A magyar nyelv úttörői
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://www.sg.hu/cikkek/77252/a_majak_koraban_jatszodott_volna_az_assassin_s_creed_2
"A kövérségem alatt nem láttam magamat túlsúlyosnak, mert jó pár év, amíg az információ eljut az ember agyába. Most érzem magam kövérnek, hogy lefogytam, mert most ért el a tudatomig az az infó, hogy kövér vagyok."
Forrás:
hirado.hu
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Blues, Peace and Jimi Hendrix...
Az hírekben ezt...
Az tolatóradar...
Blues, Peace and Jimi Hendrix...
Néhol hangsúlyként, néhol ellentét fokozására használjuk - nélküle szegényebb lenne a szókincsünk.
"Mások pedig, akiknek elég a gépe az Ultra magas felbontás bekapcsolására folyamatosan áradoznak a játék kinézetérõl." - sztem töltelékszó vagy ilyesmi
"A különbség látványos, pedig ez csak egy átvezetõ jelenet." - ellentétet fejez ki
Azért is gondolom, hogy igazam van, mert eleinte nekem is úgy tûnt, hogy az tényleg nem jó. Aztán jobban belegondoltam, rákérdeztem (milyen kedvezmény?), mondattanilag elhelyeztem, szórendet változtattam, stb. és akkor megváltozott a véleményem.
Tehát én értem, hogy te miért gondolod úgy (ahogy eredetileg én is gondoltam), viszont te nem érted, hogy én meg miért gondolom máshogy (nem tudsz elszakadni az eredeti gondolattól).
Ezzel kicsit súroltam a kultúrált vita határait, ezért utólag elnézést kérek.
A "-15%-os" és a "kedvezmény" között nem olyan kapcsolat van, mint amilyet érzel.
- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?
- Szia, mit kérsz?
- Egy nagy sültkrumlit kólával.
- Rendben... választhatsz a következõ kedvezmények közül: Ajándék sorsjegy, XL üdítõ vagy -15% az árból. Melyiket kéred?
- A -15%-osat
- Rendben, akkor egy nagy sültkrumpli, egy kóla és a -15%-os kedvezmény
Márpedig a -15%-os kedvezmény vagy 15 fokos csökkenés esetében ez egy ugyanilyen jelzõ.
A kedvezmény meg pont eggyel keményebb dió, mert vannak olyan kedvezmények is, hogy egyet fizetsz kettõt kapsz. Akkor azt ha együtt említjük a kedvezménnyel, akkor az igazából kettõt fizet egyet kap?
A kedvezmény szót behelyettesítheted mással is, például: engedmény, leértékelés, leárazás.
#843 dettó.
"A -15%-os csökkentés sem dupla nevatív, hanem egy csökkentés, ami -15%-ot jelent. (-os toldalék)"
Értjük, hogy az eladó mit akar mondani, de helytelenül teszi azt. Nyílván senki nem gondol arra, hogy áremelést jelent be a szlogennel, de nyelvtanilag bizony ezt fejezi ki.
- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?
Meg az is kár, hogy nem érted amit mondok.
Nyelvtanilag a "-15 fokos csökkenés" nem egyenlõ a matematikai "-(-15)"-el. A "-15 fokkal csökkenõ hõmérséklet" egyenlõ a -(-15)-el.
De inkább rád hagyom... <#email>#email>
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Sõt...
A -15 fokos csökkenés és a 15 fokos csökkenés ugyanazt jelenti, mivel a változás irányát a csökkenés szóval kifejeztük, és a ...-os az csupán egy jelzõ. (Milyen csökkenés?)
A gond akkor van, ha azt mondjuk, hogy -15 fokkal csökkent a hõmérséklet, mert itt már nem csak egy jelzõrõl van szó. (Mennyivel csökkent?)
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
De egyébként is, attól hogy kétszer utalnak a csökkentésre, az se feltétlenül a negatív negatívja, néhol csak ismétlés.
A -15%-os csökkentés sem dupla nevatív, hanem egy csökkentés, ami -15%-ot jelent. (-os toldalék)
Viszont a -15%-kal csökkentett ár az már dupla negatív a -kal toldalék miatt.
Remélem érezhetõ a különbség a kettõ között.
De a -15%-os kedvezmény azért kicsit más.
A kedvezmény szó önmagában nem a negatív elõjel, így nem dupla negatívról van szó.
Egy kedvezmény, ami -15%-ot jelent az árból. Milyen kedvezményrõl beszélünk? A -15%-osról, azaz a -15%-os kedvezményrõl.
Értem én, hogy itt dupla negatívról beszéltek, de ez nem az.
Szerintem nagyjából olyan ez, mint a -10 fokos hideg.
Mit nyitottak meg...?
A "Megnyílt!" bõven elég lenne, sõt.
Csak, szerintem, az emberek már összekapcsoltak a téves írásmódot a helyes értelmével.
-15%-os kedvezmény!
Hagyjuk már el azt a negatív elõjelet, ha egyszer kedvezményrõl van szó, így pont áremelkedést jelent a nagy akcióhirdetmény.
Vagy írják pl. úgy, hogy -15% minden árból.
Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.
(😛 😄)
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Ez valami trendi dolog, vagy csak sima butaság?