A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mumpic
Szerintem is igénytelen. A ban elveszítése után az lenne még szörnyû, ha a helységnevekhez kapcsolódó hagyományos helyragokat is kikoptatják, és pl Szolnokon vagyok helyett Szolnokba vagyok lesz az elfogadott. Brrr.

Dzsini
köszi, ez a szó nem jutott eszembe 😊 hiperkorrekció

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Rage47
ez nem a hiperkorrekció? nem tudja, hogyan kell kimondani, és inkább odarak egy n-t.

én általában helyesen használom a -ban, -ben-t, szinte sosem tévesztem szóban sem
múltkor elõfordult, de akkor gyorsan beszéltem és fáradt is voltam😄 + mindenki így beszél, és lassan rád ragad
sztem igénytelenség
morcosqtya
Persze, hogy nem minden esetben, sõt szûk baráti körben direkt beszélünk néha így. 😊 (illetve "Õ-zünk" mint a Szögediek)

"rengeteg esetben elõfordul, amikor valaki nagyon "mûveltnek" akar látszani, csak nem sikerül."

Ezt a túlkompenzációt én egyáltalán nem figyeltem meg, soha nem hallottam, de elég értelmetlennek hangzik, hogy a "férjem bement a boltban". :-/
Nem tudom ettõl miért kellene magát "mûveltnek" éreznie??

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Dzsini
Írásban igen, mert ez a szokás (~szabályzat) - de beszédben? Mindig, minden körülmények között ott van az az 'n' a helyragok végén? Nekem sincs. Ez látszik, nem az, hogy megfordul.

A túlkompenzáció más kérdés, az rengeteg esetben elõfordul, amikor valaki nagyon "mûveltnek" akar látszani, csak nem sikerül.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
A ba/ban raggal kapcsolatban én maradok a nyolcvanas évek "maradi" nyelvtanoktatása által belénk égetett szabályoknál.

A kutya bent van a házban.
A kutya bemegy a házba.

és nem:

A kutya bent van a házba.
A kutya bemegy a házban.

😊

Dzsini
A figyelmetlenség és a stílus az az ember dolga, nyelvészeti szempontból igazából nem lehet vele mit kezdeni - ez van, a fórum sokaknak chat-jellegû, úgy fogalmaznak, úgy írnak, nem olvassák vissza azt, amit begépeltek elküldés elõtt. Ahogy mondod, ez fõleg a tudományos fórumba(n) groteszk.

A ban/ba ragozás érdekes dolog szerintem, azért is linkeltem a cikket, mert nagyon gyakran találkozni vele.

A tartalom meg - ahogy mondtad - lényegtelen jelen körökbe(n), majd a saját topicjába(n) elvitatkozik rajta, aki szeretne. Bár így látatlanba(n) én elküldeném egy wikipedia alapozókurzusra 😊

morcosqtya
Ez egy komplex eset volt.
- ban/ba rag használata
- ész nélküli, figyelmetlen gépelés (ami éppen a téma komolysága miatt groteszk kissé)
- stílus
- a mondanivaló (érvelés) pedig külön misét érdemelne, de felesleges kitérni rá azt hiszem...

Dzsini
Nádasdy Ádám: "Ban"-ban az igazság?

Érdekes kérdés, azért vannak alkalmak, amikor a prof. olyan húrokat penget, amire többen harapnak 😊 (ez a jó benne amúgy, lehet vitázni akár szakmán belül is)

Nekem a túlkompenzálás szokott feltûnni, mikor "ban" van az irányt jelölõ "ba" helyett is.

Dzsini
Sok magyartanárnak (és ebbõl adódóan diáknak) bánCSa a fülét a magyarban egyébként teljesen normális passzív, szenvedõ mondatszerkesztés, gondolom ez is.

Egyszer valamikor kitört az a mánia, hogy ez is "germanizmus" (újabban anglicizmus), és azóta üldözik, mint a boszorkányokat - pedig semmi gond velük. (egyébként még a megnevezés is hibás, régen a Habsburgokat divat volt nem szeretni, ezért lett germanizmus a neve - pedig a németben (is) másképp mûködik a ragozás)

(egy hosszabb cikk a témában)

morcosqtya

mumpic
Mégis, mi vele a gond? Nyelvtani hiba nincs benne, és szerintem nem is magyartalan.

gz8
Katónak sem ártana egy tockos a "feljegyzésre sohasem kerülõ" kifejezés okán <#szomoru2>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

mumpic
"Nemegyszer hézagpótló szerepet töltenek be a diákszótár feljegyzésre
sohasem kerülõ kifejezései. Németórán magyarázta egy tanárnõ, hogy a „mögen” segédigének nincsen magyar megfelelõje. „Na és a komálom?” – kiáltották egyhangúan a tanfolyam résztvevõi, a tizenévesek. Olyan rövid, velõs, szinte hangutánzó szónak, mint pl. a „cucc”, bizony kár lett volna nem megszületnie."

Most olvasom Lomb Katótól az Így tanulok nyelveket. 😊

pxxl

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
Meg a "xexy" vagyok...

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

morcosqtya
...
Majd jön a "Krixtusom" is...

Piloss
jézusom......

Life is too short to remove USB safely Samsung Galaxy S S4 LTE-A (i9506) (CM12 nightly)

Rage47
<#shakehead>
kommentár nélkül

Dzsini
Nincs szükségük rá (az információt kép+hangból szerzik), esély van arra, hogy nem is lesz szükségük rá (olyan munkájuk lesz, hogy maximum a nevüket kell aláírni), a funkcionális analfabéták egyre többen lesznek, nem nagyon kell csodálkozni rajtuk. Ez nem a nyelv változása, ez egy olyan állapot visszatérése inkább, mikor még nem tudott mindenki folyékonyan, tempósan olvasni, mert nem volt szükségük rá.

Szerte a világon egyre többen lesznek, utána fog állni pl. a szolgáltatóipar, és a bankoknál, egyebeknél meg fognak jelenni például az egyszerû, hangos szerzõdések szerintem. Igazából a világ már lehetõvé teszi újra, hogy ne kelljen az értõ olvasás és az értelmes írás bonyolult mûvészetét elsajátítani, ahogy pár évszázaddal ezelõtt sem kellett. Hogy ez jó-e vagy sem, azt meg nem lehet eldönteni. Furcsa mindenképpen.

Rage47
én is amellett vagyok, hogy rugalmas a nyelv valamilyen szinten, és nem árt, ha frissítjük, változtatjuk, de azért már kezd durva lenni, ami itt folyik
egyre kevesebben tudnak írni
Piloss
"kébzeld"....

jó kurva élet

Life is too short to remove USB safely Samsung Galaxy S S4 LTE-A (i9506) (CM12 nightly)

Rage47
de ilyet akarva sem tudnék írni 😄 ez hogyan lehet már
bardocz
Az ilyenek azért vannak a bolygón, hogy termeljék a széndioxidot, meg szennyezzék a környezetet. Más hasznuk nincsen.
chhaya

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

IMYke2.0.0.0
Aki internetes naplót (blog) ír, az mi a fasznak nem helyesírás ellenõrzõvel gépel (legalább, ha magyarul nem tud)???

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

IMYke2.0.0.0
Jajjjjj!

"Szabina Kovács14:53
deeügyeseekvagytook.😊) 😉) ahelyettt hoogy iitt vernéteek magatokat,tanuljaatok meg írnii 😉) csiicskák (nn.)"

woot

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Dzsini
Pedig õk tévét néznek és vécére mennek, és azoknál fel sem merül... ezt teszi az a fél évszázad, ami elválasztja a két szó bekerülését.

Ha egy kicsit odafigyel az ember, és nem indulattal közelíti meg a témát, hihetetlen érdekes tud lenni.

morcosqtya
A "cédé" nálam így leírva még mindig nagyon idegen... és sokaknak nemhogy csak idegen de még azt sem tudják, hogy már szabályos így leírni...
Most ha humorosba beírnád hogy "X db cédém van", 3 percet sem adnék egy troll beszólásig..

Dzsini
Magyaros írásmódot kap (általában kiejtés szerintit), honosodik, magyar ragozást kap - így jelennek meg a szavak a nyelvben, miért kell rajta csodálkozni? Így lett 'cédé' is, 'tévé' is, 'garbó' is, és sok ezernyi szó régebbrõl...

Rage47
már a médiában is lazán lájkolnak, szal nem lehet kiverni a fejekbõl

a #1184 és #1187 most kiütött engem😄
ismerõs 😄
ciki-nem ciki a lájk szó már engem is megfertõzött, szóban is nemegyszer használom... :S kevesebbet kéne fészbukozni... 😄 (már ez is szinte magyar szó.)
pxxl
macse 😄

cancel nálam poénból cencel, persze tudom hogy kenszöl, csak ez maradt meg bennem régrõl, mikor még én is fonetikusan olvastam az angolt 😄

All hail the double x!

morcosqtya
Öcsémnek volt egy osztálytársa akivel sokat "Édzseztek" (ha jól emlékszem Te is szereted a játékot (Age of Empires)). :-)
Nem is annyira a fordítás mint a magyartalanság és a szakkifejezések terén voltak jó dobásai, pl.:

Templom = papgyár.
Harcosok = közelharcosok, íjászok = távolharcosok.

De volt egy srác aki gyakorlatilag bármilyen játékban, bármelyik - a képernyõn mozgó - humanoidra rámondta, hogy LOVAG (mágusok, parasztok, papok, lovasok és egyebek, mindegy volt...)

Középiskolában pedig az Eye of the Beholder-t volt vicces olyanokkal játszani akiknek lövésük nem volt az angol nyelvhez..

Varázslatok:
Neutral Poison (méreg semlegesítése) --> (fon.) naturál poszion (és megkérdezte, hogy ez a semleges méreg?)

Tárgyak:
"szvörd", "macse", "kéj", "csainmail", "platemail", "staff", stb..

Párom egy ismerõse (angolos) szerint a "cancel" kiejtése "csencsel"!!
És errõl meg van gyõzõdve mélységesen mind a mai napig. <#whatever>

IMYke2.0.0.0
Engem is.

pxxl
<#nevetes1> ez kb olyan mint a lájkoltam. ettõl is hányingert kerülget meg a másiktól is :|

All hail the double x!

Korunk Kazinczyjai köztünk élnek:
"trájtam" (elõzménnyel.)
Én már negyven évvel ezelõtt is szóvá tettem. Írtam a TV-be is. Senki nem válaszolt.Azt,hogy pl. a Parlamentben ööö...eee...nyögnek, makognak a
képviselõk. A TV-ben a riportokban az értelmiségi alanyok ööö-eee, alig tudnak értelmes szót ööö-eee.nyöszörgés és krákogás között kimondani.
Hallottam tanárt is ööö-eee, igy védeni szép magyar beszédet. Sõt riportert is így kérdezni. Na az sem jobb aki nem tud helyesen írni !

Ezzel kapcsolatban megpróbáltam topicot nyitni a Gumiban.
Zárták.

IMYke2.0.0.0
Jaj, dehogy!

Tényleg igaz,hogy az álamfõ álásponjára iletve álapotára való tekintetel
új törvényt hoz a parlament ? Miszerint a takarékoság jegyében a dupla
másal hangzókal rendelkezõ szavakból az egyik másal hangzót el kel hagyni? Nehogy már valaki azt gondolja,hogy nem tud magyarul írni !
Szerintem is lehet a szalonna nyugodtan szalona is ! nem ?

pxxl
az uccsó mondatot valaki megfejti nekem? <#idiota>

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
És még tetézi is, bakker!

pxxl
33 éves majdnem a fõiskolát is elvégezte (nyelv hiányzik...), és õ a sógornõm vagy mi :/

All hail the double x!

Rage47
igen, ez nagyon jó mûsor volt😊

nemrég láttam szintén az m1-en a Tudni illik, hogy mi illik c. mûsort, ez is ráférne a mai emberekre szerintem, én sem tudtam jó pár dolgot, azok közül, amiket elmondtak ott😊
*duna