2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • morcosqtya
    Jajj...

• mumpic
    Mégis, mi vele a gond? Nyelvtani hiba nincs benne, és szerintem nem is magyartalan.
  • gz8
    Katónak sem ártana egy tockos a "feljegyzésre sohasem kerülő" kifejezés okán
  • mumpic
    "Nemegyszer hézagpótló szerepet töltenek be a diákszótár feljegyzésre
    sohasem kerülő kifejezései. Németórán magyarázta egy tanárnő, hogy a „mögen” segédigének nincsen magyar megfelelője. „Na és a komálom?” – kiáltották egyhangúan a tanfolyam résztvevői, a tizenévesek. Olyan rövid, velős, szinte hangutánzó szónak, mint pl. a „cucc”, bizony kár lett volna nem megszületnie."

Most olvasom Lomb Katótól az Így tanulok nyelveket. :)
  • pxxl
  • IMYke2.0.0.0
    Meg a "xexy" vagyok...
  • morcosqtya
    ...
    Majd jön a "Krixtusom" is...
  • Piloss
    jézusom......
  • Rage47
  • geo91
    kommentár nélkül

• Dzsini
    Nincs szükségük rá (az információt kép+hangból szerzik), esély van arra, hogy nem is lesz szükségük rá (olyan munkájuk lesz, hogy maximum a nevüket kell aláírni), a funkcionális analfabéták egyre többen lesznek, nem nagyon kell csodálkozni rajtuk. Ez nem a nyelv változása, ez egy olyan állapot visszatérése inkább, mikor még nem tudott mindenki folyékonyan, tempósan olvasni, mert nem volt szükségük rá.

Szerte a világon egyre többen lesznek, utána fog állni pl. a szolgáltatóipar, és a bankoknál, egyebeknél meg fognak jelenni például az egyszerű, hangos szerződések szerintem. Igazából a világ már lehetővé teszi újra, hogy ne kelljen az értő olvasás és az értelmes írás bonyolult művészetét elsajátítani, ahogy pár évszázaddal ezelőtt sem kellett. Hogy ez jó-e vagy sem, azt meg nem lehet eldönteni. Furcsa mindenképpen.
  • Rage47
    én is amellett vagyok, hogy rugalmas a nyelv valamilyen szinten, és nem árt, ha frissítjük, változtatjuk, de azért már kezd durva lenni, ami itt folyik
    egyre kevesebben tudnak írni
  • Piloss
    "kébzeld"....

jó kurva élet
  • geo91
  • Rage47
    de ilyet akarva sem tudnék írni :D ez hogyan lehet már
  • bardocz
    Az ilyenek azért vannak a bolygón, hogy termeljék a széndioxidot, meg szennyezzék a környezetet. Más hasznuk nincsen.
  • chhaya #1198
  • IMYke2.0.0.0
    Aki internetes naplót (blog) ír, az mi a fasznak nem helyesírás ellenőrzővel gépel (legalább, ha magyarul nem tud)???

• IMYke2.0.0.0
    Jajjjjj!
  • Cat 02 #1195
    "Szabina Kovács14:53
    deeügyeseekvagytook.:)) ;)) ahelyettt hoogy iitt vernéteek magatokat,tanuljaatok meg írnii ;)) csiicskák (nn.)"

woot
  • Dzsini
    Pedig ők tévét néznek és vécére mennek, és azoknál fel sem merül... ezt teszi az a fél évszázad, ami elválasztja a két szó bekerülését.

Ha egy kicsit odafigyel az ember, és nem indulattal közelíti meg a témát, hihetetlen érdekes tud lenni.
  • morcosqtya
    A "cédé" nálam így leírva még mindig nagyon idegen... és sokaknak nemhogy csak idegen de még azt sem tudják, hogy már szabályos így leírni...
    Most ha humorosba beírnád hogy "X db cédém van", 3 percet sem adnék egy troll beszólásig..
  • Dzsini
    Magyaros írásmódot kap (általában kiejtés szerintit), honosodik, magyar ragozást kap - így jelennek meg a szavak a nyelvben, miért kell rajta csodálkozni? Így lett 'cédé' is, 'tévé' is, 'garbó' is, és sok ezernyi szó régebbről...
  • Rage47
    már a médiában is lazán lájkolnak, szal nem lehet kiverni a fejekből

a #1184 és #1187 most kiütött engem:D
  • geo91
    ismerős :D
  • geo91
    ciki-nem ciki a lájk szó már engem is megfertőzött, szóban is nemegyszer használom... :S kevesebbet kéne fészbukozni... :D (már ez is szinte magyar szó.)
  • pxxl
    macse :D

cancel nálam poénból cencel, persze tudom hogy kenszöl, csak ez maradt meg bennem régről, mikor még én is fonetikusan olvastam az angolt :D
  • morcosqtya
    Öcsémnek volt egy osztálytársa akivel sokat "Édzseztek" (ha jól emlékszem Te is szereted a játékot (Age of Empires)). :-)
    Nem is annyira a fordítás mint a magyartalanság és a szakkifejezések terén voltak jó dobásai, pl.:

Templom = papgyár.
    Harcosok = közelharcosok, íjászok = távolharcosok.

De volt egy srác aki gyakorlatilag bármilyen játékban, bármelyik - a képernyőn mozgó - humanoidra rámondta, hogy LOVAG (mágusok, parasztok, papok, lovasok és egyebek, mindegy volt...)

Középiskolában pedig az Eye of the Beholder-t volt vicces olyanokkal játszani akiknek lövésük nem volt az angol nyelvhez..

Varázslatok:
    Neutral Poison (méreg semlegesítése) --> (fon.) naturál poszion (és megkérdezte, hogy ez a semleges méreg?)

Tárgyak:
    "szvörd", "macse", "kéj", "csainmail", "platemail", "staff", stb..

Párom egy ismerőse (angolos) szerint a "cancel" kiejtése "csencsel"!!
    És erről meg van győződve mélységesen mind a mai napig.
  • IMYke2.0.0.0
    Engem is.
  • pxxl
    ez kb olyan mint a lájkoltam. ettől is hányingert kerülget meg a másiktól is :|
  • geo91
    Korunk Kazinczyjai köztünk élnek:
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1019331381&no=255633]"trájtam"[/URL] (előzménnyel.)
  • hampuhampu
    Én már negyven évvel ezelőtt is szóvá tettem. Írtam a TV-be is. Senki nem válaszolt.Azt,hogy pl. a Parlamentben ööö...eee...nyögnek, makognak a
    képviselők. A TV-ben a riportokban az értelmiségi alanyok ööö-eee, alig tudnak értelmes szót ööö-eee.nyöszörgés és krákogás között kimondani.
    Hallottam tanárt is ööö-eee, igy védeni szép magyar beszédet. Sőt riportert is így kérdezni. Na az sem jobb aki nem tud helyesen írni !
  • Vlala #1182
    Ezzel kapcsolatban megpróbáltam topicot nyitni a Gumiban.
    Zárták.
  • IMYke2.0.0.0
    Jaj, dehogy!
  • hampuhampu
    Tényleg igaz,hogy az álamfő álásponjára iletve álapotára való tekintetel
    új törvényt hoz a parlament ? Miszerint a takarékoság jegyében a dupla
    másal hangzókal rendelkező szavakból az egyik másal hangzót el kel hagyni? Nehogy már valaki azt gondolja,hogy nem tud magyarul írni !
    Szerintem is lehet a szalonna nyugodtan szalona is ! nem ?
  • pxxl
    az uccsó mondatot valaki megfejti nekem?
  • IMYke2.0.0.0
    És még tetézi is, bakker!

• pxxl
    33 éves majdnem a főiskolát is elvégezte (nyelv hiányzik...), és ő a sógornőm vagy mi :/
  • Rage47
    igen, ez nagyon jó műsor volt:)

nemrég láttam szintén az m1-en a Tudni illik, hogy mi illik c. műsort, ez is ráférne a mai emberekre szerintem, én sem tudtam jó pár dolgot, azok közül, amiket elmondtak ott:)
  • geo91
    *duna