Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Most meg jön egy pimasz részecske<#szeret>#szeret>, amely gyorsabb a fénynél is? Azonnal 5 bünti neki <#levele>#levele>, és amikor az is lejár, periódikusan ugyanaz!<#gun>#gun>
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Én se sokat törõdöm a kifejezéseimmel, de az utóbbi idõben odafigyelek, hogy hullámjelenségekre azt írjam: terjed, és nem hogy halad, vagy hogy megy. (nem kekeckednék, de szeretném hangsúlyozni, hogy hullámjelenség). Én fény- atomoknak nevezem a közeget, amelyben ez megtörténhet, lehet vákuum, lehet éter, és bármi más is.
De egy a fontos- az egy kis oszcilláló tömeg és elektromos töltésû világegyetem!
Amelyre ha felírom a teljesítmény sûrûség képletet, az kontans lesz, és nem színuszosan változó.
Konstans, mert a tömegtöltés által cos-ként képzõdõ "gravinercionális" (GI) hányad mindig kiegészíti a sin. függvényû "elektromágneses"(EM) részt. S így nincs szükség a vákuumra, az összes díszes lelógó paraméterével.
Ehhez persze az kellene, hogy Newton után néhány száz évvel végre felismerjék a tömegvonzás és a tehetetlenség közös alapjait, hogy a tömeg nemcsak forrás, de nyelõ, és örvényes, hogy párhuzamba lehessen állítani az elektromossággal.
Újra kell írni az egész fizikát!
Ami semmiség, nem igaz?
De igaz!
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Amikor tegnap elolvastam ezt a bejelentést, rögtön Kristóf Miklós éterelmélete jutott eszembe. Õ egy olyan elméletet épített fel, amelynek Einstein relativitáselmélete adja az alapját, azt mondja, az önmagában úgy tökéletes, ahogy van, nem kell módosítani rajta. Még akkor sem, ha egyszer kísérletileg igazoljuk is, hogy létezik fénysebességnél nagyobb sebességgel mozgó részecske.
Azt tudjuk, hogy az anyag is viselkedhet hullámként. Õszerinte a részecskék szolitonok, vagyis önfenntartó hullámcsomagok. Az ilyenek ha elindulnak az üres univerzumban, mennek a végtelenségig. A tehetetlenség törvénye ebbõl következik.
Kristóf azt mondja, hogy megfelelõen nagy energiával bizonyos részecskéket fel lehet gyorsítani fénysebességnél nagyobb sebességre, de ekkor ezek már nem szolitonokként haladnak, hanem exponenciálisan lecsengõ hullámcsomagokká válnak (minden bizonnyal az éter nagy ellenállása miatt - õ az étert amúgy "tér-idõ-plazmának" hívja, de ez most mindegy), így nagyon gyorsan elvesztik az energiájukat, és nem is jutnak messzire, nem lesz rájuk érvényes a tehetetlenség törvénye.
Szóval, ezzel csak arra akarok rávilágítani, hogy létezhetnek olyan érvényes elméletek, melyek nyugodtan megtartják a spec.rel-t, az ált.rel-t, Einstein minden vívmányát úgy, hogy közben a tegnapi bejelentés sem okoz gondot nekik.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Mert nem vagy egy tudományos intézet nagyhatalmú vezetõ-tudósa. Nem vagy az akadémia rendes tagja sem. Akkor meg mit akarsz? Neked nem szabad semmit sem a tudományba belerakni. Kiszedni sem. Te csak simán egy okos ember vagy, akire senki sem figyel. Csak én!
A fény és hang analógia egyébként rajta volt a honlapomon.
Mindez azonban, amíg a gravitáció elmélet olyan kezdetleges állapotú, hogy nem lehet kiváltani a vákuumot fényelméletben a tömegtöltéssel, amely forrás-nyelõ- örvényes tulajdonságú, és az elektromos töltéssel így oszcillál, sajnos, nem jelenhet meg a fizika látókörében!
<#vigyor>#vigyor>
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Igen, a Föld üreges, és a sarkpontoknál lehet belépni(ezért se repülnek arra az utasszállító repülõk), ahol egy hatalmas titkos zsidó komplexum épült fel. Szupertitkos kutatások eredményeként egy szuperfegyvert is kifejlesztettek a metszettfarkúak, aminek az egyik "mellékhatása", hogy óriási mértékû mágneses teret hoz létre maga körül. A helytartók baromi nagy befolyással bírnak az egész világra, így a fizikusok között is elterjesztették, hogy ez csupán magnetohidrodinamika, és teljesen természetes.
Így már jó? Most örülsz?
Láttam én már ennél nagyobb blõdlizést is. De miért nem fogod fel, hogy egy igazolatlan állításra ültetni még több igazolatlan állítást, az egy értelmetlen dolog. Talán mert olyan tudományosan hangzik? Ha azt mondom, hogy egy rózsaszínû egyszarvú csinálja az egészet a csodaszarvával, azt persze nem hinnéd el. Pedig pontosan ugyanolyan igazolatlan dolog amint az olvadt vasban keletkezõ mágnesesség. Próbálj már meg elgondolkodni ezen kicsit. Ne állandóan linkeket hozz az igazadra. Gondolkodj!
mozgásban levõ folyékony nátriummal, laboratóriumi körülmények között már állítottak elõ mágneses mezõt
Már megint csak a butaság. Hát hol van a földköpeny alatt folyékony nátrium? Akkor már inkább vegyük azt, hogy odaköpött a rózsaszínû egyszarvú és abban keletkezik a mágnesesség. Aztán meg elolvashatnád amiket nekem ajánlasz. Elektromos áramot vezetnek bele. Hát hol vezetnek bele a földköpeny belsejében lévõ akármibe elektromos áramot? Csupa butaság ez alapján modellt felállítani. Nyugodj meg, még jó darabig az a legigazabb hozzáállás ehhez a kérdéshez ha azt mondjuk: Nem tudjuk hogyan, honnan lesz a mágneses védõpajzs. Nem tudjuk. Persze egy tudós ilyet nem mond. Hiszen õ tudós, nem pedig nemtudomka. Oda lenne a tekintély. Legalább-is így gondolják. Pedig pont ezzel a blõdlizéssel válnak hiteltelenné. De nem elõtted. Te gondolkodás nélkül, vakon hiszel nekik. Pedig van saját agyad is a gondolkodásra.
Illetve egy javasolt könyv a témában:
Szép nagy könyvtáram van. Egy halom könyv van kikészítve, hogy elolvassam. Nem jutok hozzá hétszámra. Most is beugrasztottál. Itt válaszolok neked, cseszem el a drága idõt a semmiér. Úgysem próbálod meg értelmezni. Csak fújod a magadét.
<#rolleyes>#rolleyes>
Jó a kérdésed, és nem offtopik, mert van.
Hát képzeld csak, majdnem bep...tem. De azután inkább kip...tem!
Pediglen az, mert a magnetohidrodinamikában alkalmazott modelleket alkalmazzák a Földre alkalmazott modellek kialakításában is.
Lásd:
Hydromagnetic dynamo theory
Dr. Dieter Schmitt - Max Planck Intézet MHD-vel foglalkozó kutatója: vannak érdekes írásai.
Sõt: mozgásban levõ folyékony nátriummal, laboratóriumi körülmények között már állítottak elõ mágneses mezõt:
Generation of a Magnetic Field by Dynamo Action in a Turbulent Flow of Liquid Sodium
Az a lényeg, hogy az anyag folyékony legyen, elektromosan vezetõ legyen és mozogjon.
Magnetohidrodinamikának nézz utána, az foglalkozik ezzel.
Butuska, a magnetohidrodinamikai folyamat pont fordított és nem irreverzibilis. Nem lesz abból mágnesesség egy fikarcnyi sem. Így van amikor valaki csak leugatja a másikat, de elmélyült szakértelme nincsen az adott témakörben. 😊
Hogy folyékony anyag van ott, az igazolható a földrengéshullámok vizsgálatával
Nem, ez nem igaz! Következtetni lehet rá belõle. De nem igazolása a hipotézisnek. Megint butaságot állítasz látod. Egyáltalán nem ismered a tudományos módszereket.
A Coriolis erõk hatnak a tengerekre/a légkörre? Hatnak. Akkor hathat a folyékony külsõ magra? Hat.
Nem, ez sem igaz! Feltételezhetõ, de nem igazolása a hipotézisnek.
Lényegtelen, hogy nem mágnesezhetõ. Mozog, elektromosan vezetõ, és folyékony. Magnetohidrodinamika.
Gondolod, ha sokszor leírod, attól igazzá válik? 😊 Sajnos ki kell ábrándítsalak. Nem igaz! Fordított a jelenség amit a magnetohidrodinamika leír. Fordított és nem irreverzibilis a folyamat.
Nos, nekem nincsen kedvem ahhoz, hogy még egyszer, és még egyszer olvassam ugyanazokat a butaságaidat. Sajnálom, de végeztem ezzel a témakörrel.
Na szaladj a moderátorokhoz, hogy bántanak. 😊
Lényegtelen a Curie-pont.
Az a lényeg, hogy az anyag folyékony legyen, elektromosan vezetõ legyen és mozogjon.
Magnetohidrodinamikának nézz utána, az foglalkozik ezzel.
"Nem lehet igazolni, hogy ott folyékony fém van."
Hogy folyékony anyag van ott, az igazolható a földrengéshullámok vizsgálatával - itt lásd a "Mapping the interior of the Earth with earthquake waves." aláírású képet.
"Azt sem, hogy hatnának rá a Gaspard-Gustave Coriolis erõk."
A Coriolis erõk hatnak a tengerekre/a légkörre? Hatnak. Akkor hathat a folyékony külsõ magra? Hat.
"Curie-pont feletti hõmérsékletû anyag nem-csak hogy nem mágneses, de nem is mágnesezhetõ. Ergo: nem képezheti alapját a Földet körülvevõ mágnese pajzs kialakulásának."
Lényegtelen, hogy nem mágnesezhetõ. Mozog, elektromosan vezetõ, és folyékony. Magnetohidrodinamika.
Honnan veszed, hogy nem publikálok?
Szerintem ez a bírásod egy amolyan hamisítatlan troll-provokáció. Ezeket kellene kiszednie a moderátornak, ha a helyzet magaslatán állna...
Nem baj. Fontos, hogy te itt vagy és elhozod a megvilágosodást. Kéne publikálnod nem?
Igazolatlan állítás az, hogy ott olvadt fém van. Utána erre még ráépítkeznek. Olyan állításokkal, amit több mint 100 éve ismert, kísérleti úton igazolt természettudományos törvény cáfol. Csak gratulálni lehet a tudósuraknak a blõdlizéshez!
Igazolatlan állítások? A plazmában mozgó, elektromosan töltött részecskék nem keltenek mágneses teret?
Keversz, mint vak a hajnalban. A plazma állapot az anyag egy különleges állapota. Arra más fizika érvényes. De ott nem plazma van, hanem folyékony fém. Legalább-is ez a feltétételezés van kikiáltva igazságként. Akkor mit jössz itt az anyag negyedik halmazállapotával? Mi köze ahhoz, amirõl beszélgetünk?
Szóval ez itt a baj. Összevissza beszéltek. Nem lehet rendesen megvitatni egy témát veletek.
Nem, ez nemigaz! Folyékony fémben a Curie-pont felett nem. Egyébként maga a feltételezés is légbõl-kapott. Nem lehet igazolni, hogy ott folyékony fém van. Azt sem, hogy hatnának rá a Gaspard-Gustave Coriolis erõk. Igazolatlan állításra építkeznek újabb igazolatlan állításokat. Ehhez csak gratulálni lehet. Nagyon tudományos, mondhatom.
A Curie-pont csak akkor jön számításba, ha az anyagok mágneses tulajdonságait vizsgáljuk, de azok most irrelevánsak.
Nem, ez sem így van! Curie-pont feletti hõmérsékletû anyag nem-csak hogy nem mágneses, de nem is mágnesezhetõ. Ergo: nem képezheti alapját a Földet körülvevõ mágnese pajzs kialakulásának.
bármennyire is akarod, hogy legyen.
Ez itt a baj. Indulat. Semmire sem mész vele. Ez egy tudományos fórum. Próbálj méltó módon viselkedni hozzá.
Ja NASA, BME Építõmérnöki Kar Általános és Felsõgeodézia Tanszéke, a Wikipedia cikke is a Texasi és a Berkley Egyetem cikkét is citálja. Szóval nem épp légbõl kapott adatok ezek.
Igazolatlan állítások? A plazmában mozgó, elektromosan töltött részecskék nem keltenek mágneses teret? Ampère-törvény smafu? Magnetohidrodinamika nem mûködik? Biztos nem, ha egyszer ennyire foglalkoznak vele.
Mozgó elektromos töltés (mindig) mágneses mezõt hoz létre maga körül. Curie-pont felett is. A Curie-pont csak akkor jön számításba, ha az anyagok mágneses tulajdonságait vizsgáljuk, de azok most irrelevánsak.
Tehát az anyagok mágneses tulajdonságai és a mozgó töltés által létrejött mágneses mezõ között nincs kapcsolat, bármennyire is akarod, hogy legyen.
Látod ez a baj. Teljesen légbõl kapott, igazolatlan állítások ezek. Te meg kijelentõ módban írod, megfellebbezhetetlen igazságként közlöd. Ráadásul könnyen cáfolható. Kétszer írtam, hogy Curie-pont. Mivan? Harmadszor is leírod a marhaságot.
Nem, ez biztosan távol van az igazságtól. Találj ki valami más mûködési elvet, vagy mondd hogy nemtudod. Nem szégyen az. Senki sem tudja. Szégyen inkább a blablázás igazságkénti beállítása. Ilyet csak a vagy nagyon hülye emberek csinálnak, vagy a tudósok és persze itt vannak még a megtévesztett jótanulók is. Azok is képesek szajkózni a megtanult, (mit megtanult, bebiflázott, bemagolt) tankönyv-baromságot.
Mi lenne ha használnád az eszedet. Ha két törvény a valóságban üti egymást, akkor csak három eset lehet. Vagy az egyik hibás, vagy a másik, vagy mindkettõ.
A Föld külsõ magjában nem egy tekercs van, hanem egy magas hõmérsékletû folyékony, elektromosan töltött részecskékkel rendelkezõ, "plazmaszerû" anyag. Ha az elkezd mozogni az már tud mágneses teret létrehozni. Magnetohidrodinamika bezony'.
Mint az a Nasa oldalán is olvasható a Nap kapcsán:
When charged particles move around really fast they create magnetic fields. The Sun is made of positively charged ions and negatively charged electrons in a state of matter called plasma. Since the Sun is made of charged particles, magnetic fields are created by the movement of the particles.
Marhaság! Ha van egy tekercsed és kint az ûrben (távol a Föld mágneses mezejétõl) elkezded mozgatni, nem indukálódik benne áram. Mágnese mezõ meg még inkább nem fog.
Az örvényáram nem termel mágneses mezõt. Felmelegíti az anyagot és abban adja le (vagy át?) az összes energiáját. Ha van egyáltalán örvényáram, nem csak örvénymozgás. Mert az örvényáram képzõdésnek is megvannak a kritériumai, ami Curie-pont feletti hõmérsékletû folyadékban nem áll fenn.
There are three requisites for a dynamo to operate:
- An electrically conductive fluid medium
- Kinetic energy provided by planetary rotation
- An internal energy source to drive convective motions within the fluid.
Forrás: Wikipedia - Dynamo theory
De egy másik, bõvebb összefoglaló: Prof. Dr.Völgyesi Lajos: Geofizika (Tankönyvkiadó, 1982; Mûegyetemi Kiadó,1999, 2002) - 1.7 A földmágneses tér eredete
Fals! Curie-pont felett nincs dinamó-hatás. Ezt 1894 óta, vagyis 117 év óta tudjuk. Ideje lenne tudomásul is venni egyszer, nem pedig szajkózni a tankönyvszöveget.
A legfontosabb, lassan ható természetalakító hatások egyike. Távolítja a bolygókat a Naptól, a Holdat a Földtõl, zuhanásra késztet üstökösöket, körkörösíti, vagy "hegyesíti" az égitestek pályáit...
Csodálatos, és szerencsémre még félig sem ismert jelenség.
Amennyit én jóformán magamtól megismertem belõle- azt bármelyitek képes lenne magától szintén megtenni.
Erre próbálok rábeszélni.
Én csupán azt kifogásolom a csillagászatban, hogy az árapályt nem terjeszti ki az univerzum egészére, annak minden részére.
A fényrõl rengeteget beszélünk, az árapályról pedig, ami ugyanolyan általános, alig.
Maga a név is butácska: árapály...Történetileg alakult így, én is elfogadom.
Én úgy szoktam magamnak mondani: az árapály- a valós testek gravitációja. Márpedig a gravitáció ugyanolyan általános, mint a fény, az elektromágnesesség.
A probléma az, hogy "gravitáció" alatt ma csak tömegvonzásra gondolunk, holott a tehetetlenség, ha úgy tetszik- a tömegtaszítás szintén hozzá tartozik.
Ezért az árapály képes a testeket zuhanásra, és távolodásra késztetni egyaránt.
Képes energia, és impulzus átvitelre.
Ennek a mechanizmusa pedig nagyon egyszerû, próbáltam is itt magyarázni, nem érdekelt senkit, széttrollozták.
Pedig kár. Ha van valmi, ami érdekelhetne titeket, ahol még eredmény is elérhetõ: az pont az árapály.
Egyszer még megtudjátok: igaz, amit állitottam, hogy a Hubble effektus is : ÁRAPÁLY jelenség!
Amit a fizika ma sötét tömegek hatásának vél?
Ti már biztosan tudni fogjátok: a fizika volt sötét, amikor olyat állított!
De hát ma még nem csodálom, ha nem így gondolkodtok, és eltaszítjátok, aki ilyet állít.
Visszatérve a Jupiter holdakra, ha érdekel, szívesen írok róluk, az árapályról. Ismétlem: szerintem nincs értelmesebb, érthetõbb más téma.
Pedig valójában igazából én csak tréfálkoztam, nem sértegetni akartam.
Olyan kevesekkel lehet tudományos témákról beszélni, hát ne nyírjuk egymást.
Bocs.
A Földünknek van egy külsõ magja, amely olvadt nikkelt és vasat tartalmaz. Ez az elektromosan vezetõ olvadék áramlik (köszönhetõen a Coriolis-erõnek), ami örvényáramot idéz elõ, az pedig mágneses teret hoz létre. Ezt a jelenséget dinamó-elvnek hívják.
Bocs ha kicsit eltérek a témától, de miért van a földnek mágneses mezeje? Ha lehet valami bõvebb magyarázattal, mert a kis rövid egymondatosokat már hallotam... Elõre is köszi
A Jupiter holdjai nem valami mágneses teres-áramos indukciós dolog miatt melegszenek? Vagy ez nagyon "hideg", ahogy azt gyerekkorunkban szépen játszottuk?
(Asszem eléggé Forrais lett a hozzászólásom, LOL!)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Te arra utaltál hogy a hõterjedés egyik formája az árapály. ("Meg az árapály")
Én azt állítottam, hogy nem tartozik a hõterjedés formái közé. ("de annak semmi köze a hõterjedéshez")
Erre te jössz a Jupiter holdjainak melegedésével ("Pl. azt okozza, hogy a Jupiter holdjai melegszenek"), aminek nincs köze a az eredeti felvetés - az ürben levõ objektumok közötti hõterjedés - esetében.
Most meg hogy a "fény közvetlenül hõsugárzás"-mantrával... Kavarsz mint ló a kammilásban...
Én pl. kiindulnék valamiféle elemi halforma modellbõl (pl. harcsa, bajusz nélkül), amelynek viszont még farka is lehetne, (Nem úgy mint nálad volt...).
Ennek térfogata integrálható (V')
Ha azután más halakkal a következõ dimenzió nélküli arányait képezném:
S'=Szélesség/hosszúság
M'=Magasság/hosszúság
akkor bármely más halformátum térfogata a
V= V'*L^3*S'*M' m3 lehetne.
És akkor roppant érdekes lehetne, ha az S'; és M' alapján tennénk összehasonlításokat, pl. a sebességükrõl, az étkezésükrõl, stb. Olyasmit, mint a szárnyprofiloké. Mert azt még értem, hogy tudósoknak ez nem jutott eszébe, de hogy a horgászoknak sem?
Emellett bevezetném, hogy a V' az csakis olyan állapotra vonatkozzon, amikor éppen annyi levegõ van a modellhallban, hogy a 2% sótartalmú, 10 oC tengervíz színe alatt 10 m mélyen, relatív áramlás nélkül, azzal közel azonos hõmérsékleten lebeghessen tartósan. Ezt az állapotát ötletesen "félhalt állapot"-nak nevezném.
Ilyesmiben igyekszem kellõen adekvát lenni.
Ácsi összekeversz két dolgot. Hogy mitõl melegednek azok a holdak (hõ keletkezése - ez esetben az árapály szerepet játszik; de okozhatná radioaktív bomlás - mint a Föld magjánál túlnyomórészt, fúziós energia - mint a csillagok esetén, stb...), és hogy hogyan kerül az ûrön keresztül át a hõ az egyik testrõl a másikra (hõterjedés).
Valakinek építõ ötlete? Konkrétan az érdekel, vmi jó mennyiség kellene, amivel lehet jellemezni ezeket az állatokat. Olyan, mint a dinoszauruszok maximális sebesség becslésénél volt a Froude-szám:
PDF link (355. oldalon)
Ötletek?
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
...amit leginkább a Nap és a Hold tömegvonzása okoz, de annak semmi köze a hõterjedéshez.
Meg az árapály, ami nem hõsugárzás, és mégis energia és impulzus csere történik általa.