5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
#207 Hm... nekem pont Denonom van, nem ez a típus, hanem régebbi, mert nem most vettem. Viszont akkor ugyanolyan komolynak számított, mint manapság emez.
Lényeg: van rajta phono bemenet, DE eszemben sincs ennek közreműködésével hallgatni a lemezeket! Rohadtul nem úgy szól, mint a sztereó hifin. -
#206 Szega Naru.
Talán én fogalmaztam pontatlanul. Nálam ez sűrűn megesik
Amikor profi erősítőre gondoltam, nem a Tescóban iskapható dvd+erölködő+5.1 Samsung Lg vagy egyéb cuccosokra gondoltam. Bár szerintem azok sem túl rosszak. Én pl. ilyesmire gondoltam:
DD, DTS, 24/192-es DAC, 7.1 és ami a legjobb: phono bemenet!
Bármilyen hihetetlen is, a ketyere képes normál sztereó hangmegjelenítésre is. Pl. vinyl..(dat..)
És akár DTS-re is, ami pl. dvd..(bluray)
Ilyesmi erölködőre értettem a normális hi-fi jelzőt, nem pedig a millás, félmillás abszolút felesleges cuccokra.
" Az a gond, hogy eddig életemben egy házimozit hallottam jól szólni egy hifishown - mondanom sem kell, hogy az erölködő a 6db hangfallal éppen 12M forint volt."
Hát ez elég szomorú. A Denon amit mutattam fentebb, mondjuk innen 65 rugóért.. is beszerezhető. Azért mégsem több milla
És hidd el profi hangfalakért sem kell milliókat feleslegesen kidobni az ablakon.
A "csakaqrvq200k-sketyerékszólnakjól" elmélettel abszolút nem értek én sem egyet.
Lemaradtam. Mikor tévedtem? (no offense?)
Talán csak figyelmetlen voltam. Ritkán tévedek. Erre Dióka is az élő tanúm -
#205 "Összeírtam, hogy mik vannak és melyik milyen kiadó. Én elhiszem, hogy attól még egy lemez serceghet, pattoghat, tudom is Én, hogy mi pöcsöm probléma lehet Velük (ezért nem is szerettem soha a bakelit lemezeket! - Én!!!)."
Igaz, hogy írtam magánban is, de ide is beírom okulás képpen. Ha serceg, pattog a lemez akkor az rossz, agyon használt vagy a lemezjátszó nem jó, esetleg a tű szorul cserére. Sajnos pont ez miatt nem is nagyon szeretek magyarországról lemezt venni, mert itt az "átkosban" az átlag embernek nem lemezjátszója volt hanem lemezkarcolója. A sok Teslán és társain meghallgatott lemezek sajnos elhasználódtak rendesen, a tárolásról, kezelésről meg fogalmuk sem volt a népeknek. Sajnos én már jártam úgy, hogy vaterán vetten jó állapotúnak hírdetett német nyomású Queen lemezt, de használhatatlan; serceg, pattog - tisztítás sem használ neki. Valószínűleg otthon régen egy barázdakarcoló funkciónált lemezjátszó helyett :(
"De akik írtak, vagy írnának mégis mit szeretnének, vigyem el Nekik a lemezeket, utazzak több száz kilómétert, hogy meghallgassák, vagy mit? Nekem nincs lejátszóm, soha nem voltam bakelit lemezes. "
Nem. Egyszerűen ha otthon leszel akkor vigyél egy fényképezőt meg a szemedet. Fény felé tartva szépen megnézegeted mindkét oldalát, karc és egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. (Normál fényviszonyok között minden lemez szép), aztán csinálsz egy képet a borító hátuljáról meg magáról a lemezről is. Olyan jó minőségben amilyenben csak tudsz.
DE!!!
Eladhatod a lemezeket enélkül a folyamat nélkül is csak akkor más árról beszélünk. Ezt ilyenkor lot-nak vagy batch-nak szokás nevezni és akkor beírod, hogy eladó 15 db lemez nagyjából ettől meg ettől az előadótól, az állapota szerinted jó de nem tudod / nem akarod ellenőrízni. Viszont ebben az esetben a vevő is rizikóval indul, így ilyenkor 15-20 lemezért szoktak adni 5-6e forintot. A másik esetben ha bebizonyosodik, hogy jók a lemezek és külön külön adod el akkor sokkal többet kaphatsz értük csak hát akkor dolgozni kell vele. Valamit valamiért. Én szoktam németben járni ott vannak jó kis lemezboltok a mai napig. Ha valamit egyesével szépen meg lehet nézni akkor az lehet hogy 5-10EUR/ lemez, de szoktam hozni úgy is lemezt, hogy szól az eladó, hogy ott van egy doboz kb 100 lemez van benne kukkantsak bele (de nem nézhetem teljesen át) és adjak érte 50EUR-t ha megfelel. Szóval az árak így mennek. Ráadásul most, hogy megint pörög a biznisz a boltokban is lehet mindenfélét venni, tehát a használt lemezek ára is csökken. Pár évvel ezelőtt egy jó állapotú Depeche Mode-ért el lehetett kérni akár 4-5e forintot is. Ma viszont a boltban is kapsz ekörül bontatlant, tehát csak annak lehet ennyiért eladni akinek fogalma sincs mit vesz.
"Nem vagyok bizonyos benne, hogy fel tudom hozatni a lemezeket."
Akkor mi volt a terved? Hogy akartad eladni gyakorlatilag? -
#204 "a Wav sokak szerint veszteségmentes.
Rendben akkor mától minden zenét 4.8 kbit/second-dal 8.000 Hz-en rögzítek.
csekkold. ez is wav!
Akkor most miről is beszélünk?"
Én ilyet biztos nem mondok, mert a wav az csak egy container formátum. By the way veszteségmentes nem attól lesz valami, hogy te hogyan rögzíted; a veszteségmentes azt jelenit, hogy a kitömörítés után az eredeti állományt kapod vissza. Azaz ha 8bit 22khz-en rögzítettél valamit PCM formátumban akkor az bizony attól még veszteségmentes, hogy te szar minőségben rögzítetted. Ugyanis minden esetben ugyanazt kapod vissza mint amit betettél. Teccikérteni? :)
"Ha van hozzá hangrendszered, normális lejátszód (vagy progid) hallani fogod Te magad is a különbséget."
Évekig elég jó rendszerem volt (hogy csak számot mondjak 7 számjegyű), amit idén építettem le mert rájöttem, hogy nagyon nem kell ez nekem. (Azért pl most is olyan hangfal áll a lemezjátszó mellett aminek az új ára 700k volt - és nem azért mert elárazták :D)
"Hallani pedig csak házimozival fogod normálisan. Rendesen dekódolva a kódolt csatornákat ennyi."
Az a gond, hogy eddig életemben egy házimozit hallottam jól szólni egy hifishown - mondanom sem kell, hogy az erölködő a 6db hangfallal éppen 12M forint volt. Házimozi az házimozi és nem zene. Havernak az egyik legnagyobb Marantz erölködője van (házimozi) kicsit több mint 1 milla - az én negyedennyibe kerülő (igaz csak sztereó) erősítőm szőröstől bőröstől megeszi reggelire zenében. Hát ezért szokták a nagyok is külön kezelni a kettőt.
"Ha Te a sztereó barázdabillegetőre esküszöl, akkor mi a fenének érdekel a téma?"
Engem minden téma érdekel ami zene. Elég aktív vagyok a legnagyobb hifi forumokon is. Az egy dolog, hogy az analóg módít jelenleg én jobbnak találom - több okból is amit már számtalanszor kiveséztem.
"De ha már érdekel a téma, akkor ne hibás felvételekkel, hanem rendes alapanyaggal csekkold a dolgokat."
Most ezt mire mondod? Tudtommal csak a DTS-ről beszéltünk és nem másról. Én csak kijavítottam a tévedésedet. No offense.
"Igen. Végül is öreganyáink is elégedettek voltak a fekete fehér tévéikkel, meg a Sokol rádiójukkal. Esetleg a gramofonjukkal, ha volt.
Sajnálom. Én a ma gyermeke vagyok. Igénylem a 3D-s aktív plazmát,
a DTS-t, az SRS-t, a THX módot... kövezzetek meg érte."
Senki nem fog ezért megkövezni, csak kezeld helyén a dolgokat. Attól, hogy valami mai módi még nem biztos, hogy jobb is. Egyébként mondok jobbat rengeteg barátomnak van otthon házimozi rendszere (nekem is van egyébként), sztereo rendszer nélkül, mert más az igényük. Megvesznek pár százasért egy házimozi erősítőt, esetleg hangfalakkal és amit az ad nekik sztereóban az elég, mert ők többnyire filmeznek, és ahogy azon szól a zene az nekik elég is. Viszont még egyikük sem akarta megmagyarázni, hogy jobban szól zenére mint egy ugyanannyiba kerülő sztereó cucc. Hiszen nyilván valóan ugyanannyi pénzért sztereóban sokkal jobb minőséget kapsz hiszen negyedannyi alkatrész negyedannyi gond ás csatorna, stb.
"De csak óvatosan: nehogy aztán a kő visszaüssön"
Nem kell itt dobálózni :)- -
#203 Tapolca, de Én meg Bp-n. Szüleim laknak Tapolcán. -
#202 S merre van az a több száz km? Hátha valakinek meg közel van és amikor ott vagy, akkor találkozhattok egy megszakértésre. -
Természetesen nem most azonnal gondoltam.
Részemről rohadtul ráér a dolog.
Léptem, megy a Hirtelen 30 a tv2-n. Csácsumicső -
#200 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mint írtam, több száz km-re vagyok a lemezektől. Ha... majd újra otthon leszek, akkor megnézem nagyítóval is. Ám, azt még most se nem tudom nagyon, hogy mégis mennyiért mennek a bakelit lemezek manapság. Volt aki írt hozzávetőleges árakat. De mint láthatod, ez a nagyítós dolog olyan, hogy nem tudok mit tenni vele több száz km távolságból. Ám, köszi! -
#199 Szega Zotya.
Dolog pofon egyszerű.
A szemeddel alaposan (ha kell nagyítóval is) megvizsgálod a lemez mindkét oldalát.
Látszik a karcolás ha van.
Utána privátot dobsz az érdeklődőknek.
Kérsz egy postacímet és miután megegyeztetek, portósan feladod kartonpapírba csomagolva a cuccost.
Több tucat lemezt vettem és adtam már el én is ilyen módon.
Kitartás. Nem kell mindent mindjárt feladni.
A Zeppelinekről esetleg tárgyalhatunk, ha még megvannak. Privibe jelezd a döntésedet. Én segítek, ha tudok bármiben.
Üdv. Z.. -
#198 Félreértés elkerülése végett:
Köszönöm szépen a segítséget a bakelit lemezekkel kapcsolatban, melyeket most a napokban adtak itt páran. Voltak jelentkezők privát-ban, miután beírtam azt a pár db-ot, melyet hasra ütés szerűen beírtam. Listát idő hiányában még nem tudtam készíteni. Azonban egyelőre sztornózom a dolgot, mert privát-ban sem sülnek el jól a dolgok és Nekem ennyit nem ér az egész. Akkor egyelőre maradnak még a lemezek, amíg több infó nem lesz róla, de senkivel sem akarok összezörreni privátban és nem hiányzik az egymás anyázása és kioktatása sem.
A lemezekről nem tudtam képeket készíteni, ezeket majd csak több hónap múlva fogok tudni, akkor megyek megint annyi időre vidékre utazni, hogy legyen rá időm.
Összeírtam, hogy mik vannak és melyik milyen kiadó. Én elhiszem, hogy attól még egy lemez serceghet, pattoghat, tudom is Én, hogy mi pöcsöm probléma lehet Velük (ezért nem is szerettem soha a bakelit lemezeket! - Én!!!). De akik írtak, vagy írnának mégis mit szeretnének, vigyem el Nekik a lemezeket, utazzak több száz kilómétert, hogy meghallgassák, vagy mit? Nekem nincs lejátszóm, soha nem voltam bakelit lemezes.
Nem vagyok bizonyos benne, hogy fel tudom hozatni a lemezeket.
Így Bennem olyan kép alakult ki, hogy így eladni ezeket nagyon macerás és szinte "lehetetlen". Egyelőre jegelem a dolgot. Majd készítek róluk fotókat, és akkor meghirdetem. Addig maradnak Nálam. De az is lehet, hogy tovább is. Nem gondoltam, hogy ez ennyire macerás - elnézést de Nekem erre nincs szabad időm. Eláll, enni nem kérnek, eladnom nem létszükség. Első körben is csak azért érdeklődtem, hogy hol van értelme eladni bakelit lemezeket, milyen fórumon, stb...
Köszönöm a help-eket, a kedvességet, de ez így túl nő azon, amennyi energiát Én most bele tudnék fektetni. Annak örülök, hogy úgy látszik el lehet majd adni Őket. Részemről egyelőre ennyi!
No offenz! Köszönöm! -
#197 Az attól függ, hogy mi a lényeg.
Most az a lényeg, hogy délután van, amit akartam azt befejeztem..
Lehet, hogy feldobok valami régebbi fekete korongot a billegetőre oszt mára ennyi.
Később esetleg valami jó kis movie (persze DTS-ben :) Majd meglátjuk..meghalljuk.. :) -
#196 Azt hiszem olyan banálisan egyszerűen érintetted és fogtad meg (fel) a lényeget,mint amennyire Te önmagad is az vagy, viszont ezen a szinten nem vagyok képes (inkább nincs mindig kedvem) eszmét vagy tudást cserélni, hisz a legalsó szinteken legyőzöl a rutinoddal, meg hát minek komolyra fordítani, ha a hülyéskedésnél nem vesz jobban az agyad, ami meg mindig ökörködésbe megy át....az oldaladról. Egyébként tetszett,amit írtál (bevallom, kellő öniróniával, jót röhögtem rajta), nem mellesleg szeretem, amikor lazán próbálsz erőt feszíteni azon, hogy frappáns hatással tudj válaszolni, persze a lényeget messze elkerülve.
-
#195 Igazad van. Csupán arra akartam szorítkozni, hogy mindent lehet más szemmel is nézni. Pl.
a Wav sokak szerint veszteségmentes.
Rendben akkor mától minden zenét 4.8 kbit/second-dal 8.000 Hz-en rögzítek.
csekkold. ez is wav!
Akkor most miről is beszélünk?
Elmondtam a formátum alkotóinak a szándékát, ennyi.
Hozzátettem, hogy az említett dvd lemezen belehallgattam a pcm-be is.
Ha van hozzá hangrendszered, normális lejátszód (vagy progid) hallani fogod Te magad is a különbséget.
Mutogathatnák itt Neked frekitartományos fotókat, hogy milyen magasságig kúsznak fel a hangok, de az csak kép.
Ezt hallani kell.
Hallani pedig csak házimozival fogod normálisan. Rendesen dekódolva a kódolt csatornákat ennyi.
Ha Te a sztereó barázdabillegetőre esküszöl, akkor mi a fenének érdekel a téma?
De ha már érdekel a téma, akkor ne hibás felvételekkel, hanem rendes alapanyaggal csekkold a dolgokat.
Utána majd beszélgethetünk megint.
Mondja a sok nagyokos, hogy bőven elég a sztereó hang. Mi a túrónak a sok 5.1 , 7.1 ecetera ecetera..
Igen. Végül is öreganyáink is elégedettek voltak a fekete fehér tévéikkel, meg a Sokol rádiójukkal. Esetleg a gramofonjukkal, ha volt.
Sajnálom. Én a ma gyermeke vagyok. Igénylem a 3D-s aktív plazmát,
a DTS-t, az SRS-t, a THX módot... kövezzetek meg érte.
De csak óvatosan: nehogy aztán a kő visszaüssön
-
#194 Helyesbítenék, ha nem gond..
Nincsenek viták és véleménykülönbségek köztem és Dióka közt.
Ezt már most felejtsd el.
Dió tanulási folyamaton megy keresztül.
Én pedig elégedetten dőlök hátra, amikor okosat mond.
Sajna ez elég ritkán esik meg
Legtöbbször igen tudományosan próbál fogalmazni, de sok még a tanulnivalója.
Pont, ahogy a nagymester mondta egykoron:
" Csak hiszed, hogy okos vagy de ez csak a látszat
Csak a kezed igen, de az agyad nem játszhat.
Messze vagy még a mesteredtől,
De egyszer majd minden eldől.
Nem hiába a sok sok év
A viták s az ellenérv,
Ha tetszik ha nem okos leszel
S egy nap Te is mester leszel! "
Mr. Eagle Soaring
-
#193 Cső Gyurci.
A fél év alatt (megmondom az őszintét) be sem kukkantottam az SG-re..
Az ok egyszerű: csekkoltam, hogy mennyire vagyok sg függő.
Amit akartam, megtudtam.
Még valami. a 24/192 az jó Sajnálatos, hogy semmilyen barázdabillegető (tű) nem tudja elérni ezt a frekvenciatartományt
-
#192 Szega Dió.
Felújítás folyamatban továbbra is. Fotók már most is készültek a kedvenc "ilyen volt, ilyen lett" sorozatomhoz
Nos mint tudjuk," tudni annyi, mint mindent sajátunkká tenni, nem függeni a példától, és nem sandítani vissza a mesterre.."
Már ott el van baxxva a dolog, hogy Ti folyton kijavítotok (mert nem bírjátok ki, hogy ne sandítsatok vissza rám)
Igazad van okosabb valóban nem lettem az elmúlt időszakban. Bölcsebb és érettebb (mint a jó bor) viszont igen. Épp ezért és mert ettől okosabb már úgy sem lehetek, hagyom az egész hájgend dolgot a picsba. Belátom én, ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Sosem fogjátok megtanulni ezeket a téziseket
Ja, nekem nem kell "ollóznom", mert a téma teljes tudástára már közel 20 éve a fejemben van...mint azt Te magad is jól tudod
No, nem tartalak fel tovább. Válaszolnom kell a többieknek is. Most kicsit játssz egyedül. -
#191 "Szerintem 200K forintból kb egy jó hangkar és egy jó pick up jön ki. De akkor még nincs lemezjátszó. Tehát szerintem a fenti állítás fordítottja igaz"
Viszont ezzel az analógiával élve akkor 200-ért nincs jó CD játszó szóval megint csak az első tétel lesz igaz.
Kollega csak annyit állított (és ezzel egyet is értek), hogy 60e forintért jobb lemezjátszót kap mint CD-t, 100e forintért jobb lemezjátszót kap mint CD-t, 200e forintért jobb lemezjátszót kap mint CD-t, 456.642 Ft-ért jobb lemezjátszót kap mint CD-t. -
dj adrián #190 "Ráadásul, ha ezt az én kereseti színvonalamhoz igazítjuk, akkor 200k forintból klasszisokkal jobb lemezjátszó kapható, mint CD pléjer."
Szerintem 200K forintból kb egy jó hangkar és egy jó pick up jön ki. De akkor még nincs lemezjátszó. Tehát szerintem a fenti állítás fordítottja igaz. -
#189 Talán a DST-vel keverte... -
#188 Egyébként ollózás helyett:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_codecs
És itt keresd ki a DTS-t. -
#187 Lehet, hogy hiányosak a tudásaim, de a DTS is azon az elven dolgozik, hogy az emberei fül számára hallhatatlan részeket kidobálja. Azaz lossy még ha nem is olyan szinten mint az mp3 és társai. Pont ezért létezik a DTS-HD ami lossless. Ha már a sima is az lenne akkor a DTS-HD-nak nem is lenne értelme. A DTS-HD meg pont úgy működik, hogy tartalmaz egy core-t ami a sima DTS-nek felel meg és így megoldották a lefele kompatibilitást is. Viszont pont a DTS-HD rész (vagy DTS++) tartalmazza azokat az információkat amelyek a síma core-ban nincsenek jelen. Hát ez ennyi bármit is állít egy magyar portál ahonnan ollóztál. -
#186 Madonna és a Depeche lemezek engem érdekelnek. Dobj egy magánt rám. Természetesen az ár az kiadó és állapot függő. -
#185 Valahogy az ilyen viták, vélemények ZR és Dióka között nekem, mint külső szemlélőnek úgy tűnik, hogy utóbbi javára dőlnek...
Gyuri: hát ez az, amit már az elején firtattam, mikor még csak szó volt a Kamudába.... őő.. bocsánat, Kanadába kimenetelről. De már tudom, ilyen pitiáner dolgokra nincs idő, mikor az ember fontos és titkos küldetésen vesz részt!
De félre a tréfát: mostantól az érintett topikok jobban fognak pörögni, az tuti. (csak bírjam ki, hogy ne szóljak mindenhez hozzá) -
#184 A nagy ZR újra köztünk...Csak nem tudom miért kelet egy évre mellőzni ezt a jó kis társaságot. Kanadában talán nincs net Vagy ott az SG nem elérhető Na mindegy, talán erre sosem kapunk választ. Nálam éppen most is forognak a jobbnál jobb vinyl lemezek az esztergapadon...És 24/192-be rögzítem a vinyóra őket. -
#183 ZR! Okosabb nem lettél az elmúlt 3/4 évben sem, viszont ollózni -a kezdeti rengeteg téveszmés infóit mellett- már te is tudsz (mint ahogy teszed is),ami egyébként egyáltalán nem baj, ha nem adod mellé a 'kurvajólinformált' hangmérnök zsenit (mert ugye az én vagyok).
Senki sem úgy születik, hogy belenyomták az anyatejjel a kisokost, az 'információnak' bárhol utána lehet nézni (erre jó segítség pl. a net),lehet idézni mások gondolatait, illik hivatkozni rá, meg lehet tanulni és előbb-utóbb készség szinten a saját tudás részévé válhat (ez utóbbiból mondjuk neked kevesebb adatott meg, de legalább látszik az igyekezet),amivel majd fel lehet vágni vagy ámulatba lehet ejteni...
Fesd a kérót, és ha kész, dobjad az eredményt fotókon, csak papucs nélkül lehetőleg. -
#182 Szewa Naru.
Én csipázom, ha az okosak hülyéskednek :)
Remélem, most is csak ennyi történt..
Rohadtul nem ide tartozik, de nagyon helytelen, ha a "tudását" az ember innen onnan ollózza ki..
A lényeg a dts-ről, aztán ejtsük is ezt a témát itt légyszi.
összefoglalva: a DTS Coherent Acoustics, mint hangtömörítő algoritmus, kifejlesztői szerint nem tartozik a veszteséges (perceptual vagy lossy) tömörítést használó kódolók sorába, inkább a veszteségmentes (lossless) eljárásokhoz hasonlítható.
Ha nagyon szigorú akarnék lenni, akkor magát a PCM-et is is a veszteségesekhez sorolhatnánk, hiszen korlátozott bitrátáig dolgozik szintén. Beszélgethetűnk a témáról ha érdekel, szívesen tájékoztatlak bármiről de ne itt.
Itt inkább beszélgessünk a vinylekről.
Hiszen ez lenne lényeg.. nem?
-
#181 Olyat sem írtam fel. De azt még holnap tudom potopni.
Spandau Ballet: The single collection
Alphaville: Forever young
Ultravox: Same old story; Lament; Quartet
Duran Duran: Notorious; Arena
Madonna: True blue; Like a virgin; Madonna
Depeche Mode: Black celebration; The singles 81-85; Construction time
ill. pár db hasonló stílus egy-egy album;
Plusz:
Led Zeppelin I; II.
The Doors: Morrison Hotel
(sajnos most csak telóról tudok írni és így körülményes pötyögni)
-
#180 "Nekem van otthon pár DTS audio CD-m, réges-régen töltögettem le őket, olyan zenék vannak rajta, amiket anno quadro-ba vettek fel (remélem jól írtam), Pl Dark Side of the moon, meg ilyesmik.
Hallott valaki ilyesmikről még?"
Egen volt "szerencsém" 1-2-be belefutni, én töröltem őket :)
"Azoknak is volt egy érdekes elképzelésük régen, hogy mi a bánat szóljon hátulról, a hallgató mögül :))"
Hát ez ugye ilyen marketing fogás volt, mert anno kitalálták, hogy ugye a zene is legyen már térben de fingjuk sem volt, hogy akkor ezzel most mit is kéne kezdeni normálisan, és kínjukban össze vissza keverték ezeket a lemezeket. Nagy része sajnos borzalmas :)
"Most ugyan ezt érzem még mindig az 5.1-nél, még a hangmérnökök egész nemzedékének kell kihalnia, hogy rendesen tudjanak oda bármi használhatót keverni."
Szerintem zenében ez már nem fog elterjedni. (Ha csak a fitaloknak nem verik bele a fejükbe valami marketing halandzsával). Ugyanis az ilyen "tér-zene" teljesen idegen az embertől. Ha koncerten vagy vagy bárhol a világon akkor is egy irányból hallod a zenét ez a hangszerek sajátossága. Meg lehet erőszakolni a felvételeket de teljesen unrealisztikus lesz az eredmény. Az egyetlen elfogadható felhasználási módja a koncerfelvételeknél a közönség egy részét hátra keverni.
"Azt tudom, hogy 4 csatornát is tudtak rögzíteni, a bakelit lemez barázdáin, de miért hallt ki, arról tud valaki valamit ?"
Hát amit te is írtál az miatt. Nem lehet vele semmi érdemlegeset kezdeni, ráadásul az igényes zene hallgatónak sztereó rendszere van otthon (vagy legalábbis külön van a házimozitól), ezért aztán több szint miatt sincs értelme. -
#179 Bakk hát elbeszéltünk egymás mellett rendesen. Ez egy 5.1 DTS hang aminek érdekessége, hogy a DVD Video eredeti szabványnak nem is volt a része. [Tehát ha szabvány DVD Video lejátszót veszünk alapúl az le sem tudta játszani]. Igaz egy idő után követelmény lett így gyak a későbbi lejátszók mind tudják (vagy legalábbis ki tudják küldeni az erősítőnek). Ami viszont nagyon fontos, hogy a DTS egy tömörített formátum - zene oldalon rengeteg hibával. Persze ettől még egy jól kevert 24/96 DTS szólhat jól, bár PCM-ben jobb lenne (no erre írtam én, hogy rá se tudnák szuszakolni a lemezre :D). Az, hogy melyik halkabb vagy hangosabb teljesen irreveláns. -
#178 Hogy némi személyes vonatkozása is legyen, ezt a dalt a kedvenc Unokaöcsémnek ajánlanám. Ő mostan 10 éves, s reményein szerint már le tud fogni néhány akkordot, ti. most kezdett zenesuliba járni. Remélem 10 év múlva itt már Ő for virgázni !! -
#177 Hogy erről már ne is beszéljek ....
-
#176 -
#175 Szia!
Ez nálam 10/10.
Itt prezentálom az egyik legnagyobb kedvencemet, lassan már 30 éve tartja a helyét stabilan !!!
-
#174 Ehhez gratula! -
#173 De problémás lettél... -
#172 Szia Kolléga!
Örülök, hogy hazaértél !
Köszönöm az aggodalmadat, de ilyen veszély nem fenyeget. Ezt tegnap organizáltam, olyasmi, ami sohasem létezett, de mégis nekem megvan !!!
Ez pedig a holnap esti programom lesz :)))) !
-
#171 Mit linkeljek? A lemez fizikálisan van meg.
Feltölteni meg nem fogom sehová sem. Az illegális nem?
Amúgy meg lépek. Lakásfelújítási project folyamatban -
#170 A kihalás oka a lejátszó.
Speciális tű és kvadrofon erősítő kell a lejátszásához.
Én nem vagyok túl csóró, de még nekem sincs kvadrofon barázdabillegetőm...
...
...
...még -
#169 Dehogy is, szerintem linkelj csak, aki evvel a témával foglalkozik, azt úgy is a zene szeretete vezényli :D
A topic úgy is döglődik (kivéve az elmúlt 5 nap) és szerintem mindenkit érdekel.
Hogy megtörjem a kezdeti nehézséget, itt egy kis alaphang: :D
-
#168 Nekem van otthon pár DTS audio CD-m, réges-régen töltögettem le őket, olyan zenék vannak rajta, amiket anno quadro-ba vettek fel (remélem jól írtam), Pl Dark Side of the moon, meg ilyesmik.
Hallott valaki ilyesmikről még?
Azoknak is volt egy érdekes elképzelésük régen, hogy mi a bánat szóljon hátulról, a hallgató mögül :))
Koncerten ugye a közönség szólna, de egy stúdió felvételen...
Hallottam ilyen Eagles felvételt, (DTS demo volt 10 éve) hátulról szólt pl a cintányér néha, meg a gitár. Hát a tökét verdesném kalapáccsal az ilyen szellemi sérült hangmérnöknek :D
Talán a Jean M.J. - Aero lemeze az egyetlen, ami "5.1 csatornás zene", és ott el lehet fogadni, hogy azt arra egy hozzáértő művész, rendesen keverte, mert élmény fokozó effektek jönnek csak kb hátulról, ami nem zavarja a sztereó képet.
Régi a Beatles lemezeken lehetett hallani még, - a sztereó hajnalán - olyan béna felvételeket. Amikor hallatszott, hogy a hangmérnök nem tudott mit kezdeni a két csatornával. Balról szólt az ének meg a basszus, jobbról meg dob és a szóló :D
Most ugyan ezt érzem még mindig az 5.1-nél, még a hangmérnökök egész nemzedékének kell kihalnia, hogy rendesen tudjanak oda bármi használhatót keverni.
Na nem mintha a zenénél lenne bármi értelme az 5.1nek, de kísérletezni azért kell vele. Hallottam már olyat, hogy minden hangfalból más hangszer szólt, olyan érzésem volt, mintha nem a hallgató lennék, hanem az énekes, és ott állnék fent a színpadon, és mindenki körbe állna, katasztrófális....
Azt tudom, hogy 4 csatornát is tudtak rögzíteni, a bakelit lemez barázdáin, de miért hallt ki, arról tud valaki valamit ?