Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    #180
    "Nekem van otthon pár DTS audio CD-m, réges-régen töltögettem le őket, olyan zenék vannak rajta, amiket anno quadro-ba vettek fel (remélem jól írtam), Pl Dark Side of the moon, meg ilyesmik.
    Hallott valaki ilyesmikről még?"

    Egen volt "szerencsém" 1-2-be belefutni, én töröltem őket :)

    "Azoknak is volt egy érdekes elképzelésük régen, hogy mi a bánat szóljon hátulról, a hallgató mögül :))"

    Hát ez ugye ilyen marketing fogás volt, mert anno kitalálták, hogy ugye a zene is legyen már térben de fingjuk sem volt, hogy akkor ezzel most mit is kéne kezdeni normálisan, és kínjukban össze vissza keverték ezeket a lemezeket. Nagy része sajnos borzalmas :)

    "Most ugyan ezt érzem még mindig az 5.1-nél, még a hangmérnökök egész nemzedékének kell kihalnia, hogy rendesen tudjanak oda bármi használhatót keverni."

    Szerintem zenében ez már nem fog elterjedni. (Ha csak a fitaloknak nem verik bele a fejükbe valami marketing halandzsával). Ugyanis az ilyen "tér-zene" teljesen idegen az embertől. Ha koncerten vagy vagy bárhol a világon akkor is egy irányból hallod a zenét ez a hangszerek sajátossága. Meg lehet erőszakolni a felvételeket de teljesen unrealisztikus lesz az eredmény. Az egyetlen elfogadható felhasználási módja a koncerfelvételeknél a közönség egy részét hátra keverni.

    "Azt tudom, hogy 4 csatornát is tudtak rögzíteni, a bakelit lemez barázdáin, de miért hallt ki, arról tud valaki valamit ?"

    Hát amit te is írtál az miatt. Nem lehet vele semmi érdemlegeset kezdeni, ráadásul az igényes zene hallgatónak sztereó rendszere van otthon (vagy legalábbis külön van a házimozitól), ezért aztán több szint miatt sincs értelme.