5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • gothmog
    Haha. Most már értem. Hipotetikus lényünk az evolúció során csupán két dolgot küzdött le sikeresen. Az egyik a Thermodinamika második főtétele, a másik meg a periódusos rendszer.
  • W B
    Mért nincs felesleges hő és mért nem izzik át a bőre?
  • uwu hun
    Miért miből van a kérge?
  • xelag
    Számára nincs felesleges hő és a kérge nem tud annyira átizzani, hogy szétolvadjon.
  • gothmog

Volt egy kérdésem, az persze elkerülte a figyelmedet. De a szavakkal trükközés az megy.
  • xelag
    Igen úgy volt, de gondoltam adok még nektek egy lehetőséget.
    gothmog miért nevezed magad Sértődőskének és miért vagy az ? Most azért nem kell megsértődni, mert itt hagytam a topicot. Nyugi visszajöttem.
  • gothmog
    C-c-c…
    Oké, mit csinál a felesleges hővel? 4000°C-os magma veszi körül. A kérge megvédi egész addig, amíg az egész át nem izzik. Utána szétolvad.
    Ja, és nem úgy volt, hogy itthagyod ezt a posványt és benne minket ostoba véglényeket? Sértődőske.
  • W B
    Szén tudod mire bontható? Elektron, neutron, proton. És minden atom ezekre bontható.
    Elmeszülemény a láva ivászat, mint minden amit mondtál.

Nem fogod fel hogy az egész elméleted ott hibádzik, hogy bizonyos olyan lényt akarsz ilyen környezetbe rakni mi nem képes ilyenhez alkalmazkodni?

Ha azzal érvelsz hogy kemoszintézissel fedezi az energiáját, és ehhez a hő energiát használja, illetve ez egy feltehetően külön kifejlődött lény, szóval nem sok köze van a felszíni evolúcióhoz. Illetve pl. a kristályos szerveződésekre építed az elméleted, akkor oké. De ennek nem sok köze van a dínókhoz.
    Amit most felsoroltam, annak van némi valóság alapja, ez elfogadhatóbb lenne. Igaz még így se úszkálna a magmában.
  • uwu hun
    Majd ha hatodik osztályba tanulni fogtok kémiát, rá kell jönnöd miért nagyon nagy butaság amit most írtál, ellenkező esetben meg fogsz bukni.
  • xelag
    Zebralábú ló, zsiráf fejjel :D

Egy levegővétellel 10 év csak egy fikció,de ettől függetlenül lehet, hogy a mozgáskultúrájával spórol az oxigénjén.( perfect meditációs gyakorlatokat ismer)
    A láva ivászat is csak egy elmeszülemény, de lehetséges, hogy nem kell neki innia, mivel az élet forrása ellátja minden olyan anyaggal, amire elvileg szüksége lehet (oxigén, étel, ital).
    Felhozok egy példát erre. Egy kis mag tartalmazza a növény illetve élőlény összes tulajdonságát, ezáltal képes kinőni. Épp így a föld mag is tartalmazhat oxigént, illetve minden olyan anyagot, amelyet a földön ismerünk. Ergó a földmagban, esetleg mellette van táplálék, oxigén, és folyadék is. Még ha nem is abban a formájában, amiben mi ismerjük, de láthatatlan energia formájában is jelen lehet.
    A kültakarója biztosan védi a hőtől, ez sokkal valószínűbb, mint hogy lenyeli. Végül is, ha csak lubickol benne, már akkor is képes lehet a tűz okádására.

Szén: "Kötött állapotban a karbonátokban, a szén-dioxidban és az élő szervezeteket alkotó szerves vegyületekben fordul elő. Nélküle nem létezne élet a Földön."

Ez azért rossz kijelentés, mivel a jelenlegi periódusos rendszerünk még nem tökéletes, ennél jóval több kémiai elem létezik, maximum még nem fedezték fel.(vagyis majd felfogják :P ) A technológiánk még nem alkalmas a felismerésükre. Ezáltal lehetséges, hogy a szén elem is több elemre bontható(sőt biztos). Vagyis maga a szén több elemet foglal magában, ezáltal nem ő a fő-fő felelős az életért, hanem egy sokkal apróbb elemecske és részecske. Ergó a szén lehetséges, hogy nem a legalapvetőbb része az élet létrejöttének.(sőt! tuti!)

Érettségi bizonyítványom van + Informatikai Hálózati rendszer-telepítő vagyok (ez a szakmám) Felsőfokú végzettségeim pedig nincsenek.
  • szabod
    És tényleg, pedig ismerem is, bár az istenért se jutott volna most eszembe, köszi szépen.
  • W B
    1, Van "rövid" nyakú zsiráf: okapi
    2, Egy levegővétellel 10 év? A tüdős tengeri állatok 2 óráig se bírják.
    3, Lávát iszik. Bazd nem arról volt szó hogy kültakarója védi az állatot? erre meg lenyeli hogy belülről égesse szét?
    4, Nem kell víz és oxigén? Szén alapú állatról van szó. végül is csak a két legfontosabb életfeltételt húzod ki, hogy nem kell neki.
    5, Hány éves vagy? Illetve ilyet nem szokásom kérdezni mert elvben nem ez határozza meg az ember, de: Milyen iskolai végzettséged is van?
  • uwu hun
    Bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan logikus elméletből konkréten végtelen számút lehet kreálni aminek semmi köze a valósághoz. De ez semmi, a tied ezen a halmazon is kívül helyezkedik el, mert még csak nem is logikus.
    Nagyon sok sebből vérzik az elméleted. Csak pár ökörséget említenék ötletszerűen.

A kéregképződéses hőszigetelést mégis hogy gondoltad, a kéreg miből van?
    Nem tudom érzed-e a problémát. Az a baj, hogy a kéreg is anyag, és mint olyan az is el fog olvadni. Szolidabb körülmények közt ez azért működhet, mert létezik a nem megolvadó kéreghez anyag.

Aztán a másik dolog ez a táplálkozás. Biztos hallottál már hogy azért van, hogy energiához jusson az élőlény. A kőevés meg nem termel energiát. Ha felírod egy heterotróf élőlény táplálkozására az energiamérleget rájössz hogy mindegyik valami magasabb energiaszintű anyagot bont el alacsonyabbá, amiből energiát nyer. Az autotróf élőlény meg a környezetéből veszi, és a körülötte lévő anyagokat alakítja át magasabb energiaszintűvé.

Egyébként meg ne gondolkozz, ha lehet! Nagyon rosszul néz ki mikor valaki ennyire keveset tud, és véleményt formál, ráadásul ragaszkodik a nyilvánvaló ökörséghez.
  • szabod
    Tudom, nem vagyok hülye, csak valamihez hasonlítottam, lószerű alatt azt értem hogy rövid nyakkal hasonlítana rá, bár igazából nem tudom milyen is lenne egy rövid nyakú zsiráf, de ez lényegtelen most.

xelag: erre nem tudok mit mondani, én ennyire hülye emberrel még nem találkoztam. Próbáltam belemenni a hülyeségedbe, értelmes építő hozzászólásokat mondani, de minek ha ennyire... áh haggyuk, nem tudok nyilatkozni a jóízlés határain belül.
  • uwu hun
    Tudom hogy most úgy fog tűnni, hogy kötekedek, de a zsiráf páros ujjú patás a ló meg páratlan.
  • xelag
    És ha lávát iszik! Az oxigén szükségletét pedig úgy oldja meg, hogy ahol van oxigén, ott jó sokat beszív,aztán visszamegy aludni. Lehet, hogy kibírja 1 levegővétellel több 10-100-1000 évig, esetleg nincs is szüksége már oxigénre.Helyette azonban van valami más, az életének nélkülözhetetlen forrása.
    Nem véletlenül vannak a tűzokádó sárkányokról mesék és históriák. Igen kitaláció stb, emberi agy szüleménye, de gondolj bele, hogy sok mese és ábránd valósággá vált.Most hülyének fogsz nézni, de én még azt is el tudom képzelni, hogy idővel a lézerkard/fénykard is valósággá válik.
  • szabod
    Na tegyük fel, hogy az evolúció kifejlesztett egy ilyen szuper tűrűképességű dinoszauruszt, ami bírja a nagy nyomást és hőmérsékletet. Nem tudjuk bizonyítani, cáfolni sem, szóval egy virtuális pont a te meséd mellett. Következő lépés: hogyan él az ott lent? Víz a 2000°C-os olvadt kőzetekben nem sűrűn van, mint ahogy belélegezhető oxigén sem. 2 dolog ami nélkül egy állat nem sokáig húzza, és akkor még fel lehetne hozni a táplálkozást is, de erre is volt "magyarázat". Illetve van még kisezer dolog, de haggyuk most. Ha logika van a mesédben, akkor ez ugye fokozatosan került oda le. Mint ahogy W B is mondta, ennek meg kellett, hogy találjuk volna a bizonyítékait. Az evolúció fokozatos változások, mutációk folyamata. Felhozok egy példát: a zsiráf sem úgy alakult ki, hogy volt egy lószerű állat, és egyzser csak olyan utódja született, aminek már méteres (vagy mittudomén milyen hosszú nyakkal születik egy zsiráf) nyaka volt. Hanem fokozatosan egy kicsivel hosszabb nyakkal jöttek világra a következő generációk. Tehát a mi esetünknél az egyre mélyebb rétegekben meg kellett volna találnunk eme dinó evolúciójnak állomásait....
  • W B
    Nem lehet eredményes ez a történet, mert az alapfogalmakkal nem vagy tisztában. A krokodilok, nem dínók, a madarak dínó mivolta is kétséges, az hogy te a Dimetrodont vagy az Entelodont is sikeresen dínónak sorolod be... az a nem tudás netovábbja.
    Ha már megvannak a fogalmak, és világméretben elvannak fogadva... ne költsd át őket.
  • xelag
    Én a dinoszauruszok fogalmára nem csak az őshüllőket értem(hiába jelenti azt ), hanem minden olyan őslényt is, amiről kevés, illetve nincs ismeretünk.

Azokat az evolúciós lépéseket lehetséges, hogy már megtalálták (bár ki tudja), viszont ettől függetlenül nem hiszem ,hogy túl sokan kockára tennék az életüket a föld alatti régészettel.(nem minden információt adnak ki a kezükből, ebben biztos vagyok)

Igen, tudom! Az aligátorok és a krokodilok is a dinoszauruszok egy fennmaradó része, + még sok más dínófaj átalakult verziója él a mai napig. Viszont felfoghatjuk úgy is, hogy a felszínen azok a fajok maradtak , melyeknek nem volt elég fizikumuk illetve "lelki" erejük a föld alatti életbenmaradáshoz, vagyis lusták voltak, mint a g..ci. Más szóval nem küzdöttek eleget az életükért. Amelyik fajok pedig igen, szerintem ők kaptak egyfajta "áldást" ami arra késztette őket, hogy semmilyen körülmények között sem adhatják fel.

Sokan azt állítják, hogy kis agyuk volt a dinóknak, de induljatok csak ki abból, hogy eleinte az ősembereknek sem volt túl nagy. Szép lassan az evolúció kifejlesztette a legszükségesebb testrészeinket, amelyeket a leginkább használatba vettünk(agy), így lettünk a majmokból mi... Nem lehetett ez másképpen a dinoszauruszok korszakában sem. Azok az ősemberágazatok kihaltak, amelyek nem voltak eléggé alkalmasak az életre. Illetve azt is el tudom képzelni, hogy visszafejlődtek addig a pontig, ahol az evolúciós ágazatukat át nem irányíthatták, esetleg olyanná, amilyenek jelen pillanatban is vagyunk. Az állatok képesek erre, az emberek is, akkor a dinoszauruszok szerintem végképp, mindez csak idő kérdése.

Az elképzelt dolgaim bizonyítása a legnehezebb, viszont úgy gondolom, hogy lehet még eredményes ez a történet.
  • W B
    Már írtam. Annak a lénynek kikellet fejlődnie, így TALÁLTUNK volna elviekben olyan maradványokat mik bizonyítanák hogy abból a fajból ilyesmi kifejlődhetett volna.

De nincs.
  • xelag
    Igazából az a baj, hogy most én hiába is támasztanám alá, hogy bizonyítottan van olyan élőlény, szövet vagy akármi, ami képes ellenálni ekkora hőfoknak, ha utána lenne még 100 kérdés, amit szintén nem tudnék igazolni.

Viszont ez ugyan az, mint amit lentebb írtam a föld alatti maradványokról.. Honnan ismernénk fel a lávában ubickoló lávaálló anyagot, amikor hozzáférésük sincs. Nincs kanál(jelenleg), amivel te kiemerhetnél 2000 celsius fokból pár decit is, hogy utána megvizsgáld, főleg, hogy az eszköz is elolvadna.(jelenleg)
  • W B
    1, Dinosaurusok kívül tömérdek olyan állat van mint csak csontokból ismerünk.
    2, Talán azért ismerhetnék ha lenne ilyen dínó, mert mint mondtad fokozatosan került a föld mélyére, szóval pár evolúciós lépést megtalálhatuk volna.

Továbbá, ha ilyen nagyon elképzelt dolgokat akarsz bizonyítani: Nem egy dinosaurus faj él / élhet ma is. (és most nem a madarakra gondolok) Csupán csak afrikai dzsungelben, van vagy négy féle, Ausztráliában pedig nem kis kárt tud okozni egy éhes theropoda a marha tenyésztőknek.
    Eme állatokról amennyit tudunk, semmi különös nincs bennük.
    Ha már ilyen témát boncolsz, ajánlom hogy eme állatokat is számold bele. És ebből rá jössz, hogy csak sima földfelszínen élő állatok. Nem sok esélyük lenne föld alatt.
  • xelag
    Örülök, hogy hozzászóltál mindenféle rosszindulat nélkül, köszi. :)
    Na szóval szerintem, azért pont a dinoszauruszok, mivel ez az a tudományág, ami csak leletekre épül és elég nehéz bizonyítani. Igen vannak részletek, amiket figyelembe lehet venni a csontozaton, ezáltal körülbelül behatárolni az élőlény mozgását, étrendjét, kinézetét stb.
    Viszont abból induljunk ki, hogy az ember még nem tud mindent, ezáltal nem képes pontosan behatárolni sem egy ilyen lelet valód mivoltját. Vagyis simán változóban vannak az információk.
    Igazából akkor lenne értelme az egész dinoszauruszsztorynak, amikor a maradványokból újra nem "élesztenének" néhány példányt.Fogalmam sincs milyen módszerrel, de biztos eljön az idő. Viszont azok sem bírnának 100 %os információval, mivel a klónozási folyamatok is fokozatosan fejlődnek fognak és fejlődni is fognak.)

Na visszatérve, azért gondolom, hogy a dinoszaruruszok, mert pl a rovarokról és más élőlényekről jóval több információval rendelkezünk, ebből következtetek arra, hogy akkor a dinoszauruszok, akikről a legkevesebb ismereteink vannak, olyan dolgokra lehettek képesek, amik számunkra akár hihetetlennek tűnhetnek.

Egy kérdést szeretnék feltenni neked: hogy lehetne ismert egy olyan dinoszaurusz faj, ami a föld mélyén van, vagy volt? Az emberi lény nem képes elég mélyre jutni még eszközökkel sem ahhoz, hogy azt állítsuk, hogy nincsenek lent bármilyen jellegű maradványok.
  • W B
    Házibuliban meg kiderült hogy nem vagyok ember.
    "Aki ezt kibírja az nem ember" Igen, Kecsap, curaso, 2-3 féle tömény és még nem tudom mi frász volt abban a koktélban. Elvileg kikellet volna hogy üssön, rókáznom, meg minden ilyen. Semmi nem történt. Azaz most én nem vagyok ember? (de jó is lenne, ha nem lennék ember)
    Ennyi erővel ez is lehetne a téma.

Az a baj, az elgondolásoddal, hogy lehetséges olyan létforma mi a lávában lubickol. De ennek SEMMILYEN alapját nem ismerjük. Ergó hipotézis, nincs semmilyen bizonyíték se rá. Sőt, az hogy ez egy dínó legyen leírhatatlanul valószínütlen. Inkább egy rovar, vagy egy teljesen más létforma (lásd: nem szén alapú, inkább kristályos szerveződések)

Az általad futatott eszme folyamat hibádzik. Egy szkifiben, egy fantaziban jó, oda mondhatsz mindenféle módosult szén atom meg stb. cuccott, de itt komolyabb eszmecsere van.

Néz utána a tudományos életben, kutatok milyen felfedezéseket tettek. Ha pl. találsz olyat, hogy sikerült mesterséges szerves szövetett előállítani mi 2000 celziuszban is kitart, arra hivatkozhatsz, és igen, lehetne ez téma indító. De semmi ilyesmit nem mondtál mivel alátámasztanád a fikciód.
  • xelag
    Mielőtt nekem támadtok, leírnám, hogy miért vagyok itt! Úgy gondolom, hogy az én hiányosságaimnak (matematika, történelem, fizika, kémia, földrajz stb) megvan a maga oka, ezáltal egy teljesen más tudományágra összpontosult az energiám. Ez a tudományág a filozófia, ami szinte csak hipotézisekkel igazolható, vagyis csak részben igaz feltevésekből állhat.(wikipediát kell használnom a szavaitok felismeréséhez, gondoltam szólok)
    Maga a filozófia az emberi gondolkodásmódra , az élet megfejtésére,ezen belül minden területére, beleértve a tudományágak (amiket az elején felsoroltam) megértésére is összpontosít, ezáltal a ti témátokra is. Úgy gondolom, hogy a filozófia az alap, amire épülhet az összes többi tudományág, mivel a legmélyebb információt hordozza önmagában. Én a filozófiából indultam ki a dinoszauruszok témájában is és fogalmam sincs, hogy honnan jött ez a gondolatom, amin kiakadtatok. Viszont a filozófiai ismereteimet felhasználva, úgy gondolom, hogy azért lett belőle konfliktus, mivel nagy és jelentős információval bírt a téma.
    Ez egoistának tűnhet, viszont én nem tartom annak.
    Viszont tartom annyira ezt a témát, hogy kibeszéljük és rájöjjünk, mi lehet igaz belőle és mi nem. Viszont engedjetek meg egy kérdést, amire szeretném, ha válaszolnátok. Tegyük fel mégis lehetséges lenne, kiderülne, hogy minden igaz lehet. Akkor mit szólnátok?
  • W B
    De nem képesek elviselni azt a körülményeket! És mért a dínók? A rovaroknak nagyobb esélyeik lennének ott.
    Meg ha már föld alatti állatok... nincs ismert dinosaurus faj mi stabilan föld alatt élt volna, mint pl. egy vakond.
    Nem eléggé cáfolt? Ez már olyan sajt amiben csak lyuk van sajt nincs.
  • xelag
    Mi lenne, ha kiderülne, hogy egy dinoszaurusz faj vagy csoport képes volt ellenálni (evólúciós torzulással )bizonyos hőfoknak és nyomásnak..... ezáltal a föld magja melletti élet is lehetségessé válhatott a számukra.......csak úgy elmélkedtem a dolgon,ha már ti is ezt teszitek.(és ezt most nem szívatásként írom, csak ahogy olvasgatlak titeket, rá kellett jöjjek arra, hogy eltipliztettetek a fenébe egy olyan dolog miatt, ami igazából nem eléggé cáfolt ahhoz, hogy lehetetlen legyen. Folytatnám a témát, amennyiben vevők vagytok arra, hogy együtt megfejtsük, miért lehetséges és miért nem.

Amúgy simán elképzelhető bármi, ahogyan a T-rex kaméleonként való bőrműködése is.

primavis, aminek oka van, annak célja is van! Aminek célja van, annak oka is.
  • primavis
    jó, elméletileg lehetséges, de mivel a természetben mindennek van oka (de nincs célja!), azoknál a gerinctelenek, halak, hüllők amelyek képesek rá, ez evolúciós előnyt jelent. No de a T.rex-nél mire lett volna jó?
    A dinók színének - szerintem - csak az ivari kétalakiságban, illetve a populáción belüli felismerésben lehetett szerepe. Főleg az ilyen nagytermetüeknél.
  • W B
    Szín is roppant lényeges. Pl. Mi van ha kiderülne, hogy a T-rex kaméleon ként változtatta a színét? Ez is roppantul fontos dolog.
  • primavis
    nem KELL, hanem LEHET! KI kell következtetni a csontok izületeinek jellegéből, az izom/ín eredési/tapadási pontokból a mozgási lehetőségeket, a méretekből az állat tömegét/súlyát, a fogazatból a táplálék jellegét. Ezek lényegesek, a szín az már kevésbé.
  • W B
    Igen ám de mire nincs bizonyíték azt is ki kell következtetni, vagy jobb híján logikusan kitalálni. Révén nem kapunk egész képet, így a munka nem teljes.

Engem a z állatok színénél az zavar, hogy tudjuk egyes fajok mintázatát, sőt színét. (pl. triceratops elvileg szürke) És erre magasról tesznek. Engem ez zavar.
  • primavis
    Persze, semmi kifogásom ellene, csak más szemszögből nézve, amire nincs bizonyiték, az a hipotézis=feltevés=elképzelés=fantázia szüleménye! A paleontológusok elismerik, hogy tudományáguk 80%-a fantáziatermék és csak 20% a konkrétum!
  • Vrahno
    De hát ha kikövetkeztethetők a leletekből, akkor ugyebár nem a mesevilág kategóriába tartoznak. És engem nem zavar, hogy felmerült a téma, hiszen a helyes kültakaró az őslény rekonstrukciók kihagyhatatlan eleme, és egy ilyen vizuális beállítottságú egyénnek, mint amilyen én vagyok, ez egy nagyon-nagyon izgalmas témakör.
  • Vrahno
    Én egyet tudok, de az nem valami nagy szám: Dinosaur World, a BBC-től. A 'Dinoszauruszok, a Föld urai' című TV sorozat alapján készült, és lényegében abból áll, hogy mászkálsz egy jura időszaki tájon, miközben egy narrátor az állatokról és viselkedésükről, a növényekről, meg a táj földrajzról beszél.

Sajnos a játék (már ha nevezhető annak) csak egy befejezetlen, ingyenesen letölthető csecsebecse, és az animáció is nagyon kezdetleges. Ám úgy fél órára elszórakoztat, és mókás a sok grafikai hiba (pl. az Allosaurusok egybeolvadnak vagy a levegőben másznak).
  • Willenbrock
    Tudja valaki hogy PC-re csináltak-e dinoszauruszos programot?
    Nem ilyen gyerekprogramokra gondolok,olyat találtam (Disney Dinosaur stb) hanem olyasmit képzelek el ami egy 3D-s élethű séta lenne különböző földtörténeti korokban.A séta közben pedig fel lehetne fedezni a korszak növény és állatvilágát.Hasonló program van-e?
  • primavis
    háát bizony az, mivel ami nem maradt fent fosszilizálódva, az a fantázia/képzelőerő világához tartozik! Sokkal érdekesebb kérdéseket rejthet, pl a belső szervek, a zsigerek problémája....
    Az izmok/inak eredési/tapadási nyoma ott maradt a csontokon s belőlük lehet következtetni a méretükre (ergó az általuk kifejthető erőre), illetve a mozgás jellegére. A bőr képződményei (részben fenn maradtak), színe (részben kimutatható)sem érdektelenek,de láthatóan jobban izgatják mind a szakik, mind az amatőrök fantáziáját. No persze, mert látványosabbak.
  • W B
    Most ebben mi a mese világ? Az hogy izomzat, bőr, inak stb.-ről beszélünk?
  • primavis
    Ha esetleg hajlandók vagytok leszállni a mesevilágból, akkor hétfőn 10-től meghallgathatnátok/nézhetnétek Garreth Dyke előadását a Természettudományi Múzeum Föld- és Őslénytárában az erdélyi kora-kréta kori ősmadarak és pterosaurusok revideálásáról és annak reredményeiről!
  • W B
    Volt valami angol cikk ami a a hadrosaurusok hangjáról szolt, hogy viszonylag újra elő állítható. A Parasaulophus hangját le lehetett tölteni. Azonnal kicseréltem a jurassic park operation genesisben lévő para hangot arra, és sokkal szebb és élethűbb lett.
    Youtobon meg is találtam. Remélem "hiteles" hang. Szóval jó eséllyel ez volt a hangja.
  • Vrahno
    Szerintem még egyik ilyen hangkibocsátással kapcsolatos teória sem 100%-ig biztosan elfogadható. Sőt láttam olyan elméletet is (amihez egy kép volt mellékelve), hogy a Sauropodák nyakán végig egy gigászi felfújható torokzacskó húzódott! Habár ezt kimondottan a valószínűtlenebb ötletek közé sorolnám.