665
Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
-
#222 Válaszoltam ott. -
#221 "Pont olyan korlátozás alá esnek beépítési %-ban, mint a szélerőművek. Képtelenek állandó teljesítményt tartani hosszútávon."
Lehet érdemes lesz a jövőben a másik oldal felől megközelíteni a megoldást:
Rugalmasabb áramhálózat -
#220 Ehm, ez nem teljesen így működik. Eleve nem domb méretű dolgokról szól ez a modell, hanem oszlopokról, tornyokról, kéményekről, az ábra meg egy vízszintes metszet. TELJES körnél ilyen, félkörnél másmilyenek az áramlási viszonyok, más a képlet, más az ábra. De egy domb inkább tekinthető áramlási szempontból síkfelületek összességének, mint hengernek. Másrészt nem véletlenül van hosszú "száruk" a szélerőműveknek, a talajszint környékén teljesen "kaotikus" a szélsebesség, még a dombon növő fű is lassítja, nemhogy néhány fa, vagy ház.
Így a végkövetkeztetésed teljesen hibás.
"Tehát elmondható, hogy egy dombtetőn a szél sebessége KÉTSZERESE a domb előtt, a domb felé fújó szélnek!"
Ez persze matematikailag helyes, csak éppen nem a nyomásod a bemenő adat, hanem a szélsebesség. Ez a képlet a szélsebesség és a hely függvényében megadja az adott pontra ható szélnyomást a henger palástján. Matematikailag persze megfordíthatod, de akkor elveszti a kapcsolatát a valósággal. -
#219 Jó kérdés. De arányosan gondolkozva mennyi föld is kéne ehhez? Sok. Nagyon sok. Azon felül az egyenletes megfúvússal is lehet probléma szerintem, főleg "farm" esetén. Ugyanis felülnézetben szépen látszana más is. A szél szépen kerülgeté a dobokat szerintem... -
#218 :DDD
Erre én is gondoltam...!
Sőt, kicsit el is hamarkodtam a dolgot, mert egy kis méretű hengernél a helyzeti energiája az áramló közegnél elhanyagolható, de egy domb-magasság már jelentős, így nem is igaz, h a sebesség 2x akkora, csak alacsonyabb domboknál közelíti meg de azok meg nem hasonlítanak félkör-keresztmetszetre... :(
Azért várom a hozzászólásokat, én meg beleveszem a modellbe a helyzeti E-t is. -
HUmanEmber41st #217 Talán azért nem építik dombtetőre, mert nehéz felmászni oda :D :D
Bocsi :D :D -
#216 Akkor jöjjön egy kis "szakmai" dolog is - még a végén -fav lett lassan ez a topik nekem :'(
Rajzoltam nektek egy szép ábrát és ezzel kapcsolatban akarok feltenni egy igencsak izgalmas kérdést:
Namost, én azt tanultam az egyetemen, hogy ideális esetben az ábrán látható függvény írja le a nyomás eloszlását egy áramlásba helyezett henger körül. Ha van leválás, akkor ez már nem igaz, de a nekünk izgalmas 0 fok és 90 fok alfák esetén még jó.
Az ábrán szereplő összefüggésből kifejezve a p(alfa) értékét, megkapjuk az össznyomást a szög függvényében:
p(alfa)=rho/2*v0^2*(1-4*sin(alfa)^2)+p0
Ha alfa=0 fok, akkor a nyomás p(alfa=0)=rho/2*v0^2+p0, ami ténylegesen megfelel egy torlópontbeli össznyomásnak, míg ha alfa=90 fok, akkor p(alfa=90)=-3*rho/2*v0^2+p0.
Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint megnézni, a "d" indexű pontban ("d"="dombtető"), mekkora a szél sebessége, ha a domb előtti "0"-s pontban v0:
Írjuk fel a két pont között a Bernoulli egyenletet (válasszunk a talaj felett nagyon kicsivel haladó áramvonalat, ami a dombtető fölött is kicsivel halad):
p0+rho/2*v0^2 = pd+rho/2*vd^2
Írjuk be az ismert pd-t:
p0+rho/2*v0^2=-3*rho/2*v0^2+p0+rho/2*vd^2, amiből
4*v0^2=vd^2, azaz:
vd=2*v0
Tehát elmondható, hogy egy dombtetőn a szél sebessége KÉTSZERESE a domb előtt, a domb felé fújó szélnek!
Kézenfekvő a kérdés: a szélgenerátorokat dombtetőre telepítik-e??? És ha nem, akkor miért nem??? -
#215 az ökölrázós világmegváltás helyett ma inkább menj egy kicsit karácsonyozni a famíliával, hidd el jobb lesz mindenkinek ;)
boldog karácsonyt mindenkinek! -
#214 Látom még mindig nem tanulsz. Leírtma már mik a korlátok. A cikk finoman szólva nagyon hurráoptimista és több helyen súlyosan téved.
A "gyakorlatilag kifogyhatatlan" jelző enyhénszólva túlzás. Már leírtam miért.
A hőszivattyúnál is elfelejt ezt-azt finoman szólva... -
OKkultist #213 Magyarország geotermikus NAGYHATALOM, lehetne, de a korlátoltak és kapolyik miatt nem az -
OKkultist #212 Nyilván az atomerőmű a legjobb, de TE látod, hogy bővítenék? Mert helyette azt látom, hogy SOKKAL KISEBB JELENTŐSÉGŰ dolgokban is olyanok, mint a 4mancs, meg greenpeace , simán leállítanak, kicsinálnak komplett iparágakat. Ha nincs valamelyik elit/politikai frakciónak erős érdekeltsége az atomban, akkor nem lesz itt semmilyen Paks bővítés. (pedig a legegyszerűbben ezzel lehetne a függést csökkenteni, helyette Kapolyi rulz)
A szélturbinát NEM valami óriási változatban képzelem el, hanem épületek tetején, és az adott épület fogyasztásába segítene be! Semmilyen átvétel, meg támogatás nem kell, csak akku, meg elektronika, és az épületben lakók mindjárt olcsóbban kapják az áramot. Ugyanezt értem a melegvíz rásegítésre is. Remélem így már érthető. BÁRMIT, hogy kevesebb gázt és olajat használjunk, meg kevesebb fát kelljen eltüzelni az erőművekben. Én végigolvastam a Peak-Oil fórumot a zsindexen (az egyetlen olvasható ott) azért van benne pár 10ezer értelmes hozzászólás is, meg adatok, trendek, ötletek.
6700K-es kompakt fénycsövet polcon még nem láttam (csak 1szer) internetes boltok valahogy tele vannak olyan árukkal, amiket csak interneten lehet megvenni. Nem tudom, honnan szerzik. (5-6 szakáruházat néztem végig, sehol nincs)
-
#211 Áramot SZÉLTURBINÁVAL (vagy nevezzük bárhogy) lehetne olcsón előállítani. Csak már látnám, hogy az állam elkezd valamit, pl. az ÁFÁt elengedi, vagy támogatja az egyiket, de az égvilágon semmit nem csinál, SEMMIT, nem 4éve, hanem sokéve.
Leírtam már te sötét egyén, hogy állami támogatással milyenek az árak. Nehéz a felfogásod?
----
Főleg, hogy az összes környező ország gőzerővel dolgozik az elqúrás és pofázás helyett
Tévedés. Dánia pl. nem nagyon csinál sokat és Hollandia sem, pedig nagyon nagy rész szénerőműveik vannak. Nem sok szén van Dániában... A németek is elindítottak még évekkel ezelőtt egy hatalmas szélerőmű projektet (12 milliárd euró!), de nagy bukta az egész?. Miért is?
1. Mert ahova telepítettek sokat, a klímaváltozás miatt az átlagos szélsebesség lecsökkent 12-ról 9,5 m/s környékére. Ez nem hangzik drasztikusnak, csak a szélturbináról levehető teljesítmény a szélsebesság 3-dik hatványával arányos. Cikra 50% teljesítmény a kukába.
2. Volt olyan időszak amikor 6 óra alatt asszem 6'000 MW esés volt a szélerőművekből jövő áramban. Vágod? 6 óra alatt magyarországnyi csúcsteljesítmény. Tudod te, hogy ezt milyen izmos feladat kézbentartani?
3. Már írtam, hogy mikor igazán kéne áram, pont akkor nincs. Ja és tartalékban emiatt cirka 80%-ben hagyományos erőműben meg kell lennie a kapacitásnak.
Már megint csak trollkodsz. -
mrzool #210 LOL, te most már a kompakt-fénycső kereskedelemben is összeesküvést látsz?:) Pedig annyira egyszerű volt utánajárni, neked tényleg fájhat a kereső használata (mint általában a fajtádnak).
A hoax.com, osszeeskuves.hu es a vakolokanal.hu oldalakon kívül miket ismersz még? -
#209 "Ennyire nem lehet nehéz: a melegvizet CSAK napkollektorral lehet jó hatásfokkal előállítani"
Újfent idézlek:
"A napelemes fűtési+melegvízes (rásegítési) rendszerek miért vannak Ausztriában?"
"FÉNYCSŐ =/= KOMPAKT FÉNYCSŐ"
A megadott PDF doksikban kompakt fénycsövek szerepelnek.
"Áramot SZÉLTURBINÁVAL (vagy nevezzük bárhogy) lehetne olcsón előállítani"
Már ha:
* van folyamatos, megfelelő erősségű szél (Magyarországon ez kevéssé van meg)
* ha nincs szél, akkor van gyorsan beüzemelhető alternatíva
Meg ugye mellesleg:
"Atomáram 8,50 Ft/kWh (igen, a TELJES életciklust számolva!). A széláram 24Ft/kWh, közelező átvét + állami támogatás."
"Adj címet, hol lehet kapni , és REÁLIS ÁRON, olyan kompakt fénycsövet, ami 6700K-es, és 1000Ft alatt legyen."
Például: Google 3. találat -
OKkultist #208 Ennyire nem lehet nehéz: a melegvizet CSAK napkollektorral lehet jó hatásfokkal előállítani, az a hülyeség, hogy NAPELEM -> AKKU -> INVERTER ->ELEKTROMOS VÍZMELEGÍTŐ (jó hatásfok lehet a végén, kb. 1-2%) eszembe sem jutott. A NAPELEMEK amikkel áramot lehet termelni, azok annyira gagyik, hogy CSAK parasztvakításra jók! (Drágák és 10% hatásfok)
Áramot SZÉLTURBINÁVAL (vagy nevezzük bárhogy) lehetne olcsón előállítani. Csak már látnám, hogy az állam elkezd valamit, pl. az ÁFÁt elengedi, vagy támogatja az egyiket, de az égvilágon semmit nem csinál, SEMMIT, nem 4éve, hanem sokéve. Ha bizonytalanná válik az ellátás, qurvasok mérges , éhes, és fázós ember lesz, akkor majd megnézem, hogy magyarázzák ki magukat. Főleg, hogy az összes környező ország gőzerővel dolgozik az elqúrás és pofázás helyett. Itt meg a függést növelik.
FÉNYCSŐ =/= KOMPAKT FÉNYCSŐ
Adj címet, hol lehet kapni , és REÁLIS ÁRON, olyan kompakt fénycsövet, ami 6700K-es, és 1000Ft alatt legyen. (egyszer sikerült, azóta ugyanaz van, de CSAK 2700K-esben) -
#207 "Senki sem beszél napelemekről."
Idézet - #201:
""A napelemes fűtési+melegvízes (rásegítési) rendszerek miért vannak Ausztriában?""
"A melegvíz-rásegítés (ha hiszed ha nem) még a napsütéses téli időjárásban is működi"
Jó ezt tudjuk. Csak kisebb hatásfokkal.
Ugyanis a napkollektor hatásfoka függ a külső levegő hőmérsékletétől is. -
HUmanEmber41st #206 Senki sem beszél napelemekről.
A melegvíz-rásegítés (ha hiszed ha nem) még a napsütéses téli időjárásban is működik (ha nincs fagypont alatt a levegő hőmérséklete). Természetesen nem lesz 80 fokos a víz tőle, de 20-30 fokról mégis a fele energia kell a 60-70 fok eléréséhez.
A légkondival is nagyon sokat lehetne spórolni, ha a hűtőfolyadék melegítése szintén napkollektorral történne, a fogyasztása 1,5 kW-ról visszaesne ~100 Wattra amit elfogyaszt a befúvó ventilátor...
Persze egyszerűbb csak bedugni a konnektorba, mint a tetőre szerelni kollektort ( +költség, meg körülményes, meg szétfurkálni a falat a csöveknek) igaz, h egy kánikula-szezonban visszahozná az árát, de ahhoz már gondolkodni kellene...(ezt nem neked mondom, hanem általában a rövidlátóknak) -
#205 "Vajon miért CSAK 2700K-es kompakt fénycsövet lehet kapni, igaz egyszer sikerült vennem 6700K-eseket, de azóta sem"
Tungsram kompakt fénycsövek - 2700-6500 K színhőmérséklettel.
Osram fénycsövek - kapható hidegfehér és melegfehér változatban is.
Philips fénycsövek - 2700 és 6500 K
"A napelemes fűtési+melegvízes (rásegítési) rendszerek miért vannak Ausztriában?"
A konzumer napelemek (napenergia->elektromos energia) hatásfoka 1000 W/m^2-es napsugárzás esetén 15-20%. Erre még rájön az akkutöltő, az inverter és a bojler hatásfoka.
Egy napkollektor (napenergia->hőenergia) hatásfoka 1000 W/m^2-es napsugárzás esetén elérheti a 80%-ot is.
Ebből belátható, hogyha meleg vizet akarunk előállítani gazdaságosabb napkollektorral megtenni. Az osztrákok se hülyék - meleg vizet napkollektorral állítanak elő, nem napelemmel. -
OKkultist #204 Talán mert háromszor gazdagabbak és telik ilyen hóbortra.
Igen az osztrák mindig is hóbortos , gazdag nép volt. Nem pedig takarékos, nagyon célratörő, a nagyon okost azért nem írom, mert csak nem szoktak balf*szok lenni, nekünk már az is túl nagy kérés.
Csak a MOL-hoz képest kezd egy kicsit pehelysúlyú lenni...
JAJDEJÓ NEKÜNK!!!!!!! Nem is magyar a MOL, sem az OTP, nem tudtad??? (csak kb.30%ban, vagy annyise)
a gázért kevesebbet fizetnek, mint mi
Nem tudom, hogy ezt honnan szedted, de mivel ezen a területen dolgozom bizton állíthatom, hogy ez nem igaz. Már csak a tranzitdíjak miatt sem...
Erről vagy írj valami ellenőrizhetőt, vagy ne kamuzz, mindehonnan az ellenkezőjét hallom. (az itthoni fűtőérték meg valahogy gyanúsan sz*r, mint az itthoni benzin, valahogy az osztrákkal mindig jobban megy az autó, és kevesebbet is fogyaszt, de biztos csal a számítógép)
A PEAK-OIL-ban próbálj okoskodni, de ott leugatnak gyorsan, tele vannak szakértőkkel, és adatokat (ADATOKAT!!!!) tallóznak be.
Végig kellene olvasnos az utóbbi 2-3év (!!!!) anyagát legalább, hogy a trendekkel tisztában legyél.
Itt megteheted
Az osztrákoknak azért jó a sok szélerőmű, mert tudják kombinálni a vízduzzasztásos rendszerrel, vagyis , amikor sokat fúj a szél, akkor duzzasztják a tározókat, amikor nem fúj, akkor kiengedik a vizet, és a vízerőművek adják az áramot. Ez valami kiegyensúlyozás lenne. Itthon viszont még a megengedett mennyiségű szélerőműnek is csak a töredéke van meg, a geotermikus meg még annyi sem. Viszont a MOL szépen hízik, Kapolyi nemkülönben. ÉLJEN! (a Brunei szultán is milyen gazdag, a többi ottlakó figura meg kunyhóban lakik, pedig ő SEM abból gazdag, hogy feltalkálta a hidegfúziót, hanem az ORSZÁG OLAJÁT adja el SAJÁT ZSEBRE, és szultánnak is kinevezte magát. Kapolyi is lehetne valami őrgróf a saját nagyhercegségében, lehetnél ott hivatásos cipőpucoló, vagy lakáj) -
#203 A napelemes fűtési+melegvízes (rásegítési) rendszerek miért vannak Ausztriában? És miért annyi , hogy az első falun átautózva többet láttam, mint addig összesen Magyarországon?
1. Egy darab kérdőkellel is értem a kérdést. Nehezedre esik kulturáltan fórumozni? A dőlt betűt és a fékövér makrót még mindig nem sikerült megtalálni?
2. Talán mert háromszor gazdagabbak és telik ilyen hóbortra.
3. Magyaroszágon a lakosság igen kemény része panelban lakik. Ott ez kivitelezhetetlen. Vidéken igen, de ott meg pont szerényebb keresetűek az emberek. Trollkodás helyett esetleg gondolkodhatnál is néha.
Ott a gáz, meg az olaj, ja ott nincs Kapolyi, mégis van áram.
Már leírtam, hogy milyen ott a rendszer és mekkora arányú a vízienergia. Hányszor kérlek még, hogy fejezd ezt abba?
a gázért kevesebbet fizetnek, mint mi
Nem tudom, hogy ezt honnan szedted, de mivel ezen a területen dolgozom bizton állíthatom, hogy ez nem igaz. Már csak a tranzitdíjak miatt sem...
A kőolajas rész sem igaz. Az orsztrákokhoz ugyanis bécs környékén már MOL benzin megy igen keményen. Meg a szlovákoknál is. Konkrét számokat nem mondhatok, de annyit elárulok, hogy mióta a Korneuburgi telepet megvettea MOL azóta hatszoros forgalmat bonyolít ott és az igény csak nő! A Pozsony, Bécs és környékén az autók nagyrészt ugyanazzal a benzinnel mennek, mint itthon. Mit godolsz miért lendült offenzívába az OMV. Csak a MOL-hoz képest kezd egy kicsit pehelysúlyú lenni...
Utoljára kérlek, fejezd be a hülyeségeidet. Ne írj olyanról amiről fingod nincs és ne egyes emberekkel foglalkozz. Attól, hogy egymilliószor leírod Kapolyi nevét attól nem lesz igaz a trollkodásod. Ez igaz mindenhol. Ha én modi lennék kurvára kibannolnálak. Egyszerűen nem vagy idevaló. Hülye vagy (ehhez sajnos alkotmányos jogod van), viszont nem tanulsz semmiből és semmit. -
OKkultist #202 Vajon miért CSAK 2700K-es kompakt fénycsövet lehet kapni, igaz egyszer sikerült vennem 6700K-eseket, de azóta sem, és nem is ígértek, pedig sokkal jobbak, ezekből fele annyi is elég lenne. (K=színhőmérséklet)
(tudom, hogy ugyanannyi lumen jön ki belőle, mégis többnek tűnik, ezért aztán nem is lehet kapni) -
OKkultist #201 Főleg ha nem is fejlesztésre megy hanem BÓNUSZRA, meg hasonlók, vagyis a felsővezető vérszívók igazgatósági tagok bankszámláján landol.
(ne köss bele, NEM pont az a 176millió, hanem ált. 176millió, mert van miből)
Szövegértési gondjaid vannak?
A napelemes fűtési+melegvízes (rásegítési) rendszerek miért vannak Ausztriában? És miért annyi , hogy az első falun átautózva többet láttam, mint addig összesen Magyarországon??????????? Ennyire hülyék az osztrákok, hiszen nem éri meg? Ott a gáz, meg az olaj, ja ott nincs Kapolyi, mégis van áram. (a gázért kevesebbet fizetnek, mint mi, az üzemanyag mindig is jobb minőségű volt, és olcsóbb , mint nálunk, ugyanis ők a szaudi könnyűolajból csinálnak benzint, mi meg a szarabb oroszból, amit még drágábban is kapsz meg a végén benzin formájában.) Előre a VAS ÉS ACÉL ORSZÁGÁBA!!! Éljen Kapolyi elvtárs!! Ja ezt már nem így kell mondani, éljen az ügyvezető igazgató úr, stb... Még jó hogy ennyi nagytudású van itt nekünk, nem is tudom hova lennénk nélkülük??? Lehet, hogy most mi lennénk Szlovénia? De, hogy nem egy embertől függne az áram, az biztos. Ha csak Kapolyi tudja nekünk elhozni az Ukrán áramot, akkor ő most a világ legjobb elektromérnöke, vagy vele van jóban az ukrán árammaffia???? (boccs, tisztességes üzletembereket akartam írni, akik mind elkötelezett környezetédők, és elektromérnökök, atomfizikusok, stb...) -
#200 176 millió fornt az energetika ágazatban zsebpénz szintű... -
#199 1. lehet erősebb energiatakarékos izzó kellet volna! 22w 100W-nak felel meg és ez így is van 3x100watt helyett 3x22w világít msot nálam és tökéletes!
2. a "B"-t megadóztatni az "A"-t adomentesiteni
3. bolhából csinálok elefántot nade mennyi bolhából? csak budapesten van vagy 3millió bolha aki 22ft-ot fizet de van M.O-on 10 millió bolha abból 2 milliónak nincs áram a lakásában marad 8 millió *22ft / hó = 176.000.000 azaz 176millió forint / hó fejlesztésre költik? a lószart! -
#198 Sajnos nem emlékszem pontosan egy ilyen erőmű működésére, mert én is pont ezeket kérdeztem. Nagyon nem így megy. Erről a BME-n kéne megkérdezi azokat akik erőmű szakemberek. Ilyen pl.: Aszódi Attila. -
#197 "Nem lehet hogy be kéne vezetni nálunk is azt hogy a hagyományos izzókat ne lehessen gyártani, vásárolni, csak energiatakarékos izzót lehessen, illetve a reflektorokhoz is most már csak ezt az energiatakarékos izzót lehessen kapni?"
Energiatakarékos izzó volt a nappaliban. 0 fényt adott az régihez képest. Úgyhogy a 3 izzóból csak 1 maradt olyan...
---
"Nem lehet, hogy el kéne engedni az adót a szigetelő anyagokról?"
Ez is egy opció.
----
"Miért nem adóztatják meg a "B" energia vagy lejebbi energia osztályba tartozó fogyasztókat (pl hűtőket) úgy hogy jobban megérje az "A" energiaosztályba tartozó hűtőket venni?"
Mert akinek nem telik minőségi hűtőra azt még jobban szivatnád? Szar a helyzet, de nem vagyunk gazdag ország.
-----
"Miaz hogy veszteség díj meg elosztói díj meg faszomtudja? Miért nem fejlesztik a villamoshálózatot úgy hogy minimális legyen a veszteség? Miéret velünk fogyasztókkal fizetetik meg a hálózati veszteség-et?"
Tudod azt az optimalizált veszteséget is meg kell fizezni. Nézd már meg, hogy az mekkora összeg.Bolhából csinálasz elefántot. -
#196 azért a 130 fokos vízért ami szerintem már gőz ott lent mennyit kell lefúrni? mi van ha 2x annyit fúrunk le? vagy mi van ha 5x annyit fúrunk le?
1x kell megcsinálni illetve a felvezető csövet jól leszigetelni hogy ne vesszen el útközben a gőz hatásfoka...
ha már itt tartunk akkor a gőz ügye ásványi anyagoktól mentes tehát a felvezető csövet nem igazán kéne cserélni mert hát nem vízkövesedik a langyos vizet ami meg keletkezik később a gőzből minek visszavinni? nem lehe egy tóba vagy folyóba engedni, mint ahogy a strandok teszik vagy mint ahogy a Fővárosi Csatornázási művek teszi a szarral? apropó.. miért fizetek én ennyi csatorna díjat ha a szar úgyis a Dunába landol? -
#195 Nem lehet, hogy a problémát ott kéne kezdeni, hogy az energiafelhasználást kéne tenni tudatossá a lakosság körében?
Nem lehet hogy be kéne vezetni nálunk is azt hogy a hagyományos izzókat ne lehessen gyártani, vásárolni, csak energiatakarékos izzót lehessen, illetve a reflektorokhoz is most már csak ezt az energiatakarékos izzót lehessen kapni? (halkan megjegyzem a lánchíd izzóit is lecserélték energiatakarékosra és fele annyi energiát eszik meg mint előtte)
Nem lehet hogy a 1-2-3-4-5 vagy 11kw-os klímákat meg kéne adóztatni úgy (környezetadó pl vagy faszom tudja) hogy ne érje meg beszereltetni helyette válasszanak a háztartások falhűtést vagy a hőszivattyút? Falhűtést már kiveséztem másik topikban kell 2 kút egyikből egy 100w-os szivattyú szívja a hideg vizet a másikba engedi be a langyosat..
Nem lehet, hogy el kéne engedni az adót a szigetelő anyagokról? Gondolok itt arra hogy a hungarocel és a külső szigeteléshez szükséges anyagokról el kéne engedni a teljes adót, illetve a muanyag ablakokról? Vagy ha nem is elengedni de visszaigényelhető lehetne hogy ne elgen visszaélés? (nem kell annyit fűteni/hűteni)
De hozzáteszek az energiatermeléshez... környező országokban lehet hallani hogy a szarból áramot csinálnak.. biogáz meg biogőz amikből elektromos áramot lehet csinálni... mi magyarok mit csinálonk? trágyát belölle.
Miért nem adóztatják meg a "B" energia vagy lejebbi energia osztályba tartozó fogyasztókat (pl hűtőket) úgy hogy jobban megérje az "A" energiaosztályba tartozó hűtőket venni?
Miaz hogy veszteség díj meg elosztói díj meg faszomtudja? Miért nem fejlesztik a villamoshálózatot úgy hogy minimális legyen a veszteség? Miéret velünk fogyasztókkal fizetetik meg a hálózati veszteség-et? -
#194 Leírtad, hogy mi a probléma velük. Pont olyan korlátozás alá esnek beépítési %-ban, mint a szélerőművek. Képtelenek állandó teljesítményt tartani hosszútávon. Drága és helyigényes. Az USA-ba n Új-Mexikóban elhiszem hogy jó, csak mi nem ott vagyunk...
A tükrös dolog amit meg említesz tényleg napenergia felhasználás, csak nem napelemes amit okkultist vízionál. Tök más a kettő. Az egyik direkben elektromosságot állít elő és nincs vízforralás... -
HUmanEmber41st #193 Bár ez szélenergia topic, de napsütéssel simán elő lehet állítani az általad preferált 500 bar nyomású túlhevített gőzt. Csak pár darab parabola tükör kell hozzá, a gyújtópontban meg egy nyomástartály.
De ez a megoldás inkább a sivatagokban jó, mert ott nem terem meg semmi, a berendezés pedig eléggé hely igényes.
A napkollektor ( melegvíz előállításra) nagyon is jó, (napvadasz.hu) még télen is lehet használni, ha ilyen enyhe idő van, mint mostanában. Az infra hullámok átjönnek egy vékonyabb felhőtakarón, 60-70%-ban még így is tudnak melegíteni.
Egy családi ház melegvíz-rásegítésére elég egy 3-4 nméteres kollektor.
Amiben csak az üveg a drága.
Annyi a problema, h a Napsugár ingyen van, még nem találtak ki rá adót. -
#192 Hőszivattyú kell azt jóvan. Télen meleg, nyáron hideg. -
#191 napelemnek kicsi a hatásfoka, aminek nagyobb az drága, meg nap kell neki xD -
#190 Olvastam. Van benne tévedés bőven. Nem fogom megválaszolni, mert nagy részét már megtettem korábban. Ha nem figylesz az a te bajod. Meg az én vérnyomásom megy az egekbe tőled. Nagyon remélem, hogy téveszméidet nem tejeszted széleskörűen. -
#189 Ne abba köss bele, a napelem, meg a napkollektor, tökmindegy TERMÉSZETESEN a melegvízelőállításra gondoltam
Nem. [És itt most káromkodtam egy kurva nagyot.) Miért is? Mert a napelemnek is van egy hatásfoka. Aztán te a villamos energiával még elkezdesz vizet melegíteni egy hőcserélőben aminek szintén van. Viszont, az elektromos árammal akár te vizet is forralhatsz.
Egy napkollektor tisztán termodinamikai elvek szerint megy. Napkollekorral a vízforralás nem fog menni, vagy csak trükkösen, de ilyenről én még nem halottam.
Ha tudatlan vagy, akkor legalább ne légy rá büszke. -
OKkultist #188 Namégegy, hogy legyen mit olvasnod -
OKkultist #187 Ne abba köss bele, a napelem, meg a napkollektor, tökmindegy TERMÉSZETESEN a melegvízelőállításra gondoltam, az is megy Ausztriában, ahogy átléped a határt, az összes osztrák falu tele van, 1 faluban láttam annyit, mint összesen itthon. (ott a szél is jobban fúj, meg a nap is jobban süt???????? vagy csak nem akkora balf*szok, mint mi???)
itt a magyar megoldás -
#186 Egy túrót.Van itt egy kis félreértés.
1. Duzzsztásos erőmű + szélkereket felejtsd már el itthon. Nem reális alternatíva. Pont. 400 dolláros olajár és 4-szer ekkora gázár mellett talán.
2. A geotermikus források nagy része alig ad 130-140 fokos vizet vagy még annyit sem... Azzal baromi nehéz nagynymású gőz előállítani. Tudod a komoly gőzturbinák azok több tucat atomszféra nyomású és cikra 450-550 fokos túlhevített gőzzel mennek. Még, ha egész Mo-t feltúrnád akkor sem lenne elég és olyan drága lenne, hogy a villanyszámla a mostani kétszerese lenne. Ráadásul nem lehet korlátalnul kivenni belőle. Mellesleg van lemeztektonika is. Évtizedes távlatban már vannak változások.
3. A Napelem jeleneleg egy vicc. A gazadgok hobbija. Egyszer talán lesz valami belőle. Mellesleg úgy látom te még a szezont is kevered a fazonnal. A napelemmel elektromosságot állítasz elő. A napkollektorral vizet lehet melegíteni, de elektromosságról ott szó sincs. Mindkettő túl időjárásfüggő főleg egy olyan országban mint itt, nem jó.
A folyamatos Kapolyizást is befejezhetnéd. Elegem van belőled. Egy tudományos fórumon kérlek ne XY emberrel foglakozz és főleg úgy, hogy nincs igazad. Ahogy írtam már, ha nem lenne import áram még szarabb lenne a helyet. Ahogy írtam már, kurvára elegem van a baromságaidből. Könyörgöm tanulj már valami minimálisat az energetikáról. Ha más nem megy, legalább egy egyetemi weblapokat nézd végig és azokon levő tartalmat vagy jegyzeteket olvasd el. Lövésed nincs a hőtanról és energetiáról. Ez tisztán látszik. Szerintem még a magyar villamosenergia hálózat paramétereivel sem vagy tisztában. -
OKkultist #185 Tessék:#183, megadták a választ , amennyit csak lehet geotermikus + vízerőmű + Paks (bővítve) + szélerőmű, ahol van értelme, és ehhez duzzasztásos víztározó, hogy raktározza az energiát, amit akkor szed össze, amikor fúj a szél. Ebből összejöhet, az, hogy melyikből mennyi,azt ne én mondjam meg. (ebben az esetben Kapolyi viszont szegény maradna) A NAPELEMES (melegvízre) egyéni felhasználást meg támogatni is lehetne, bármit, csak az import csökkenjen, meg a hagyományos energiafelhasználás. Totál semmi jövőkép nincs, hogy mi legyen, csak az elqúrást látom, mindenhol, mindenben. Az MVM feldarabolása, eladása nem jött össze, de még sor kerülhet rá, illeszkedne az elqúrások hosszú sorába. -
#184 amúgy kicsit offolunk csak :) -
#183 Nem akarok tényleg beleszólni mert nem vagyok fizikus, de mint azt tudjuk a desztillált vagy ha jobban tetszik ioncserélt vízben nincsen semmilyen vagy ha túloztam is nagyon kevés ásványi anyag átgondolva a helyzetet az autó zárt hűtőrendszerére tudok gondolni...
desztillált víz a nagy tartályba ---> tartájból megfelelő vastagságú csövön lemegy a víz ---> mellete megfelelően sziggetelt csövön feljön a gőz ---> gőzturbinában felhasználjuk az energiát ----> majd a kicsapodott szintén ásványi anyagoktól mentes vizet visszaszivattyúzuk a tartályba (vagy már egyből oda csapodik ki)
lehet hülyeséget írtam, de csak el kell képzelni az autó hűtőrendszerét és be kell építeni egy gőzturbinát....