Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Ahogy érzed. Sztem soha nem fogsz rá két-három embernél többet találni, annyival meg inkább battleground, mert annak legalább van vége. Ismerõsökkel próbáltunk nagy térképen anno 3v3-at, de amit egy nap alatt nem fejeztünk be, azt aztán már sohasem. 6 embert ilyesmire összeszervezni még egyszer szinte lehetetlen. Ha meg mégis sikerül, akkor az az oldal, aki szarabbul állt, úgyis azt fogja javasolni, hogy kezdjetek újat. Ha meg nem csapatjáték hanem freeforall, akkor meg ha nyerésre állsz, úgyis egyedül maradsz az AIkkal.

Egyébként vicces, hogy pont ezen látszik a leginkább, hogy mennyire nem sablon, éppen hogy azon múlt a dolog, hogy mit csináltunk és milyen sorrendben, hogy hogyan fordítottuk át az egyértelmûen szar helyzetet gyõzelembe taktikával, stratégiával, a lehetõségek optimális kihasználásával.

De baszki, ennyi erõvel minden játék sablon, mert arról szól, hogy leraksz városokat, meg kifejleszted feszt ugyanazokat a technológiákat, legyártod ugyanazokat az egységeket, azt' mész. Nemtom, mi a fenét vársz, de komolyan. Ez a civ. Nagyobb térképen annyi a különbség, hogy nem három-négy óra alatt megy le a meccs, hanem húsz alatt, meg nem négy-öt városod van, hanem húsz-huszonöt. Hát az aztán tényleg nagyon hiányzik...

De nekem mindegy, azt csinálsz, amit akarsz, szenvedj AIval, ha neked az a jó, részemrõl az az a dolog, aminek a világon semmi értelmét nem látom, amihez nekem túl rövid az életem.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Nekem meg pont az mutatja, ami miatt messze el kell kerülnöm az ilyen meccseket. Sablonjáték az egész. Én szerentnék nem battleground térképen normálisan játszani. Még, ha csak napi 1 órára jön össze a multi, akkor is folytatásosan tolnék normális játékot.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Na, akkor kis élménybeszámoló.

Tegnap játszottunk egy meccset, valami kurvajó volt. 2v2, mi voltunk Egyiptom és Anglia, aztékok és franciák ellen. East vs West, tiny map, nem volt õsi rom, barbár és városállam sem.
Én nem panaszkodtam a területemre, de Uwu rettentõen szar környékre volt kénytelen települni, ami miatt eléggé úgy tûnt, hogy nincs esélyünk.

Elkezdtük a "szokásos" taktikánkat, Uwu kitelepült az angolokkal a tengerpartra, gyorsan kifejlesztettük a vitorlázást, és elkezdtem átpumpálni a felesleges aranyat hozzá, amibõl elkezdte vásárolni a trireme-ket. (A játék folyamán ha 3000 aranyat nem toltam át Uwuhoz, akkor semmit)

Az ellenfél sem volt szar, kitelepültek õk is a partra, õk is vettek hajókat, amivel megakasztottak minket, elég komoly veszteségek voltak mindkét oldalról. A középkor elején odáig fajult a helyzet, hogy az ellenség jött át hozzánk lovasokkal, meg jaguárharcosokkal. Nagy nehezen kiirtottuk õket a földrészünkrõl, de nagyjából átvették az uralmat a tenger felett. Tele volt a víz a hajóikkal, meg az õ oldalukon a part végig tele íjásszal és harci szekérrel. Elég sötétnek látszott a helyzet.

Egyetlen esélyt láttunk, ha kihúzzuk a navigációig valahogy. Én építettem egy nagykönyvtárat, abból lett optikánk. Elindultunk az asztronómia felé, közben beraktunk két-két tudóst a könyvtárainkba, hogy nagy tudóst farmoljunk. Közben az ellenség megindult felénk, elkezdett vízre szállni az egységeivel, nagyon veszélyesnek tûnt a helyzet. Ismét partraszálltak nálunk, amikor már csak egy kör kellett az edukésönhöz.

És abban a körben, amikor elkezdték volna ostromolni az egyik fõ kikötõnket, meglett az oktatás, belenyomtuk a két tudóst az asztronómiába és a navigációba, áttoltam Uwunak vagy 350 aranyat, õ abból felápgrédelte a háromsorevezõsöket sorhajóvá, letakarította velük a tengert, a mi partunkat, az ellenség partján álló egységeket... Azokat a hajókat az íjászok, de még a városok is alig tudták akár megkarcolni is.

Aztán megostromoltunk egy kikötõt, átmentünk swordsmannel, lovassal, aztán rágyúrtunk a machinery-re, hogy legyen angol longbowman, onnantól már sima ügy volt.
Én vittem hat lovagot, Uwu hozott öt longbowmant, plusz amit el tudott érni a hajókkal, innentõl kezdve gyalulás volt végig. Az azték kilépett, amikor elkezdtük ostromolni a fõvárosát, a francia viszont bent maradt végig, õt teljesen kiirtottuk. Némi veszteséget okozott, de az már nem volt gond.

Nagyon durva meccs volt, végig lemaradásban voltunk, volt, hogy másfélszer annyi pontjuk volt, mint nekünk. Az education fejlesztése környékén gyakorlatilag egyetlen körön múlt, hogy nem õk gyõztek, és döngöltek minket a földbe.

Nem a területen múlt, nem a szerencsén, hanem azon, hogy mi céltudatosabbak voltunk, és jobb volt a fejlesztési koncepciónk és (valószínûleg) hatékonyabb volt az együttmûködés köztünk.

Az ilyen meccsek miatt szeretem ezt a játékot. :)

Hopp elcsesztem a smilet...
Ezen sztem változtathatnának. Egy helikopter azért eléggé repül <#hamm>
dronkZero
A helikopter nem számított légi egységnek, ez azért volt. Itt sem számít annak, gyanítom itt is szét tudja verni egy csapat bunkósbotos õsember.

Játssz multiban, ember ellen, azok visszalõnek a tengeren is! :D

Nálam ritkán vág le az asztalra, mondjuk eddig még nem próbáltam nagyobb pályán(2 gb rammal nemtom érdemes-e huge-on próbálgatni, nemakarok 5 perces töltögetét körönként). Remélem a patch optimalizál ezen,ahogy remélem azt is berakják, h tengeri csatánál a hajó visszalõjön. Mert most sztem marhára nem hiteles hogy mi lõdözzük ezerrel, az ellen hajója meg nem meg szépen megvárja, míg rommá lõjük.
Azt 1ébként nemtudja valaki h csak földi egységeket támadó egység le tudja-e csapni a helikoptert? Csak mert civ4-ben összefutottam egy-két ilyennel(megsebbzett heli, nekiment a lovasság oszt kampec...).
dronkZero
Oké, oké, én nem próbáltam még.
Régebben volt egy link a hivatalos civ5fórumra, ahol valaki azon rinyált, hogy nem mûködik, vagy hogy nem lehet normálisan kiválasztani a népet load után, és hogy miért nem lehetett a bevált módszert alkalmazni itt is, vagy valami ilyesmi. Nem nézek már utána, lényegtelen.

Annak meg örülj, hogy 15 játékot le tudtál játszani gond nélkül, nekem eleinte azzal szarakodott, hogy betöltés után nem indult el az elsõ kör, illetve vagy 5-6 meccsem azért szakadt félbe, mert kivágott a játék asztalra. Mondjuk tegnap meg gond nélkül végig tudtunk tolni két teljes játékot (2v2, tiny, quick)

Pluskast
Mitõl lenne bugos? Már vagy 15 játékot játszottam a haverokkal. A gond vele az, hogy minél jobban fejlõdsz annál kevésbé pörög a játék. A végén már játszhatatlanúl belassúl.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

dronkZero
Hoppá. Akkor ezt benéztem.

Akkor lehet, hogy benne van, csak bugos? Valami rémlik, hogy gond van vele, a hivatalos fórumon volt ezzel kapcsolatban valami rinya...

Pluskast
Nézd meg jobban mert van benne. Csak elõbb host game menü és utánna ott van hogy load. A gép amúgy is minden kör után autosave-t csinál ami miatt egyébként az industralisation kor környékén tulajdonképpen játszhatatlan lesz mert a next turnre úgy kb 3-4 percet kell várni.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

bigapó
Én teljesen nyugodt vagyok, tõlem irkálhatsz kérdéseket ide, de ne ilyet, hogy mikor mit építsek, mert az már hülyeség :)
Ha elmondom, hogy mikor mit csinálj, neked abban mi lesz a játék és az élvezet, ezt így értettem.
Tipphalmazt minden nagyobb civ-el foglalkozó oldal tartalmaz, az sg spec nem ilyen, ez csak egy fórum.
CivFanatics

Egyik legjobb civ-el foglalkozó oldal, sok tippel a kezdõknek, kicsit ugyan keresgélni kell, de hasznos.

The Matrix has you...

Molnibalage
Ezúton csókoltatom azt a faszt, aki ezt kitalálta...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Ja, hát akkor benyaltad. Ahogy nézem, nincs multiban load game, aztán ezek után sok sikert lejátszani akár egy standard méretû, standard idõléptékû multi meccset együltõ helyedben...

Egyébként meg nem a battleground számít, hanem hogy van-e víz, vagy nincs. Mert ha nincs, akkor még triremezgetés sincs, hanem bunkókkal kezdjük egymást püfölni az õskorban, amint az elsõ egység odaér az ellenséghez.

Kontinenses játékokat toltunk még 3v3-ban régen civ4-gyel, az kb az asztronómia magasságában dõl el, amikor át lehet menni. De amíg ilyen instabil a multi, addig az felejtõs részemrõl, meg sem akarom próbálni.

Egyébként meg nem tudom mit vársz, az ellenséget akkor kell elkezdeni ütni, amint meglátod, ez nem opcionális, ez kötelezõ. Ha trireme-mel, akkor azzal. Azzal még úgysem lehet várost foglalni, sõt, kb fregattig semmi értelme a dolognak, csak épp nem szabad átengedni azon a mapon a tengert az ellenségnek, mert az kb game over. Ha te nem csinálod, megcsinálja az ellenség, azt' akkó' jó játék volt 3 óra, meg még be is szoptad, az fõleg megéri...

Uwu játszott még ilyen ~6 személyes freeforall játékokat, azokról viszont õt kérdezd.

gallardo
Nyugalom, csak kérdeztem, hátha kapok valami hasznos tanácsot. Egyébként igen most elõször játszok CIV-vel és annyira nem tûnik rossznak. Kerestem a játékhoz guide-t, csak mindenhol már a késöbbi fázisokat részletezik.

Molnibalage
A battleship nem 3 mezõre lõ el? Az Longbowman is 3-as nem?

Azt kellene felfogni, hogy lehetetlen középkori egységeket 100%-ban párosítani modellezésben modernnel. A BS az tudja, hogy nagyjából a korabli ranged cuccokknál erõsebb és messzebre is lõ. Azonos korok között hozza ki az arányokat minden ilyen dolog. A Civ motorja alapvetõen alkalmatlan mindenféle tisztességes háború szimulálására...

Molnibalage
A hatszögelésnek semmi köze ahhoz, hogy nincs erõforrás. A Civ IV az én régi szar gépemet standard mapan is úgy megfektetette, hogy ehaj...

Molnibalage
És az mit kezdjen ezzel, akit nem vonz a fast game és battleground map? Mert engem nagyon nem...

bigapó
fú, Te úgy látom most játszol elõször CIV-el. Ajánlom a tutorial-t, már ha ebben van olyan egyáltalán, de mindenképpen olyan civ fórumok olvasását ahol kezdõknek adnak tippet. Konkrétan olyat nem tudok ajánlani, hogy mikor mit épits, mert az helyzet függõ, van, hgoy telepest, van hogy munkást és van hogy épületet :9 érted, ez egy összetett játék, elõbb olvasgass és próbálgass, ne ide irkálj, az nem játék, hanem egy "kattingatós no skill unalom"...szerintem

The Matrix has you...

gallardo
Igen, így már világosabb. Szerintetek elõször érdemes munkásokat csinálni, vagy egybõl csináljak telepeseket, vagy netán egy épületet huzzak fel?

Egyébként ami feltünt hogy minden nemzet egy földrészre van összezsúfolva,, tényleg nincs több kontinens?

Minden civben úgy van, hogy a kezdeti körök sok évet jelentenek, mig ahogy halad elõre az idõ úgy egy-egy kör egyre kevesebb évet reprezentál.

Ne foglalkozz ezzel, a körök száma a lényeg. Ha 20 kör, akkor 20 kör, ennyi. Persze hogy hülyeség a 400 év :)

Egyébként érdekes, nálam 1x sem fagyott le vagy lépett ki a játék. Pusztán ez a grafikai lassúság van.

Persze, nyilván azért javítanak egy csomó mindent a következõ patchben mert a közönség gépe gyenge volt. Gondolom az új javítás telepít minden gépbe még 2 magot a procibe meg tesz ramot a videókártyára :)

gallardo
Üdv! Most kezdtem az amerikaiakkal és picit soknak tûnik az, hogy 400 év míg elkészül egy épület. Nem lesz így kicsit rövid a játék? Szerintetek mit érdemes a játék elején építeni?

nekem elsõ lépések egyike volt hogy 2 körönként ment a game, így gyakorlatilag soha nem ért "veszteség" ha 1x 2x kilépett....maga a mentés gyors, megéri

A mohának mindig a déli oldala fás!

Tudjátok még mi zavart engem ? Amin nem igen tudtam túllépni.. ??
A jó kis csatahajóm közelebbre tud lõni mint az Angol "longbowman"
jó persze értem én ez nem szimulátor, de azért..

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

Botond
Szerintem csak nem jó a konfigotok és ennyi. lsd #1335
Nem mondod, hogy egy rosszul muzsikáló grafikus engine az programozási kérdés... :)

Ok, ha te mondod :) Persze azt szerintem senki sem vitatja, hogy messze nem tökéletes a game, még :)

Nem nem én azon lovagolok, hogy akartam egy amolyan gigantikus meccset. Tudjátok ilyen világ hóditós csomó népes, okos, ügyes game-t tolni..
Nem jött össze, sok oka volt többek közt ez a hatszögelés.
No mind1 ha lesz patch és jó lesz én is elõveszem ujra. Szerintem ez most így szar.

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

#1357 +1

És ahhoz képest hogy mennyire nem számít neked, folyton a grafikán lovagolsz, nem tudom feltûnt-e :)

dronkZero
Ja, egyébként én is félretettem, majd ha kijön a peccs, visszatérek rá. Jó ez multiban, illetve jó LENNE, ha be lehetne fejezni egy szájbatekert meccset, és nem fagyna ki feszt...

dronkZero
Jó, hát azzal tisztában voltam eddig is, hogy technikai kérdésekhez közel nulla érzékkel rendelkezel, nem kell erre lépten-nyomon emlékeztetni.

Procit felfalja az AI, a RAMot meg a nagy térkép, a sok ellenfél, meg a grafika. Lehet hitetlenkedni, de ez van. A Civ4, amikor kijött, pont ennyire volt lassú szarfos, mint ez az 5 most, pont ugyanígy összefosta magát a Huge térképek végjátékában.

Ez az engine kb 5 évre készült, majd huge térképet, meg 16 AI-t a 2015-ös átlaghardver fog kivágni, mint a taknyot. Úgy, mint ahogy egy mai átlag PCn elmegy a Civ4 faszán.

Meg még pluszban egy bughalmaz fos is jelenleg, de az majd még csiszolódik, készülnek a peccsek folyamatosan.

ha észere vettétek volna ez programozási kérdés...amit gyakran látsz pl a saját országod és környéke ott állandó a graf frissítés így nem látod mikor kiteszi a spriteokat...ha elugrasz a világ végére ott akkor fogja elöször kirakni, nyílván hogy feleslegesen ne terhelje a rendszert...legalábbis én így figyeltem meg...

nekem 4 gigám van, azt hatszögel mint állat :)

Amúgy a devek is elismerték, õk kúrták el, a jövõ heti patchben elvben lesz rá fix.
Azért érdekes, hogy sztem az egész civ legnagyobb technikai újítása az új grafikus engine, aztán igencsak bugosra a sikerült. De legalább rendesen supportálják, szóval nem lesz gond.

Addig is, én visszamentem civ 4-re, azzal valahogy nem játszottam sokat, most bepótolom :)

Köszi a választ! Várom a patch ami elvileg javítja majd a próblémát!

LOL nha azért ez erõs volt. Most toljuk a R.U.S.E-t cimborákkal. 3v3-at toltunk kb NINCS betöltési idõ ^^ nincs lag több száz unitnál sem lassul be..
2Gb rammal. 2010-es game az is.
Majd 6 gigát veszek, hogy egy szaros körökre osztott játék a randa texturáit ne egyesével hatszögelje ki. Esetleg valami 6 magos procit ne vegyek ?
MEg raptor vinyot hogy be tudja tölteni ezt a "grafikát" meg ezt a tökéletes AI-t ki tudja számolni.
Azért ez erõs volt ^^ még élsimítás sincs XP alatt a talajtexturák maxon is olyan rondák mintha egy vödör festéket öntöttek volna egy kupac szarra.
Jo ne értsetek félre egy ilyen játékban nem ez a lényeg, kb leszarom én is, de ne már hogy 6 giga kelljen ennek ...

ismert bug....a a patch állítólag javítani fog ezen.....memória kezeléssel van gond

rtfmZoli
Sziasztok!

Nekem egy olyan problémám van hogy néha a játék kilép magától! nem tudjátok vajon mitõl lehet ez?

dronkZero
6 giga rammal meg talán egyszer láttam csak "hatszögelést".

2010 vége van, hahó! 2 giga ram lófaszra sem elég ma már!

NEXUS6
Most, hogy mondod, valszeg a krályszisz AI-jét használták itt is!
<#nyes>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hát szerintem maradjunk meg a ketegóriáknál, ennyi erõvel a krájziszhoz is hasonlíthatnád :)

Amúgy meg ha megnézed az új patch leírását, ezek az idegesítõ dolgok már most javítva lesznek, apropó mikor jön már ez a patch? :)

Az 4.rész alap játéka nálam is játszhatatlanná vált mikor begyûltek az egységek.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Molnibalage
Az alap CiV-et egy õskori gépen toltam és elég jól ment. A játék vége persze lassú lett, mert sok egység volt, de azonnal reagált mindenre.

Amiga
Hát, nálam annak idején az alap Civ4 játszhatatlan volt, a videók alatt a program rendszeresen belassult, de annyira, hogy még az esc-et is csak kb. 2-3 perc alatt érzékelte (szinte kifagyott). Az alapjáték az 1.61-ig számtalan patch-t élt meg, a két kiegészítõ úgyszintén. Ennek is biztos vagyok benne, hogy kimagasló lesz a terméktámogatása, a kiegészítõk pedig nagyon magas szintre fogják húzni.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

Molnibalage
Miért hagynák magára? Mindegyik CiV-hez alsó hangon két kieg és számtalan pacth jött ki. Ez mitõl lenne kivétel? <#fejvakaras>

na jó hír ez, nem hagyják magára a játékot...

Amiga
A készülõ patch részletei:

Civ 5 készülõ patch

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

ollie
Az mindegy, hogy mit mutattak a képek 1 éve, mert a grafikát a legkevesebb munka létrehozni egy ilyen játékban.