Fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ZilogR
meg a Föld görbületét, már ha itt történik a dolog...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

qetuol
de csak ha elhanyagoljuk a légellenállást

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Falkon
Igen

Mercedes-Benz: The best or nothing! :) W124 (L) No turbo, no nitro, only BMW POWER! :)

Ha egy idõben vízszintesen kilövünk egy puskagolyót és ugyanabból a magasságból leejtünk egyet, akkor egyszerre érnek földet?
Dj Faustus
"2.7°K körül(?)"
"Once it cooled off, it would read 2.7 Kelvin. This is because of the "3 degree microwave background radiation.""
Forrás: Nasa
Szóval a 2,7 kelvin a mikrohullámú háttérsugárzás miatt van.

"Tehát magának az ûrnek nincs, mivel ott nincs anyag, nem?"
A "mélyürben" köbméterenként van néhány hidrogénatom - így hõáramlás kizárva.
Forrás: Wikipedia

Hõvezetés csak akkor jönne létre, ha érintkeznének a tárgyak. Marad a hõsugárzás.
Ajánlott olvastgatnivaló: hõterjedés.

Csak a testnek van hõmérséklete ami az ûrben van?Tehát magának az ûrnek nincs, mivel ott nincs anyag, nem?
immovable
2.7°K körül(?), de ez nem ilyen egyszerû. Ha kint lebegnél a föld körül egy kabinban a kabin napos oldalad forró lenne az árnyékos meg hideg.
Az ûrben hány fok van?
Aki itt, a tudományos fórumon nem fejben számol, az egyéb aljasságokra is képes!
(Csak fejben számolni képtelen).

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Dejszen ott vagyunk mi, mindnyájan, az univerzumunkban.
Ám azon belül is vannak sötét tömegek, tele sötét energiákkal. És õk vannak többségben, akikkel szemben még az én hasam is nagy tudósnak tekinthetõ...
Éppen ezért bánok vele kíméletesen, nem pedig ütöm...
Micsoda badarság!

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Most csak a hasadra ütöttél. Ráadásul fejben számoltál. Ez így komolytalan. Meg amúgy is, az egész irreleváns.
Most rögtön lépj be egy fekete lyukba!!!

Valóban.
Elemezzük.
A magasság, amit átvitt: 1,4 m
- A súlypontja csak kicsit volt lejjebb. (~1,0 m-en)
- A bringába, a gumiba energiát tárolt (lásd vizpárna ugrások).
- Ugrásnál a biciklit felhúzta, így a súlypontja talán összesen 1,0 mt emelkedett. Ennyit vettem figyelembe magasugrásnál is elrugaszkodásra.
Ügyes persze. Bámulatos, mi mindent lehet bringával csinálni.

A tigris és a benszülött, vagy egy artista is igen jó hatásfokkal alakítják át a nekifutás sebességét, minden segédeszköz, és tûsarkú nélkûl is (nem vicc, a cipõ sarok magasságát 13 mm-ben korlátozzák, olvastam, de nem releváns)
A sportolónak dobbantania kell, amikor is a zsigerein keresztül elveszik a mozgási energia.
Vagy egyszerûen a szörnyû erõfeszítéstõl elszakadnak az inai, ahogyan emlékezetem szerint a szegény Savlakadzéval is történt, aki világ, és olimpiai bajnok is volt.
Látható, hogy a stilustól, és a testfelepítéstõl nagy mértékben függ a hatásfok. Egy pocakos lakatosban másképp csöng le az energiaátalakítás, mint aki inaszakadt.
Egy kiváló stilusú, és rugalmas felépítésû magasugró, gyorsabban futhat neki, és megközelítheti jobban az elméleti magasságot, amit ~5,0 m-re becsültem.
Hogy ezt hogyan segíthetné elõ, azt már nem írom le. Úgyis mindegy, mit írok.

Vissza-kozok, Faustus: meg- kõvetlek! Igazad volt, és nem hasmánt!
Mert én a tigris ugrásra gondoltam elõször, és nem a hasmántra, pedig az se releváns!
Jáj, a szegény fejemnek!
Tehát a tigris 5 m magasra ugrik teljesen sportszerûtlenül (ez releváns!), leszedve a partjelzõt az emelvényrõl, a benszülöttek pedig szintén jócskán a palánk fölött viszik! Csak arra nem emlékszem, melyikek, de tény, hogy benszülöttek voltak!
Szóval, még mindig nem jutottunk el az ugrás fizikához, hogy miért olyan jó hatásfokú a tigrisugrás, a fosbury flop meg még most sem olyan jó!

ZilogR
...jahhh, értem már a releváns dolgot, visszaolvastam kicsit...! Akkor én most kimaradok ebbõl, ha nem baj 😛

Ellenben találtam még 2 cikket, mindegyik kicsit érinti az emberi teljesítmények témakörét (mindegyik az emberi erõvel hajtott jármûvekrõl - repülõ és hajó - szól).

Irrelevánsak. 😉

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
Igen, igen: jó szokásomhoz híven, megint a "nesze semmi fogd meg jól" elv érvényesült az én esetemben, de azért kis mértékben mégis a témához szóltam.
Olyan volt a célom, h ezzel az irányt ki lehet jelölni - ha egyáltalán érdekel vkit, amiket ide írtam... 😉 😊

ZR
Kivételesen kiváló kérdéseid, észrevételeid, és beszúrásaid voltak. Csak sajnálom, hogy nem nagyon relevánsak, így nem nyerhetik el Faustus tetszését. Akinek sikerült kerékbe törnie azt az allattomos elszánásomat, hogy ezekrõl a kérdésekrõl itt szórakoztató beszélgetést indítsak. Õ viszont cserébe semmit nem írt!

Azért tetszenek a beírásaid, mert jó Napunk, Merkúrunk is van, és lesz is még, igaz nem teljesen releváns módon.
Szóval: köszi.

Dj Faustus
Ian Stewart - The Interplanetary Olympics - az eredeti cikk (a Scientific American 1992. augusztusi számában jelent meg).

Mellesleg - minõ véletlen - van egy atléta Ian Stewart is, nem csak egy matematikus professzor. 😉

A témához visszatérve straddle vs. Fosbury-flop:
"Therefore, both techniques should be in use today. However,
the straddle has disappeared, because the Fosbury-flop is much easier to learn."

Forrás: Jesus Dapena (Indiana University, Bloomington, Indiana, USA): The evolution of high jumping technique: biomechanical analysis @ 20 International Symposium on Biomechanics in Sports (2002)

Szóval könnyebb tanulni a Fosbury technikát.

ZilogR
Milyen mázlisták vagytok velem: 😄 😉

ZilogR
Van egy cikk a Scientific American magyar kiadásában ami épp ezzel a témával foglalkozik azt hiszem a "Mûkedvelõ tudomány" vagy a "Matematikai észjáték" rovatban. Nehéz lesz elõbányásznom, de megpróbálom. Talán "Bolygóközi olimpia" volt a címe???

"TROLL-dolog": ez a fizika topik egész jó és vannak érdekes témák, agyalások - néha én is profitálok belõle, sok mindent elfelejtettem már az egyetem óta (sajnos). Jól jön a "felfrissülés" idõnként. Talán tartható lenne ez az állapot és ha ritkulnának a személyes bejegyzések, a színvonal is emelhetõ lesz, többen jönnek majd ide és kellemes társalgás alakul ki. Én ebben nagyon bízok, szóval akinek inge vegye magára - természetesen nem neked szólt 😄

ZilogR
Csak egy röpke gondolat - három rövid pontban:

1.) Már az is jelenthet némi esélyt a javításra, ha a versenyt az Egyenlítõhöz közel rendezik, ahol a "g" kisebb.
2.) Magasabban a tengerszint felett szintén lehet nyerni egy kicsit, de NAGYON kicsit, kevesebbet, mint amennyit a más környezet (ritkább légkör, stb...) miatt vesztünk.
3.) Ha nincsenek olyan ásványi anyagok a verseny helyén, amelyek nagyobb g-t okoznak, szintúgy lehet kicsit nyerni. Megint csak NAGYON kicsit!

Ha már sport: Vissza tudja mindenki tartani 9-10 másodpercig a lélegzetét gond nélkül, gondolom?!? A 100m-es futásoknál vajon egy levegõvel futnak vagy zihálnak, mint az õrült a nagy energiafelhasználás miatt? A rekeszizmok NEM mûködtetése vajon spórol energiát? Vagy épp az a lényeg, h a futás mozdulatai segítik a légzést és akkor kell levegõt beszippantani, amikor éppen lép a futó?? De ez az ugrabugra sportoknál már OFF 😄

Faustus, nyertél!
Tényleg tudós lehetsz, vagy az próbálsz lenni! Pont ezért érdekelne, hogy csinálnád tovább? Taníts meg reá! Folytasd, ha tudod, (de már egyedül), csupa relevanciával.
Elsõként kérlek, azt mutasd meg, hogy mennyi elméleti ugrási magasság többletet adhat a rúd az ugrónak. (Metodikailag ugyanis ez az elsõ feladat, így is ismertettem. Erre becsültem ~ 0,2 m-t, és irtam, hogy az csak minimálisan segíthet rá.).
A rúd ugyanakkor a hatásfok javulásban nagyon sokat jelent - ami metodikailag a második... egy másik kérdés. Amivel még nem akartam részletesen foglalkozni, mivel rengeteg más tényezõje is van. Elõbb a 100%-ra voltam kiváncsi, amely a viszonyítási alap, azután csak a tényleges viszonyokra
Ha ezt metodikai fokozatosságot nem látod, akkor kétlem, hogy érted a témát.
Lehet persze, hogy mindezt csupán félreértetted. De a stilusodból itélve talán valamiért azt is akartad? Hiszen elõbb rá is kérdezhettél volna!

Így, vagy úgy történt, ha viszont mégis érted, és van reá kedved, akkor írd meg légyszi tudományosan, hogyan, és körülbelül mennyivel járul hozzá a rúd az elméleti ugrási magassághoz?
Azután meg külön azt is, hogy hogyan, és mennyivel a hatásfok javuláshoz?

De kérlek, ne keverd, és zanzásítsd ezt a kettõt, mert szerintem ilyen úton haladsz most. És a sportág szempontjából is ez nagyon fontos!
Én meg csak figyellek majd, néha rákérdezek, észrevételezem... Végre pihenhetek.

Dj Faustus
"Miért akarsz egy internetes fórumon releváns forrást?"
Mert jelen esetben becslésre, "azt hiszem hogy"-ra nem lehet építeni.

"Láthatod hogy senki nem ugrik évtizede hasmánt."
Még egyszer mondom: forrást.

"A segédeszköz minimálisan segít rá."
Ezt csak "becsülted".

"Sportorvosi, edzõi téma! Mi? A nekifutás sebessége, amit felgyorsulva tartalékol, és lefékezve átalakít? De hiszen az az ugrás legfontosabb tétele!"
Igen, ez sportorvosi téma. Ugyanis az, hogy mennyire gyorsul fel, milyen hatékonyan tudja a sportoló a mozgási energiáját helyzeti energiává átalakítani, milyen ügyesen tudja a rudat a földbe szúrni, az többnyire a sportolón, az edzõjén és esetleg a sportorvoson/gyúrón múlik.

"Mert az a lényeges, hogy mennyi az elérhetõ magasság, amirõl te nem írsz semmit! Én kiszámoltam (becsültem), te nem tudod?"
Egy fittyfenét számoltad. Hasadra ütüöttél. Ez így komolytalan.

Van amit értek abban, amit irtál, de nem mindent.
Miért akarsz egy internetes fórumon releváns forrást?
Láthatod hogy több évtizede senki nem ugrik hasmánt.
Tõlem egyébként most el is vethetitek akár, késõbb úgyis el kell, hogy jöjjön..

Fél napot kinlódtam, hogy levezessem az elméleti ugrási magasságot, meg a hatásfokot, ami itt alapvetõ kérdés! Várom, hogy valaki hozzászóljon, javítsa, örülnék, ha véleményeznéd.
A segédeszköz csak minimálisan segít rá az elméleti magasságra. Annak nagy szerepe a jobb hatásfokban van!

Ez egy fizikai topik! Sportorvosi, edzõi téma lenne a nekifutás sebessége, amit felgyorsulva tartalékol, és lefékezve átalakít? De hiszen az az ugrás legfontosabb tétele, nem pedig orvosi!
A sportorvos egyébként, meg a biológia is majd ehhez a tárgyhoz tartozik, amikor a hatásfok tényezõket számba vesszük majd.

Az utolsó hozzászólásod nyilván elfogadom, persze hogy mozgási és nem sebességi energia.
Azonban az a lényeges, hogy mennyi az elérhetõ magasság, amirõl te semmit nem írsz! Én kiszámoltam (becsültem), te nem tudod ellenõrzini? Mert ez a feladat a magasugrásról szól, ahol nem kell a tömeggel szorozni. ugyanis fölösleges, hogy utána ugyanazzal el is osszam, hogy a magasságot kapjam meg.
Csak aki nem érti a fizika lényegét, az cselekedne úgy. Itt meg állitólag mindenki ért hozzá.
Vagyis várom a becslésed az elméleti ugrási magasságról, a hatásfokról, hogy utána már azt elemezzük...

Dj Faustus
"Valahol olvastam, utána nézhetünk, de már együtt."
Szóval ezt - mármint a hasmánt ugrás tilos - amíg nem tudsz rá releváns forrást mutatni elvethetjük.

"mert a sportoló testhelyzetének óriási szerepe van éppen a hatásfoka alakulásában"
Ez elmondható a rúdugrásnál is. Csak ott még rásegít a segédeszköz.

"Külsõ energiaforrás nem, de a sportoló önmaga tartalékolhatja a saját energiáját a szabályokon belül."
Fizikai szempontból lényegtelen. Sportorvosi/edzõi téma. Ne térjünk el a tárgytól.

"Futása során sebességi energiát raktároz el"
Nem. Mozgási energiát.
És az alakul át helyzeti/potenciális energiává.

Tehát m * g * h = 1/2 * v^2 * m.
Kiesik a tömeg: g * h = 1/2 * v^2
Ebbõl a magasság: h = v^2/2*g

Tehát ha a te feltételezésedbõl kiindulva az ugró végsebessége v = 10 m/s, g = 9,81 m/s^2 (a 45° földrajzi szélességen), akkor 10 m/s * 10 m/s / 2 * 9,81 m/s^2 = 100 m^2/s^2 / 19,62 m/s^2 = 5,1 m ugorhatna fel. Ez idáig OK.

Az is rendben, hogy a rúd- és magasugrók csak a súlypontjukat emelik.

A levezetésben csak az alábbiak - leginkább becslésszerû dolgok - okozzák a gondot:
- ~1,2-1,3 m az átlag ember súlypontja - de itt sportolókról van szó, mozgás közben, amikor is változik a súlypont.
- +0,2 m a rúd által adott pluszmagasság - rendben, de erre nem lehet építeni. Becslés, hasraütés, nem vehetõ komolyan. Honnan tudható, hogy egy adott ugrás eredményénél mennyi az ugró súlypontemelõ "teljesítménye", mennyi a cipõ segítsége, mennyi a ruha (vagy az ugró kopasz fejének) légellenállása által adott plusz, mennyi a rúd emelése, stb...
- A magasugásnál az ugró a sebességbõl adódó mozgási energiájának minél hatékonyabb átalakítására számíthat (+ a dobbantó, cipõ, ruha, de ez utóbbiak már csak hab a tortán). Mi van abban az esetben, ha az emberi test alapvetõen ennyire halandó (vagy alapvetõen nem erre van kifejlesztve, csak tizenpár év alatt ávesszük a sportoló testét ilyesmire), hogy "csak" teszem azt 30% a maximum "hatásfok"? Fizikával ezt nem fogod levezetni.

""Trollszövetségi Tudományos Levéliró Igazgatóság" (TROTLI)."
Na ezt nagyon gyorsan hagyd abba. Kaptál már a személyeskedésed miatt pár napos utazást a Banamákra.

immovable
Akkor hozzászólók. Hasonlóan szakmai és nagytudású módon.

bla-bla-bla
Bocsi, mert teljesen kiírva az intézmény neve:
"Trollszövetségi Tudományos Levéliró Igazgatóság" (TROTLI).
Tudomásom szerint ti ott "a-lapító tagok" vagytok, hacsak nincs már vezetõi poziciótok? Ilyen fiatalon, nagy eredmény.

immovable-1: másodperccel csak utánad indítottam a saját hozzászólásom, te épp megelõzted a trollkodásoddal. Mert D betüt rengeteget tudsz írni.

Egyébként már korábban, a 2752-ben szó szerint ezt irtam.

"Futása során sebességi energiát raktároz el,ami fajlagosan a sebességgel arányos. Ez az energia, ha veszteség nélkül alakulhatna át, V=(2gh)^0,5
magasságot eredményez. Hogy kerek pl. legyen, v=10 m/s esetén a sebességi energiája ~ 5 m magassággal egyenlõ! Ki hittün vón? Egy szimpla magasugróé?"

Ez világosan ismertette, mi az átszámítás oka, és lényege.
Szerintem az ilyen bakiaitok miatt még a Trollszövetség Igazgatósága ((TROTLI) is írásos figyelmeztetést küldhet nektek!

De ha majd hozzászoltatok a becslésemhez is, és végre túljutunk azon, akkor a sokkal érdekesebb hatásfok elemzés jöhetne, amelynek vége akár olimpiai aranyérem is lehetne.
(Persze nem nekünk.)
Mindenesetre a Fosbury- slop pusztán hatásfokjavitással, fél délelõtt alatt hozott neki 17 cm javítást, késõbb olimpiai aranyat. Ami nem vicc.

Vegyétek már észre, hogy egy nagy tudású, jóindulatú pasival van dolgotok, akitõl tanulhattok, mert szívesen mondja el a tapasztalatait, és nem fél attól se, hogy hibázzon. Amit ti úgyis észrevesztek.

Ez esetben fajlagos munkavégzést jelöl, ahol a tömeg egyszerûsíthetõ. Pont azért, hogy ne kelljen a tömeggel törödni.
Valóban hiba volt, hogy ezt a mondatot korábban nem eresztettem el.
Ettõl kezdve azonban az ugró tömege akármekkora, ha a nekifutás végsebességétõl függõ az elméleti elérhetõ magassága. Akár 10, akár 100 kg.
Ugyanígy az elrugaszkodásé, stb.
Egyszerûen a méter az, amire itt számolni érdemes.
Ha egy autó a szakadékba zuhan, energiája felírható a sebességével, és a magasságkülönbséggel is. A tömege természetesen kiesik, rossz esetben kórházban is végezheti.

immovable
😄
A méter mióta a munkavégzés mértékegysége?

Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850

Bocsi, de a magasság: h=v^2/2g m

És folytassuk a rúdugrással!
A rúdugró rendelkezik ugyanazzal, mint a magasugró, bár feltehetõen lassabban fut neki.
Vagyis kapásból adunk neki 5,7 m-t a nekifutásból, meg az elrugaszkodásért.
Azonban van két további energiaforrása is:
- Az egyik a rudról kézzel való elrugaszkodás. Én a kísérleti fekvõtámasz során csaknem az orromat törtem, ám egy sportember megérdemelhet mondjuk : 0,4- 0,5 m-t.
- A másik pedig egy igen sunyian ravasz, azonban mégis szabályos eljárás: hogy a rúdban is összegyûjt energiát, amit az ugrás pillanatában hasznosít!
Ez kétféle lehet.
- Az egyik triviálisan a rúd sebességi energiája.
- A másik az, hogy a rúd "beleng"! Ezzel is, mert rugalmas, elég sok energia tárolható, ami a nekifutás közben jön össze! Azonban ez már az ügyesség kérdése is, mert ha a botot nem jó fázisban tûzi le, szerintem ellene dolgozik. Ilyenkor mászik át a léc alatt inkább.
Errõl az energiaforrásról nincs adatom, a seprûnyél tesztelése bonyodalmakhoz vezetett, nem is volt pontos. Becslésre adok +0,2 M-t.
Így a rúdugró összesen: 5,0+0,7+0,4+0,2=6,3 m! Csak 1 m-rel több, mint a magasugróé, és a világcsúcs már 6,14-nél tart! Vagyis egy magas rúdugró, mint a Bubka, aki ~4,8 m-t kell, hogy a súlypontján emeljen, kb. 4,8/6,3= már a 80% körül van. (korábbi becslésemnél nem figyeltem a súlyponti magasságra).

Mint látható, az elméleti elérhetõ magasságok 5,7; 6,3 körül behatárolhatók.
És látható, hogy amíg a magasugró hatásfoka a békáéhoz mérhetõ, addig a rúdugró eléggé közelíti már a határait.
Ugyan van mit filózni a hatásfokán a rúdugrónak is, azonban a magasugrónál kiválóan érdemes! Beszéljünk errõl?

Kezdjük a magasugrás energiaforrásaival.
Amelyek lehetnek a sportoló által a nekifutás során gyújtöttek, illetve az elugrás pillanatában hozzáadottak.
De nézzük, mi történik.
0. Idõjárás elõkészíti magát, hõség, szél stb.
1. Pályát elõkészíti a gondnok.
2. A sportoló elõkészíti magát fizikailag lelkileg.
3. felöltözik, cipõ (milyen magas, milyen rugalmas?), gatya triko (milyen feszes?)
4. Sportoló jelet kap, és meghatározott hosszú pályán futni, gyorsulni kezd!
Futása során sebességi energiát raktároz el,ami fajlagosan a sebességgel arányos. Ez az energia, ha veszteség nélkül alakulhatna át, V=(2gh)^0,5
magasságot eredményez. Hogy kerek pl. legyen, v=10 m/s esetén a sebességi energiája ~ 5 m magassággal egyenlõ! Ki hittün vón? Egy szimpla magasugróé?

5.A sportoló a léchez ér, és úgy dönt, hogy felette próbálkozik.
Lefékezõdve az elõzõ sebességi energiáját nagy veszteséggel átalakítja függõlegesre, azonban egy, vagy két lábbal még el is rugaszkodik a földtõl.

Itt az a kérdés, hogy csak úgy állva, mennyit tudunk elrugaszkodni a földtõl, egy, vagy két lábbal?
Hát elég keveset. Egy olyan mint én, csupán néhány decimétert. A legjobb sportoló is legfeljebb kb egy métert!
Hogyan kérdezhetik, hiszen az interneten valaki helybõl 1,88-t ugrik. Nos ez így nem igaz! Egy átlagos ember súlypontja ~1,2-1,3 méteren van! Tehát neki csak 0,6-0,7 m-t kell, hogy a testsúlyát megemelje, ráadásul a testét úgy fordítsa, hogy se a gatyája, se a cipõje ne érintkezzen a léccel.
Még a világcsúcs magasugró is (2,5 m) a súlypontján legfeljebb 1,2-1,5 m-t emel!

Elméletileg tehát a nekifutás és az elrugaszkodása együtt jobb esetben 5,7-5,8 m-nek felel meg.
Õ meg 1,3 m hasznos munkát végez.
Hatásfoka tehát ~1,3/5,7=~20% a fele, mint az elõbb becsültem.
Hogy miért csak ennyi, azt késõbb kielemezzük részletesen, mert roppant érdekes, és fontos is.

Valahol olvastam, utána nézhetünk, de már együtt.
Egyébként éppen ez a kérdésem lényege, mert a sportoló testhelyzetének óriási szerepe van éppen a hatásfoka alakulásában. (lásd pl. fosbury flop)

Külsõ energiaforrás nem, de a sportoló önmaga tartalékolhatja a saját energiáját a szabályokon belül. Pont errõl is kéne beszéljünk.

Nem kellenek azok az adatok, pontosabban megkerülhetõk, illetve becsülhetõk.

A vége pont ezt lenne (mérés), de most még az elején vagyunk.

Dj Faustus
"Mert állítólag a hasmánt ugrás azért tilos, mert azzal hihetlen eredmények érhetõk el!"
Egyrészt ez nem fizikai alap, hanem sport szempontjából tett. Másrészt releváns forrás?

"Továbbá nem használható külsõ energiaforrás."
Az atlétika ugrószámainak pont az a lényege, hogy az ember a saját erejébõl ugorjon fel olyan magasra amekkorára tud, tehát ezt nem kell körülírni.
Ha már külsõ energiabevitelt engedélyeznének az már egy külön "sportág" lenne. Vagy doppingvétség/csalás. vagy új kategória a versenyeken a férfi és a nõi versenyszámok között - például kiborg. 😉

"Számítsuk ki, hogy mennyi a rúdugrás, és a magasugrás közelítõ elméleti hatásfoka?"
Ahhoz egy kicsit több adat kellene. Az ugró tömege, sebessége, az ugrás során elvégzett munka (elégetett kalória), stb.. Ezekre nincsenek pontos, releváns forrásból származó adataink, tehát az általad felvázolt százalákok hasból jövõek.

Le kéne mérni, mennyi munkát visz be a sportoló egy ugrásba. Addig én nem becsülgetek.

Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850

Becslésem szerint a magasugrás hatásfoka jelenleg még csak ~40%, a rúdugrásé meg már ~90%. Ezt meg tudom indokolni, és emiatt gondolom, hogy nagyobb a magasugrás jövõbeni esélye, ha tud javítani valahogy a hatásfokon.
Szerintetek mennyi a hatásfokuk?

A grafikonok azt mutatják: eddig a rúdugrás valóban jobban fejlõdött. De talán már el is használta a tartalékait?
Tehát melyek a tartalékai, fizika szempontból? És melyek a magasugrásé?
Mert ha belegondolunk, az elméleti határaik közel azonosak, a rúdugrásé csak kevéssel nagyobb.
A különbség inkább a hatásfokukban van. Ami inkább technikai sport lévén, a rúdugrás esetén sokkal nagyobb, de 100% fölé aligha nõhet.
Szerintem érdekes lenne elemezni az elméleti határaik összetevõit, és a hatásfok különbség okait.
Abból érdekes, talán hasznos gondolatok születhetnek.
Számítsuk ki, hogy mennyi a rúdugrás, és a magasugrás közelítõ elméleti hatásfoka? Hogyan változtathatók a sportágak szabályainak megsértése nélkül, kedvezõen?
Szerintem ennek részletei eléggé sokoldalú vizsgálatot igényelnek, így idevalók. (Jó lenne, ha sportolók is résztvennének benne...)

Én viszont fordítva gondolom, ráadásuk fizikai alapon.
De ehhez például rögzíteni kell ezeknek a sportágaknak a szabályait. Mert állítólag a hasmánt ugrás azért tilos, mert azzal hihetlen eredmények érhetõk el! (Ezt is körüljárhatnánk).
Továbbá nem használható külsõ energiaforrás. Ezt egyébként a továbbiakban jó lenne körülírni.
Mindenesetre én szép fizikai témának tartanám. Ha lenne érdeklõdés, jobban kifejteném, mert azért elég nagy.
Mégegyszer: a jelenlegi világcsúcsok arányában értem!
A végeredmény pedig lehetne akár egy érdekes formafelmérõ, és edzõ segédeszköz is.
Kezdjek bele? Nem akarok zavarni feleslegesen. (Arra vannak saját topikjaim).

Dj Faustus
Ha a világrekordok statisztikáit nézzük, láthatjuk hogy a rúdugrás dinamikusabban fejlõdik.

Ennek az oka valószínüleg a segédeszközökben keresendõ.
Amíg a magasugrásnál leginkább a versenyzõ technikája változott - maximum az "emelt talpú és két sarokszöges cipõk" jelentették a segédeszközöket (Forrás: origo.hu: Fosbury negyven éve forradalmasította a magasugrást) - a rúdugrásnál változott a rúd anyaga - fa, bambusz, fém, mûanyag, üvegszál (Forrás: Atlétika cikkek: A rúdugrás története).

Ráadásul ha a magasugrásnál fejlõdik valami - például könnyebb cipõ, ügyesebb ugró - az kihathat a rúdugrás fejlõdésére.

Ez a gyakorlati fizika nagyon érdekes. Ehhez fûzödik egy sporttal kapcsolatos kérdésem is:
"Mely sportágnak nagyobbak a jövõbeni lehetõségei:
1. A rúdugrásnak
2. A magasugrásnak?
3. Melyek a fizikai feltételei a javításuknak (ha a különféle játékos minirakéta- meghajtásoktól és hasonló idegen energiáktól, és a doppingszerektõl eltekintünk?)

Értem, hogy a jelenlegi saját csúcseredményeik viszonylatában?

Dj Faustus
Pedig érdekes dolog ez - gimnazistáknak érdekes projektfeladat lehet:
Wired Science - Watermelon Thumping
Másik forrás
A cikkben szereplõ csapat

Most elgondolkodtam, milyen lenne ezt "nagyban" csinálni. Minden eddigi eredményt felhasználni és még tovább kutatni, pl. ezt a lecsengéses dolgot is. Írni olyan alkalmazást amit mondtál, adatbázissal, és sok-sok dinnyeteszteléssel tökéletesíteni. Ha már nagyon alacsony lenne a hibaszázalék, akkor a tajvaniakéhoz hasonló gépeket kéne építeni. Ha már flottul megy a dolog, akkor jöhet a marketing: megismertetni a hazai termelõkkel és kereskedõkkel, hogy erre nekik nagy szükségük van, mert így a dinnyéket nem csak tömeg, hanem érettség/édesség alapján is differenciálni lehetne. Kevésbé édes olcsóbb, édesebb drágább. Így a vásárlók is tudatosabbá válhatnak, mivel tudni fogják, hogy adott pénzért milyen minõséget kapnak. Ez az eladónak is elõnyös lenne, mert kevesebb panasz érkezne be hozzá minõségi problémák miatt.

Na, jól van, befejezem a képzelgést... 😄

Dj Faustus
"Ezek szerint a hang lecsengési módjából is lehet következtetni. Lehet, hogy csak pusztán ebbõl az infóból dolgozik a progi?"
"analyze the decay rate (the time it takes for a sound to end) of the signal produced by thumping a melon"
Szóval a lecsengés "rátáján" valószínûleg a lecsengés idõtartamát - a koppanó hang leghangosabb értékének idejétõl a hang végéig tartó idõszakot - érthetik. <#fejvakaras>

A következõ dinnyeszezonban mikrofonnal meg laptoppal felszerelkezve fogom zaklatni a zöldségesem. <#nevetes1>

Az iPhone-os alkalmazás fejlesztõi írják:

The Science behind it.
After 2 years of research and development, we have developed a tool that will help you find the most ready to eat melon in the store. This tool, or software algorithm, allows the iPhone to analyze the decay rate (the time it takes for a sound to end) of the signal produced by thumping a melon. We have determined that “ready” melons have a unique “decay signature.” Melon Meter analyzes the sound, and tells you if you have found a melon with the “decay signature” that corresponds to a “ready” melon.

Ezek szerint a hang lecsengési módjából is lehet következtetni. Lehet, hogy csak pusztán ebbõl az infóból dolgozik a progi?
Ezt se a szegediek, se a tajvaniak nem vizsgálták.

Azokon kívül, amiket a videó alatti hsz-ban megemlített már vki?
1ébként sztem pont annyira pontosak a mértékegységekben, mint amennyire a tesztek is alkalmasak arra, h eldöntsék melyik a jobb porszívó.

Dj Faustus
Ja egyébként ha már dinnye - dinnye MRI-képe:

Nagy felbontású állókép-változat
Forrás