Szélenergia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Soklakásos passzív panelház Dunaújvárosban
Solanova projekt - Környezetbarát energiatudatos panelépület-felújítási mintaprojekt Dunaújvárosban - PDF formátum
http://www.solanova.energia.bme.hu/hun/
1. szerintem napelemet feltenni a 10 emeletes ház tetejére olyan 1 millából megoldható lenne és amint már lentebb is kiszámoltam minden lakosnak 25.000ft-jába kerülne! (megtérülne 2-3 hónap alatt a közösköltségbõl)
2. ha nem is szél napelem?......
3. mehetne a belsõ lépcsõház világítás külön áramkörrõl (akus tápellátás igaz ez megdobná a költségeket mondjuk még fél millával..., és szerintem a liftet is elbírná (energiatakarékos égõk és már itt is sporolunk és akkor talán a lift is belefér)
4. egy jó szónok kell hozzá igazából!
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
1. Nincs rá pénz. ;)
2. Kevés szél fúj és/vagy nem folyamatosan lásd az OMSZ által kiadott széltérképeket.
3. Villamos hálózatba való visszatáplálás akadályokba ütközik. Lásd a MAVIR véleményét az üggyel kapcsolatban.
4. Egyébként is annyira optimista népek vagyunk...
"Mondjuk a 10 emeletes panel házakból kiszerelni a liftet és a helyére egy ilyen napkéményt építeni?"
Például egy ilyet?

Csak észerûen kell gondolkozni szerintem bár lehet hogy ez nem ilyen 1x-rû :S
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Amúgy ha jól tudom ami austriában van ilyen szélerõmû az fordulni is tud a tengelye körül és mindig a szél felé fordul... (mint a napraforgó)
legújabb ilyen a Bahrain World Trade Center
a két felhõkarcoló különlegessége a köztük található 3 szélturbina amely éves szinten 1100-1300 MW/óra energiát fog termelni
az elsõ turbinát idén márciusban már felszerelték, sajnos nem sok anyagot találok hozzá, magyar neten nincs, külföldin se sok a kép

Ez pontosan számokban vagy forintosítva bevétel szempontjából mit jelent?
""Gondolod, hogy az azóta szigorodott környezevédelmi elõírásoknak nem felel meg a mostani lokátor ferihegyen?"
Az 1950-es években mûködõ biztosan nem."
És szerinted azóta nem fejlesztették?
"Sokadjára a lokátor célja nem az hogy elfogja a katonai légtérsértõket"
Ez NATO radar. Honvédelem. Nem polgári repülés - bár arra is használható. "
A kettõ nem elkülöníthetõ. Nem használnak külön lokátort a készenlétisek riasztására és a civil gépek nyomonkövetésére.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A Zengõ és a Tubes turisztikai szempontból frekventált hely. A kettõ elõtt volt egy helyszín (ami még jó is lett volna), az meg tudomásom szerint politikai nyomásra lett elvetve.
Ferihegy pedig nem turisztikai látványosság.
.
"Gondolod, hogy az azóta szigorodott környezevédelmi elõírásoknak nem felel meg a mostani lokátor ferihegyen?"
Az 1950-es években mûködõ biztosan nem.
"Sokadjára a lokátor célja nem az hogy elfogja a katonai légtérsértõket"
Ez NATO radar. Honvédelem. Nem polgári repülés - bár arra is használható.
2- Gondolod üzemelhetne a ferihegyi reptér ha a lokátorállomás nem épült volna meg? Nincs az a repülõ aki hajlandó lenne olyan reptérre leszállni ahol nincs lokátor által biztosított ATC... (nagyforgalmú reptérrõl beszélünk)
3- Gondolod, hogy az azóta szigorodott környezevédelmi elõírásoknak nem felel meg a mostani lokátor ferihegyen? hogy az nem változott és nem lett más?
Sokadjára a lokátor célja nem az hogy elfogja a katonai légtérsértõket hanem hogy a civileket a bejelentetlen berepülõket és ami legfontosabb garantálja a repülésbiztonságot.
Másrészt arról beszélnek, hogy körültekintõen kéne megválasztani a radar helyét. 3 variáció van. a radar hatásfoka és pedig az elsõ helyszínen volt a legjobb és a NATO taámogatta volna a beruházás 60%-át. a 2. helyszínen alacosnyabb a hatsáfok és a NATO csak 40%-ot fizet. a köv helyszínen még szarabb a belátott terület és a NATO sem fizetne egy büdös petákot sem érte.
A Magyar légiközlekedési rendszernek szüksége van arra a kurva lokátorra és leszarom a bazsarzsákat.
;)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Én akkor dobtam egy hátast amikor azt mondta a matek tanárom hogy a
"a Francia férfiak szerint minden magyar nõ szép"
mondat tagadása:
"a Francia férfiak szerint van olyan nõ aki szép"
én így tagadtam volna:
"a francia férfiak szerint a magyar nõk rondák"
Kíváncsi vagyok te mit szólnál, ha ilyen közel laknál a tervezett radarhoz, mint én. Nekem aztán mondhatják azok akik nem itt laknak, hogy nem káros. Persze, de azért ide bizonyára nem fognak költözni...
Most fel nem tudom sorolni, de 5 lehetséges hely volt megadva. Nem hiszem el, hogy nem találnak egyet a várostól tisztes távolban és nem természetvédelmi területen. A Mecsek azért elég nagy. Sajnos nem vagyok szakember és nem tudok méréseket végezni, hogy alternatív helyszíneket javasoljak. A topic-ot majd megnézem, úgylátom már volt is szó róla.
Ja és ez hülyeség, hogyha máshol akkor 0. zsé.. Persze itt kell valahol a környéken.
Ha a hatásai szerinted nem ismertek, akkor honnan veszed a bátorságot a mondat második részének a leírását (utalva arra, hogy kárt okoz). 1 mondaton belül sikerül magadnak elletmondani. Gratulálok.
A többi haditechnikai részletre itt nem válaszolok, de nézzetek be ide, és kérdezõsködjetek, mert sok fontos és érdekes dolgot tudhattok meg.
De akkor azt még megkérdezem, hogy SZERINTETEK hova a jóistenbe kéne tenni, hogy értelme is legyen? Ja és ha máshol építjük fel, arra 0 zsét ad a NATO... Hajrá.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"Ferihegyen is van radar és mégsem hal bele senki, pedig az sem mai cucc"
1. Ferihegy nem turistalátványosság, természetvédelmi terület.
2. A ferihegyi reptér (és az egyéb repterek és lokátorok) a rendszer-/módszerváltás elõtt jött létre. Ha nyavalyogni kezdtél volna az akkori rendõrbácsik szépen vittek volna a hûvösre (és egy kicsit agyba-fõbe vertek volna úgy barátilag, mint a "rendszer ellenségét") - függetlenül attól, hogy a környezet védelme érdekében tiltakozol vagy másért.
3. Akkoriban kevésbé voltak szigorúak a környezetvédelmi (és lakosságvédelmi) szabályok.
A jelenlegi lokátorral az a helyzet, hogy a Honvédelmi Minisztérium már 1997-ben elhatározta hova építi a radart - függetlenül attól, hogy a lakosság beleegyezett volna vagy hatástanulmány készült volna az egészrõl. Utólag persze "proaktívnak nevezett tájékoztatási módon" próbálták kiküszöbölni a hibájukat...
Amikor pedig "hatástanulmány" készült, az nem volt teljesen adekvát, ugyanis sok adatot - hadititokra hivatkozva - nem adtak meg, amelyek állítólag fontosak lettek volna (Kellényi Lóránd, az MTA nyugalmazott fõmunkatársa, biofizikus szerint).
Más kérdés az, hogy országunk tényleg képes lenne az esetleges támadást visszahárítani (Mészáros Gyula, nyugalmazott ezredes, egyetemi docens szerint nem éppen), másrészt hogy tényleg számíthatunk délrõl támadásra, harmadrészt hogy éppenséggel nem-e növelné a veszélyt egy új lokátor (mint potenciális célpont) felépítése (ez a lakosságban növelné a félelemérzetet).
Kis olvasnivaló
Amúgy elég rondán van megoldva mert a ház ugyan újépítésû de nem volt betervezve ilyesmi és egy nagy fehér takarólécben jön le a ház oldalán a két csõ :S lent a picében meg van egy nagy bojlerféleség.....[/courier]
Meleg vízhez inkább napkollektort használnak. Pláne, hogy 120 l meleg vízrõl értekezel, ez inkább napkollektoros rendszer ismérve (500 ezer forintból - nettó áron - kb. ki is hozható (pár cég rendszertervét ismerve) egy akkora szelektív síkkollektoros rendszer).
Úgytudom 2km-es körzeten belül bizonyítottan meghaladja hatérétéket és párszáz méterre van a legközelebbi lakóház. Ezenkívül elsõdleges katonai célpont lehet.
Arról nem is beszélve milyen szép hely a Tubes és túrista látványosság, ezt tönkretenni okos dolog. Ami meg jelenleg ott van az egy rádió állomás. De látom te nagyon értesz hozzá, úgyhogy biztos tudod.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
Abban biztos vagyok, hogy a lokátor is fel fog épülni.
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Az elsõ helyszín az igen szerencsétlenre sikerült és egyetértettem a felháborodással.
Magáért beszél:
"A fokozottan védett bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. banatica) VILÁGÁLLOMÁNYÁNAK 95-%-a a Mecsek legmagasabb hegyén, a Zengõn található."
Elsõsorban itt nem maga a radar jelentette volna a problémát, hanem a hozzá megépített infrastruktúra (utak).
Az civil környezetvédõ szervezetekkel viszont rengeteg probléma adódik miután általában mérlegelés nélkül aminek lehet alávágnak...
szerintem a környezetvédõk nem a legnagyobb ellenségek, csak nem hagyják kibontakozni õket, meg nem ismerik el még társadalom sem, s így hiába hangoztatnák szavaikat, mert csak süket fülekre találnak.
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
ami meg most felbosszantott, hogy hallgatom a slágert, s egy nõszemély valami természetvédõ, azt szeretné, hogy a háziállatok után is kelljen adózni! komolyan modom ez már nem normális!
ezekkel csak azt érik el, hogy kinek lehetõsége lesz elhagyja ezt az országnak nevezett szemétdombot. én lassan ott tartok, hogy mindegy mit csinálok, nem érdekel, hogy a diplomám szerint helyezkedjek el, csak jussak ki innen! fizetést azt hagyják a porba, de fizess minden adót!
visszatérve a szélenergiához. yaya a kisalföldön lehetne a legnagyobb telhjesítmény, mert mo-n az az egy hely, mely egy szélcsatorna széle. de sose várjuk ott sem, hogy olyan gyorsan vissztérül mint pl németben.
Elnézést ha valaki már irta elöttem de most nincs türelmem visszaolvasni majd késöbb, de érdekel a téma!
Nemrégen 1-2 éve szaközép iskolában két három hetet foglalkoztunk ezzel a témával és amire emlékszek hogy a kisalföldön éri meg ezt csak (magyarország térképe fent a bal sarokban bécs felé) 12 postban is látható ez!
Budaörsön lakik egy rokonom és õ mesélte hogy nemessze tõllük egy szomszéd alami ilyesmit akart de a többi szomszéd nem adott rá engedélyt (elvileg a saját udvarodra nem építhetsz ilyet :( ) a másik ami érdekes hogy ügye be akarják vezetni a természet adód ami azt jelenti hogy minden természetbõl nyert áramforrás illetve megtakarítás után kell majd adót fizetni! Ez azért érdekes mert napelem után saját házi kút után és esetleg szélerõmû után is kell majd fizetni!.......
A videón 49 láb/másodperc (14.9352 méter/másodperc) sebességet írnak.
32 darab 6.25MW-os turbina dolgozna benne, éjjel-nappal.
Én csak szimpla informatikus, laikus vagyok. <#beka3>#beka3>
"a napkémény"
1903-ban már gondoltak ilyen cuccos megépítésén, 1931-ben már tervek voltak, 1975-ben szabadalom (ami azóta lejárt), 1982-ben már prototípus épült Spanyolországban (német vezetéssel): 195 méter magas, 10 m átmérõ, 50 kW teljesítmény.
Tervbe van véve egy 750 méter magas, 350 hektáros kollektorfelületû, 40 MW-os teljesítményû Spanyolországban; és egy 3281 láb (1000 méter!) magas, 200 MW teljesítményû Ausztráliában.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
itt egy ábra a rotorátmérõ, és a "termelt" energiamennyiség fügvényében;
..és a másik, ami még nagyon érdekes koncepció: a napkémény
Bõvebb info: napkémény
Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils L ë t z e b u e r g
Lásd: #37 hsz :)
aztán aláálltam pontosan, na az marha nagy élmény volt:D olyan volt mintha bármeik pillanatban rámeshetne a kerék:D