Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    "Összeírtam, hogy mik vannak és melyik milyen kiadó. Én elhiszem, hogy attól még egy lemez serceghet, pattoghat, tudom is Én, hogy mi pöcsöm probléma lehet Velük (ezért nem is szerettem soha a bakelit lemezeket! - Én!!!)."

Igaz, hogy írtam magánban is, de ide is beírom okulás képpen. Ha serceg, pattog a lemez akkor az rossz, agyon használt vagy a lemezjátszó nem jó, esetleg a tű szorul cserére. Sajnos pont ez miatt nem is nagyon szeretek magyarországról lemezt venni, mert itt az "átkosban" az átlag embernek nem lemezjátszója volt hanem lemezkarcolója. A sok Teslán és társain meghallgatott lemezek sajnos elhasználódtak rendesen, a tárolásról, kezelésről meg fogalmuk sem volt a népeknek. Sajnos én már jártam úgy, hogy vaterán vetten jó állapotúnak hírdetett német nyomású Queen lemezt, de használhatatlan; serceg, pattog - tisztítás sem használ neki. Valószínűleg otthon régen egy barázdakarcoló funkciónált lemezjátszó helyett :(

"De akik írtak, vagy írnának mégis mit szeretnének, vigyem el Nekik a lemezeket, utazzak több száz kilómétert, hogy meghallgassák, vagy mit? Nekem nincs lejátszóm, soha nem voltam bakelit lemezes. "

Nem. Egyszerűen ha otthon leszel akkor vigyél egy fényképezőt meg a szemedet. Fény felé tartva szépen megnézegeted mindkét oldalát, karc és egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. (Normál fényviszonyok között minden lemez szép), aztán csinálsz egy képet a borító hátuljáról meg magáról a lemezről is. Olyan jó minőségben amilyenben csak tudsz.
    DE!!!
    Eladhatod a lemezeket enélkül a folyamat nélkül is csak akkor más árról beszélünk. Ezt ilyenkor lot-nak vagy batch-nak szokás nevezni és akkor beírod, hogy eladó 15 db lemez nagyjából ettől meg ettől az előadótól, az állapota szerinted jó de nem tudod / nem akarod ellenőrízni. Viszont ebben az esetben a vevő is rizikóval indul, így ilyenkor 15-20 lemezért szoktak adni 5-6e forintot. A másik esetben ha bebizonyosodik, hogy jók a lemezek és külön külön adod el akkor sokkal többet kaphatsz értük csak hát akkor dolgozni kell vele. Valamit valamiért. Én szoktam németben járni ott vannak jó kis lemezboltok a mai napig. Ha valamit egyesével szépen meg lehet nézni akkor az lehet hogy 5-10EUR/ lemez, de szoktam hozni úgy is lemezt, hogy szól az eladó, hogy ott van egy doboz kb 100 lemez van benne kukkantsak bele (de nem nézhetem teljesen át) és adjak érte 50EUR-t ha megfelel. Szóval az árak így mennek. Ráadásul most, hogy megint pörög a biznisz a boltokban is lehet mindenfélét venni, tehát a használt lemezek ára is csökken. Pár évvel ezelőtt egy jó állapotú Depeche Mode-ért el lehetett kérni akár 4-5e forintot is. Ma viszont a boltban is kapsz ekörül bontatlant, tehát csak annak lehet ennyiért eladni akinek fogalma sincs mit vesz.

"Nem vagyok bizonyos benne, hogy fel tudom hozatni a lemezeket."

Akkor mi volt a terved? Hogy akartad eladni gyakorlatilag?