2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#1574 Ismerősöm így ment be a szolgáltatóhoz: "Én a legbutább okostelefont kérem!". :)
Adtak neki. -
#1573 Akár axiómát is fel lehetne állítani: akinek 'okostelefonja' van, annak nem kell feltétlenül okosnak lennie.
-
#1572 "és utána világ vagy nem." :)
Metafizikai magaslatokba tör.. -
#1571 Jesszus isten -
#1570 Párcsitarcsi nem jött be? :) -
#1569 Én az iccsi alatt megtett uccsin röhögtem fel :D -
#1568 Már azt hittem, hogy egy mindent unalmassá csizett írás lesz ez, de a galin felröhögtem. :-D -
#1567 -
#1566 Neten találtam még annó :D
Ha végleg cukik leszünk...
-Irodalom:
Petcsi Sanyi híres magyar kölcsi, Kiskörcsin szülcsizett 1823-ban. Híres verijei a Reszket a bokcsi, a Nemcsi dal, a Szepti végén és az Anycsi tyúkcsija.
-Fizika:
A sebcsi (jelcsije: v) egy vektis mennyiség, amely a mozgi nagyságát és ircsijét adja meg. Meghatározása: az egységnyi iccsi alatt megtett uccsi. A vekti mértéke uccsi per iccsi. Az SI mértékegysirendsziben méccsi per szekcsi. A sebcsit úgy számíthatjuk ki, ha az iccsit elosztizzuk az uccsival.
-Csillagászat:
A Fölcsi a Napcsirendszerrel együtt a Tejcsiuccsirendszer nevű gali része. A Tejcsiuccsi lényegében egy ezüstös sáv, amely az egész éjszakai égcsin áthúzódik, és főleg olyankor figyizhető jól meg, amikor tiszta a levi és kicsi a párcsitarcsi. A Tejcsiuccsirendszerben négymilcsi csili található. Galink csak pari része a vilcsiegyinek, amely nyolcmilcsi galiból áll." -
#1565 Ó, Te jó szagú Atya Úristen! -
karajjj #1564 aztakurva -
#1563 Nem, kösz, kerülöm a témát, nekem elég volt anno az "ÖRI BARI KARI KÖRI"-ról megtudnom, hogy micsoda.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
(Örök barátság karkötő)
-
TDantes #1562 Bodri=Bodrog. -
#1561 Egyszer mondd neki, hogy Bodri, hátha azt is dekódolja :)
(később ízlés szerint további véletlenszerű becézésnek tűnő szavakat is kitalálhatsz, hátha tudja az eredeti változatokat) -
#1560 Munkatársnőket hallgatva érdekes új kifejezéseket ismer meg az ember:
KOZMI
KÖRMI
FODRI
megfejtések:
kozmetikus
műkörmös
fodrász -
#1559 Így van - elírás, csak a fémplakátot készítő munkatársat senki sem kontrollálta :( -
#1558 Esetleg egy a török megszállás idejéről honosodott kifejezés, a dzsámi közelében... :)
Először azt hittem, hogy a látásommal van gond. Szerencsére, nálam volt az Olympus gép, mert készíteni szándékoztam magamnak néhány képet a belvárosban, még a jó, eső előtti időjárásban. -
#1557 szép kis elírás, bár nem szándékos, csak jó nagy figyelmetlenség, mivel egymás mellett van a 2 billentyű -
#1556 Mi az az udbar? Egy bár amiről még nem hallottam?:D -
#1555 Ma készítettem, Pécsett, a Nagy Jenő utcában [helyiek számára az információk]:
Nos, mi a kakukktojás? -
#1554 "... az adblock bétát disabledeltem erre az oldalra ..." (forrás)
A maga nemében zseniális, és pontosan mutatja, hogy akár ragozott idegen szavak milyen módon kerülnek be a nyelvbe ragozatlan alakként, és kapnak magyar ragozást, immár magyar szóként - persze, ez már nem fog, hiszen az angol már jóval közismertebb nyelv, és van normális fordítása is a letiltásnak, de a módszer ugyanaz, mint az elmúlt 1000+ év során. -
#1553 2004-ben még nem volt ilyen jó az emberek helyesírása. -
karajjj #1552 hogymi? :D -
#1551 Vállal.. de mit?
Én nem "csinálom meg" a (női) karakteremet... :) -
karajjj #1550 -
#1549 Az -e kérdőszócska folyamatos "előrecsúszása" sok éve folyik: Mignont-e eszel? - Nádasdy Ádám (2004)
Nekem is nagyon furcsa egyébként. -
#1548 amúgy ez a "-e" dolgot nagyon sokan rosszul használják :\ -
#1547 nem-e úgy lesz -
-
#1545 Nálunk nincs olyan, rendszeresen megjelenő szótár, mint pl. a Merriam-Webster az angolban, ahol évről évre próbálják követni a nyelv változását. Ezért nincs olyan sem, hogy egy szó informális vagy "hivatalosan létezik" - persze nyelvészeti folyóiratok figyelik az új szavakat, de ott sem követik, hogy egy megjelenés után elterjed-e vagy sem. Szövegtár (korpusz) készült, de az sem naprakész természetesen.
(egy szöveg lektorálásánál érdekes feladat lehet egy-egy ritka kifejezésnél eldönteni, hogy mehet-e vagy sem, érthető lesz-e vagy sem - figyelembe véve a jellemző olvasókat, az általuk ismert szókészletet) -
#1544 Finomítás: nyilván ha a jövő héten 120 majd a hónapban 1500, decembertől meg 300000 ember használja már következetesen a kitalált szót akkor egy idő után valódi szónak számít (lenti példára kicsi valószínűséggel).
Nem ismerem ennek a menetét, de amíg be nem jegyzik (?) gondolom informálisan marad szó. Majd úgy jár mint a "cédé". Belekerül a szótárba. -
#1543 Persze, nekem ennyi elég volt, elfogadom (pláne a Karinthy idézettel), hogy létezik a szó.
Az, hogy eredetileg kételkedtem a hsz hitelességében az már másik kérdés.. :)
Másikra: attól, hogy egy ember elkezd valami handabandát mondogatni amit soha senki nem hallott azelőtt, még nem lesz szó..
Ha holnaptól elkezdem mindenhol használni a "Tesco-ban éhgyomorral sárga szatyorral gyalogosan vásárlás" fogalmára a "gloumpprogazisakolok" szót, valószínűleg hülyének néznek de minimum megkérdezik (és nem értik) hogy mi a sz** ez..
:)
Ma délben pl. piszkosul irritált egy "Apa ezt szagUld meg!" mondat a boltban.
(pedig ez csak egy torzult vagy népies forma, nem handabanda) -
#1542 Az már ízlés kérdése, hogy kinek tetszik vagy nem egy - ma már bőven régiesnek tűnő - szó...
De érthető, nem túl széles körben, de használt (rákeresve ragozott formáira nem csak irodalmi szövegben lehet megtalálni) szó. Igaz, nem egy bankolni, amit felkapott egy cég :) -
#1541 Ennek ellenére nem csak nekem nem volt kézenfekvő mivel a "best of"-ban is igen sokaknak szemet szúrt... (nem én kötöttem bele)
De vannak idióta szavak amik kreált mesterséges hülyeségek. -
#1540 minden szó létezik, amit használnak - itt pedig érthető is, hogy mit akar jelenteni, még annak is, aki először találkozik vele :) -
#1539 :-)
Ugyanezt a példát (idézetet) hozta a kolléga..
Ezek szerint létezik.
-
#1538 Én sokszor hallottam, szobrászoktól is, hogy "megszoborta", leginkább szerintem a rajzolni mintájára (aminek az eredménye a rajz) készült - nagyon furcsa volt nekem is, de létezik.
Előfordul pl. Karinthynál is (bár ez még nem lenne indok arra, hogy értelmes szó :D ):
Plutó e torzót márványból szoborta
Ó torzók torza, bőrző Dunakorzó
Ó korzók korza, őrző dunnaorzó
Mint ferde torta és megint retorta. -
#1537 Erről mit gondolsz? Van ilyen szó? (életemben nem hallottam...) -
#1536 Igen. Az első szűrőn átment a hiba. A másodikon is.
A harmadik szűrő én vagyok (jelen esetben) viszont nem fogom felhívni őket mert egyrészt nem jószándékúnak hanem kötekedésnek veszik az emberek az ilyesmit másrészt meg 10 pontból kb. 0-ra értékelem a szakmai munkájukat (étel kinézete, tartalma, íze, nemkívánatos testszőrzet a feltéten, a pizza mérete nem a feltüntetett hanem kisebb, stb.)... -
#1535 Ha hibásan gépelsz, de vakon, akkor legalább rögtön látod a hibát, egyébként, ha a billentyűzetet bámulod és utólag nem olvasod át, akkor nem.