...
  • mikromanus
    Felpatchelted időközben már a játékot? Csak mert az sokat segíthet. Nem nagyon szokott eltérő verziók közt multit engedélyezni semelyik játék. Mondjuk fura, hogy egyáltalán kérdéses volt nálad a patch szint, mert azért az többnyire felkúszik automatikusan is. Vagy ez így szokott lenni, csak nem a CIV-nél? Ha nem friss a patch és nem frissül, akkor persze hogy macera ellent találni. Fene se akar fércelt alfa verzióval nyomulni ha van jobb/javított...
  • uwu312
    Nekem megvan eredetibe, de nem éri meg megvenni, mert nagyon sokat kell pöcsölni mire elindul egy játék. Fél órát nyugodtan rá lehet számolni a várakozásra.
    Ennek oka az, hogy kevesen játsszák multiba a bugok miatt, néha el se indul, néha kifagy, de a legrosszabb az állandó lagg, amiken egységeket lehet bukni.
    Meg ugye nem enged lépni amíg le nem klikkeled amit a gép fontosnak tart, és mire odajutsz hogy harcoló egységgel léphess, adott esetbe már nincs mivel:) Ez ugyan oda-vissza igaz, mert ha épp az ellenfeledet szopatja a gép, ő se tud ellépni, és ha szerencséd van, te is gond nélkül pusztíthatod az egységeket, csak ugye ez azért sokakat zavar. Meg még van ám jó pár kényelmetlenséget szolgáló megoldás, amit nem kezdenék sorolni mert hosszú a lista, és a fejlesztőknek eszük ágába sincs ezeket ésszerűbbé, kényelmesebbé tenni. Most jön az új peccs, de a hibákat és kifejezetten agyatlanfasz megoldásokat azért megtartják.
    Ráadásul elég gyorsan ki is lépked az ellenfelek. Amint kicsit több pontod van, vagy leölsz pár egységet, sokan eldöntöttnek vélik a meccset és otthagynak a picsába, de ok nélkül is ki szoktak lépni. Igazából nem is kell győzni, vagy jól játszani, csak türelmesen megvárni míg kilépnek, aztán ha van kedved megverheted az AI-t :)

A szaggatásról meg annyit hogy szokjál hozzá, vagy csak kis térképeken játsszál! Ez egy nagyon rosszul megírt program, mindenféle optimalizáció nélkül, nincs olyan erős gép amin kényelmesen játszható.
  • GanXstaZoleeWrk
    Üdv

Másnál is lassú a körváltás, illetve nem hogy lassú hanem még rosszabb főleg 1500 után. Az érdekes az, hogy a proci nincs leterhelve szabad memória is van.. Valakinek ötlet? (Core i7 2,4 4GB ram.)

+ kipróbálnám multiban is, gondolom ehhez virágboltos verzió nem jó, de amennyiben érdemes megveszem multi miatt.

Aki multizik írjon pár sort milyen, mennyi idő egy játék stb.

Köszönöm előre is.
  • szobipeet
    Sziasztok!
    Belehet azt valahogyan állítani, hogy ne lehessen belépni az összes korszakba? Pl őskortől csak az ókorig lehessen "menni"?
    Előre is köszi!
  • mikromanus
    Gondolom csak azért, hogy olyan válaszokat csikarj ki amit majd jól letrollkodhadsz. Á, ezt nem hiszem. Te szociálisan érzékeny empatikus személyiség vagy. :)
  • uwu311
    Nem mondod!
    Szerinted minek raktam szmááájlitM?
  • mikromanus
    Ez picit olyan, hogy azt mondanád, hogy a felmérésed alapján amit a +Kutatói Klub" tagjai közt vágeztél a magyar lakosság 99%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik :)
    Ha a multi játék miatt keresgélsz társat akkor olyan embereket találsz (és lesznek a haverjaid) akik a multi részét használják a játéknak inkább. Ez egy ilyen fura dolog :)

A fapados eddigi tapasztalataim alapján akkor szokott az ellen AI békén hagyni, ha a map valamelyik szélén vagy (esetleg archipelago) és nem vagy útban + nem látja nagyon a városaidat (nincs nyitott határok egyezményed vele és elég jól növekednek a városhatáraid. Bár lehet véletlenszerűen dől el hogyan nyomul az ellen. Többnyire hódító a mongol civ, de volt olyan ahol több ezer évig békésen növekedett harcok nélkül. Ghandi meg hadat üzent majdnem azonnal :)

Volt olyan is, hogy a 24-26 városállamból 16-17-nél vol drágakő nyersanyag. Elég alacsony volt a luxuscikk csereértéke... :)
  • uwu311
    Nem is értem mitől van, de az én ismerőseim akikkel együtt civezünk, mind a multi miatt játszottunk vele, értelemszerűen azért mert csak így tudunk együtt játszani. Egyedül fórumon találkozok olyanokkal akik ilyen singleplayer only módba nyomják. Tény hogy nehéz olyannal összefutni civezés közbe aki egyedül játszik, ezzel az aprósággal kár is foglalkozni, a civ az egy multis játék és kész, a single rész csak hiánypótló

Egyébként természetesen olyanokkal is játszunk akik túlnyomó részt egyedül nyomják, de mivel nekik nincs kitől tanulni, azok azért elég bénácskák. Ezért sem szeretek egyedül játszani, ha valaki multizik sokkal jobb játékos lesz belőle, a géptől nem fogsz tanulni semmit, minden játék sablonos lesz, csak a victory condition meg a térkép nyújt némi változatosságot. Még ebbe a végtelenségig butított ötödik részbe is rajlenek lehetőségek egy kis trükközésre amikre egyedül sose fogsz rájönni. Bár van akinek az jön be mikor körbe körbe csinálhatja ugyanazt nyugodtan, így kikapcsolódva. Sok játékkal vagyok így én is, a civ is ilyesmi élmény ha egyedül játszok, társakkal sokkal másabb ám, de főleg igazi gondolkodó ellenfelekkel más...
  • lee56
    Részletkérdés, a legtöbb ember nem multizik vele.
  • Molnibalage
    Már a 2. részben is volt.
  • lee56
    Hát azért ez nem egy MMO és a civ a kezdetektől fogva singleplay játék volt mindíg is. Talán a 3-tól van benne multi, és ha %-ra mondanám úgy 90-10 lehet az arány, örülhetnénk még annak is hogy egyáltalán lehet benne multizni, már ha lehet :D Persze felmerül a kérdés hogy ha nem lehet noormálisan, akkor minek rakták bele mint lehetőség.

Az AI meg problémás volt a négyben is, két kiegészítő kellett azért hogy kihívást jelentsen, és hogy igazán jó civ legyen belőle. Ez mármár civ hagyomány, de elismerem nem lehet egyszerű, aki tud csípőből egy ilyen játékba jobb AI-t programozni, az csináljon jobbat :)

Na meg lehet a fejlesztőket hibáztatni minden bajodért, csak nem érdemes :) De ha mindenképpen dzsihádot akarsz hirdetni, akkor a kiadót vedd célba :D
  • uwu311
    Illetve van egy tippem. Tőlem pl. nem kevés pénzt húztak le. Átverve érzem magam és elégedetlen is vagyok, ezek miatt meg nyűgös, és dolgozni se tudok rendesen, ami miatt ki fognak rúgni és a társadalom perifériájára sodródva olyan depis leszek hogy öngyi is leszek, és mindezért a fejlesztők lesznek a felelősek.
  • uwu311
    Meg az egyhez, háromhoz és a négyhez képest is XD
    Legalább csalni tudna rendesen mint régen, de már azt se... ember ellen meg játszhatatlan. Nem értem milyen céllal csinálták a játékot.
  • Molnibalage
    Egyetértek. Félelmetesen buta az AI a CiV II-vel összemérve.
  • uwu311
    Én nem tudom mióta ilyen az AI, de ez már botrányos.
    Tegnap mentünk egy 2v2-t AI ellen, mindketten deity fokozaton, városállamok nélkül. Szándékosan választottunk ilyen beállítást, mert nem sok időnk volt a játékra. Az AI csapata a játék végéig egyszer sem üzent hadat! A legnagyobb békességben lőttük fel az űrhajót. Befarmoltunk fejenként vagy 15 tudóst, meg még a racionalizmust is kiraktuk, de így is a reenszánsz végén jártunk mikor az AI megépítette az apollóprogramot, nem tudom hány kör telt el mire végeztünk, de szerintem az AI egyetlen alkatrészt sem volt képes legyártani.

Egyébként eredetileg pvp-be akartunk menni egy 2v2-t, de az nem jött össze, meguntuk a lobbizgatást fél óra után.
  • mikromanus
    Atombombák és raksik ellen nincs védelem. Tudtommal nincs hagyományos hordozójuk, de a nuke indítható atomtengeralattjáróról is (vagy városból) Ha kifejleszted a techet és az Apolló projektet és van elég pénzed, akkor simán lehet pár "elhárító eszközöd", ami ellen nem tud az AI védekezni. 1-2 jól elhelyezett nuke és az ellennek nincs serege ami ellenállhatna. Volt, hogy egy határvárosban 11 repcsi semmisült meg egy nuke-találat miatt, a környékén 4-5 tüzérség és ugyanannyi gyalogos. Au...
    Csak vigyázni kell, hogy városállamot ne érjen a bomba, mert az automatikus hadüzenet. Másodjára pedig jön az állandó hadiállapot. Azt hiszem ez is "friss" patch eredménye. Korábban volt olyan easy win taktika, hogy hadat üzensz, elfogsz egy munkást és békét kötsz ugyanabban a körben. Háromszor megcsinálod ezt az elején és nincs gond a munkásgyártással. Most ez nem műkszik. Másodjára végleg hadba léptek. Szerintem a belépők száma az agresszió miatt hatványozottan növekszik...
  • lee56
    tudtommal nem..
  • Molnibalage
    ???

A vadászok tudnak interceptet. Vagy az nem hat a nuki bombázó ellen?
  • lee56
    Jól van na, nem láttam, még írtam a sajátom :)

Ahh igen az atom, ez ismerős :D
    Nem tudom hogy benne lesz-e a kiegben, de már sokat társalogtak az angol fórumon az atomok elleni védelemről, mert eléggé overpowered így hogy semmivel nem tudsz ellen védekezni. Jó tudom a valóságban se gyenge fegyver, de azért ha egy modern civilizációt második világháborús bombázóról ledobott atommal szeretnének megtámadni, az valószinűleg még felszállás előtt megsemmisülne :)

Legalább annyit megcsinálhatnának hogy a vadászokkal el lehessen fogni az atombombázót, ez lenne az alap. Aztán a rakéta már más tészta, de eddigi civekben is szinte mindíg volt SDI, visszahozhatnák azt is, mondjuk 50%os hatékonysággal, nemzeti csodaként elférne szerintem.
  • uwu311
    Én tegnap játszottam egyet aminek diplomáciai győzelem lett a vége. Nekem deity fokozaton most valahogy egyszer se üzentek hadat, még az ókorban sem, egyetlen főbárossal harc nélkül nyertem meg a játékot, kaptam is érte 2 achievement-et:) Most csináltam ilyet először. A gépek egymást viszont nem kímélték, szétatomozták az egész világot.

Amúgy a foglalásnál tényleg a bábállamozás a leg-működőképesebb. Akár mikor lehet csatolni, akár utólag is. A legjobb városokat én szoktam is mikor lecsillapodnak, ilyenkor persze egyből érdemes megvenni a courthouse-t.

• mikromanus
    Azt hiszem i.sz 1200 környékén már megvolt az összes. Háború előtt mindig felvásároltam az ellen szövetségeseit. A 4 vársállam köztem és Szulejmán (meg Róma) közt az elején (i.e éveknél) jött össze. Sok barbárt irtottam és kijött ócsóért. Egyébként amíg nincs meg az alap +1 patronage policy (alap minden városállam +20 befolyás), addig nem nagyon tudsz sok városállamot összeszedni. Nekem eddig az működött, hogy elején 3-4 város, néhány épület, esetleg 1-2 korai csoda és azután mass unit gyártás sokáig. Városonként 3-4 kellhet mert ilyenkor erős a támadási kedv mindenkiben. A támadók seregeit gyengébb esetben csak megsemmisíted, jobb esetben befoglalsz háborúnként 1-2 várost. Ezekkel én mindig bábállamozgatok mert a policyk költségei így nem növekednek és azt hiszem a boldogtalalnság is kisebb. Kb így sikerül letarolni az ellent. A bábállamok meg úgyis pénzre gyúrnak. Abból meg beszedsz némi plusz városállam szövetségest. Az azért picit gáz, hogy ha "normális" nem dominancia taktikával nyomulok akkor sose jön be végül a győzelem. Vagy ha igen akkor csak dominancia vagy diplomácia. Ha az elején hadi fejlesztések mennek elég korán és harci jellegű játék akkor meg most legutóbbimban talán a tudományos győzelem lesz meg legkönnyebben. Olyan fura :)

A fejlettség alapján (melyik korszakban jársz) csak a kultúra és tudomány bónuszok növekednek a városállamoknál (tudomány csak ha van olyan policyd). Vagy valamiképp jobbak a katonai és tengerészeti városállamok bónuszai is növekednek? Utóbbi szerintem fixen 1 és 3 kaja (utóbbi fővárosban)...
  • uwu311
    Hát ha a végén van összesen 4-5 városállamod, ne csodálkozz. Addigra meg kell venni az összeset. Az elején a mikor sikerül 3-4 et beszerezni egy kis megnyugvást hoz, de az nem azt jelenti hogy abba lehet hagyni a vásárlást! Ahogy pakolja le a városait az AI, egyre több városállam kell hogy ellensúlyozd. Ha megveszed az összeset, hidd el hogy a kutya se fog megtámadni, nyugodtan szélnek eresztheted a sereget.

Egyébként mi ez a balance pack? Mi van benne? Meg hol kell keresni?
  • mikromanus
    Elég sok balance változás és módosítás volt. A virágbolti verzió is megvan az utolsó előtti patchig így ez csak hanyagság ha nem használod ki. Pár apró mósdosulás ami az újabb patchekben van(amit páran már említettek is)
    - boldogság: a luxuscikkek meg azt hiszem minden épület boldogság bónuszát csökkentették. Boldogtalanság esetén gyengus a város növekedés és a telepes fejlesztés belassul. -10 alatt 33% harci büntetés, gyengébb kalapács felhozatal és kb semmi növekedés és telepes gyártás. -20 alatt "Éljen a Forradalom!" Pár körönként sok-sok lázadó/barbár egység települ a területedre. A fejlettségük azonos kb a tieddel.
    - nincs egynél több egység upgrade ugyanarra az unitra.
    - Erősebb fokozaton termelési pluszt kapnak az AI-k és némi alap egységet is indulásnál, bár ez már lehet volt korábban is. Azért egy városból császári szinten a 30. körben a 8-10 íjász és harcos elég erősnek tűnt. Lehet ez csak véletlen, de az erősebb AI mintha szerencsésebb is lenne, de ez lehet csak babona. Azért gyengébb egységgel folyón átkelve 8-at sebezni elég erős mázli. Elég gyakran eljátszotta az ai :)
    - teljesen átalakultak a policyk és a csodák hatása is több helyen.

Picit kóstolj bele Uwu a "balance packokba is"! Kellemes lehet.

Amúgy egy nagy mapon 4-5 városállam mellett is folyamatosan hátbaszúrogatnak már a szövetségesek császár szinten is. Legutóbbi meccsen mind a 9 bemorcosodott és hadat is üzent. Aztán felemlegették hogy mindig háborúzok, meg feltárják rólam a csúf igazságot (= nem kaptak nyílt határt így tótóznak):D
  • uwu311
    Már írták épp az előbb...
    Egyébként a játék eredeti, de mióta tudom hogy a városállamok ennyire táposak, nem is próbálkozok mással, csak a kezdeti időkben izzasztottam magam deity AI ellen, és hagyományos játékmenettel, csak kevés játékot tudtam megnyerni. A lentebb emlegetett "csodák" kellettek hozzá.

Egyébként meg én nem bíznék a nagy változásokban. Sajnos a játék alapjaiban van elrontva, kicsiszolni az ilyesmit nem lehet.
  • uwu311
    Hoppácska, akkor hagyományos módon igencsak nehéz ügy.
    Én régen ókori rifleman-el nyertem meg az első deity játékomat.
    Lehet hogy tévedek, de nem látok rá módot hogy túlélje a játékos ha nekiesik pár AI deity fokozaton.
    Persze nem kizárt hogy sikerül, mert a gép előszeretettel daráltatja magát a városfalak alatt. Nem tudom katapulttal meg erődített várossal ki lehet-e húzni a modern korig. Városállamok nélkül olyan mapon ami nagyobb egyfefüggő szárazföldekből áll, szerintem csak a csoda segíthet.
    Nekem volt egy olyan játékom is, ahol egy félszigeten voltam hegylánccal elválasztva. Egyetlen mezőn lehetett bejönni a 3 városom közelébe, az is dombos volt, így nem volt gond a védekezéssel, aztán meg jött az atom.
  • lee56
    ööö már nem azért de ez már rég nem működik, hogy riflemanig fejlessz egy warriort, ezt kb tavaly ősszel egy patch-el sikerült kivenni :)

Ha virágbolti verzióval tolod akkor meg ne csodálkozz, ahhoz patcheket nem nagyon találsz, legalábbis olyat ami 1 évnél fiatalabb.

Alapvetően amúgy egyetértek azzal, amit alább írtál, de én optimista vagyok, lesz egy "kis" harcrendszer módosítás is azért, most majd nem lehet csak úgy lekacsázni a vizen úszó földi egységeket elvileg mert meg tudják majd védeni magukat, és a messzire lövő hajók mellett lesznek közelharcosok is, 10 helyett 100as HP a unitoknak, és remélhetőleg egy sokkal jobban taktikázó és stratégiázó AI, sőt a diplomácia is átalakul részben a vallás miatt, most már nem fog annyira számítani kinek van a legtöbb pénze :)

A MP része tényleg siralmas, én nem próbáltam, mert olvasni is elég volt arról mennyi vele a probléma :D és ezt tényleg gáznak tartom hogy 1.5 évvel kiadás után se működik rendsen, bár erre is jött egy patch most nemrég, talán fog még javulni ez a rész is.
  • Molnibalage
    Mondjuk nem mintha játszanék vele. Majd a kieg után kap még egy esélyt.

A katona fejlesztés már az X-ik patch óta nem megy, mert nem fejlődhet az adott kor fölé a barbár faluban az egység.
  • uwu311
    Több lehetőség is van.

A legegyszerűbb az ha városállamokat veszel. Felesleges városokat alapítani is, csak a baj van velük mert nehéz megvédeni őket. Rá kell gyúrni az elején a pénztermelésre, meg a merchant farmolásra. Érdemes a kultúrát adó városállamokkal kezdeni, aztán kirakni a patronage-et maxra. 1000-ért érdemes a városállamokat megvenni, kisebb összeget csak nagyon indokolt esetben szabad rájuk költeni, mert az általában csak kútba dobott pénz.
    Csak az elején fognak megtámadni, ha megveszel 3-4 városállamot, soha többet nem bántanak. Néha kivásárolják őket alólad, nyilván olyankor vissza kell venni. Érdemes megvenni az összeset, mert ha sok van a kutatás és a kaja nagyobbik részét is ők állják.

Ha archipalego mapon játszol, akkor nem kell csinálni semmit, a gép egyszerűen béna és hülye a vízen, csak végig kell klikkelni a játékot és győzöl.

Aztán lehet még csalni is egy kicsit. Ha az elején falukból össze tudsz szedni egy riflemant, a középkorig meg tudod magad védeni. Ha sok tudóst farmolsz, tudni fogod tartani a lépést az AI-val, de fontos hogy az értékes és fontos technológiákra nyomd el. Érdemes párat arra elhasználni hogy legyen artillery minél hamarabb, azzal valamelyest lehet védekezni, de a legfontosabb az atom, azzal meg lehet fogni az AI-t deity-n is. Ez az utolsó a legnehezebb módszer, csak vért vizelve megy, szerencse is kell hozzá, nem mindig sikerül. Ezzel a módszerrel az ordert, meg a racionalism-et érdemes kirakni, és kell a commerce-ből a vásárlós is, hogy bagóért tudjál atombombát venni.
  • Molnibalage
    Azért MP-t én is kipróbálnám már. Anno háromból háromszor fagyás volt a vége...

A nehézségi szintekről meg annyit, hogy 6. felett esélyem nincs a gép ellen. Fel nem fogom, hogy ti hogyan veritek meg. A CiV II óta nem volt olyan CiV, ahol picivel a középszint felett meg tudtam volna verni. A Civ II-ben is csak úgy, hogy a kritikus vagy toálisan elbaszott stat miatti csatáknál néha visszatöltöttem.

(Én soha nem szoktam mentés-visszatöltéssel élni.)
  • uwu311
    Azért gáz hogy ezt a civ-et nem úgy kell játszani mint egy civ-et.
    Deity AI ellen felesleges katonát venni, felesleges városokat alapítani ha bent vannak a városállamok. Teljesen ki van herélve a játék, mondjuk alaposan átgondolva, bizonyos beállításokkal játszhatóvá tehető ez a rész is, de elég elkeserítő, hogy nem profin kell csinálni hanem buzizni kell ha AI ellen eredményes akarsz lenni. Ha meg nem dity-n játszol gyakorlatilag azt csinálsz amit akarsz, csak végig kell klikkelni és győzöl. A régebbi részekbe azért kellett melózni és gondolkodni a győzelemért, mostanára agyhalottak játékává vált. Az új lehetőségek is csak díszek lesznek egy alapjaiban elrontott játékban.

Mindezek ellenére én is játszok ám vele, tény hogy nagyon el van rontva, de mégiscsak civ. A legnagyobb hiba ami már szinte bűn, mégiscsak az hogy a Multiplayer rész szinte teljesen játszhatatlan, és ez akkor is ordító nagy hiányosság ha neked nem hiányzik.
  • Molnibalage
    A kieg csak DLC formában lesz elérhető?