2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#1614 Az utolsó mondattól eltekintve nagyjából igen - de régen is ugyanígy megvoltak az ilyen kétes népszerűségre vágyó emberek, szerintem nagyjából mindenki tudja, hogy az általános iskolában, középiskolában az osztályában, évfolyamában ki volt az, aki a "veled nevetünk, nem rajtad" kategóriába esett az ismerősei között. A "lájkoljatok" ugyanez.
-
#1613 ebben van valami, sztem jól látod:) -
#1612 Szerintem, a mai érzelmileg szegény kis generációnak - direkt sarkítok - szüksége van a "népszerűség" érzésére. Ha valaki "lájkolja" a baromságait az Arcoskodó Könyvön, akkor valahol, legbelül arcoskodhat: "hú, mekkora király voltam ma is, 8-an lájkoltak amit írtam"
A valóságban pedig egy kis vesztes.
-
#1611 Ilyenek mindenhol vannak. Én ezért használom az "unsubscribe by ..." funkciót naponta többször is. De az egészben nekem az a legérthetetlenebb, hogy mire is jó, ha kiírja hogy lájkold? Mivel lesz neki jobb, ha lájkolják a kiírását, ami végül is semmiről sem szól? Jó, persze, tudom... Mi ezt nem érthetjük meg soha. És tényleg..:) -
#1610 "igyjártál, ennyiwagy... ennyimaradsz! loser -.-"
Ezt persze nem nekem írta, hanem a saját üzenőfalán valami középiskolai srác havernak. -
#1609 Ennél sokkal durvábbakat nyomnak naponta az én falubeli ismerőseim közül páran - egyszerűen bánom, hogy elfogadtam a bejölésüket, mert csak idegesítenek.
Teljesen autentikus, a lányka tényleg így szokott írni:
"igyjártál, ennyiwagy... ennyimaradsz! loser -.-"
S ez csak egy finomabb példa volt.
-
#1608 Ez viszont sajna tuti nem kamu, falubeli 14 éves gyermek.
Ő kérdezte meg tőlem a múltkor, melyik a kereszt- és melyik a vezetékneve. :(
-
TDantes #1607 Lehet csak lengyel. A lengyelektől láttam sokszor azt a szót, hogy : ,,kurwa" -
#1606 Van hozzá generátor, nagyon sok pedig angolról van lefordítva (a napokban volt pont téma a humorosaranyos topicban is, egy hasonló módon kivitelezett viccel kapcsolatban) - komoly esély van rá, hogy csak valamelyik vízjelgyáros oldal készítette.
Persze nem kell lebecsülni ifjú honfitársaink zsenialitását, van bőven példa itt a topicban is "valódi" tartalomra :) -
Amikor ilyeneket olvasok, én is mindig reménykedem, hogy fake, és csak a jónépet akarják borzasztani. :D -
#1604 Teljesen biztos vagyok benne, hogy fake, alja privi.hu színvonal. -
Ki sem lehet hámozni mi a lófaszt akar. :D -
#1602 Hú de nagyon meg... nyelvtanoznám ezt a gyereket!!!
-
#1601 -
#1600 Egyik haverom osztotta meg velem ezt a gyöngyszemet. Mondanom sem kell, nem keresték fel.:)
"tiszteltt szerkesztö úrr legyen szives felkresni egy cik erejéig Szilágyi gábor ******** Rákoczi Utca 19
Telefonszám:06/********
Köszönjuk" -
#1599 Én a berosszulon (rosszul lesz) sírtam be. -
#1598 "beinternetezik" :D
Innen már csak egy lépés, hogy egy alakban megjelenjen a kétféle jelentés is:
[i]"Amikor elmegy a család vidékre, úgy beinternetezik, hogy csak na..."
"Ma jönnek a T-Home-tól, beinternetezik az irodát." -
#1597 Szeretjük az igekötőket :) bevállal, besértődik, bealszik, besír, beröhög (2002) -
#1596 http://www.sg.hu/cikkek/85457/befenyegette_a_warezolokat_az_activision
befenyegette? -
#1595 Igy korrekt!
Nem ugyanarra a rétegre gondoltunk, innen a félreértés.
Autoritás témában: mivel emberek vagyunk érthetöen más-más súllyal kezeljük minden "megismert" személy véleményét. Érzelmi szempontból nincs jelentösége, hogy komolyabban veszlek-e mint a többi hsz X%-át, viszont a szakmai tartalom / hitelesség miatt elkerülhetetlen.
Ha "nekiugrok" egy postodnak akkor annak valószínüleg ez az oka.
(mobilról írok, ezért vannak ékezetes hibák) -
#1594 Környezet, közönség, és a beszédtechnikai, nyelvhelyességi képzés hiánya.
(a linken egy fantasztikus beszélgetés, részben a témához kapcsolódva) -
karajjj #1593 Érdekes egyébként, én a TV-ben figyeltem meg, hogy egyes műsorvezetők riporterek használják előszeretettel, a másik nagy kedvencük pedig az effektíve, és azt sem mindig odaillő helyzetben mondják. -
#1592 Igen, sokan keverik a dolgot, szerintem úgy néz ki szépen összecsúszik a jelentés, és az alkalmasint szót egyre inkább használják a közbeszédben alkalmanként értelemben is, nem csak alkalomadtán jelentésben - nekem fel se tűnt a dolog, pedig olvastam a hozzászólást.
Ilyen, ha valaki elkezd "választékosan" beszélni, és lendületből használ olyan szavakat, amelyeknek a jelentésével nincs teljesen tisztában (biztos vagyok benne, hogy beszéd közben még én is elsütök sok hasonlót, ha írásban nem is tenném, itt alkalmasint átolvasom a fogalmazványomat :D ).
Elég bekapcsolni pl. egy parlamenti közvetítést, és 10 percen belül lehet találni hasonlót - pedig ott sokan előre megírt szöveget olvasnak fel, viszont a környezet és a közönség kihozza az emberekből azt, hogy túldíszítsék, túlbonyolítsák a szöveget.
Nem új dolog egyébként:
Értelmező kéziszótár (2003):
1. valószínűleg, hihetőleg,
2. (pongyola nyelvhasználatban) alkalomadtán, alkalmilag.
innen:
Alighanem, bizonyára, feltehetőleg, valószínűleg, minden bizonnyal. "Az igazság … alkalmasint az, hogy az Isten egyenletesen osztotta el a teremtményei közt a tehetséget" (Mikszáth). Kissé régies, legalábbis választékos szó. Sokan használják hibásan, hol "alkalomadtán" ("alkalmasint majd beugrom hozzád"), hol "alkalmanként, esetenként"értelemben. - Két-háromszáz éve azt is jelentette: alkalmas módon, helyesen. -
#1591 Nem fáj, csak megjegyeztem valamit, te pedig támadásnak veszed (és töröltetéssel jössz - miért töröltetnék bármit? nem vagyok se házigazda, se moderátor), pedig ezt is már átbeszéltük, hogy nem támadok, és nem ellened van a dolog (csak te felveszed, mert talán azt hiszed bármilyen autoritásom van bármilyen témában, vagy bármilyen okból másképp tekintesz az én véleményemre, mint bármelyik másik fórumozóéra).
Pont arról beszéltem, hogy a heti 10 ilyenből 9,5 szerencsétlen kisdiákok műve, akiknek lenne lehetősége az életben arra, hogy igényesebbek legyenek, számomra a lenti írás szerzője úgy jön le (és ez ott van az előző szövegben is, hogy szerintem és számomra -> szubjektivitás), hogy nem. Az előbbinél értem a gúnyt, utóbbinál nem, emellett eddig is megpróbáltam egy tudományos nézetet mutatni egy-egy szövegnél, amit te ismét támadásnak vettél, és "Ja jó, akkor minden rendben van" reakcióval jutalmaztál - nem támadás volt, nem annak volt szánva - ahogy az eddigiek sem, és ahogy ezután sem.
A szöveg szerintem ilyen, és szerintem a szerzőjét nem kellene lenézni - szerinted nem ilyen, és szerinted igen ("Az a fránya 6 elemi...") - ennyi, két vélemény, nem arról szól a világ, hogy mindenről meg kell győzni a másikat, én csak kifejtettem részletesebben a gondolataimat azután, hogy te támadásnak vetted a hozzászólásomat, pedig nem az volt első körben sem.
Nem azt írtam, hogy zavarnak az ilyenek, hanem azt, hogy szerintem az író egy ilyen személy lehet (hasonló példaként hozva Nádasdy cikkét), és az ilyen szövegek inkább érdekesek, mint kigúnyolni valók - bárhogy is, a topicban ugyanúgy helyük lehet, hiszen elférnek itt sima elgépelések is, és ragozási különbségek is. A cél nem csak a szórakozás, szórakoztatás lehet, hanem egy kis tudományosság csepegtetése is, ebben próbálok én itt részt venni.
Annyit próbáltam hangsúlyozni (harmadszor is leírva), hogy a gúnyt inkább azok irányába érdemes irányítani itt a topicban, akiknek meg lenne a lehetősége arra, hogy komoly energiák befektetése nélkül sokkal igényesebbek legyenek - te is tucatnyi ilyen hozzászólást küldtél be abból a játékból, amiben részt vettél (részt veszel).
Nem csak a te szövegeidhez szólok egyébként hozzá: #1549, #1508, ők sem vették támadásnak a szövegemet, te se tedd, senki nem kerül külön elbírálás alá azért, mert ez vagy az a nickje ebben a topicban. -
#1590 A Polo I '75-ben jelent meg. -
karajjj #1589 erre csak én vagyok allergiás?
ha változna a kérdés: arra volt kíváncsi a kérdező, hogy szoktuk-e nézni az sg címlapját, de könyörgöm, az alkalmasint!=alkalmanként/néha -
#1588 *jav: "arra, hogy" -
#1587 Anélkül, hogy részletezném (felesleges erre időt pazarolni) nekem nem egy ilyen ember jut eszembe a lentiekről.
De ha ennyi gúny neked "fáj" akkor vedd semmisnek és töröltesd a hsz-t!
Nem szokásom belerúgni (itt sem, és az életben sem nagyon) másokba (ha ismernél talán ezt tudnád), és azt hiszem, az hogy posztolok ide egy ilyet nem ad okot arra, hogy vad dacos kontravédelmet állítsunk fel a szerzőnek akit nem ismerünk csak feltételezel róla Te is meg én is dolgokat.
Ez egy vicces kép.
Hetente 10 ilyen van ide linkelve.
Nem értem mi vele a probléma és miért veszed személyes sértésnek az ilyeneket.
Valahogy olyan "csakazértis"-reakciónak érzem ezeket a megnyilvánulásaidat.
Szólj, ha zavarnak majd empatikusabb leszek és nem linkelek ilyeneket, de mások ettől még fognak... és igazából rejtély számomra melyikre miért kell és melyikre nem kell reagálnod...
És miért sikerül nekem általában a rosszba belehúznom..
Talán csinálnom kéne egy alreget arra hogy ezeket ide berakhassam negatív reakció kiváltása nélkül?
Másoknak "szabad"? -
#1586 Nem hiszem, hogy gúny tárgyává kellene, hogy váljon egy olyan szöveg vagy a szerzője, akiről könnyen feltételezhető, hogy évente néhányszor, és mondjuk élete első 20-30 évében egyszer sem gépelt semmit se írógépen, se számítógépen, és - ahogy írtad is - lehet, hogy csak néhány elemi osztályt végzett, könyvet pedig akkor látott a könyvtárban, mikor az ottani ingyenes internetes számítógép elé ült (bár vannak képei a kocsiról, tehát talán fényképezős mobiltelefonja van, vagy valaki csinált neki képeket).
Nem tartom szerencsésnek összehasonlítani azokkal, akik egyébként itt a topicban szerepelnek, tizennéhány évesek, az életük egy komolyabb részét internet/mobiltelefon közelében töltik, és képesek egészen vad (bár nyelvi szempontból szintén igen érdekes) dolgokat alkotni facebookra, vagy játékokba. Ők annyiban hasonlíthatnak a lenti hirdetés írójára, hogy könyvet hozzá hasonlóan csak kívülről láttak, mégis nekik meg lenne a lehetőségük és a forrásuk arra, hogy valamilyen igényességgel fogalmazzák meg a mondanivalójukat - a hirdetés írójának érzésem szerint nem nagyon.
Ez egy valószínűleg nagyobb küzdelem árán létrehozott szöveg - érdekes (ahogy a linkben mutatott Ford Trazi-s elemzés is az), de úgy vélem nem ad okot gúnyolódásra. -
#1585 Ja, jó, akkor minden rendben van. -
#1584 A hirdetés feladója hadilábon áll a billentyűzettel (a szöveg vége felé egyre több az elütés, kezdett beleunni a javítgatásba, talán sürgették is). Ettől függetlenül a szöveg érthető, összeszedett, minden szükséges információ benne van. -
#1583 Uram Isten! -
#1582 Az a fránya 6 elemi...
-
#1581 Neeeee -
#1580 Most már nekem is fáj... -
karajjj #1579 ez fájt -.-
Tomi Juhász: remélem sokan fognak rá licizni. üdv -
#1578 Az nem lehet, hogy tíz éve írta és csak most tették ki az írását a fórumra ?
Vagy esetleg húsz ? -
#1577 Most jön majd valaki, hogy neki bizony nagyon kicsi és petyhüdt telefonja van.. :) -
#1576 Ez fordítva is igaz. Nekem (még) butatelefonom van, de én nem vagyok az. -