Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • Molnibalage
    #211
    Áramot SZÉLTURBINÁVAL (vagy nevezzük bárhogy) lehetne olcsón előállítani. Csak már látnám, hogy az állam elkezd valamit, pl. az ÁFÁt elengedi, vagy támogatja az egyiket, de az égvilágon semmit nem csinál, SEMMIT, nem 4éve, hanem sokéve.

    Leírtam már te sötét egyén, hogy állami támogatással milyenek az árak. Nehéz a felfogásod?
    ----

    Főleg, hogy az összes környező ország gőzerővel dolgozik az elqúrás és pofázás helyett

    Tévedés. Dánia pl. nem nagyon csinál sokat és Hollandia sem, pedig nagyon nagy rész szénerőműveik vannak. Nem sok szén van Dániában... A németek is elindítottak még évekkel ezelőtt egy hatalmas szélerőmű projektet (12 milliárd euró!), de nagy bukta az egész?. Miért is?

    1. Mert ahova telepítettek sokat, a klímaváltozás miatt az átlagos szélsebesség lecsökkent 12-ról 9,5 m/s környékére. Ez nem hangzik drasztikusnak, csak a szélturbináról levehető teljesítmény a szélsebesság 3-dik hatványával arányos. Cikra 50% teljesítmény a kukába.

    2. Volt olyan időszak amikor 6 óra alatt asszem 6'000 MW esés volt a szélerőművekből jövő áramban. Vágod? 6 óra alatt magyarországnyi csúcsteljesítmény. Tudod te, hogy ezt milyen izmos feladat kézbentartani?

    3. Már írtam, hogy mikor igazán kéne áram, pont akkor nincs. Ja és tartalékban emiatt cirka 80%-ben hagyományos erőműben meg kell lennie a kapacitásnak.

    Már megint csak trollkodsz.