Fizika 2006
  • ZilogR
    Igen, ugye tudom és te is tudod és mindenki tudja, hogy a teljes számhalmazhoz képest nagyon kicsi szórás miatt nem fogunk ilyen esettel találkozni (és nem is vagyok szívatós hangulatban, értelemszerűen... ;) )

DE ha egy másik fizikai jelenségnél jelentősen nagyobb szórás miatt áll elő egy jelenség, csupán a miatt, mert a modellnek olyan a jellege?!?

Pl.: Az időjárást leíró modelljeink
    a.) jellege olyan, hogy a modellegyenleteket nem lehet időben tetszőleges pontossággal előre extrapolálni, vagy
    b.) a bemenő mért adatok szórása okozza az időben egyre nagyobb bizonytalanságot (jajj,, tanultam ilyet egy előadáson, ahol ketten voltunk + 1 oktató, valami Ljapunov értelemben nem stabil rendszerek és hamar kiderült, hogy értjük-e vagy sem... ;) :P )
    c.) netalán a matematika olyan, hogy nem tudja ezeket az egyenleteket megoldani tetszőleges pontossággal?!?

Olyannak érzem ezt a kérdést, mint amit kérdeztem egy liftbe beszállva a matek oktatómtól: van-e olyan, szintén axiómákon alapuló matematika, amelyben a mi ötöd és magasabb fokú polinomjainkat algebrai átalakításokkal meg tudjuk oldani? Van-e más matematika, vagy csak a mi matematikánk van? Nem értette a kérdést, ahogyan azt sem, hogy van-e a természetben szinusz függvény (vagy csak a mi matematikánkban van?)