A magyar nyelv úttörői
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekik természetes, ha egy reklám szövegével beszélgetnek.
Az ERSTE-s reklámok (Ödön, bankolás) csak szeletei ennek a férges tortának.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Ritkán szánom rá magam arra , hogy ilyen szinten megosszam gondolataimat másokkal általában kis szegmensrõl szoktam blogolgatni a repülésrõl, mert az a hobbim.
De most kikívánkozik belõlem ez a kis fogalmazás, mert egy jelenség felkeltette az érdeklõdésemet és kifakasztotta kritikai vénámat. Lehet szõrszálhasogatásnak fog tûnni amirõl írok, azok mellett az események mellett amik ma a világban és hazánkban zajlanak. De ne feledjük az ördög a részletekben rejlik! Elõször is egy kicsit magamról: 40 éves családapa vagyok a tanulmányaim során nyelvtanból mindig a sor végén kullogtam , engem a reál tantárgyak vonzottak ezért is léptem mûszaki pályára, de zavart, hogy rossz a helyesírásom ezért (mivel egy tanárom ezt javasolta ) sok olvasással kívántam javítani a szókincsemen és azt reméltem így rögzülnek bennem a helyes nyelvtani formák. Az, hogy ez mennyire volt sikeres nem tudom, de le érettségiztem és nagyon megszerettem az olvasást. A rengeteg könyv amit elolvastam nem csak ponyva volt, de nem is akadémiai tanulmányok hanem széles skálán mozogtak (Rejtõ Jenõ –tõl Helleren, Sienkiewiczen, Shakespeareen és Merlén át egészen a Bibliáig)és megalapozták mostani kvázi mûveltségemet és látásmódomat.
Sajnos a mai idõkben az elektronikus szórakoztatás viszi a prímet és a nyomtatott irodalom drága és kevésbé népszerû szórakozássá degradálódott. Emígyen el is érkeztünk vala ahhoz a témához ami eme fércmû megalkotására sarkallott. A politikusaink által (szerintem) teljesen értelmetlenül és tévesen MÉDIUMOK-nak nevezett, szórakoztató ipari kanálisokból, televízióinkba csurgatott reklám csatornalére gondolok, amiben egy újabb már csak a Marianna árokhoz hasonlítható mélységbe taszították kicsiny és amúgy is sérülékeny nyelvünket.
De mielõtt erre rátérnék visszatérnék negyed vagy inkább egynyolcad mûveltségû parlamenti csótányaink anti Kazinczy díjas MÉDIUMOK szakkifejezésére. Az a fajankó aki a MÉDIÁ-ból (lásd: Tömegtájékoztatás, sajtó,stb.)MÉDIUMOK-at(lásd: Befolyásolható emberek, Közvetítõk, a hipnózis alanyai,stb.) kreált felüthetné az értelmezõ kéziszótárat és elolvashatná a különbséget a kettõ között. Tudom ezzel elfecsérelné az ez évi olvasásmennyiségének egyharmadát, de lehet okulna belõle. Az az összefüggés a két téma között ,hogy sajnos ezek a ferdítések ”ragadósak „ azaz bekerülnek a köztudatba és az emberek elkezdik használni a baromságokat! Még a MÉDIÁKBAN is hivatkoznak magukra mint MÉDIUMOK és a kör bezárul a baromság beivódik a köznyelvbe és passz. Bár azt is elképzelhetõnek tartom, hogy IQ mínuszos politizátorunk elszólta magát és tényleg a MÉDIUMOK-ra , azaz a megvezetett emberekre hivatkozott csak félreértették a mondókáját(azért ez nem valószínû)!
Ami most kezd burjánzani a reklámokban az szerintem nyelvi pestis szerû tákolmány, ami olyan szinten ássa alá a nyelvünk szépségét, hogy büntetném a kitalálóját! Ez a „remek „ kifejezés a BANKOLÁS ! Ön kinél BANKOL? Egyáltalán milyen szó ez ige? Biztos prémiumot kapott aki kitalálta, mert ekkora baromságért vagy kitüntetés jár vagy kötél! Mi lesz a következõ? Menjünk BOLTOLNI! vagy Maga kinél Auto SZERELDÉL? Nem elég, hogy ezek a harács mûintézmények elõre kitervelt módon kifosztják és kisemmizik a magyar nép 15%-át. Még a nyelvünket is bemocskolják a baromságaikkal . Persze a médiatörvény ezektõl a szemetektõl nem védi meg a nyelvünket! Esküszöm értelmi fogyatékosoknak nézik az embereket és olyan bunkó igen BUNKÓ ALPÁRI szavakat gennyedzenek bele a nyelvünkbe mint ez a rohadvány BANKOLÁS! Meg kellene állítani ezeket amíg még lehet . Ne az legyen a követ kezdõ nyelvújítás, hogy az „Ön melyik bankban intézi pénzügyeit?” helyett a ”Maga hol bankol?” legyen az elfogadott formula. Szerintem nyilvánvaló, hogy melyik tûnik kifinomult kérdésnek és melyik alantasnak! Amíg egy bank reklámjában hallottam még elsiklottam a jelenség fölött de már két másik uzsora RT. is bevette a hirdetésébe! Ne tûrjük, hogy el bunkósítsák nyelvünket a pénzintézetek csinovnyikjai! A jelenség terjed és biztos, hogy lesznek reklámok amik követik ezt a negatív "trendet", mert ami sikeres azt majmolni kell! Köszönöm a figyelmet!
Remélem legalább néhányan felismerik a folyamat kezdetét !
Üdvözlettel!
A Természet a relytett hibák pártlyán áll!! Természet Ősanyánk egy ocska ####### !
"Amit Líbiá-ban tettek"
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Biztosan a kávét is "telyesen" szereti..
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
"Képileg szerintem telyesen rendben volt"
"apszolut nem tudtam mit fogok látni , nemvolt semmijen elvárásom,és még így is telyesen élvezhetetlen"
"Aki teheti HAGYA KI ."
<#gonosz3>#gonosz3>
- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1169231496&no=27943
stb. 😄
Te felvennéd? 😊)
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Ha szeretnék csatlakozni egy közösséghez vagy csoporthoz, nem egy igénytelen semmitmondó bemutatkozással lépek színre.
Elképzelem ahogy ez a srác elvégzi a sulit, majd munkát keresve bead egy olvashatatlan CV-t egy céghez, majd (ha valami csoda folytán behívják) a felvételi interjún annyit mond az igazgatónak vagy HR-esnek: "csá fõnök, felveszel"..
<#rolleyes>#rolleyes>
A céhembe belépni kívánóktól egy kb. 2-3 mondatos értelmes jelentkezõ levelet azért elvárnék, és ki is van írva a reglapra meg a céhlapra is.
Erre itt egy újabb Jedi, de még csak Padavan, mert nem jött be az elmetrükkje:
(az is udvariatlan és igénytelen dolog, hogy a levél tárgyát ki se tölti)
(ha valaki érti, fordítsa majd le!)
Viszont a ROFL vagy netán az :AS😄😄as😄as😄adS😄aD.ads:ADS igen érdekesen hangzana élõben.. 😊))
A L-O-L-t, a R-O-F-L-t is... többek között!
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Ez hiányzik az emberek jelentõs részénél.
Nem jövök az elcsépelt retro szöveggel, hogy "bezzeg mi anno többet olvastunk, de ez a mai fiatalság stb..", mivel nem lehet összehasonlítani 1985-öt 2011-el.. már csak az internet, a chat, közösségi oldalak léte miatt sem, ez szükségszerûen felgyorsítja, egyszerûsíti és átalakítja (fejleszti vagy éppen rombolja) a nyelvet, nyelvhasználatot, vagy az erre való igényeket.
A netes szlenggel nincs bajom, ebben a környezetben legyen meg az ikszdé, az 😄ASd.dad.DA😄d, és társai, mert megvan a maga helye ITT.
De akinek egy átlagos magyar mondat leírásával is gondja van olyan szinten, hogy gyakorlatilag olvashatatlan minden egyes mondat azt nem tudom megérteni, egyszerûen irritál.
Az elgépelés, 10 mondatban egy ly / j tévesztése, stb nem ez a kategória, bárkivel elõfordul, természetes, kár is belekötni.
A lentinél nem ez a helyzet, inkább katasztrofálisan igénytelen.
Az okára az egyik feltételezésem, hogy nem biztosak benne, és mivel a beépített elgépelés-ellenõrzõk (helyesírásnak nem lehet nevezni) így sem húzzák alá, tehát megfelel nekik. Másrészt az egybefüggõ szöveg olvasásának hiánya, ahonnan egy alapszintû nyelvi logikát - ráérzõtehetséget lehetne gyûjteni.
Kíváncsi leszek mikorra válik elfogadottá, megtörtént már más ilyen vonulattal is 😊
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A "vakon gépírás " még mindig nem itt kezdõdik...
például
All hail the double x!
11:56 keskenylaszlo: rányomok a starta katan egyet és enyi
11:58 keskenylaszlo: enyi ? :S
All hail the double x!
"akor legalab aszt mond el hogy torrenton keresztul vagy part-okban huuzod mert en ma lehuztam hotfilero es nem akarja kibontani"
és társai 😄
All hail the double x!
All hail the double x!
All hail the double x!
Azt is bátyámról puskáztam.
Life is too short to remove USB safely Samsung Galaxy S S4 LTE-A (i9506) (CM12 nightly)
Az autóstelefon pedig a cartel.
All hail the double x!
\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed
All hail the double x!
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Az az eredeti RLB volt (No. 1), ez meg hamis ("bloood"), plagizáló kisgyerekek játszótere.
Az RLB-nek meg már rég nem az a neve. Nagy "kormányváltás" ment ott is végbe.
De ez OFF ide.. 😊)
Najó, ez kocka volt, hogy ez tûnt fel elõbb 😄
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Csak Te ugye 30 év körül vagy, Õk meg kb. ~11.
Az a szomorú, hogy azonos életkoromban nálunk ilyen elfajzott trehány magyarság / nyelvtan / helyesírás nem volt divat...
Lakótelepi kulcsos gyerekek voltunk, zsiványok, ping-pong labdából csináltunk füstbombát, belógtunk a suliba ha szünet volt, tanításkor meg ki onnan 😊) stb, de mindezek mellett valahogy természetesnek vettük, hogy nagyjából elfogadjuk a nyelvtan órán tanultakat.
Nem szól a védelmükben, de némileg magyarázat: ezek jelenleg ÍRÁSBAN kommunikálnak a netes közösségekben, és nem szóban. Ilyesmi akkoriban nálunk nem volt.. ha lett volna lehet, hogy mi is ilyeneket írtunk volna le.
Azt viszont soha nem értettem, hogy amíg a chat kvázi olyan mint a beszéd: "elszáll" (ott nem annyira kritikus pont a helyesírás), addig egy post vagy egy ilyen céhleírás megmarad, hogy nem lehet ezt visszaolvasni??
Ami a legmorbidabb: felhasználónév (nick) elgépelés.. <#rolleyes>#rolleyes>
Milyen gyorsan és trehány módon regisztrál bárhová az ilyen??
+ helyesírási gyöngyszemek: "GÕRGÕZ" "késsõbb" "szûletés" "eleszfokozva" "leszrúgva"
All hail the double x!
gáz, hogy már olyan szinten zavar, hogy félhangosan felordítottam, hogy "BASZD MEG!" ? 😄