665
Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • tomcat1
    sok a hátránya, méretgondok...
  • Molnibalage
    Nos, azzal nem fut össze nap mint nap az ember. :)
  • [NST]Cifu
    Duchovny még topicot is indított neki. Mindenestre azért azt nem mondanám, hogy egyáltalán nem terjedt el. Minden Svéd eredetű AIP meghajtású tengóban található belőle. ;)
  • Molnibalage
    Ez a Stirling motor nekem akkora egy rejtély. Ha tényleg olyan fasza hogy sokan állítják akkor miért nem terjedt el gyakorlatilag semmilyen mértékben. Nekem még mérnök szemmel is nagyon vad dolognak tűnik valamiért.
  • [NST]Cifu
    Az automotorok alkalmazása azért nem nyerő, mert nem folyamatos üzemre készültek. Erre inkább a lassú fordulatszámú, egyszerű, turbo nélküli diesel-motorok az ideálisabbak, mint a teherautó motorok (szerintem).
  • Duchovny
    Ez igaz, de viszont nem a hulladekhot hasznosittod. Kell hozza vagy fodgaz vagy PB palack. Lehet hogy ki tud valtani egy gazkazant es a villamos aramot bonuszkent ingyen adja de a futtesi koltseg szerintem ugyan annyi mint ha gazkazannal futtenel. A kandalos megoldasnal viszont a pont a futes olcso(bb)saga a pozitivum a villamos aram ott is ingyenes bonusz.
    En is gondolkodtam anno dieselmotorol. Volt egy 1.7-es TDI Puntom. Ra akartam tenni egy fekpad szerusegre es alapgazon 1-es sebessegfokozatban generatort hajtatni vele. 1-2kW biztos ki jott volna igy belole. Az uzemanyag pedig repceolaj lett volna amit otthon sajtolsz repcemagokbol (toredeke az uzletben vasaroltnak). A huttovizet pedig attkeringettem volna egy 1000L -es szigetelt tartalyon amirol a padlofutes ment volna, ez lett volna a hulladekho hasznositas, igaz nyaron nem tudtam volna vele mit kezdeni de telen sokat segitett volna. Csak aztan helyhiany miatt lemondtam rola es eladtam a kocsit, azota is banom.
  • OKkultist
    Ennél jobb az otthoni mini gázmotoros cucc, a melegvizet+áramot is megoldja, a mostani ár töredékéért, ráadásul hálózatfüggetlen! Csak meg kell venni (a HONDA gyártja, az Angolok veszik mint a cukrot) vagy házilag barkácsolni, roncsautóból kiszedett működő PDTDI motorral,(1000cm3 bőven elég lenne) csak ez nagy munka, akkupack+inverter, csőhálózat, elektronika a vezérléshez, stb.. nincs aki könnyen, gyorsan, olcsón megoldaná. (hacsak nem tudod önállóan magadnak)
  • Duchovny
    Ma meg nem legendas de szerintem az lessz a mai energiaarak mellet:). Kicsit OFF lesszek de ha mondjuk a kandallo 30-40% (jobbaknal csak 20%) kemenybe tarto hovesztesegenek 20-30% sikerulne egy Srilingmotorral meghajtott generatoron atvezetni nem lenne tobbe szukseg az aramszolgaltatora. Ha majd az 1-2kW -s Stirling motorok annyiba fognak kerulni mint a mostani 1-2 kW-os belsoegesu 4 utemu motorok akkor szerintem minden csaladi haz tulajdonos beszerez maganak eggyet es akkor kezd majd legendassa valni a jo oreg technika.
  • Bucser
    A steam power még mindig gőz alapú energiát jelent.

HA már angol linkekkel kontárkodsz legalább megtanulhatnád a nyelvet, mert így sorozatos beégések áldozata leszel. (lásd moonhoax topic)
  • Aquir
    tudod, az internet :)
  • HUmanEmber41st
    Személyeskedés helyett inkább magyarázza el valaki legyen szíves, milyen is ez a "legendás" Stirling motor.
    Előre is köszönöm:D
  • Molnibalage
    "KI leszel rugva innen pontosan oda,(vissza ahonnan jöttél) vagy normálisan kommentelj, vagy gyere le az anyagról, legalább addig amíg a gép elé ülsz."

Bazz, ezt pont te mondod. Rajtad röhög a fél sg.
    ----

"Nem megy ez neked, miért akarsz hozzászólni bármihez is?"

Ez volt a nap vicce. Főleg tőled.
    ----

"Azok szoktak így reagálni. (beszűkült tudatállapot, a valóság torzult érzékelése, kreativitás teljes hiánya, stb...)"

Mintha csak magadról beszélnél.
  • Duchovny
    Egyetertek az elottem szolokkal, szerintem is megeri a regi gepek terveit modernizalni. Jo pelda erre a majd 200 eves Stirling motor, a belsoegesu motorok elterjedese utan szinte eltunt a kozeletbol de fogadni mernek ra hogy par ev mulva ujra mindenki fogaja ismerni. A masik pelda a suritett levego motorok : regi es a modern . Szoval nem kell lenezni a regi korok technikai vivmanyait. A gozerogepek meg ma is az atom es hoeromuvek alapfelszereltsegehez tartoznak (a gozturbina is gozgep!).
  • OKkultist
    KI leszel rugva innen pontosan oda,(vissza ahonnan jöttél) vagy normálisan kommentelj, vagy gyere le az anyagról, legalább addig amíg a gép elé ülsz. Vagy amíg az ápolók odaengednek? Akkor legalább a bogyóidat vedd be előtte.
    Nem megy ez neked, miért akarsz hozzászólni bármihez is? A nagyonokos bácsik már mindent megoldottak, mindent kitaláltak, amit meg nem, az úgysem lehet. Nem vagy te egy elb*szott fizikus vagy csillagász? Azok szoktak így reagálni. (beszűkült tudatállapot, a valóság torzult érzékelése, kreativitás teljes hiánya, stb...)
  • Molnibalage
    Pontosan erről beszélek. Egyes elfeledett műszaki megoldások új könötsbe bújtatva nagyon is jól működhetnek. Pl. a gázturbinás légcsavaros gépek eléggé reneszánszukat élik. Lassabb, mint a tisztán gázturbinás, de csendesebb és rövidtávon gazdaságosabb is.
  • joebacsi
    Egyrészt elbeszéltek egymás mellett, molnibalage azt írta, hogy a kőolaj alternatívájaként szénből is előállítható üzemanyag, ám ez a jelenlegi olajárnál még nem gazdaságos. (Valamelyik TV-ben volt is egy riport egy volt bányavezetővel, mikor még 300 környékén volt a 95ös, hogy komolyan gondolkodnak rajta, hogy hamarosan újra beindítják a mecseki szénbányákat.)

Te pedig az általam belinkelt cikkre, képre reagáltál, bár erre is eléggé ovis szinten :)

Attól, hogy régi technológia, még lehet, hogy más területeken szerzett fejlődést felhasználva (új ötvözetek, új gyártástechnológia, stb, igazából nem értek hozzá, de laikusként ilyeneket tudok elképzelni) sokkal hatékonyabbá lehet tenni, hogy akár valós alternatívát jelentsen.
    Ugyanez a svájci úriember, aki ezt a gőzautót építette korábban már több gőzmozdonyt is felújított, például egy második világháborús német mozdonyba tette bele a saját továbbfejlesztett gőzhajtóművét, ami jelenleg is üzemel egy svájci vonalon, gazdaságosabban mint egy dízelmozdony.

Kicsit ontopic is legyen:
    Ha mindenki ilyen szűklátókörűen gondolkodik mint te, akkor modern szélgenerátorokat se építene senki, "mer nehogymá' visszatérjünk az ósdi középkori szélmalmokhoz így a 21dik században merígy soselesz sztártrekk".
  • Molnibalage
    És szerinted egy kibaszott marginális KÍSÉRLETI autó határozza meg az átlagos techológaiai szitet? Tudod mit? Huzzál már a retkes halál faszára a baromságaiddal és ne is gyere vissza soha többet. Elegem van belőled. Egy 0 tudású fasz gyökér vagy. Pont. Nem értez semmihez és egy nagy kis senki vagy. Legszívesebben agyonvernélek, mert a hülyeség fertőző. Mást tőled meg kéne óvni.

Most lehet, hogy sokan csalódtak bennem, de 3 sör és ennyi baromság után ez kijött belőlem.
  • OKkultist
    molnibalage beégtél, STEAM POWER, az még mindig gőzgépet jelent, és igen tényleg nem tudsz olvasni:
    Steam power takes to the road again

Steam cars are seriously old technology. Many of the earliest road vehicles ran on the stuff. By the 1920s, though, the convenience of the internal combustion engine had pushed them aside.
  • joebacsi
    itt
  • OKkultist
    #238, az szerinted mi?
    Joebácsi mondhatná meg, hogy a NewScientist weboldalán hol van a cikk róla.
  • Molnibalage
    Ki mondta, hogy gőzépek? Azért, mert a te beteges agyad a szenet a gőzgéppel hozza kapcsolatba az a te bajod. Az év végén muszáj volt még valami hülyeséget ideokádni ugye?

A sci témában meg mrtzool és én is leírtuk mi a helyzet. Álomvilágban élsz.
  • mrzool
    "2063-ban eljutunk megint a 19.sz.-ba? (a térhajtómű kipróblásának éve:)"

Hahó, vissza lehet téged rántani a valóságba? Nem először hivatkozol filmekre tényként. A sci-fi filmek NEM történelemkönyvek, hanem fiktív, elképzelt eseményeket szórakoztató célzattal bemutató műalkotások. Ébresztő!
  • OKkultist
    HAHAHA, ez jó, vissza a jövőbe, 2009 a gőzgépek éve.
    Star-Trek? MUHAHAHAHA, egyre távolodik a lehetősége, 2063-ban eljutunk megint a 19.sz.-ba? (a térhajtómű kipróblásának éve:) LOL
    Zefram Cochrane kíván boldogújévet:
  • Max7
    Ezt eddig ki tudtam következtetni, de a meleg hűtőfolyadékból hogy lesz hideg levegő?

Mivan ha megfordítom a folyamatot? Ha a hűtőfolyadékot hűtöm akkor meleg is kicsikarható ebből a folyamatból?
  • joebacsi
    akár :)
  • Molnibalage
    A Star Trek meg Sci. Kérlek ne keverd az 99%-ban utopikus agymenést a valósággal. Nem vezet semmi jóra.
  • Molnibalage
    Miért ne, ha sok van belőle? Mutass más alternatívát ami VALÓBAN működik és nem a te fantazmagóriád. Már lineltem a szinte 0 emissziós CO2 szénerőmű tervét.

Nem az alapanyag határozza meg azt, hogy milyen technológiai szinten vagy. Mennyi ideje is van arany, vas meg réz az emberi társadalmoban? 6000 éve? És kő? És még mindig a tégla a legjobb házalapanyag, mert atomjó zaj és hőszigetelnő. Ej, de elmaradottak vagyunk, hogy még mindig szuperacélokat meg mást használnuk. Atyaisten...

Jó, hogy visszajöttél van megint kin röhögni...
  • ZilogR
    wow, ez nagyon tetszett... Ilyen nekem is kell :P
    (Amúgy P = 1005_J/(kg*K) * 1.15_kg/m^3 * 0.5_m^3/min * 1_min/60_s * (62+3)_K = 626_W körül van, de mind1)
  • OKkultist
    Visszatérünk a szénhez a XXI.sz.-ban????????????? És mikor jön el a Star-Trek világe ebben a galaktikus ütemű "fejlődésben"???? (hahaha, lesz újra műbenzin is, utána meg valami szupermodern gőzgép?)
  • OKkultist
    EROEI, a mértékegység ehhez. Ha 1hordó olaj kitermeléséhez el kell használni TÖBB MINT 1 hordó olajat, akkor az már rossz üzlet.
  • Molnibalage
    Én felrobbanok mikor ilyen hülyeségeket írnak az olajról...

Mellesleg van szén dögivel. Abból minden előállítható ami olajból. Az ára a kérdéses. Nekem azt regélték, hogy tartósan 140 dollár feletti olajárnál még a ősrégi 60 éves tecnológiával is gazaságliag megéri a technológiát használni. Mi lesz, ha egyszer elkezdnik fejleszetni?
  • ZilogR
    ezen az "olajuk maradt" dolgon egyszer már fennakadtam egy munkahelyi ebéden, mert szóba került a "jajj ELFOGY az olaj" kérdés. Egy hasonlat jutott eszembe, amivel elmagyaráztam a kollegámnak, hogy a föld alatt mindenképpen maradni fog olaj - csak ehhez a "dollár-alapú-társadalom" helyett át kell állni gondolkodásban a "Joule-alapú-társadalom"-ra és ez meg is fog történni, ha valóban véges készletekkel kell szembe nézni:

Tehát a hasonlat:

Ha nekem van egy olyan krumplim, ami a föld mélyén különböző mélységekben terem ÉS én csak ennek a krumplinak a "megevésével" jutok táplálékhoz, akkor azokat a krumplikat már nem fogom kiásni, amiknek a "megevésével" nem jutok annyi energiához, ami a kiásáshoz szükséges.

Ez a krumpli az olaj és kutya köteles a föld alatt maradni egy része, ha olyan a technológia, ami több kWh-t zabál, mint ami a csövön kJ érkezik.
  • Dj Faustus #230
    "Ha igaznak fogadjuk el, amit a napvadász oldalon olvastam, h kint -3 fok volt, és egy déli tájolású 3 nm felületű napkollektor belsejében (ami levegő melegítésére készült) +110 fokos volt a levegő és ezt egy 100W-os ventilátor keringette...A napkollektor belsejében összeragasztott sörösdobozokból készült a csövezés...:D :D"

"a sugárzás szempontjából hasznos felület: 3,5 m^2
    ...
    A kinti hőmérséklet -3 °C volt, kollektorból percenként több mint fél köbméter +62 °C-os levegő tódult ki. A mért adatokból 700 W körüli érték jött ki. Ha a műszereim összpontatlanságát és a kijelzők kerekítési hibáját a +/- 5%-os tűrésbe helyezem, akár a 736 W-os eredmény is kijöhetett volna."

Forrás
  • HUmanEmber41st
    Iránban úgy tervezik: egy év, egy kész atomerőmű. Ők tudják, mennyi olajuk maradt...
  • HUmanEmber41st
    A klíma úgy működik, mint egy nagyobb teljesítményű abszorbciós hűtőszekrény. Nem szivattyú csinálja a kompressziót, hanem a hűtőfolyadékot felmelegíti egy fűtőbetét. Ezért kezd el cirkulálni a hűtőfolyadék. Ezért fogyaszt sokat egy klíma, vagy ha kompresszoros, akkor a kompresszor motorja fogyaszt sokat.
    Ezért ~90%-ot spórolnánk, ha a Nappal melegítenénk fel a hűtőfolyadékot.

Ha igaznak fogadjuk el, amit a napvadász oldalon olvastam, h kint -3 fok volt, és egy déli tájolású 3 nm felületű napkollektor belsejében (ami levegő melegítésére készült) +110 fokos volt a levegő és ezt egy 100W-os ventilátor keringette...A napkollektor belsejében összeragasztott sörösdobozokból készült a csövezés...:D :D
  • OKkultist
    Kisebb beruházás a szélerőmű, mint a víz, meg ingyen van (már amennyire) és ebből fedezik a +fogyasztást, tehermentesítik a vízit, stb.. (tudnak többet fogyasztani úgy hogy NEM KELL IMPORT, és NEM KELL ÚJABB vízerőművet építeni) Itthon ez csak PAKS bővítéséval menne, de az valahogy nem akar elindulni sem. (2000 körül el kellett volna kezdeni, akkor talán mostanában lenne kész) Nincsenek fényes kilátásaink, de lagalább Kapolyi meg Ukrajna gazdagodik, ha felkapcsoljuk a villanyt. (Paks az államkasszát gazdagítja, az meg valamiért nem jó ezeknek, ugye Paksot eladni nem lehet, oda max. a haverokat lehet az igazgatótanácsba kinevezni, nem akkora üzlet, mint az MVM eladása lenne, meg mint a gáz és villamos szolgáltatók eladása volt)
  • Max7
    OFF: olvasgatom a hozzászólásokat és találtam egy érdekességet amin már napok óta gondolkozok! Mégpedig a klíma... eddig legjobb módszernek a falhűtést tartottam ami annyit jelent hogy van két fúrt kút (nyáron 40fok melegben is 10 fokos vizet ad) az egyik fúrt kútból egy kis teljesítményű szivattyú küldi be a vizet a rendszerbe a felmelegedett vizet meg nyomja át a másik kútba...

viszont mint említettem hozzászólásban felvetette valaki hogy a hűtőfolyadékot lehetne napkollektorral melegíteni... érdekelne hogy hogy müködik pontosan a klíma... pontosan mi történik a készülékben :) valaki? :)

ON:

joebacsi: videót kapunk :) érdekelne müködés közben a ketyere :)

egyéb: sokan mondták hogy az osztrákoknak milyen jó mert ha nem fúj a szél átkapcsolnak vízi erőműre és megvan az energiájuk .... halkan megkérdezném hogy mi a fasznak nekik akkor szélerőmű ha a vízi erőmű folyamatos áramellátást biztosít számukra?
  • HUmanEmber41st
    Puffer tároló?
    Akkumulátorok, kondenzátor telepek?
    Inkább kell csinálni egy önszabályozó-visszacsatoló rendszert, ami folyamatosan tartja a 400V, 50 Hz-es feszültség/freki viszonyt. Aztán annyi a teljesítménye, amilyen erősen a szél éppen fúj.
    (gondolok itt egy külső gerjesztésű e.á. generátorra, vagy 3f generátorra, ahol egy freki-váltó figyel a szinkron fordulatra mely egy egész szélkerék-telep összenergiáját küldi ki a hálózatba )
    Ha a rendszer érzékeli, h nemsokára szélcsend lesz, vagy valami hiba miatt leáll a rendszer, hamar átkapcsolja az atomerőművi hálózatra a fogyasztókat.
  • joebacsi
    az egyik hozzászólásban össze van foglalva:
    "A lenyeg, hogy a sok kis eromu altal termelt aramot ha eppen nincs ra azonnal szukseg, akkor sok kis puffer taroloba teszik, amikbol akkor lehet helyileg elohivni ha eppen szukseg van ra."
  • HUmanEmber41st
    A cikk azt írja, h az intelligens rendszer értesítést küld. De azt már nem írják meg, hova????
    Mondjuk a Szelek Istenének, h most fújjon kicsit erősebben, mert Steiner néni bekapcsolta a mosógépet?
    Annak lenne értelme, ha egy ilyen kisebb közösségben előre be lenne osztva, h ki mikor végezzen energiaigényesebb munkát, vagy lenne egy egyszerűbb hálózat-terhelési mutató, ami alapján eldönthetné a felhasználó, h most lehet mosni-vasalni, vagy hagyjuk kicsit későbbre.