2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • morcosqtya
    Ismerősöm így ment be a szolgáltatóhoz: "Én a legbutább okostelefont kérem!". :)
    Adtak neki.
  • IMYke2.0.0.0
    Akár axiómát is fel lehetne állítani: akinek 'okostelefonja' van, annak nem kell feltétlenül okosnak lennie.
  • morcosqtya
    "és utána világ vagy nem." :)

Metafizikai magaslatokba tör..
  • [HUN]FaTaL
    Jesszus isten
  • morcosqtya
    Párcsitarcsi nem jött be? :)
  • [HUN]FaTaL
    Én az iccsi alatt megtett uccsin röhögtem fel :D
  • Loál János #1568
    Már azt hittem, hogy egy mindent unalmassá csizett írás lesz ez, de a galin felröhögtem. :-D
  • IMYke2.0.0.0
  • [HUN]FaTaL
    Neten találtam még annó :D

Ha végleg cukik leszünk...

-Irodalom:
    Petcsi Sanyi híres magyar kölcsi, Kiskörcsin szülcsizett 1823-ban. Híres verijei a Reszket a bokcsi, a Nemcsi dal, a Szepti végén és az Anycsi tyúkcsija.

-Fizika:
    A sebcsi (jelcsije: v) egy vektis mennyiség, amely a mozgi nagyságát és ircsijét adja meg. Meghatározása: az egységnyi iccsi alatt megtett uccsi. A vekti mértéke uccsi per iccsi. Az SI mértékegysirendsziben méccsi per szekcsi. A sebcsit úgy számíthatjuk ki, ha az iccsit elosztizzuk az uccsival.

-Csillagászat:
    A Fölcsi a Napcsirendszerrel együtt a Tejcsiuccsirendszer nevű gali része. A Tejcsiuccsi lényegében egy ezüstös sáv, amely az egész éjszakai égcsin áthúzódik, és főleg olyankor figyizhető jól meg, amikor tiszta a levi és kicsi a párcsitarcsi. A Tejcsiuccsirendszerben négymilcsi csili található. Galink csak pari része a vilcsiegyinek, amely nyolcmilcsi galiból áll."
  • IMYke2.0.0.0
    Ó, Te jó szagú Atya Úristen!
  • karajjj
    aztakurva
  • morcosqtya
    Nem, kösz, kerülöm a témát, nekem elég volt anno az "ÖRI BARI KARI KÖRI"-ról megtudnom, hogy micsoda.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

(Örök barátság karkötő)
  • TDantes
    Bodri=Bodrog.
  • Dzsini
    Egyszer mondd neki, hogy Bodri, hátha azt is dekódolja :)

(később ízlés szerint további véletlenszerű becézésnek tűnő szavakat is kitalálhatsz, hátha tudja az eredeti változatokat)
  • morcosqtya
    Munkatársnőket hallgatva érdekes új kifejezéseket ismer meg az ember:

KOZMI
    KÖRMI
    FODRI

megfejtések:

kozmetikus
    műkörmös
    fodrász
  • IMYke2.0.0.0
    Így van - elírás, csak a fémplakátot készítő munkatársat senki sem kontrollálta :(
  • IMYke2.0.0.0
    Esetleg egy a török megszállás idejéről honosodott kifejezés, a dzsámi közelében... :)

Először azt hittem, hogy a látásommal van gond. Szerencsére, nálam volt az Olympus gép, mert készíteni szándékoztam magamnak néhány képet a belvárosban, még a jó, eső előtti időjárásban.
  • Rage47
    szép kis elírás, bár nem szándékos, csak jó nagy figyelmetlenség, mivel egymás mellett van a 2 billentyű
  • [HUN]FaTaL
    Mi az az udbar? Egy bár amiről még nem hallottam?:D
  • IMYke2.0.0.0
    Ma készítettem, Pécsett, a Nagy Jenő utcában [helyiek számára az információk]:

Nos, mi a kakukktojás?
  • Dzsini
    "... az adblock bétát disabledeltem erre az oldalra ..." (forrás)

A maga nemében zseniális, és pontosan mutatja, hogy akár ragozott idegen szavak milyen módon kerülnek be a nyelvbe ragozatlan alakként, és kapnak magyar ragozást, immár magyar szóként - persze, ez már nem fog, hiszen az angol már jóval közismertebb nyelv, és van normális fordítása is a letiltásnak, de a módszer ugyanaz, mint az elmúlt 1000+ év során.
  • jhetedikj
    2004-ben még nem volt ilyen jó az emberek helyesírása.
  • karajjj
    hogymi? :D
  • morcosqtya
    Vállal.. de mit?

Én nem "csinálom meg" a (női) karakteremet... :)
  • karajjj
  • Dzsini
    Az -e kérdőszócska folyamatos "előrecsúszása" sok éve folyik: Mignont-e eszel? - Nádasdy Ádám (2004)

Nekem is nagyon furcsa egyébként.
  • pxxl
    amúgy ez a "-e" dolgot nagyon sokan rosszul használják :\
  • pxxl
    nem-e úgy lesz
  • pxxl

• Dzsini
    Nálunk nincs olyan, rendszeresen megjelenő szótár, mint pl. a Merriam-Webster az angolban, ahol évről évre próbálják követni a nyelv változását. Ezért nincs olyan sem, hogy egy szó informális vagy "hivatalosan létezik" - persze nyelvészeti folyóiratok figyelik az új szavakat, de ott sem követik, hogy egy megjelenés után elterjed-e vagy sem. Szövegtár (korpusz) készült, de az sem naprakész természetesen.

(egy szöveg lektorálásánál érdekes feladat lehet egy-egy ritka kifejezésnél eldönteni, hogy mehet-e vagy sem, érthető lesz-e vagy sem - figyelembe véve a jellemző olvasókat, az általuk ismert szókészletet)
  • morcosqtya
    Finomítás: nyilván ha a jövő héten 120 majd a hónapban 1500, decembertől meg 300000 ember használja már következetesen a kitalált szót akkor egy idő után valódi szónak számít (lenti példára kicsi valószínűséggel).
    Nem ismerem ennek a menetét, de amíg be nem jegyzik (?) gondolom informálisan marad szó. Majd úgy jár mint a "cédé". Belekerül a szótárba.
  • morcosqtya
    Persze, nekem ennyi elég volt, elfogadom (pláne a Karinthy idézettel), hogy létezik a szó.
    Az, hogy eredetileg kételkedtem a hsz hitelességében az már másik kérdés.. :)

Másikra: attól, hogy egy ember elkezd valami handabandát mondogatni amit soha senki nem hallott azelőtt, még nem lesz szó..
    Ha holnaptól elkezdem mindenhol használni a "Tesco-ban éhgyomorral sárga szatyorral gyalogosan vásárlás" fogalmára a "gloumpprogazisakolok" szót, valószínűleg hülyének néznek de minimum megkérdezik (és nem értik) hogy mi a sz** ez..
    :)

Ma délben pl. piszkosul irritált egy "Apa ezt szagUld meg!" mondat a boltban.
    (pedig ez csak egy torzult vagy népies forma, nem handabanda)
  • Dzsini
    Az már ízlés kérdése, hogy kinek tetszik vagy nem egy - ma már bőven régiesnek tűnő - szó...

De érthető, nem túl széles körben, de használt (rákeresve ragozott formáira nem csak irodalmi szövegben lehet megtalálni) szó. Igaz, nem egy bankolni, amit felkapott egy cég :)
  • morcosqtya
    Ennek ellenére nem csak nekem nem volt kézenfekvő mivel a "best of"-ban is igen sokaknak szemet szúrt... (nem én kötöttem bele)
    De vannak idióta szavak amik kreált mesterséges hülyeségek.
  • Dzsini
    minden szó létezik, amit használnak - itt pedig érthető is, hogy mit akar jelenteni, még annak is, aki először találkozik vele :)
  • morcosqtya
    :-)
    Ugyanezt a példát (idézetet) hozta a kolléga..
    Ezek szerint létezik.
  • Dzsini
    Én sokszor hallottam, szobrászoktól is, hogy "megszoborta", leginkább szerintem a rajzolni mintájára (aminek az eredménye a rajz) készült - nagyon furcsa volt nekem is, de létezik.

Előfordul pl. Karinthynál is (bár ez még nem lenne indok arra, hogy értelmes szó :D ):
    Plutó e torzót márványból szoborta
    Ó torzók torza, bőrző Dunakorzó
    Ó korzók korza, őrző dunnaorzó
    Mint ferde torta és megint retorta.
  • morcosqtya
    Erről mit gondolsz? Van ilyen szó? (életemben nem hallottam...)
  • morcosqtya
    Igen. Az első szűrőn átment a hiba. A másodikon is.
    A harmadik szűrő én vagyok (jelen esetben) viszont nem fogom felhívni őket mert egyrészt nem jószándékúnak hanem kötekedésnek veszik az emberek az ilyesmit másrészt meg 10 pontból kb. 0-ra értékelem a szakmai munkájukat (étel kinézete, tartalma, íze, nemkívánatos testszőrzet a feltéten, a pizza mérete nem a feltüntetett hanem kisebb, stb.)...
  • [HUN]FaTaL
    Ha hibásan gépelsz, de vakon, akkor legalább rögtön látod a hibát, egyébként, ha a billentyűzetet bámulod és utólag nem olvasod át, akkor nem.