A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
Szülei vagy nagyszülei még itteniek ezekszerint, õ meg hobbiból próbálja összeszedni a nyelvet - szép vállalkozás 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

SMGBAS
-Adjon neki két kesztyû és a kabát! 😄

-Na vájjá', nem értem xD

-Pedáns vmiben 😊
Én vagyok, ostoba 😊

-Magyar vagy?

-igen. Amerika született. beszelek rossz magyar. Sajnálom 😞

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

IMYke2.0.0.0
Az nem mentség - ha 100 évig él, és magyarnak született, akkor 100 évig kell tudnia magyarul is, helyesen.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

SMGBAS
Enyémrõl kiderült, hogy egy amerikában élõ magyar írta xD

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

Büdös Bohóc
Amúgy ez a sok nyelvhuszár eddig is létezett és létezni fog. Nem újkeletû a dolog, csak gondolom amióta a kisgyerkõc is net elé kerül, azóta láthatja más is, hogy milyen az írása. Van aki nyolcadikosan is úgy ír, mint egy idióta.

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

Rage47
õ direkt trollkodik
ez mi a kurva élet??? <#merges2>
morcosqtya
Újabb eklatáns példa az alábbira:

Igen és mi van? Tehát mi van?

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

morcosqtya
Ez már gyakorlatilag egy új "nyelv"..
Nem szívesen tenném le belõle a középfokú "C"-t. 😊

SMGBAS
Na ma az egyik képemnél ezt a kommentet olvastam:
"Adjon neki két kesztyû és a kabát! 😄"

morcosqtya
No erre megint ráéreztem akkor.. 😊)
Egyébként köszönöm!

Dzsini
tudomásom szerint a sztenderd a megfelelõ - meg lehetne nézni az Osiris helyesírásban.

Ilyen szempontból amúgy (idegen szavak helyes magyar írásmódja) a Wikipedia jó fogódzó, mert ott próbálnak kínosan ügyelni a helyesírási ajánlások betartására.

És ennek örömére: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztenderd_nyelvváltozat

Az bõven benne van a dologban, hogy Nádasdy még azelõtt írta a cikkeket, hogy valamelyik írásmód hivatalosan elfogadottá (rögzítetté) vált, így õ még azt a formát használta, amelyik neki jobban tetszett. Ma már esetleg ez a szövege hibásnak is számíthat - az elõzõ hozzászólásomnak valamelyest ellentmondva.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
Értem, de általános, szélesebb értelmében használatos-e a "sztandard"?
Pl.:
"standard eljárás" / "sztenderd eljárás" / "sztandard eljárás" - ???

Dzsini
A sztandard szót én úgy vélem, hogy az "általános nyelv"-re, nyelvészeti szakkifejezésként használja. A "sztandard magyar" az többé-kevésbé az átlagos, budapesti, mondjuk diplomás felnõtt által beszélt illedelmes nyelv (írja is: "mûvelt nyelv", "illemnyelv"), az irodalmi nyelvhez valamennyire közelítõ beszédváltozat, amelyben nincsenek jelen nyelvjárások, vagy szaknyelvi, szleng elemek.

Angolban ilyen sztandard az úgynevezett RP (Received Pronounciation) angol (más néven BBC angol), vagy németben a "hochdeutsch".

morcosqtya
Én sem értek a nyelvhez (inkább csak úgy ráérzek), nem ismerem a szakkifejezéseit és a törvényszerûségeket, nem is így értettem, csupán hogy ez a srác az egész szöveget nem nagyon tudná egységében, összefoglalva megérteni. Én sem most tanultam nyelvtant, de a "lényegét" értem.

Ami nekem új: "sztandard".
Az angol(szász) standard kifejezés értelmi megfelelõinek használata a magyar nyelvben:

- fonetikus "standard" - helytelen tudtommal
- "sztenderd" - elfogadott, az utóbbi évtized(ek) eredményeként beépült a nyelvünkbe.
- "sztandard" - ??? No ez nekem teljesen új. Ezek szerint elfogadott.

Dzsini
Nem is kell megértenie, mert nem érdeklõdik iránta 😊 amúgy ha már Nádasdy oldalán jársz nézegesd meg a többi írásait (akár szemezgetés szintjén), ilyen közérthetõ stílusban beszél hasonlóan érdekes témákról. Többen vitatják a nézeteit nyelvészkörökben is, de egy nézetnek ez sem rossz, és legalább közismert témákról ír.

morcosqtya
Ez érdekes volt.
Õ ebbõl valószínûleg 3 mondatot nem értene meg, de nyilván Belgát hallgat (vagy az osztályban a többiek igen és ezt hajtogatják).

Dzsini
Bocsánat, elírtam a nevét: Paizs Miklós természetesen.

Dzsini
Az -e kérdõszócska komoly elõrecsúszása a mondatban dokumentálhatóan köszönhetõ Pais Miklós (alias Sickratman) Buzi-e vagy? címû számának.

cikk

morcosqtya
Mekk Elek aka. Mekk mester is írt nekem: csak mek szeretné tudni..

morcosqtya
Biztos sok volt a LAN party arrafelé... 😊)

IMYke2.0.0.0
😊))

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Dzsini
Régebben többször jártam busszal egy olyan úton, aminek az egyik megállója a "Gém utca" volt - sikerült általában vigyort csalnia az arcomra 😄

IMYke2.0.0.0
A legszebb, amikor így írják (írd és mondd): gamma

morcosqtya
Én kb. egy hónapja tudtam meg a Radeon topicban, hogy ez a szó a szlengben a "gém" a "játékot" jelenti.. 😊
Teljesen hülyének éreztem magam miatta..

Rage47
amíg az ilyen Alekosz-félék az istenek az emberek számára, addig ne várj fejlõdést
Gama

Semmi különös nincs benne. Ez sajnos egy teljesen átlagos hozzászólás.

Nem pontosan ide tartozik, de a rémes helyesírásból következik egyfajta igénytelenség. A mostanában megjelenõ játékok, filmek is egyre igénytelenebbek, mert az igénytelenebb közönségnek készülnek. Ha pedig valaki egy dologban igénytelen, mindenben az lesz. Ami elég nagy baj,mert ez az igénytelen generáció felnõ egyszer, dolgozni fog, szavazni fog, és õk a jövõ.
Ez kicsit elszomorító.

Én legalább törekszem az igényesebb, mûveltebb magasabb színvonalú életre.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Dzsini
berendel (ige)
1. Parancsolja, hogy valaki jöjjön be.
2. Rendeli, hogy valamit küldessenek be.

...esetleg szabadságról munkába rendelnek be, az orvos berendel felülvizsgálatra, egy boltba berendeled a raktárból az árut megtekintésre, ilyesmik.

tényleg terjed ez az értelemkeveredés, érdekes lenne visszakeresni, hogy mikor került át, és kezdték el használni 😊 (keresgélve a neten összevissza van már az értelme a megrendellel, komolyan összekeveredett)

Rage47
keresni sem kell, mindenhol ezt látom már 😄
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1239267298&no=18826
morcosqtya
vagy lehet még renderelni esetleg.. 😊

Rage47
pontosan, 10-bõl 9-en mégis berendelt írnak manapság :|
morcosqtya
😊

Az árut megrendeled.
Az igazgató pedig berendel(het) az irodájába.
Esetleg...

Rage47
"berendel"

magyarul nem megrendelünk valamit?

http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1278598299&no=3602

pxxl
én ma a buszon láttame gy "pára tag"-et. az volt odaírva, hogy buzí <#zavart2>

All hail the double x!

Büdös Bohóc

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

Rage47
trollkodik az egész sg-n, mindenhol más stílusban ír
morcosqtya
Jó, tudom fiatal még de ezt figyelembe véve is siralmas..

(itt most a témától tekintsünk is el, bár az is megérdemelne egy misét) <#rolleyes>

bardocz
Kérjél már képet az ilyenektõl, biztos érdekes lenne😄
morcosqtya
Már hetente háromszor kapok ilyeneket, annyira nem újdonság, de most ezen kicsit felkacagtam.. 😊)
Szívesen megnézném, az életben kicsoda/miféle/milyen ez az ember/gyerek?
És vajon megértenénk-e egymás nyelvét, vagy egy Országh L. féle HerpDerp - Hungarian szótár kellene? 😊)

IMYke2.0.0.0
Ki az a karcsi? <#nemtudom>
Amúgy, tényleg õ írta: itt, az #5-ös hozzászólásban.

Jano
De ez ˆkarcsi, vagy valamelyik utánzója, így nem ér. :-)

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

pxxl

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
Fejét sírva fogó szmájli-díjas:

"nemkodoszkotni agarok dema 1975be volt ety jadek 3dbe lehetedt ragnia jukkkartyakad es koszpe voldt nemi szegxsz ami koszpe vekik beszeldtek de hamarbediltotak aszvolta cime hotya erodikus kargyavar es korhadarosvoldt etyepkendt"

gz8
"Nem hinem hogy a holandok anyira butak. A kaloz fevetelek nem az iternet talamanya radio-bol tv-bol keszultek az elso felvetelek meg a magnok es video magnok korabban.Nem tartom rossz dolognak a kalozkodast meg sajat othoni hasznalatra tortenik.Hisz igy lehet sok eloadot megismerni, megszeretni pl egy BunFire eloado hiaban szeretne nalunk turnezni a kutyatsem erdekelne ha nemtudjuk, hogy a zenejet iszak e vagy eszik.A CD-jet vagy DVD-jet hiaba megsem tudnam veni meg ha szeretnem is hisz nem vagyok magyaroszagi es nalunk semijen magyar kiadast nem lehet kapni. Tehat sok eloadorol a net nelkul aztsem tudnam hogy leteznek.Kar hogy a net adta lehetoseget sok eloado nem aldasnak hanek atoknak tartja.A filmeket ugyan meglehet venni nalunk is de feliratal es nem magyarul mert mifelenk a szinhront hirbolsem ismerik a magyart meg magasrol [email protected] ezert torentezek en."

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

morcosqtya
Vannak ott olyanok akik direkt írkálnak ki "vicceseket", de ez nem annak tûnik, mivel poénnak nem olyan nagy szám.
(ellenben eléggé irritáló)
😊

pxxl
<#idiota><#falbav>

lassan kezdem azt hinni h ezek direkt csinálják...bad reklám is reklám too

All hail the double x!

Rage47
<#guluszem1>
morcosqtya
Egyszerûen nem hiszem el, hogy ilyeneket felvesznek ezek:

IMYke2.0.0.0
Köszönöm a kellemes pillanatokat az utóbbi két hozzászólónak 😊