Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
Nekem van otthon pár DTS audio CD-m, réges-régen töltögettem le őket, olyan zenék vannak rajta, amiket anno quadro-ba vettek fel (remélem jól írtam), Pl Dark Side of the moon, meg ilyesmik.
Hallott valaki ilyesmikről még?
Azoknak is volt egy érdekes elképzelésük régen, hogy mi a bánat szóljon hátulról, a hallgató mögül :))
Koncerten ugye a közönség szólna, de egy stúdió felvételen...
Hallottam ilyen Eagles felvételt, (DTS demo volt 10 éve) hátulról szólt pl a cintányér néha, meg a gitár. Hát a tökét verdesném kalapáccsal az ilyen szellemi sérült hangmérnöknek :D
Talán a Jean M.J. - Aero lemeze az egyetlen, ami "5.1 csatornás zene", és ott el lehet fogadni, hogy azt arra egy hozzáértő művész, rendesen keverte, mert élmény fokozó effektek jönnek csak kb hátulról, ami nem zavarja a sztereó képet.
Régi a Beatles lemezeken lehetett hallani még, - a sztereó hajnalán - olyan béna felvételeket. Amikor hallatszott, hogy a hangmérnök nem tudott mit kezdeni a két csatornával. Balról szólt az ének meg a basszus, jobbról meg dob és a szóló :D
Most ugyan ezt érzem még mindig az 5.1-nél, még a hangmérnökök egész nemzedékének kell kihalnia, hogy rendesen tudjanak oda bármi használhatót keverni.
Na nem mintha a zenénél lenne bármi értelme az 5.1nek, de kísérletezni azért kell vele. Hallottam már olyat, hogy minden hangfalból más hangszer szólt, olyan érzésem volt, mintha nem a hallgató lennék, hanem az énekes, és ott állnék fent a színpadon, és mindenki körbe állna, katasztrófális....
Azt tudom, hogy 4 csatornát is tudtak rögzíteni, a bakelit lemez barázdáin, de miért hallt ki, arról tud valaki valamit ?