A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Rage47
Rage47
kibaxxott😄 ilyet sem láttam még cikkben
http://www.sg.hu/cikkek/77252/a_majak_koraban_jatszodott_volna_az_assassin_s_creed_2
Hát igen, a fogalmazás a legolvasottabb fórumokon is eléggé komoly gondokat tud okozni. Indexen is durva ostobaságokat tudnak megjelentetni, a konkrét helyesírási hibákról már nem is beszélve. Egyszer be is próbálkoztam, és felajánlottam korrektori szolgálataimat nekik, de válaszra se méltattak, pedig azért önkritikájuk épp lehetne..
IMYke2.0.0.0
Szép magyar mondatfûzés...

"A kövérségem alatt nem láttam magamat túlsúlyosnak, mert jó pár év, amíg az információ eljut az ember agyába. Most érzem magam kövérnek, hogy lefogytam, mert most ért el a tudatomig az az infó, hogy kövér vagyok."
Forrás:
hirado.hu

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Rage47
soha nem olvastam ilyet😄
Dynamic
Én ennek az ellenkezõjét hallom, amikor egyáltalán nem raknak névelõt oda, ahová kéne. Egyik ismerõsöm pl. rendszeresen így beszél: "csukd be ajtót", "vedd ki poharat". Ez is elég irritáló.
IMYke2.0.0.0
Olvasgass kicsit online újságokat - csak tegnap 3 helyen is találtam ilyet. Egy talán közülük elgépelés volt, a többi tuti szándékos, mert megismételte az újságíró...

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Dynamic
Nem tudom, de én még soha nem hallottam senkitõl, hogy mássalhangzóval kezdõdõ szó elé "az" névelõt rakott volna.
IMYke2.0.0.0
Az lehet, hogy régen - de ez tisztán látható, hogy helytelen írás/berögzõdés.

totya24
Pedig a régies beszédben teljesen elfogadott volt az "az" névelõ mindenkori használata. A névelõket én a személynevek elõtt nem értem. És már a tévében is így beszélnek rendszeresen. A Józsi, a Pisti, a Kiszel Tünde. Szerintem illetlen. Persze lehet, hogy én tévedek.

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

IMYke2.0.0.0
Engem ez idegesít újabban:

Az hírekben ezt...
Az tolatóradar...

totya24
Másik: annyira idegesítõ, hogy az emberek még mindig nem tudják megkülönböztetni az "új" és "ujj" szavakat.. 😊

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

IMYke2.0.0.0
Szerintem se - a "pedig" a "pediglen" régi szavunk rövidülése.
Néhol hangsúlyként, néhol ellentét fokozására használjuk - nélküle szegényebb lenne a szókincsünk.

mumpic
Szerintem ezzel nincs baj.

Rage47
a "pedig" szót mindenki rosszul használja, vagy kétféleképpen is lehet?
"Mások pedig, akiknek elég a gépe az Ultra magas felbontás bekapcsolására folyamatosan áradoznak a játék kinézetérõl." - sztem töltelékszó vagy ilyesmi
"A különbség látványos, pedig ez csak egy átvezetõ jelenet." - ellentétet fejez ki
Na még ezt beírom, aztán tényleg lezárhatjuk.

Azért is gondolom, hogy igazam van, mert eleinte nekem is úgy tûnt, hogy az tényleg nem jó. Aztán jobban belegondoltam, rákérdeztem (milyen kedvezmény?), mondattanilag elhelyeztem, szórendet változtattam, stb. és akkor megváltozott a véleményem.
Tehát én értem, hogy te miért gondolod úgy (ahogy eredetileg én is gondoltam), viszont te nem érted, hogy én meg miért gondolom máshogy (nem tudsz elszakadni az eredeti gondolattól).
"Biztos hiányoztam amikor a gáz fogalmát tanultuk nyelvtanból."

Ezzel kicsit súroltam a kultúrált vita határait, ezért utólag elnézést kérek.
OK, de ettõl még továbbra is úgy gondolom, hogy nem látod a különbséget a 848-as kommentem 2 példamondata között, pedig a különbség óriási.
Jano
Elgépeltem, érTed akart lenni.

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

Biztos hiányoztam amikor a gáz fogalmát tanultuk nyelvtanból.

A "-15%-os" és a "kedvezmény" között nem olyan kapcsolat van, mint amilyet érzel.
mumpic
Én veled értek egyet!

Jano
Ha nem érzed, hogy a "MÍNUSZ TIZENÖT SZÁZALÉKOS KEDVEZMÉNY" kimondva vagy leírva milyen rettentõ gáz, akkor tényleg ne ragozzuk tovább, sosem fogunk egyetérteni.

Esetleg még elképzelhetünk egy ilyen párbeszédet is:

- Szia, mit kérsz?
- Egy nagy sültkrumlit kólával.
- Rendben... választhatsz a következõ kedvezmények közül: Ajándék sorsjegy, XL üdítõ vagy -15% az árból. Melyiket kéred?
- A -15%-osat
- Rendben, akkor egy nagy sültkrumpli, egy kóla és a -15%-os kedvezmény
A lovas példával azt akarom megmutatni, hogy egy jelzõvel leírhatjuk kétszer ugyanazt anélkül, hogy ezzel megváltoztatnánk az eredményt.

Márpedig a -15%-os kedvezmény vagy 15 fokos csökkenés esetében ez egy ugyanilyen jelzõ.
Jó akkor a 4 lábú lónak 8 lába van, mert ha azt mondom ló, akkor tudjuk hogy 4 láb, és azzal hogy ezt külön egy jelzõben is megemlítem, az duplázza...

A kedvezmény meg pont eggyel keményebb dió, mert vannak olyan kedvezmények is, hogy egyet fizetsz kettõt kapsz. Akkor azt ha együtt említjük a kedvezménnyel, akkor az igazából kettõt fizet egyet kap?
Jano
Azért nem így használjuk, mert pont az ellenkezõjét jelenti.

A kedvezmény szót behelyettesítheted mással is, például: engedmény, leértékelés, leárazás.

#843 dettó.
"A -15%-os csökkentés sem dupla nevatív, hanem egy csökkentés, ami -15%-ot jelent. (-os toldalék)"
Értjük, hogy az eladó mit akar mondani, de helytelenül teszi azt. Nyílván senki nem gondol arra, hogy áremelést jelent be a szlogennel, de nyelvtanilag bizony ezt fejezi ki.

Pff. Programozó matematikus vagyok. Kár hogy ez nyelvtan.
Meg az is kár, hogy nem érted amit mondok.

Nyelvtanilag a "-15 fokos csökkenés" nem egyenlõ a matematikai "-(-15)"-el. A "-15 fokkal csökkenõ hõmérséklet" egyenlõ a -(-15)-el.
gz8
Matekot azért tetszett tanulni, ugye? Abszolút érték, ilyesmikre gondolok.

De inkább rád hagyom... <#email>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

Szerintem ez is helyes, csak baromi furcsa, mert nem így használjuk.
Sõt...
A -15 fokos csökkenés és a 15 fokos csökkenés ugyanazt jelenti, mivel a változás irányát a csökkenés szóval kifejeztük, és a ...-os az csupán egy jelzõ. (Milyen csökkenés?)

A gond akkor van, ha azt mondjuk, hogy -15 fokkal csökkent a hõmérséklet, mert itt már nem csak egy jelzõrõl van szó. (Mennyivel csökkent?)
gz8
Igen, kb. annyi értelme van, mint a -15 fokos hõmérséklet-csökkenésnek <#idiota>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

mumpic
Jó ez a hõmérsékletes hasonlat, erre még nem is gondoltam. <#eljen>

Szerintem inkább annyi, hogy a vevõ kedvére tesznek vele. Ami nem feltétlenül csak az ár csökkentése lehet.

De egyébként is, attól hogy kétszer utalnak a csökkentésre, az se feltétlenül a negatív negatívja, néhol csak ismétlés.

A -15%-os csökkentés sem dupla nevatív, hanem egy csökkentés, ami -15%-ot jelent. (-os toldalék)

Viszont a -15%-kal csökkentett ár az már dupla negatív a -kal toldalék miatt.

Remélem érezhetõ a különbség a kettõ között.
Akkor lenne rossz, ha azt írnák, hogy -15%-ot elengedünk az árból. Mert ez így már egyértelmûen dupla negatív.
De a -15%-os kedvezmény azért kicsit más.
A kedvezmény az, hogy annyival kevesebb, vagy nem?

Szerintem semmi gond a -15%-os kedvezménnyel.
A kedvezmény szó önmagában nem a negatív elõjel, így nem dupla negatívról van szó.
Egy kedvezmény, ami -15%-ot jelent az árból. Milyen kedvezményrõl beszélünk? A -15%-osról, azaz a -15%-os kedvezményrõl.
Értem én, hogy itt dupla negatívról beszéltek, de ez nem az.
Szerintem nagyjából olyan ez, mint a -10 fokos hideg.
Mi, mint üzlet megnyitottunk, megnyitottuk kapuinkat. Szerintem ez annyira nem vészes.

gz8
A másik, ami nagyon tetszik az a "MEGNYITOTTUNK!"

Mit nyitottak meg...?

A "Megnyílt!" bõven elég lenne, sõt.

gz8
Sajnos már évek óta olvasható... Hülyék ezek? Negatív árengedmény? 😄D

IMYke2.0.0.0
Jogos.
Csak, szerintem, az emberek már összekapcsoltak a téves írásmódot a helyes értelmével.

Loál János
Nagyon sok helyen látni (és mintha növekvõ lenne a tendencia), hogy:

-15%-os kedvezmény!

Hagyjuk már el azt a negatív elõjelet, ha egyszer kedvezményrõl van szó, így pont áremelkedést jelent a nagy akcióhirdetmény.
Vagy írják pl. úgy, hogy -15% minden árból.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

De, egyvalami igen: a "cukájság törvénye".

IMYke2.0.0.0
Szerintem meg nem gyorsabb, hanem trendibb - a baj csak az, hogy rendkívül helytelen. S ezt az írásmódot az égvilágon SEMMI sem indokolja.

mumpic
De csak a mocskosak, akik tiszták és rendszeresen fürdenek, azok nem félnek az ly-tõl! <#crazya>

dronkZero
Nemértitektiezt. Ez is a libsibolsi elkúrt oktatás eredménye. Ugye az ly a "hagyomány szerinti" írásmód, és a mocskos kommunisták így gyilkolják le a magyar hagyományokat, hogy belenevelték a magyar ifjúságba az ly-tól való félelmet!

(😛 😄)

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

SMS-nyelv. vagyok helyett vok, esetleg hogy helyett egyszerûen h, engem is bosszant, bár tagadhatatlanul jobb, mint a polntos j-s változat.

Rage47
gyorsabb így leírni sztem
Rengeteg helyen látok olyat, hogy ien, mien (ilyen és milyen helyett)

Ez valami trendi dolog, vagy csak sima butaság?
Ebbe az errorba én is beleesem néha. 😊

mumpic
Hát veszélyesen dolgoznak, no. Õk szóltak. 😊

gz8
Pár napja egy kertrendezéssel foglalkozó cég furgonjának hátulján láttam:

VESZÉLYES FAKIVÁGÁS

<#wow3>