Szélenergia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

tigerbácsi
tod én is környezetmérnök vagyok.
1. a zöldek nam a környezetvédõk, hanem a természetvédõk.
2. mi környezetmérnökök a foszilis a nem megújjuló energiahordozók ellen vagyunk.
3. a környezetvédõk igenis támogatják az alternatív enegiá felhasználást
4. csak nem minden helyen yooo s ezt hangoztatják.

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

Én hiszek abban, hogy összeegyeztethetõ az ember és a természet mert ugyebár abból kell kiindulni amink van és ezt kell megõrizni. Közben pedig az eszünket is kell használni 😊 Azt mondom, hogy nem könnyû.

Én hazai viszonylatban a vízienergia hasznosításával erõmû formájában nagyon nem értek egyet. Szerintem több kárt tud okozni, mint hasznot
--> Persze ez nagyban függ attól, hogy az adott ember mit tekint értéknek.

Ha okosan csináljuk az atom reális alternatívának tûnik .

A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Molnibalage
Helyes. Olvasom lentebb, hogy egyetértesz az nukleáris energiatermeléssel. Ez is helyes. Szerintem hosszú távon amíg nincs fúzió addig messze ez a befutó bármiféle enrgiatermelési mód elõtt, ha nagyban gondolkodunk. Minden más alternatív energiaforrás emelett egy rossz viccnek tûnik a szememben, kivéve a vízienergia hasznosíása, már ha az alternatívnak számít.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
"nekem személy szerint egy mûszaki alkotás éppoly szép, mint egy természetes környezet."

Pontosan értem mire gondolsz. Azt hiszem van egy talán ideillõ mondás. A tudós megpróbál rájönni arra ami már létezik és a mérnök ennek segítségével megalkotja az ami még nem is létezik!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Normális környezetvédõvel meg sajnos nem nagyon volt még dolgom."

Tessék itt vagyok 😊

Molnibalage
Ez a dekoratív burkolat meg aztán tényleg csúcs. Ekkora droidsághoz azért tényleg progukálnia kell magát az embernek. Ilyen hülyeséggel akkor sem tudnék elõállni, ha akarék. Ha valaki szemtõl szembe közölné ezt velem, nem bírnám ki röhögés nélkül az fix.

Molnibalage
"az áram nem a dugaszból jön a falon."

Hát valóban nem, de sokaknak még ez sem jut el a fejéig... Szomorú. Normális környezetvédõvel meg sajnos nem nagyon volt még dolgom. Igazából nem is tudom, hogy a sötétzöldek szerint mivel kéne elektromos áramot termelni. A nagy részük kb. így gondolkodik:

- atom: neeeeem az sugároz, halálos ellenség <#falbav>
- hõerõmû: neeeeeeeeem az CO2-õt és más csúúúúúúúúnya gázokat produkál (ez igaz)
- szél: ááááááá randítja a tájat és zajos
- víz: jajajaj, eláraszt területeket a víz és torzítja a természetes élõvilágot

Akkor majd Allah vagy más istenség megszán minket és csak úgy lesz az áram...

ZilogR
csak hogy mindenki érezze, mit kell egy tervezõmérnöknek kiállnia: egyik megbízó cég kollegája nálunk járt és mesélt arról, hogy egy hulladékégetõ beruházáson dolgoznak, amit erõsen nehezít a zöldek bevétele a buliba, ugyanis olyan ötletekkel állnak elõ, ami épeszû embernek eszébe sem jut: legjobb ötlet az volt, hogy a kazánokat lássák el kívülrõl faburkolattal, hogy dekoratívabbak legyenek. nem vicc!

nekem személy szerint egy mûszaki alkotás éppoly szép, mint egy természetes környezet. egy szélturbina, egy víztorony vagy atomerõmû is lehet szép és illeszkedhet a tájba. az emberek eljuthatnának már addig, hogy úgy tekintsenek ezekre a mûtárgyakra, hogy ezeknek köszönhetik a jólétüket - tehát jobb lesz nem rinyálni annyit 😉 😛

az áram nem a dugaszból jön a falon.

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

tigerbácsi
ok! én nem vagyok annyira otthon a témában én csak azt mondtam mit tanultam. szóval éncsak azt osztottam meg.

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

Dj Faustus
"s a szélenergia egy nagyon fontos hátránya a gerjesztett mágneses erõtér mit gerjeszt is, és a földét is torzítja"
A szélturbinában levõ generátor gerjeszt mágneses erõteret, de nem akkorát, hogy az túl nagy gondot okozzon (akkor a vízerõmûben levõ generátor is problémák okozója lehetne).

Van elektromágneses zavaró hatása - a lapátkerekek rádiójeleket visszaverõ tulajdonságából fakadóan. Mivel a modern lapátkerekek poliészterbõl készülnek, amik részlegesen áteresztik a rádióhullámokat, ez némileg meg van oldva - bár...
Források: Dr. Sembery Péter, Dr. Tóth László - Hagyományos és megújuló energiák, Szaktudás kiadó Ház, Budapest 2004
Wind Turbine FAQ's

"mo-n a napenergiára kellene hagyatkoznunk."
Ezzel is az a baj, mint a széllel - nagyon idõjárásfüggõ.
Bár Magyarországon a napsütéses órák száma éves szinten 1800-2000 körül van, de a lehetséges napsütéses órák száma 4472 óra is lehetne.
A tényleges és lehetséges napsütéses órák számának aránya egyébként 16% és 64% között mozog havonta. Sivatagban kicsit jobb a helyzet.

"a napenergia mai korszaka már nem a fûtõértékét hasznosítja, hanem a fényértékét"
Konzumer napelemek 25% csúcshatásfokkal (maximum!), miközben a napkollektorok akár 80%-os hatásfokra (csak az optikai veszteség van) is képesek (1000 W/m^2, teljes napsütés, jó idõ, déli tájolás, ideális dõlésszög, és a napkollektorra merõleges napsütés esetén).

Sadist
115 méter átmérõjû lapátok? <#wow2>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

tigerbácsi
a napenergia mai korszaka már nem a fûtõértékét hasznosítja, hanem a fényértékét. csak ha kicsiban gondolkodól akkor is megláthatod, hogya háztetõkön lévõ napelemek sem a hõt csabdázzák, s hasznosítják

justin
OFF: Szerintem Te még minidg nem vágod ki vagyok én 😊 Én vagyok a Te energetikus barátod (ugye rémlik még valami a matek szigó elõkészítõrõl?)

ON: Azt kell észrevenni, hogy az energiatermelést, mint minden más dolgot is az életben a gazdaság, a pénz határoz meg.
Megtérül? Mennyi idõ alatt? Stb. Ezek az igazi kérdések, nem az, hogy most a legkörnyezetkímélõbb, legmodernebb technikát építsük fel. Sajnos (vagy nem) ez van.
A szélerõmûvek megjelenését nagyban támogatta az a tény, hogy kötelezõ átvétel volt kiszabva rá (tehát amit megtermelt áram, köteles volt átvenni a szolgáltató)

Molnibalage
Áááá, ez csak alap áramlástan, és némi érdeklõdés. Iagzából az energetikus és az áramlástanos ember igen közeli haver. 😊

justin
A napenergia felhasználását eddig csak Mo-nál jóval melegebb tájakon és hatalmas területen (és befektetéssel) sikerült megvalósítani.

tigerbácsi
ekkolákko!

mo.-n nem igazán kifizetõdõ a szélenergia, mert az említett szélkavarok nem tesznek yooot neki, s nincs állandó széláramlatok. nincs az országnak természetes szélcsatornája.
s a szélenergia egy nagyon fontos hátránya a gerjesztett mágneses erõtér mit gerjeszt is, és a földét is torzítja. a madárveszély sem semmi.

mo-n a napenergiára kellene hagyatkoznunk.

én nem vagyok híve.
szóval én nem vitatkozni szeretnék, csak véleményem mondtam el.

justin

Egy 2 MW-os szélturbina.

justin
A lapátba biztos hogy nem, mert az elég vékony. Viszont a gondolába gond nélkül be lehet (és kell is karbantartás alatt).

ez is geci jo kep amugy a lapataiba vagy hogy hivjak bele lehet maszni ?
scs17
van egy pár érdekes cucc itt 😊

http://szelenergia.lap.hu/

justin
Érdekességképp a szélkerekek fejlõdésérõl egy kép:

Jól látszik, hogy az anyagminõség és technológia javulásával rohamosan nõtt a méret és a teljesítmény.

justin
Durva, meg az is amikor karbantartáskor fel kell oda mászni a mukinak (nem kevés "létrafok")

egy bontott, kiállított darab
jól látszik a mérete

Igen én csak arról nem hallok, hogy szeretnének valamit kezdeni velük. Ez a baj. Az 50 év úgy kevés, hogy ha csak hagyjuk porosodni õket 😊

justin
Na most az a "csak 50 év" pont elég arra, hogy a reprocesszálás gazdaságilag kifizetõdõ legyen. (amúgy a mostani blokkok azt már tuti nem élik meg)

az 1. also 😄 kep nagyon teccik
* az elsõ nem szócska kihagyása szükségeltetik 😊

Hozzátenném, hogy nem a legnagyobb probléma nem az üzemeltetésnél jön ki hanem ott, hogy mit kezdjünk a kiégett fûtõelemekkel. Aminek a problémája nemsokára Paksnál is ki fog jönni. Az oroszok már nem veszik vissza és az épített átmeneti tároló csak 50 évig tekinthetõ biztonságosnak az elõírások szerint.

justin
Ott a pont!

Igen tudom, hogy ez kevéske de mégis vannak mûködõ rendszerek itthon. Egyébiránt most jelen pillanatban én is az atom mellé állnék, holott a világnézetem nagyon távol áll tõle.

Czdano
Énis 😊

Amugy osztrák határnál rohadt sok van 😊

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

sz4bolcs
Itt Baranya déli részén Bogdásán van ilyen mélybõl feltörõ forróvíz amit hasznosítanak.
Ahol én voltam, ott fóliákat fûtöttek vele, meg volt egy halnevelõ, ahol afrikai vagy milyen harcsákat tenyésztettek, amiknek ilyen meleg víz kell..

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

PrasCo
Fúziós reaktort Magyarországnak!
(Ja, meg mágnesvasutat, meg Balaton-alagutat és csillagkaput...)
Hagyva a hülyeséget, még mindig azt mondom, hogy a legreálisabb megoldás MOST és GLOBÁLISAN az atom. Relatíve kevés anyagbefektetéssel ma már jó hatásfokkal nagy energia nyerhetõ, és még mindig környezetbarátabb, mint teszemazt egy hõerõmû (kezdve a blõdületes fûtõanyagbányászaton, folytatva a szállításon, végezve a kibocsátáson). Nem azt mondom, hogy az atom a megváltás, de jelenleg ez tûnne az arany középszernek. Persze ehhez az kellene, hogy ne legyen hülye ember, és hülye államvezetés, aki tenyészreaktorokat pakolgat le, hogy legyen plutónyiumocska a kétfokozatú termonukleárishoz...
justin
A kulcsmondat itt van (sajnos):
"A hévízkutakban felfelé haladó víz azonban lehûl, ezért a felszínen a vízhõmérséklet ritkán haladja meg a 100 o C-t. Gõzelõfordulásokat csak néhány, kellõen még nem megkutatott, nagy mélységû feltárásból ismerünk. Magas hõmérsékletû, gõz alakban jelentkezõ geotermikus elõfordulások szempontjából Magyarország nincs olyan kedvezõ helyzetben, mint az aktív vulkánossággal jellemezhetõ országok (pl. Izland, Olaszország, Oroszország (Kamcsatka) stb.)."

Elsõsorban igen, már több helyen is üzemel tudtommal ilyen csak még ez is kísérleti fázisban van. A hõvel azért sok mindent lehet kezdeni, ha energiát nyerünk belõle 😊 Mondjuk majd az idõ fogja eldönteni, hogy melyik az a módszer ami be is fog válni. Az alternatív energiaforrások felhasználása itthon még nagyon gyerekcipõben jár.

ezt fûtésre lehet haszálni nem ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

hát én nem értek hozzá de kicsikét úgy értettem h egy kis darab 😊

Ezt már én is fel akartam vetni --> a lényeg amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Mo.-ág adottságai a nagyüzemi szélenergia kivitelezéséhez sajnos kevesek 😞 Egy-egy ilyen szélerõmû egyes helyeken (lokálisan) nagyon hasznos lehet, de sajnos más országok ezirányú adottságaival nem vehetjük fel a versenyt.

Arra kell öszpontosítani amiben egy kicsit is jobbak vagyunk : például.

Dj Faustus

Még retrobb 😉

Ópusztaszeren van egy, belül is malom formájában

Amerikán se ment volna keresztül a gõzmozdony ha nincs a szél.
Megállt sûrûn vizet felvenni, amit természetesen a szél energiája juttatott a mélybõl a felszínre.

SHADOWEYES7
nálunk Törökszentmikóson 1 éve épült szélerõmû,pont ilyen mint a képeken van,a város most akar másikat,és a közvilágitást errõl látná el!!

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Dj Faustus
"1ébként otthonra nem megoldható egy kicsike?"
Szigetüzemre (azaz a generátor akkut tölt, amibõl felhasználod a szükséges energiát) rásegítésként talán elmegy... ...Magyarországon az 1800-as években a gõzmalmok megjelenése elõtt 700 szélmalom volt - a célra elegendõ volt.

Az elõbb mutatott Ezermester-példány letölthetõ innen, megnyitásához plugin innen.

városban? <#crazya>

ami munkát is végezne (kútból vizet hozna fel) az szerintem nehezen oldható meg mondjuk a kert végében

PrasCo
De igen, ha emlékezetem nem csal, úgy félmillió(?) körül van egy ezerwattos kábé.
joebacsi
http://www.ingyenenergia.hu

sajnos az oldal tartalma nem változott az elmúlt 1 évben, pedig jó dolog lenne ez, csak ugye itt is csak tervekrõl van szó...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

DeO
az a kár, hogy magyarorszagon ilyet nem nagyon látsz 😉

Néma gyereknek az anyja se látja a fátol az erdőt!

passatgt
ez az ezermester megvan nekem😊

Külföldön se városokban épülnek ^^
Tengerre és szántóföldre én úgy tudom 😊 sztem a gazdák is örülnnének neki ha lenne 😄 és egy kép 😊

1ébként otthonra nem megoldható egy kicsike?

Dj Faustus
"de az átlagos szélsebesség kb. 13m/s-ról lecsökkent 9-9,5-re."
Hm, akkor mi mit mondjunk az alábbi értékekkel?
OMSZ #1
OMSZ #2

"ilyen típusú energiaforrásokból nem lehet 10-15%-nál többet betenni a hálózatba, mert nagyon instabillá teszi"
A MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) ZRt. állásfoglalása a szélerõmûvekkel kapcsolatban

"Sajnos az emberek többsége úgy viszonyul a szélturbinákhoz, hogy "inkább ne melletünk épüljön"."
Igaz, az emberek ódzkodnak minden újtól (pláne ha építkezéssel, kellemetlenséggel jár). Nemrégiben környékünkön is volt szennyvíz-csatornázás - no annak se örült mindenki. 😉
De az esetben igaz a dörgés annyira, hogy a szélerõmûvek kissé infrahang kibocsátók. Az meg nem éppen egészséges dolog.

De szerencsésebb helyeken, kisebb méretekben remek lehetõség.

A végére egy kis retro:

justin
Te pályát tévesztettél, mindig is tudtam, hogy energetikus akartál lenni 😊