Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Beláthatod, ha például 1 kg tömegû talkumot dobozostul egyben ejtesz le, vagy egy tálcáról por alakban .. A pora sokáig füst-ködszerû ülepedésével "lebegve" esik..
-Rosszul gondolom hogy a légellenállás gyakorlatilag egy test és a levegõ molekulái között fellépõ kölcsönhatásokat írja le? (gondolom ez az erõ fõként makroszkopikus ütközésekben nyilvánul meg)
Az qetuol feladatánál én arra gondoltam hogy egy nagyobb méretû de azonos formájú testtel több "részecske" fog ütközni mint a kisebb méretû test esetében.
A 2. kérdésre viszont most nem jutott eszembe semmilyen ötlet (pedig nem volt bonyolult) <#szomoru1>#szomoru1>
"van 2 egyforma nagyságú és alakú golyód, csak a tömegük különbözik. egyszerre ejted le õket egy toronyból. melyik ér földet hamarabb?"
Szerintem egyszerre fognak leérkezni, mivel:
- A két test légellenállása ugyanakkora
- A gravitációs gyorsulás független a test tömegétõl
"hogyan változik a feladat, ha:
- a tömegük egyforma, de a nagyságuk más."
Ebben az esetben a nagyobb méretû testnek a légellenállása is nagyobb lesz, ezért a kisebb méretû test hamarabb fog földet érni. (ez csak megérzés, úgyhogy elõre is bocsánat ha hülyeséget írtam)
2. jobb hõvezetõ a fém
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
a 2-at meg az elm fizikus
asszem vmelyik szélsõséges világ1etem részben
van 2 egyforma nagyságú és alakú golyód, csak a tömegük különbözik. egyszerre ejted le õket egy toronyból. melyik ér földet hamarabb?
hogyan változik a feladat, ha:
- a tömegük egyforma, de a nagyságuk más.
- a tömegük is más és a nagyságuk is, de a sûrûségük egyforma.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Ûrben lehet-e lõni pisztollyal?
Miért olvad szét a lézer által melegített fémlap hamarabb, mint amilyen gyorsan elég egy darab virsli?
Ezek mind olyan kérdések, amikre ha vki nem tudja a választ, az az iskolában vmi alapvetõt nem tanult meg.
Nem csak az a vicces hogy nem tudják hanem még meg is vannak gyõzõdve róla és te vagy a hülye. Elég elterjedt "népi hiedelem".
F
Mikor törik jobban össze a kocsid:
Ha 80-nal a falnak mész vagy ha egy másik ugyanolyan típusú kocsival (ami szintén 80-nal megy) frontálisan ütközöl?
Persze ezen nincsen mit meglepõdni, lehet még a hasonló példákat sorolni. Oktatás ftw.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
wiki - csiga
ITT meg egy frankó interaktív csigás példa.
Gézoo jól írta, az erõk kioltják egymást. Tök értelmetlen ez a csigázás. Rakhatnál bele még vagy 100-at ha mind fix, akkor is ez a vége.
A súrlódás miatt kell több erõ. Több csiga -> több súrlódás.
Egyébként ha ugyan olyan a csapágyuk, a kis csiga jobban fog. Ha így szokás szabályozni, gondolom ezek valami szándékosan fékezett ágyazásúak nem golyós csapágyak.
Meg attól is függ mennyire gyorsan kell emelni. Nyilván felrántani nehezebb mint szép lassan felemelni. Csak csigás feladatoknál a gyorsítást el szokták hanyagolni, fõleg ha már a súrlódást is eltekintenek...
Am konditermi emberek kérdezték, hogy egy gépen a súlyok pl. 50 kg-ig vannak jelölve, de különbözõ csigás áttételen keresztül kell megmozgatni õket, így sokkal nehezebbnek hatnak. Ezek az áttételek miatt vannak, gondolom. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy, hogy kell az áttételekkel számolni.
"képzett párokat "egy" ..
Bocs a gépelési hibáért..
Így a átm.200-as két, egymással azonos karon-sugáron ébredõ erejét, a teher felõli görgõ bal és a húzó görgõ jobb oldali átm.100 sugáron-erõkaron lévõ szintén egymással azonos nagyságú de ellentétes irányú erõit.
Maradék átm.100 két sugara-erõkarja és az azokra ható erõk egyensúlya.
Egyrészt fixek-e a csigák? Mert ha igen, nem sok értelmük van. És ha nincs súrlódás pont 1kg tömegnek megfelelõ súlyerõ kell hozzá.
Ha a 200-as csiga a kötél végével együtt mozdul tök más a helyzet.
Ha a kötél vége fix, és az erõ csak reakcióerõt jelent és a 200-as csiga lefelé mozgatásával emelünk, az is más tészta.
Egyébként honnan van ez a pontatlan értelmetlenség?
Lenne egy kérdésem. A képen látható csigás rendszer esetében, hogy számítható ki, hogy mekkora erõ kell az adott 1 kg-os golyó felemeléséhez, a rajzolt áttételen keresztül. Az értékek milliméterben vannak.
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
A feladat az adott áramkör gráfjának felrajzolása, mellérajzoltam, hogy szerintem hogy nézne ki. Ez így jó ? (a pirossal jelölt a három csomópont).
http://noob.hu/2011/11/30/graf.PNG
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
Hármasintegrált, bonyolultabb diffegyenleteket megoldó alkalmazás honlap van-é?
MatchCad-et használta itt már valaki? PTC soft
A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC

A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC
jegyzet 1
jegyzet 2
szilárságtan alapok
tartók statikája
rudak igénybevétele
rácsos tartók PPT
Rácsos tartók pdf
A konkrét példádra lásd. Ez a vektor forog ω szögsebességgel a komplex síkon. Az általam leírt képletbe behelyettesítve ugyanezt kapod.
Tehát ez a következõket jelenti:
Az eredõ feszültséged a többihez képest fázishelyesen ≈7,43588cos(ωt-126,206°) = Re{7,43588e^i(ωt-126,206°)} = Re{7,43588cos(ωt-126,206°)+i7,43588sin(ωt-126,206°)}
Amibõl az ωt nem érdekes a többi amplitúdóhoz képesti relatív viszonyban, hiszen mindegyik argumentumában szerepel. Így aztán van egy 6-6√3-i6 ≈ 7,43588e^i(-126,206°)=7,43588cos(-126,206°)+i7,43588sin(-126,206°) relatív helyzetû komplex amplitúdód.
A 7,43588 hosszát azért írtam kerekítve, mert rövidebb így, meg a fázishelyzet is. Ez az eredmény.
Persze, ahhoz, h honnan van a képlet inkább a wolframos linket sasold, mert annyiról van szó, h két vektor összegét kellett kiszámolni. Valós részek adják az x tengelyen felvett értékeket, a képzetes részek meg az y tengelyen felvetteket. Összeadni és szinuszokat számolni meg mindenki tud.